• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Διεθνη

ΟΗΕ: 120 εκατομμύρια πρόσφυγες - βίαια εκτοπισμένοι το 2023

June 13, 2024 277

Ο αριθμός των ανθρώπων που εκτοπίστηκαν βίαια παγκοσμίως έφτασε τα 120 εκατομμύρια το 2023, σημειώνοντας απότομη αύξηση για 12η συνεχή χρονιά, ανακοίνωσε την Πέμπτη η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Υπογραμμίζοντας ότι ο νέος αριθμός αντιπροσωπεύει «νέα ιστορικά επίπεδα», η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ανέφερε σε έκθεσή της ότι αντανακλά τόσο νέες και μεταλλασσόμενες συγκρούσεις όσο και την «αποτυχία επίλυσης μακροχρόνιων» κρίσεων.

«Ο αριθμός αυτός θα καθιστούσε τον παγκόσμιο εκτοπισμένο πληθυσμό ισοδύναμο με τη 12η μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο, περίπου στο μέγεθος της Ιαπωνίας», ανέφερε.

Ο οργανισμός επεσήμανε τη σύγκρουση στο Σουδάν ως «βασικό παράγοντα που οδηγεί τα νούμερα σε υψηλότερα επίπεδα, καθώς από τον Απρίλιο του 2023 καταγράφηκαν περισσότεροι από 7,1 εκατομμύρια νέοι εκτοπισμένοι στη χώρα, ενώ άλλοι 1,9 εκατομμύρια βρίσκονται εκτός».


Στο τέλος του 2023, συνολικά 10,8 εκατομμύρια Σουδανοί είχαν ξεριζωθεί, πρόσθεσε.

Επιπλέον, η έκθεση αναφέρει ότι εκατομμύρια άνθρωποι εκτοπίστηκαν πέρυσι στο εσωτερικό της χώρας τους από άγριες μάχες στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και τη Μιανμάρ.

Επικαλούμενη εκτιμήσεις από την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), ανέφερε ότι έως και 1,7 εκατομμύρια άνθρωποι – το 75% του πληθυσμού – είχαν εκτοπιστεί στη Λωρίδα της Γάζας από «καταστροφική βία», ενώ ορισμένοι πρόσφυγες «είχαν φύγει πολλές φορές».

Πρόσθεσε ότι η Συρία παραμένει «η μεγαλύτερη κρίση εκτοπισμού στον κόσμο», με 13,8 εκατομμύρια βίαια εκτοπισμένους εντός και εκτός της χώρας.

Όπως δήλωσε ο Filippo Grandi, Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, σε δελτίο τύπου:

Πίσω από αυτούς τους σκληρούς και αυξανόμενους αριθμούς κρύβονται αμέτρητες ανθρώπινες τραγωδίες. Αυτά τα δεινά πρέπει να κινητοποιήσουν τη διεθνή κοινότητα να δράσει επειγόντως για να αντιμετωπίσει τα βαθύτερα αίτια του αναγκαστικού εκτοπισμού.

«Είναι καιρός οι αντιμαχόμενες πλευρές να σεβαστούν τους βασικούς νόμους του πολέμου και το διεθνές δίκαιο», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι οι αριθμοί των εκτοπισμένων «θα συνεχίσουν να αυξάνονται, φέρνοντας νέα δυστυχία και δαπανηρές ανθρωπιστικές απαντήσεις» χωρίς καλύτερη συνεργασία και συντονισμένες προσπάθειες για την αντιμετώπιση των συγκρούσεων, των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της κλιματικής κρίσης.

Η μεγαλύτερη αύξηση των αριθμών των εκτοπισμένων προήλθε από άτομα που διαφεύγουν από συγκρούσεις και παραμένουν στη χώρα καταγωγής τους. Σύμφωνα με το Κέντρο Παρακολούθησης Εσωτερικών Εκτοπίσεων, ο αριθμός αυτός αυξήθηκε σε 68,3 εκατομμύρια άτομα, αντιπροσωπεύοντας αύξηση σχεδόν 50% τα τελευταία πέντε χρόνια.

Ο αριθμός των προσφύγων και άλλων ατόμων που χρήζουν διεθνούς προστασίας έφτασε τα 43,4 εκατομμύρια, σύμφωνα με στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και της UNRWA. Η πλειονότητα των προσφύγων φιλοξενείται σε γειτονικές χώρες, με το 75% να διαμένει σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος που συνεισφέρουν συνολικά λιγότερο από 20% στο παγκόσμιο ΑΕΠ.


Η έκθεση αποκάλυψε ότι σε παγκόσμιο επίπεδο, πάνω από πέντε εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισμένοι και ένα εκατομμύριο πρόσφυγες θα επιστρέψουν στους τόπους καταγωγής τους το 2023. Ειδικότερα, οι αφίξεις επανεγκατάστασης αυξήθηκαν σε 154.300 πέρυσι.

«Οι πρόσφυγες – και οι κοινότητες που τους φιλοξενούν – χρειάζονται αλληλεγγύη και χείρα βοηθείας. Μπορούν και συμβάλλουν στις κοινωνίες όταν συμπεριλαμβάνονται», δήλωσε ο Grandi.

Ενώ πρόσθεσε πως:

Εξίσου, πέρυσι, εκατομμύρια άνθρωποι επέστρεψαν στα σπίτια τους, αντιπροσωπεύοντας μια σημαντική αχτίδα ελπίδας. Λύσεις υπάρχουν – έχουμε δει χώρες όπως η Κένυα να πρωτοπορούν στην ένταξη των προσφύγων – αλλά χρειάζεται πραγματική δέσμευση.

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« June 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search