• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Εκπαιδευση

Εξετάζομαι, άρα ζώ;

June 04, 2022 163
 
 
Του Κώστα Αγγελάκου*
 
Με προβληματίζει ο υπερβολικός ενθουσιασμός για τα σημερινά θέματα της Γλώσσας όταν δεν λαμβάνεται υπόψη σε ποιο εκπαιδευτικό, εξεταστικό( και βαθμολογικό) περιβάλλον εντάσσονται τα θέματα αυτά! Ας δούμε ορισμένα ευρύτερα ζητήματα σε πρώτη φάση και αναλυτικότερη κριτική στο νέο τεύχος της ΝΕΑΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ...
 
1. Είναι υποκριτικό να δηλώνεις ότι ενδιαφέρεσαι να μαθαίνουν οι νέοι Ιστορία και ταυτόχρονα να διαιωνίζεις αυτόν τον "ιστορικό αναλφαβητισμό" μέσα από τα " νέα " προγράμματα σπουδών και τον τρόπο διδασκαλίας και εξέτασης του μαθήματος.
 
2. Είναι υποκριτικό να ζητάς την (αυτονόητη και δεδομένη από τα κείμενα) αξία της ιστορικής γνώσης όταν δεν τολμάς να ζητήσεις την κριτική ερμηνεία των μαθητών για την υπαρκτή αντιμετώπιση της ιστορικής γνώσης στο σημερινό σχολείο
 
3. Είναι υποκριτικό να μυθοποιείς τη βιωματική προσέγγιση της ιστορικής γνώσης και να απαιτείς "πρωτότυπες" προτάσεις σ΄ένα εκπαιδευτικό εξεταστικό πλαίσιο που το βίωμα το έχει θέσει υπό απαγόρευση!
 
4. Είναι υποκριτικό να επιλέγεις ενδιαφέροντα κείμενα(sic) και να υπονομεύεις την ποιότητά τους με μονόδρομου χαρακτήρα ερωτήσεις που απαιτούν εργαλειακού τύπου απαντήσεις αγνοώντας τα ποικίλα ιδεολογικά και δομικά τους χαρακτηριστικά ως κειμενικών ειδών!
 
5. Τέλος είναι υποκριτικό να μη σέβεσαι τη δημιουργική ανάγνωση και την ικανότητα πρόσληψης ενός λογοτεχνικού κειμένου από τους μαθητές και να την μετατρέπεις σε μηχανιστική "αναγνωστική ανταπόκριση" ομοιόμορφων
απαντήσεων!
 
Εφόσον λοιπόν γίναμε λάτρεις της "αντικειμενικής μέτρησης" ας προχωρήσει την επόμενη χρονιά ο Πανοπτικός Οργανισμός Εξετάσεων και οι "έγκυρες" επιτροπές του σε καθολικά θέματα πολλαπλής επιλογής-"αντικειμενικού τύπου" για την εξέταση της Νεοελληνικής Γλώσσας-Λογοτεχνίας!
 
*Από το FACEBOOK
Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search