• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Εκπαιδευση

Όχι κάμερες στα σχολεία - Ζωντανό και δημιουργικό σχολείο

March 30, 2022 337

"Το Δ.Σ. της Γ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης επανειλημμένα έχει εκφράσει την έντονη αντίθεσή του στην τοποθέτηση συστημάτων παρακολούθησης, κάμερες κλπ. στα σχολεία. Πέρα από το γεγονός ότι παρόμοιοι μηχανισμοί εξουδετερώνονται εύκολα από το οργανωμένο έγκλημα, λειτουργούν ανασταλτικά και κατασταλτικά στην ελευθερία κινήσεων και στην ελευθερία λόγου και της κριτικής, που αποτελούν την ουσία της εκπαίδευσης και της παιδαγωγικής ελευθερίας. Υπονομεύουν τη δημοκρατική λειτουργία του σχολείου και μπορεί να αποτελέσουν μέσο ποινικοποίησης της συλλογικής δράσης της ελεύθερης διακίνησης ιδεών αλλά και υπονόμευσης δημοκρατικών εργασιακών και ατομικών δικαιωμάτων και συνδικαλιστικών ελευθεριών." Αυτά μεταξύ άλλων επισημαίνονται σε ανακοίνωση της Γ΄ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης

 Αναλυτικά: 

ΟΧΙ ΚΑΜΕΡΕΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ -ΑΣΦΑΛΕΣ -ΖΩΝΤΑΝΟ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Με συστηματικό και επίμονο τρόπο η δημοτική αρχή τόσο του δήμου Νεάπολης Συκεών όσο και Π. Μελά μεθοδεύουν την τοποθέτηση καμερών παρακολούθησης σε σχολεία της περιοχής μας.

Στο δήμο Νεάπολης- Συκεών η αρχή έγινε πέρυσι όταν με κλειστά σχολεία και ενώ ήταν σε εξέλιξη το lockdown, η διοίκηση του δήμου Νεάπολης Συκεών τοποθέτησε κάμερες παρακολούθησης στην είσοδο των συστεγαζόμενων 4ου και 5ου Γυμνασίων Νεάπολης. Τη φετινή χρονιά μάλιστα επέκτεινε την εγκατάσταση και στον μπροστινό αύλειο χώρο, χωρίς να υπάρχει σχετική απόφαση και σύμφωνη γνώμη των φορέων της εκπαιδευτικής κοινότητας (σύλλογοι διδασκόντων, γονέων, 15 μελών μαθητικών συμβουλίων).

 

Ταυτόχρονα η διοίκηση του δήμου μεθοδεύει την τοποθέτηση καμερών στο σχολικό συγκρότημα, όπου στεγάζονται το 1ο ΕΠΑΛ Νεάπολης, το 2ο ΓΕΛ Νεάπολης, το Πειραματικό Γυμνάσιο και Λυκειο Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Με fast- track διαδικασίες και διατεινόμενη πως αρκεί σχετικό αίτημα της διεύθυνσης του σχολείου, επιχειρεί να παρακάμψει ακόμα και τις προβλεπόμενες θεσμικά αναγκαίες προϋποθέσεις αποφάσεων των φορέων της εκπαιδευτικής κοινότητας για να επιβάλλει την τοποθέτηση καμερών στα σχολεία. Αξιοποίησε μάλιστα την «προθυμία» των διευθυντριών του Πειραματικού Γυμνασίου και Πειραματικού ΓΕΛ, προσπαθώντας να δημιουργήσει τετελεσμένα σχετικά με την τοποθέτηση των καμερών, εγκρίνοντας και σχετικό κονδύλι στη σχολική επιτροπή!

Η διεύθυνση δε του Πειραματικού ΓΕΛ με αντιδημοκρατικό και απαξιωτικό τρόπο ούτε καν ενημέρωσε για το αίτημα της τοποθέτησης των καμερών το σύλλογο διδασκόντων , αρνιόταν τη σύγκληση συνεδρίασης για το σοβαρό αυτό θέμα ακόμα και μετά το μάζεμα των ανάλογων υπογραφών των καθηγητών (13 στους 15) και προέβη στην υπογραφή δικού της πρακτικού από το δεκαπενταμελές, λέγοντάς τους ψευδώς, ότι υπάρχει και η συναίνεση των εκπαιδευτικών. Αυτή η απαξίωση και οι μεθοδεύσεις της Δ/νσης του σχολείου δημιούργησαν στο σύλλογο ένα κλίμα έντονης δυσφορίας και έντασης, διαταράσσοντας τη συνεργασία στις σχέσεις τόσο των εκπαιδευτικών όσο και των μαθητών με τη Δ/νση του σχολείου καθώς και την ομαλή λειτουργία του σχολείου.

Η αντίδραση συναδέλφων του Πειραματικού ΓΕΛ και η παρέμβαση της ΕΛΜΕ ανάγκασε τη διεύθυνση του σχολείου να αποσύρει το σχετικό αίτημα και να προβεί στις προβλεπόμενες διαδικασίες ( σύγκληση συλλόγου διδασκόντων – 15μελους- σχολικού συμβουλίου), στις οποίες εκπαιδευτικοί και μαθητές δήλωσαν ξεκάθαρα ότι είναι αντίθετοι στην τοποθέτηση των καμερών και αντιπρότειναν άλλα ηπιότερα μέσα για την ασφάλεια των σχολικών χώρων, τα οποία δεν θίγουν τα προσωπικά δεδομένα. Την απόφαση των μαθητών και των καθηγητών, έχοντας ακούσει όλες τις απόψεις, δήλωσαν ότι στηρίζουν και το Δ.Σ. των γονέων και κηδεμόνων.

Στο δήμο Παύλου Μελά τη φετινή χρονιά η δημοτική αρχή επέδειξε υπερβάλλοντα ζήλο και για τοποθέτηση καμερών στα σχολεία, εισπράττοντας την έντονη αντίθεση της πλειονότητας των φορέων της εκπαιδευτικής κοινότητας. Η στάση της αποτελεί ωστόσο ,επιπλέον πρόκληση για την εκπαιδευτική κοινότητα ,όταν χρόνια τώρα η δημοτική αρχή αρκείται μόνο σε υποσχέσεις για ανέγερση νέων σχολείων στην περιοχή της Πολίχνης και της Ευκαρπίας και σχολεία στεγάζονται σε ακατάλληλα και ανεπαρκή για το μαθητικό πληθυσμό διδακτήρια σε βάρος της ασφάλειας και υγείας μαθητών και εκπαιδευτικών και της μαθησιακής και παιδαγωγικής λειτουργίας των σχολείων.

Η επιμονή των διοικήσεων των συγκεκριμένων δήμων στην εφαρμογή ενός μέτρου αυταρχικού από τη φύση του, παρά την έντονη αντίθεση του σωματείου και τις αντιδράσεις της πλειονότητας των φορέων της εκπαιδευτικής κοινότητας (σύλλογοι διδασκόντων, γονέων, 15 μελών μαθητικών συμβουλίων) στα σχολεία της περιοχής αποτελεί μια ακόμη πράξη στην κατεύθυνση της υπηρέτησης από τις δημοτικές αρχές της κυρίαρχης αντιεκπαιδευτικής – αντιλαϊκής πολιτικής. Στο όνομα της εξυπηρέτησης της δημοσιονομικής λιτότητας επιλέγουν την τοποθέτηση καμερών και όχι την πρόσληψη επαρκούς αριθμού μονίμων φυλάκων ,ώστε τις ώρες που το σχολείο δε λειτουργεί να έχουν την επιστασία του χώρου. Επιλέγουν τον έλεγχο της παιδικής ηλικίας και όχι τη δημιουργία των συνθηκών βελτίωσης για την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας των μαθητών μας, τόσο στα σχολεία( σύγχρονα, κατάλληλα διδακτήρια\εξασφάλιση της λειτουργία τους ως αθλητικά και πολιτιστικά κέντρα της γειτονιάς) όσο και στους δήμους τους (δημιουργία πλατειών, χώρων άθλησης, ελεύθερων χώρων κλπ)

Το Δ.Σ. της Γ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης επανειλημμένα έχει εκφράσει την έντονη αντίθεσή του στην τοποθέτηση συστημάτων παρακολούθησης, κάμερες κλπ. στα σχολεία. Πέρα από το γεγονός ότι παρόμοιοι μηχανισμοί εξουδετερώνονται εύκολα από το οργανωμένο έγκλημα, λειτουργούν ανασταλτικά και κατασταλτικά στην ελευθερία κινήσεων και στην ελευθερία λόγου και της κριτικής, που αποτελούν την ουσία της εκπαίδευσης και της παιδαγωγικής ελευθερίας. Υπονομεύουν τη δημοκρατική λειτουργία του σχολείου και μπορεί να αποτελέσουν μέσο ποινικοποίησης της συλλογικής δράσης της ελεύθερης διακίνησης ιδεών αλλά και υπονόμευσης δημοκρατικών εργασιακών και ατομικών δικαιωμάτων και συνδικαλιστικών ελευθεριών.

 

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα δεν είναι τυχαίο που τονίζει:

 

«Η ύπαρξη και μόνο καμερών σε σχολεία και άλλους χώρους όπου δραστηριοποιούνται ανήλικοι (όπως παιδικοί σταθμοί, οικοτροφεία, φροντιστήρια κλπ.) χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, αφού δεν είναι εύκολο να αξιολογηθούν οι συνέπειες που μια τέτοια επεξεργασία μπορεί να έχει για την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας των ανηλίκων. Συγκεκριμένα, υπάρχει ο κίνδυνος να περιορισθεί η ανάπτυξη της έννοιας της ελευθερίας τους, εάν πιστέψουν από μικρή ηλικία ότι είναι φυσιολογικό να παρακολουθούνται μέσω καμερών (βλ. και Γνωμοδότηση 2/2009 της Ομάδας»

 

Με την ηλεκτρονική παρακολούθηση εθίζονται οι μαθητές να δέχονται παθητικά τον έλεγχο της φυσικής παρουσίας και δράσης τους, σαν να είναι ύποπτοι, γεγονός που επιδρά αρνητικά στη διαμόρφωση της προσωπικότητας και προσβάλλει βάναυσα την προσωπική τους αξιοπρέπεια αλλά και την παιδαγωγική λειτουργία του σχολείου.

Οι διαβεβαιώσεις για λειτουργία των καμερών μετά τη λήξη του διδακτικού ωραρίου δεν αναιρούν τα σοβαρά ζητήματα που αφορούν την προστασία των προσωπικών δεδομένων των μαθητών και συνολικά της σχολικής κοινότητας, καθώς δε διασφαλίζεται ότι οι κάμερες θα ανοίγουν μόνο όταν δεν είναι τα παιδιά εκεί και ότι το υλικό δε θα φυλάσσεται για οποιαδήποτε μελλοντική χρήση και ότι δε θα διατεθεί ποτέ πουθενά αλλού.

Δεν είναι τυχαίο εξάλλου πως σε σχετικό έγγραφο της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων προς Δήμο που επιχείρησε να τοποθετήσει κάμερες σε σχολεία,(8/3/2021 )αναφέρεται ότι “οι υπεύθυνοι επεξεργασίας δεν έχουν πλέον υποχρέωση γνωστοποίησης της επεξεργασίας στην Αρχή». Ως υπεύθυνος επιτήρησης ορίζεται ο εκάστοτε Δήμος, στην περίπτωση του δήμου Νεάπολης – Συκεών κάποιος δημοτικός υπάλληλος , στη δε περίπτωση του δήμου Π.Μελά η δημοτική αστυνομία!!

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΚΑΜΕΡΕΣ - ΝΑΙ ΣΕ ΕΝΑ ΑΣΦΑΛΕΣ & ΖΩΝΤΑΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Όσο για τη φύλαξη του σχολείου, προτείνουμε την πρόσληψη επαρκούς αριθμού μονίμων φυλάκων, για όλο το διάστημα που τα σχολεία είναι εκτός λειτουργίας. Κλοπές και καταστροφές που σημειώθηκαν την περίοδο απόλυσης τους είχαν πολύ μεγαλύτερο κόστος από την μισθοδοσία τους! Παράλληλα να ληφθούν, αν κρίνεται αναγκαίο, και άλλα μέτρα ασφαλείας , όπως επέκταση του συστήματος συναγερμού με αισθητήρες και ανιχνευτές κίνησης, επαρκής φωτισμός κλπ.

Κύρια όμως ασπίδα προστασίας για τα σχολεία θα ήταν και η ολοήμερη λειτουργία τους με εξειδικευμένο προσωπικό, ως αθλητικά και πολιτιστικά κέντρα της γειτονιάς για την δημιουργική απασχόληση των παιδιών μας και όχι μόνο. Ζωντανά σχολεία κυψέλες δημιουργίας σε μια ζωντανή, φωτισμένη, λειτουργική και ανθρώπινη πόλη και όχι έρημα σχολειά σε απάνθρωπες «νεκροπόλεις».

Κλειστά διδακτήρια με γκρίζους τοίχους με υπερμεγέθη κάγκελα, που πηδούν τα παιδιά για να παίξουν στις αυλές με κίνδυνο ατυχήματος και κάμερες παντού προσομοιάζουν με φυλακές. Καλλιεργούν αισθήματα αποστροφής στο σχολείο και θυμού στους μαθητές μας.

Η υιοθέτηση και ικανοποίηση αυτών των αιτημάτων πρέπει να είναι η πυξίδα και των δημοτικών αρχών και όχι η εγκατάσταση συστημάτων παρακολούθησης.

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ καλεί τους συλλόγους διδασκόντων και τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων να μην αποδεχθούν την εγκατάσταση συστημάτων παρακολούθησης στα σχολεία τους

 

Καλεί τους συλλόγους διδασκόντων ,όσων σχολείων τοποθετήθηκαν κάμερες χωρίς την τήρηση προβλεπόμενων προϋποθέσεων και τη σύμφωνη γνώμη των φορέων της εκπαιδευτικής κοινότητας, μαζί με τους γονείς και τους μαθητές να απαιτήσουν την απομάκρυνση ( απεγκατάσταση) των καμερών από το σχολείο τους.

 

Καλούμε τις δημοτικές αρχές, την ηγεσία του ΥΠΑΙΘ και την κυβέρνηση να λάβουν τα αναγκαία μέτρα, για την φύλαξη των σχολικών μονάδων, ώστε να αποφευχθούν τέτοια μέτρα.

 

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΓΙΑΝΝΑ ΛΑΘΗΡΑ ΝΙΚΟΣ ΠΑΛΑΝΤΖΑΣ

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« May 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search