• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Εκπαιδευση

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ: Να μειωθεί τώρα η ύλη - Να μην εφαρμοστεί η τράπεζα θεμάτων - Να καταργηθεί η Ελεύθερη βάση Εισαγωγής

March 31, 2022 290

Η συντριπτική πλειονότητα των ΕΛΜΕ και συνολικά η εκπαιδευτική κοινότητα ζητά:: Να μειωθεί τώρα η ύλη στα εξεταζόμενα μαθήματα του Λυκείου - Να μην εφαρμοστεί η τράπεζα θεμάτων στα Λύκεια - Να καταργηθεί η Ελεύθερη βάση Εισαγωγής στα ΑΕΙ. Ενδεικτικά παραθέτουμε ανακοίνωση της Ε΄ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης στην οποία μεταξύ άλλων επισημαίνεται:  "Η εμμονική προσήλωση του ΥΠΑΙΘ στις εξετάσεις, αντί της κάλυψης των μορφωτικών αναγκών των μαθητών και της επανένταξής τους στην σχολική ζωή, εντάσσεται στα αντιεκπαιδευτικά σχέδια του υπουργείου Παιδείας. Η ύλη, η Τράπεζα Θεμάτων, η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και οι πανελλαδικές εξετάσεις είναι τα μέσα για την μετάβαση σε ένα σχολείο που θέτει φραγμούς και εμπόδια στα πιο ευάλωτα κοινωνικά στρώματα, που στέλνει στην ανειδίκευτη εργασία τους πολλούς, που αναπαράγει και παγιώνει τις κοινωνικές ανισότητες. Όλα αυτά συνδυάζονται με την υποχρεωτική στροφή στα ιδιωτικά κολλέγια για όσους μπορούν να χρηματοδοτήσουν τέτοιες σπουδές και στα μεταγυμνασιακά ΙΕΚ για τους οικονομικά ασθενέστερους. Αυτή είναι η πολιτική της κυβέρνησης, αυτή είναι η στόχευση και το πρόγραμμά της και γι' αυτό ενδιαφέρεται." 

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Ε΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης

Να μειωθεί τώρα η ύλη στα εξεταζόμενα μαθήματα του Λυκείου

Να μην εφαρμοστεί η τράπεζα θεμάτων στα Λύκεια

Να καταργηθεί η Ελεύθερη βάση Εισαγωγής στα ΑΕΙ

 

Στις 16/3/2022 στάλθηκε στα σχολεία έγγραφο του ΥΠΑΙΘ δια του Γ.Γ. κ. Κόπτση, με θέμα «Συντονισμός της εξεταστέας ύλης των μαθημάτων των Α΄ και Β΄ τάξεων Ημερήσιου Γενικού Λυκείου και Εσπερινού Γενικού Λυκείου που εξετάζονται στις Προαγωγικές Εξετάσεις». Αφού μας ενημερώνει ότι «υπεύθυνοι για την ολοκλήρωση της ύλης είναι οι διδάσκοντες»!... ζητάει από Διευθυντές και Συλλόγους Διδασκόντων «όπου παρατηρείται καθυστέρηση στη διδασκαλία των μαθημάτων που εξετάζονται στις προαγωγικές εξετάσεις… να προβαίνουν σε αναμόρφωση του ωρολογίου προγράμματος με σκοπό την ολοκλήρωσή της». Τέλος, τονίζεται ότι «οι εκπαιδευτικοί πρέπει να έχουν ολοκληρώσει την εξεταστέα ύλη μέχρι τη λήξη των μαθημάτων»... χωρίς να προσδιορίζεται η ημερομηνία λήξης...

Το ΥΠΑΙΘ με τις νέες εγκυκλίους του δε λαμβάνει καθόλου υπόψη την εκπαιδευτική πραγματικότητα, όπως διαμορφώθηκε τα δύο χρόνια της πανδημία. Οι μαθητές έχουν τεράστια γνωστικά κενά εξαιτίας των «ψηφιακών τάξεων του webex» στις οποίες τα σχολεία υπολειτούργησαν. Τα χιλιάδες κενά σε εκπαιδευτικούς από την αρχή της χρονιάς που εξακολουθούν να υπάρχουν μέχρι και σήμερα και μάλιστα σε μαθήματα που υποτίθεται ότι θα εξεταστούν με την τράπεζα θεμάτων, σημαίνουν πολλές ώρες χαμένες. Η κατάσταση που διαμορφώνεται με παρατεταμένες απουσίες εκπαιδευτικών και μαθητών –τριων, οι οποίοι μπαίνουν σε καραντίνα, δεν επέτρεπε να προχωρήσει η ύλη με την μισή τάξη να λείπει την μία εβδομάδα και την άλλη μισή να λείπει την επόμενη.

Ζητούν ολοκλήρωση της ύλης λίγο πριν το Πάσχα με την «αναμόρφωση του προγράμματος». Στην Α’ και Β’ Λυκείου τους τελευταίους μήνες θα πρέπει να διδάσκονται μόνο τα εξεταζόμενα με την τράπεζα θεμάτων μαθήματα και καθόλου τα υπόλοιπα!

Αντιμετωπίζουν τη διδακτέα ύλη ως σελίδες που απλά πρέπει να γραφούν στο βιβλίο ύλης και όχι ως γνώσεις τις οποίες πρέπει να κατακτήσουν οι μαθητές. Η αντίληψη αυτή δεν έχει καμιά παιδαγωγική λογική και το μόνο που δείχνει είναι ότι η κυβέρνηση πιστεύει πως το σχολείο πρέπει να έχει ένα διεκπεραιωτικό ρόλο, ώστε να οργανώσει στο τέλος είτε τις πανελλαδικές εξετάσεις, είτε ενδοσχολικές στις οποίες κανείς δεν θα μπορεί να διαμαρτυρηθεί για την τράπεζα θεμάτων.

Η εφαρμογή της Τράπεζα Θεμάτων φέτος σε όλες τις τάξεις και σε όλα τα μαθήματα και στους δύο τύπους Λυκείου εντείνει το άγχος και το αίσθημα αποτυχίας των μαθητών, οι οποίοι ωθούνται να εγκαταλείψουν το Λύκειο και να οδηγηθούν από πολύ νωρίς στη μεταγυμνασιακή κατάρτιση. Τα αποτελέσματα της εφαρμογής της το 2014 είναι αδιάψευστα στοιχεία, καθώς εξαπλασιάστηκε το ποσοστό των μαθητών που παραπέμφθηκαν για επαναληπτικές εξετάσεις το Σεπτέμβριο του 2014 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Η εφαρμογή και πάλι της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, ενός σκληρού ταξικού μέτρου αποκλεισμού των παιδιών, κυρίως των φτωχών οικογενειών, από τα ΑΕΙ, λειτουργεί με μοναδικό στόχο τη δραστική μείωση των εισακτέων. Οι 16.000 κενές θέσεις στα πανεπιστήμια πέρυσι είναι αδιάψευστος μάρτυρας. Η ΕΒΕ γίνεται ακόμη σκληρότερη με τις αλλαγές στους συντελεστές των πανελλαδικών μαθημάτων που για τα ΕΠΑΛ είναι εξωφρενική!

Η εμμονική προσήλωση του ΥΠΑΙΘ στις εξετάσεις, αντί της κάλυψης των μορφωτικών αναγκών των μαθητών και της επανένταξής τους στην σχολική ζωή, εντάσσεται στα αντιεκπαιδευτικά σχέδια του υπουργείου Παιδείας. Η ύλη, η Τράπεζα Θεμάτων, η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και οι πανελλαδικές εξετάσεις είναι τα μέσα για την μετάβαση σε ένα σχολείο που θέτει φραγμούς και εμπόδια στα πιο ευάλωτα κοινωνικά στρώματα, που στέλνει στην ανειδίκευτη εργασία τους πολλούς, που αναπαράγει και παγιώνει τις κοινωνικές ανισότητες. Όλα αυτά συνδυάζονται με την υποχρεωτική στροφή στα ιδιωτικά κολλέγια για όσους μπορούν να χρηματοδοτήσουν τέτοιες σπουδές και στα μεταγυμνασιακά ΙΕΚ για τους οικονομικά ασθενέστερους. Αυτή είναι η πολιτική της κυβέρνησης, αυτή είναι η στόχευση και το πρόγραμμά της και γι' αυτό ενδιαφέρεται.

Απαιτούμε να υπάρξει δραστική μείωση της ύλης των εξεταζόμενων μαθημάτων του Λυκείου συνολικά γιατί η ύλη είναι υπέρογκη με ευθύνη του Υπουργείου το οποίο συνεχίζει να παραβλέπει τις συνέπειες της πανδημίας.

Απαιτούμε τη μη εφαρμογή της τράπεζας θεμάτων και της ΕΒΕ που μόνο στόχο έχουν να σπρώξουν χιλιάδες μαθητές εκτός σχολείου.

 

Για το Δ.Σ.

Ο πρόεδρος Η γραμματέας

 

Χρήστος Ζαγανίδης Ειρήνη Σωπιάδου

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« May 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search