• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Διεθνη

Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων – Πάνω από 120 εκατομμύρια οι εκτοπισμένοι το 2024

June 20, 2024 311

Ως η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγω έχει καθιερωθεί η 20η Ιουνίου. Φέτος, η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων εστιάζει στην αλληλεγγύη, για έναν κόσμο που αγκαλιάζει τους πρόσφυγες. Ειδικότερα, τα τελευταία χρόνια και με δύο πολέμους να μαίνονται στην Ουκρανία και τη Γάζα ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα εδάφη της πατρίδας τους για να μην βρουν τραγικό θάνατο. Ακόμη, στα αίτια αύξησης των προσφυγικών ροών – εκτός από τους πολέμους, τη βία και τις συρράξεις – συγκαταλέγεται και η κλιματική αλλαγή. 

Πιο πολλοί από ποτέ είναι φέτος οι άνθρωποι που εκτοπίστηκαν λόγω πολέμου, από το Σουδάν έως τη Γάζα και τη Μιανμάρ, λέει ο ΟΗΕ για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων
Σε ιστορικά υψηλά επίπεδα έχει φτάσει ο αριθμός των ανθρώπων που εκτοπίστηκαν από το σπίτι τους λόγω των συγκρούσεων και της βίας που έχουν εκδηλωθεί σε πολλά μέρη του κόσμου, σύμφωνα με την εμβληματική ετήσια έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες «Παγκόσμιες Τάσεις».

Η αύξηση του συνολικού αριθμού των αναγκαστικά εκτοπισμένων σε 120 εκατομμύρια μέχρι τον Μάιο του 2024 ήταν η 12η συνεχόμενη ετήσια αύξηση και αντικατοπτρίζει τόσο τις νέες και μεταλλασσόμενες συγκρούσεις όσο και την αποτυχία επίλυσης μακροχρόνιων κρίσεων.

Αν ο αριθμός των προσφύγων για φέτος αντιστοιχούσε σε χώρα, θα ήταν η 12η μεγαλύτερη στον κόσμο, στο μέγεθος περίπου της Ιαπωνίας, σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΗΕ.
Γιατί αυξήθηκαν τόσο πολύ οι πρόσφυγες και οι εκτοπισμένοι φέτος
Ένας βασικός παράγοντας που αύξησε τον αριθμό των αναγκαστικά εκτοπισμένων πληθυσμών ήταν η καταστροφική σύγκρουση στο Σουδάν: ως το τέλος του 2023, 10,8 εκατομμύρια Σουδανοί παρέμεναν ξεριζωμένοι.

Στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και τη Μιανμάρ, εκατομμύρια άνθρωποι εκτοπίστηκαν πέρυσι στο εσωτερικό της χώρας εξαιτίας άγριων συγκρούσεων.

Η UNRWA εκτιμά ότι μέχρι το τέλος του περασμένου έτους, έως και 1,7 εκατομμύρια άνθρωποι (το 75 τοις εκατό του πληθυσμού) είχαν εκτοπιστεί στη Λωρίδα της Γάζας εξαιτίας της καταστροφικής βίας, με την πλειοψηφία να αποτελείται από Παλαιστίνιους πρόσφυγες.

Η Συρία παραμένει η μεγαλύτερη κρίση εκτοπισμού στον κόσμο, με 13,8 εκατομμύρια αναγκαστικά εκτοπισμένους εντός και εκτός της χώρας.
«Πίσω από τους αριθμούς κρύβονται αμέτρητες ανθρώπινες τραγωδίες»
«Πίσω από αυτούς τους αμείλικτους και αυξανόμενους αριθμούς κρύβονται αμέτρητες ανθρώπινες τραγωδίες. Αυτός ο ανθρώπινος πόνος πρέπει να κινητοποιήσει τη διεθνή κοινότητα να δράσει επειγόντως για να αντιμετωπίσει τα βαθύτερα αίτια του αναγκαστικού εκτοπισμού», δήλωσε ο Filippo Grandi, Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

«Είναι καιρός τα εμπόλεμα μέρη να σεβαστούν τους βασικούς νόμους του πολέμου και το διεθνές δίκαιο. Είναι γεγονός ότι χωρίς καλύτερη συνεργασία και συντονισμένες προσπάθειες για την αντιμετώπιση των συγκρούσεων, των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της κλιματικής κρίσης, οι αριθμοί των εκτοπισμένων θα συνεχίσουν να αυξάνονται, φέρνοντας νέα δυστυχία και δαπανηρές ανθρωπιστικές αποκρίσεις».

Η συντριπτική πλειονότητα των προσφύγων φιλοξενείται σε γειτονικές με τη χώρα τους χώρες, με το 75 τοις εκατό να διαμένει σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, οι οποίες όλες μαζί παράγουν λιγότερο από το 20 τοις εκατό του παγκόσμιου εισοδήματος.

Η έκθεση κατέδειξε ότι παγκοσμίως, περισσότεροι από 5 εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισμένοι και 1 εκατομμύριο πρόσφυγες επέστρεψαν στις πατρίδες τους το 2023. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν κάποια πρόοδο προς την κατεύθυνση εξεύρεσης μακροπρόθεσμων λύσεων. Θετικό είναι επίσης ότι οι αφίξεις στο πλαίσιο της επανεγκατάστασης (resettlement) αυξήθηκαν σε σχεδόν 160.000 το 2023.


Πρόσφυγες: Το 2023 ήταν η πιο θανατηφόρα χρονιά με σχεδόν 8.600 θανάτους 
«Οι πρόσφυγες – και οι κοινότητες που τους φιλοξενούν – χρειάζονται αλληλεγγύη και χείρα βοηθείας. Μπορούν και ήδη συμβάλλουν στις κοινωνίες όταν αποτελούν μέρος της», πρόσθεσε ο κ. Grandi. «Την περασμένη χρονιά εκατομμύρια άνθρωποι επέστρεψαν στις εστίες τους, σηματοδοτώντας μια σημαντική αχτίδα ελπίδας. Λύσεις υπάρχουν – έχουμε δει χώρες όπως η Κένυα να πρωτοπορούν στην ένταξη των προσφύγων – αλλά χρειάζεται πραγματική δέσμευση». 

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« June 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search