• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Εκπαιδευση

Εκπαιδευτικοί Ειδικής Αγωγής: Πιστοποιητικά 400 ωρών - Να αρθεί τώρα η αδικία!

February 17, 2022 337

Με επιστολή προς Υπουργό Παιδείας και Κοινοβουλευτικές ομάδες των Κομμάτων, πτυχιούχοι εκπαιδευτικοί ΠΕ Β/θμιας εκπαίδευσης που εντάχθηκαν  στους κλάδους εκπαιδευτικών ΕΑΕ επισημαίνουν ότι "με το Ν. 4589/19 ανατρέπονται δικαιώματα και προσδοκίες που η ίδια η πολιτεία θεσμοθέτησε από το 2008." και ζητούν "Την άρση της αναδρομικής ισχύς του Ν4589/2019, γιατί ακυρώνει τα κατοχυρωμένα από την νομοθεσία προσόντα μας, με αποτέλεσμα να αποκλειόμαστε από την ένταξη στον επικουρικό πίνακα εκπαιδευτικών ΕΑΕ και να στερούμαστε την μοριοδότηση (2 μόρια) και για την κατάταξη στον πίνακα γενικής εκπαίδευσης ( Πίνακας Α΄) και στον πίνακα εκπαιδευτικών ΕΑΕ (Πίνακας Β΄)."

Αναλυτικά:

Επιστολή προς Υπουργό Παιδείας και Κοινοβουλευτικές ομάδες των Κομμάτων.

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ 400 ΩΡΩΝ ΣΤΗΝ ΕΑΕ

ΝΑ ΑΡΘΕΙ ΤΩΡΑ Η ΑΔΙΚΙΑ

Είμαστε πτυχιούχοι εκπαιδευτικοί ΠΕ Β/θμιας εκπαίδευσης που ενταχθήκαμε στους κλάδους εκπαιδευτικών ΕΑΕ, όπως αυτοί συστάθηκαν με το άρθρο 19 παρ. 1 περίπτωση δ του Ν 3699/2008. Πιο συγκεκριμένα με την παρ. 1 περίπτωση β του άρθρου 22 «Αναπληρωτές εκπαιδευτικοί ΕΑΕ» ορίζεται ως τυπικό προσόν πρόσληψης αναπληρωτών και ωρομισθίων «Έχουν παρακολουθήσει ετήσιο σεμινάριο επιμόρφωσης στην ΕΑΕ από Πανεπιστήμια ή από αναγνωρισμένους κρατικούς φορείς που εποπτεύονται από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, αποδεδειγμένης διάρκειας τουλάχιστον τετρακοσίων (400) ωρών» Στη συνέχεια «Σεμινάρια ετήσιας διάρκειας στη ΕΑΕ ,που έχουν υλοποιηθεί μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, από Πανεπιστήμια ή….. αναγνωρίζονται ως ισότιμα με τα ανωτέρω σεμινάρια τετρακοσίων (400) ωρών.»

Βλέπουμε εδώ ότι ο νομοθέτης, σωστά και σύμφωνα με το κράτος δικαίου, κατοχυρώνει τα σεμινάρια ετήσιας διάρκειας που είχαν πραγματοποιηθεί πριν την ισχύ του νόμου, παρά τη μη αναφορά σ’ αυτά της διάρκειας των 400 ωρών. Η ίδια κατοχύρωση προβλέπεται και στο ν3848/10 άρθρο 47 αλλά και σε κάθε νομοθεσία που γίνεται αναφορά στο συγκεκριμένο προσόν.

Στηριγμένοι στην νομοθεσία και εμπιστευόμενοι την πολιτεία παρακολουθήσαμε το 2009-2010 το ετήσιο πρόγραμμα εξειδίκευσης στην Ειδική Αγωγή συνολικής διάρκειας 400 ωρών και λάβαμε το σχετικό πιστοποιητικό. Μέχρι τη ψήφιση του ν4589/19 εντασσόμασταν κανονικά στους πίνακες αναπληρωτών-ωρομισθίων (βλ. επικουρικοί πίνακες 2018-2019) και με τη χορήγηση της αντίστοιχης κάθε φορά μοριοδότησης. Ορισμένοι από εμάς έχουν κατά καιρούς εργαστεί ως αναπληρωτές ή ωρομίσθιοι.

Με το Ν. 4589/19 ανατρέπονται δικαιώματα και προσδοκίες που η ίδια η πολιτεία θεσμοθέτησε από το 2008.

Συγκεκριμένα :

Με το άρθρο 58 « Κριτήρια αξιολογικού πίνακα Εκπαιδευτικών ΕΑΕ» στην παρ.4.β περίπτωση αα «Τα κριτήρια ένταξης στον επικουρικό αξιολογικό πίνακα είναι τα ακόλουθα:» προστέθηκε στο κριτήριο του ετήσιου σεμιναρίου των 400 ωρών ο όρος «..που πραγματοποιήθηκε σε χρονικό διάστημα τουλάχιστον επτά (7) μηνών.» με αναδρομική μάλιστα ισχύ! Επισημαίνουμε ότι η διάταξη αυτή δεν υπήρχε στο προσχέδιο που δόθηκε για διαβούλευση.

Πρώτη επίπτωση της παραπάνω ρύθμισης είναι να αποκλειστούμε από τον επικουρικό πίνακα εκπαιδευτικών ΕΑΕ και να στερηθούμε του δικαιώματος για εργασία, γιατί κάποια σεμινάρια πραγματοποιήθηκαν, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του Πανεπιστημίου, σε χρονικό διάστημα μικρότερο (10 ή 15 μέρες) των 7 μηνών.

Δεύτερη επίπτωση της αναδρομικής ισχύς της παραπάνω ρύθμισης ( του χρονικού διαστήματος των 7 μηνών) είναι να μας στερήσει τα 2 μόρια στη κατάταξη α) στον Πίνακα Α΄ άρθρο 57« Κριτήρια αξιολογικού πίνακα εκπαιδευτικών Γενικής Εκπαίδευσης» και β) στον Πίνακα Β΄ άρθρο 58 « Κριτήρια αξιολογικού Πίνακα Εκπαιδευτικών ΕΑΕ».

Επισημαίνουμε ότι, χωρίς καμία τεκμηρίωση, για την κατάταξη στους πίνακες Α΄ και Β΄ μοριοδοτείται (2 μόρια) το σεμινάριο 300 ωρών επειδή έγινε σε χρονικό διάστημα 7 μηνών και δεν μοριοδοτείται ίδιου περιεχομένου σεμινάριο 400 ωρών (100 ώρες περισσότερες) γιατί ολοκληρώθηκε 10ή 15 μέρες νωρίτερα των 7 μηνών!

 

Ορισμένες παρατηρήσεις:

1) Με την αναδρομική της ισχύ παραβιάζεται η βασική αρχή του κράτους δικαίου, της εμπιστοσύνης του πολίτη σ΄ αυτό. Σύμφωνα με την αρχή της προστατευόμενης εμπιστοσύνης, η διοίκηση δεν θα πρέπει να ενεργεί κατά τρόπο αντίθετο προς τις προσδοκίες που η ίδια έχει δημιουργήσει προς τον διοικούμενο και να χρησιμοποιεί αντιφατική συμπεριφορά.

2) Οι ώρες κατανομής ενός προγράμματος επιμόρφωσης (π.χ. αν γίνεται σε καθημερινή βάση ή μόνο Σάββατο και Κυριακή) δεν καθορίζει την ποιότητα του προγράμματος, π.χ. ένα πρόγραμμα 400 ωρών με 4ωρη καθημερινή παρακολούθηση μπορεί να ολοκληρωθεί σε 5 μήνες, ενώ το ίδιο πρόγραμμα με παρακολούθηση μόνο τα το Σαββατοκύριακα θα ολοκληρωθεί σε 12,5 μήνες.

ΖΗΤΑΜΕ

Την άρση της αναδρομικής ισχύς του Ν4589/2019, γιατί ακυρώνει τα κατοχυρωμένα από την νομοθεσία προσόντα μας, με αποτέλεσμα να αποκλειόμαστε από την ένταξη στον επικουρικό πίνακα εκπαιδευτικών ΕΑΕ και να στερούμαστε την μοριοδότηση (2 μόρια) και για την κατάταξη στον πίνακα γενικής εκπαίδευσης ( Πίνακας Α΄) και στον πίνακα εκπαιδευτικών ΕΑΕ (Πίνακας Β΄).

Αυτό απαιτεί τροποποίηση του Ν4589/2019. Κοινοβουλευτικά υπάρχουν πολλοί τρόποι που εσείς θα κρίνετε.

Γνώμη μας είναι, χωρίς να είμαστε ειδικοί, στη σχετική διάταξη (παρ.α περίπτωση ιι άρθρο 57 , παρ.1α περίπτωση ιι και παρ.4β περίπτωση αα άρθρο 58) να προστεθεί στο τέλος της το εδάφιο: «Ετήσια σεμινάρια επιμόρφωσης στην ΕΑΕ από Α.Ε.Ι. ή άλλου φορέα του δημόσιου τομέα που εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, αποδεδειγμένης διάρκειας τουλάχιστον τριακοσίων (400) ωρών, που πραγματοποιήθηκαν μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου αναγνωρίζονται ως ισότιμα με τα ανωτέρω.»

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:

Μετά την σύνταξη της επιστολής μας εκδόθηκε ο ν4823/ 3.8.2021 ο οποίος στο άρθρο 33 παρ. 2ββ αναφέρεται στη μοριοδότηση σεμιναρίων για την επιλογή στελεχών της εκπαίδευσης «ββ) πιστοποιητικό ή βεβαίωση επιτυχούς ολοκλήρωσης προγράμματος επιμόρφωσης Α.Ε.Ι. συνολικής διάρκειας τριακοσίων (300), τουλάχιστον, ωρών ή εννεάμηνης, τουλάχιστον, διάρκειας: μία (1) μονάδα ανά πρόγραμμα και έως δύο (2) μονάδες κατ’ ανώτατο όριο». Η τροποποίηση του ν4589/19, με τη διαζευκτική διατύπωση της είναι επιστημονικά και εκπαιδευτικά πλήρης και δίκαιη, λύνει επίσης το πρόβλημα.

Αναμένουμε τη θετική σας ανταπόκριση και ευελπιστούμε στις άμεσες ενέργειες σας, για την αποκατάσταση της εις βάρος μας αδικίας.

ΠΡΟΤΑΣΗ-ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

Με βάση τα παραπάνω εμείς προτείνουμε την παρακάτω διατύπωση τροποποίησης του ν4589/19 , προκειμένου να αρθεί η αδικία και ανισοτιμία στα σεμινάρια 400 ωρών.

«Η παρ.α περίπτωση ιι του άρθρου 57 (Κριτήρια αξιολογικού Πίνακα εκπαιδευτικών Γενικής Παιδείας) αξιολογικός Πίνακας Α΄και η παρ.1α περίπτωση ιι και παρ.4β περίπτωση αα του άρθρου 58 (Κριτήρια αξιολογικού Πίνακα εκπαιδευτικών ΕΑΕ) Πίνακας Β΄, τροποποιούνται ως εξής: Επιμόρφωση Α.Ε.Ι. ή άλλου φορέα του δημόσιου τομέα που εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, συνολικής διάρκειας τουλάχιστον τριακοσίων (300), τουλάχιστον, ωρών ή εννεάμηνης, τουλάχιστον, διάρκειας: δύο (2)μονάδες».

 

Ο τελικός λόγος για τη διαμόρφωση της τροπολογίας ανήκει σ΄εσας, αρκεί να αρθεί η αδικία.

 

Σας Ευχαριστούμε

 

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΑΕ

 

Τηλ. Επικοινωνίας: 6948787613, 6944202973, 6949724011

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« May 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search