04-27-2026 15:23
Κέρκυρα
- Κατηγορία: Διεθνή
Σε ασφυκτικό κλοιό η Κούβα
Πολύ δύσκολη είναι η κατάσταση στο νησί της Κούβας όλους τους τελευταίους μήνες. Ασταμάτητες είναι οι διακοπές ρεύματος, δεν υπάρχει βενζίνη για τα αυτοκίνητα, υπολειτουργούν ή και δεν λειτουργούν βασικές δομές της χώρας. Ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός προσπαθεί λυσσαλέα να υποτάξει το νησί, στα πλαίσια της κατάπνιξης της επανάστασης δεκαετίες τώρα. Δεκαετίες προσπαθεί με το εμπάργκο να υποτάξει το νησί και τώρα με τον στραγγαλισμό απογειώνει την προσπάθεια εκβιασμού της κουβανικής κυβέρνησης και του κουβανικού λαού.
Τώρα η αντίθεσή του με τον κινέζικο ιμπεριαλισμό και η προσπάθειά του να κερδίσει κτήσεις σε βάρος του, τον οδηγεί στο να ξανανοίξει επιθετικά και το ζήτημα της Κούβας. Όπως έκανε με τη Βενεζουέλα, τη Γροιλανδία, το Ιράν. Με το επιθετικό νέο «Δόγμα Μονρόε», την πολιτική που επιβάλλει την εξώθηση των άλλων ιμπεριαλισμών, και κυρίως του κινέζικου, από το δυτικό ημισφαίριο. Φαίνεται ότι όσον αφορά τη Βενεζουέλα, εκεί κατάφερε, μετά την γκανγκστερική ενέργεια της απαγωγής του Μαδούρο και της Φλόρες, να υλοποιήσει ορισμένες απαιτήσεις του από τη νέα κυβέρνηση. Αυτή η σχετική επιτυχία του τού άνοιξε τις ορέξεις και για τους υπόλοιπους στόχους του, ιδιαίτερα για την Κούβα που εξαρτάται ενεργειακά από τη Βενεζουέλα. Ωστόσο στο Ιράν οι προβλέψεις του ανατράπηκαν και οδηγήθηκε σε ιστορική ήττα. Είναι πιθανό αυτή η συνθήκη να ανατρέψει ορισμένα επιθετικά σχέδιά του, είναι όμως εξίσου πιθανό ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός να εφορμήσει και στην Κούβα, σε μια προσπάθεια να καλύψει την ήττα του στη Μέση Ανατολή.
Ο Τραμπ κλιμάκωσε την επιθετική του ρητορική και, με το γνωστό αλαζονικό ύφος, δήλωσε το εξής: «Μπορεί να περάσουμε και από την Κούβα, αφού τελειώσουμε με το Ιράν». Σε αυτή τη δήλωση απάντησε ο πρόεδρος της Κούβας, Μιγκέλ Ντίαζ-Κανέλ: «Η νήσος δεν θέλει πόλεμο, τόνισε, αλλά αν η άλλη πλευρά το επιλέξει θα γίνει μάχη». Στα πλαίσια αυτά είδε το φως της δημοσιότητας και μια είδηση ότι υπήρξε πρόσφατα συνάντηση ανάμεσα σε Αμερικανούς και Κουβανούς αξιωματούχους στην Αβάνα. Σύμφωνα με δηλώσεις του Αλεχάντρο Γκαρσία δελ Τόρο, ο οποίος χειρίζεται τις υποθέσεις των ΗΠΑ στο υπουργείο Εξωτερικών της Κούβας, καμία από τις δύο πλευρές δεν έθεσε προθεσμίες ούτε προέβη σε απειλητικές δηλώσεις κατά τη συνάντηση, η οποία χαρακτηρίστηκε από «σεβασμό». Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν οι διαρροές ότι οι Αμερικανοί έθεσαν τελεσίγραφο για την υιοθέτηση των «μεταρρυθμίσεων» που απαιτούν από την κυβέρνηση της Κούβας. Στην ουσία οι Αμερικανοί πιέζουν για μεγαλύτερο άνοιγμα της κουβανικής αγοράς και μια σειρά άλλων πολιτικών ζητημάτων, στην ουσία για την υποταγή της Κούβας στον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό.
Από την άλλη, στη χώρα έφτασε ρωσικό πετρέλαιο, γεγονός που δείχνει ότι η Κούβα βρίσκεται στο τραπέζι των ιμπεριαλιστικών διαπραγματεύσεων και των συναλλαγών ανάμεσά τους. Επιπλέον, πρόσφατα, η Βραζιλία, το Μεξικό και η Ισπανία δεσμεύτηκαν να στείλουν ανθρωπιστική βοήθεια στο νησί.
Ο κουβανικός λαός και η κουβανική ηγεσία δεν πρέπει να αναμένουν καμία λύση τελικά απ’ έξω, από άλλες χώρες ή από άλλους «προστάτες». Μόνο εφόσον υπάρχει μια ισχυρή παλλαϊκή ενότητα ενάντια στα αμερικανικά σχέδια, πολεμική ετοιμότητα απέναντι σε σενάρια αμερικανικής εισβολής, μόνο έτσι μπορεί να μπει φραγμός στις στοχεύσεις του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού στην Κούβα. Το Ιράν απέδειξε ότι δεν σώζονται οι χώρες και οι λαοί από τις διαπραγματεύσεις, αλλά από την λαΪκή ετοιμότητα και την ισχύ στο πεδίο της μάχης. Το Ιράν απέδειξε ότι οι ΗΠΑ μπορούν να ηττηθούν. Στην Κούβα τα αμερικανικά σχέδια θα ναυαγήσουν εφόσον ο κουβανικός λαός δεν υποκύψει στις πιέσεις, αλλά θα συνεχίσει να αντιστέκεται στον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό.
Πηγή: Λαϊκός Δρόμος
Σαν σήμερα 28 Απρίλη στην Κέρκυρα
1858: Ανακατασκευάζεται ο δρόμος της Σπηλιάς με χοντρές πλάκες. Η ανακατασκευή φθάνει , σε πρώτη φάση, ως την εκκλησία του Αγίου Αντωνίου. 1941: Οι Ιταλοί καταλαμβάνουν την...
Η απόφαση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Κωνσταντίνου Τζαβέλλα αποτελεί τον ορισμό της θεσμικής εκτροπής
Η επίσημη εκδοχή για την επιχειρούμενη ταφόπλακα στο σκάνδαλο των υποκλοπών, έχει ξεπεράσει τα όρια της πρόκλησης και αγγίζει το γελοίο