• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Εκπαιδευση

Υφυπουργός Παιδείας: Πρόσληψη 3.300 αναπληρωτών για το Ολοήμερο Σχολείο – πάρκινγκ - Τα ψεύτικα τα λόγια για το «τέλος του καθεστώτος των αναπληρωτών»

July 17, 2022 1152

Υφυπουργός Παιδείας: Πρόσληψη 3.300 αναπληρωτών για το Ολοήμερο Σχολείο – Τα ψεύτικα τα λόγια για το «τέλος του καθεστώτος των αναπληρωτών»

Για τις ανάγκες υλοποίησης της χρονικής επέκτασης του Ολοήμερου Σχολείου θα προσληφθούν 3.300 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί.

Σε συνέντευξή της στο Political η υφυπουργός Παιδείας και θρησκευμάτων Ζέττα Μακρή μιλά για την επέκταση του ωραρίου του Ολοήμερου Σχολείου και τις προσλήψεις εκπαιδευτικών που θα γίνουν για τις ανάγκες υλοποίησης του:

Δημοσιογράφος: Η επέκταση του ωραρίου του Ολοήμερου Σχολείου είναι κάτι πολύ θετικό για την ελληνική οικογένεια, αλλά προϋποθέτει αρκετές προσλήψεις εκπαιδευτικών και καλύτερη οργάνωση μέσα στα σχολεία. Πώς θα διασφαλίσετε την ομαλή λειτουργία του;

Ζέττα Μακρή: Η ανακοίνωση του συγκεκριμένου προγράμματος έγινε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως στο συνέδριο με θέμα «Δημογραφικό - Η Μεγάλη Πρόκληση».

 

Από τη νέα σχολική χρονιά, το ολοήμερο πρόγραμμα στα μισά των ήδη λειτουργούντων ολοήμερων τμημάτων της χώρας, δηλαδή σε περίπου 5.000 τμήματα σε Αθήνα. Θεσσαλονίκη και περιφέρεια, θα επεκταθεί κατά μιάμιση ώρα και θα ολοκληρώνεται στις 5.30 το απόγευμα, φέρνοντας πιο κοντά το σχολικό ωράριο με το ωράριο των εργαζόμενων γονέων, διευκολύνοντας, με τον τρόπο αυτό. τη συμμετοχή των γονέων στην αγορά εργασίας και τον συνδυασμό των γονεϊκών και των επαγγελματικών υποχρεώσεων.

Σημαντική, επίσης, είναι και η ποιοτική αναβάθμιση των προγραμμάτων του Ολοήμερου Σχολείου, με κατεύθυνση πολύ πιο βιωματική, με έμφαση στις τέχνες και τις δημιουργικές δράσεις. Η πρόσβαση των μαθητών σε ένα πιο διευρυμένο πρόγραμμα αμβλύνει τις ανισότητες που προκύπτουν από τα εξωσχολικά ερεθίσματα μαθητών διαφορετικών κοινωνικοοικονομικών ομάδων. Ενώ στο πλαίσιο του Ολοήμερου θα γίνεται και η μελέτη, ώστε οι μαθητές, επιστρέφοντας στο σπίτι, να έχουν ελεύθερο χρόνο για παιχνίδι και ποιοτικές δραστηριότητες με την οικογένεια.

Για τις ανάγκες υλοποίησης της σημαντικής αυτής χρονικής επέκτασης και ποιοτικής αναβάθμισης του Ολοήμερου Σχολείου και της δημόσιας εκπαίδευσης θα προσληφθούν 3.300 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί.

 Κακοφτιαγμένο πάρκινγκ ψυχών το ολοήμερο

Η επέκταση του ωραρίου των ολοήμερων βρίσκει αντίθετα τόσο τα σωματεία των εκπαιδευτικών όσο και σημαντική μερίδα των γονέων, καθώς εκτιμούν ότι δεν πρόκειται για ένα μέτρο που καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες των παιδιών αλλά και τις δικές τους.

Σε επίπεδο παιδαγωγικής και διδακτικής επιστήμης είναι απαράδεκτο και προβληματικό στη βάση του ένα παιδί σχολικής ηλικίας να παραμένει στο σχολείο από τις 07:00 το πρωί (συμμετέχοντας στην πρωινή ζώνη) ως τις 17:30 το απόγευμα (συμμετέχοντας και στο ολοήμερο πρόγραμμα) και μάλιστα σε σχολεία και νηπιαγωγεία που δεν διαθέτουν κανενός είδους υποδομή για να φιλοξενήσουν με κάποιους σχετικούς όρους αξιοπρέπειας παιδιά αυτής της ηλικίας. Ουσιαστικά μια λύση ανάγκης (την παραμονή των παιδιών στο ολοήμερο σχολείο και νηπιαγωγείο, εφόσον δεν έχουν κάποιον/κάποια να τα κρατήσει και να τα επιβλέψει στο σπίτι τους) την ανάγει η κυβέρνηση και το ΥΠΑΙΘ σε πανάκεια βαφτίζοντάς την «κοινωνικό μέτρο» στήριξης των οικογενειών για την αντιμετώπιση του δημογραφικού, όταν έχουν αφεθεί τα σχολεία και νηπιαγωγεία της χώρας χωρίς υποδομές (κατάλληλα κτήρια, σύγχρονες εγκαταστάσεις, προσωπικό κ.λπ.) και αδυνατούν να εξυπηρετήσουν αξιοπρεπώς ακόμα και τις/τους μαθήτριες/μαθητές που συμμετέχουν τώρα στα ολοήμερα τμήματα Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων ως τις 16:00.

Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα της Κεραμέως

Την ίδια ώρα που η Ν. Κεραμέως, το ΥΠΑΙΘ και η κυβέρνηση υπόσχονται 8.586  διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών και το «τέλος του καθεστώτος των αναπληρωτών», ο αριθμός των αναπληρωτών εκπαιδευτικών που έχουν προσληφθεί την τρέχουσας σχολικής χρονιάς ξεπερνάει τις 44.000 με αποτέλεσμα τη σχολική χρονιά που έρχεται (2022/23) να παρουσιαστεί ο μεγαλύτερος αριθμός κενών θέσεων από τη μεταπολίτευση και μετά καθώς θα κυμαίνεται περίπου στις 50.000 (μαζί με τα κενά που θα αφήσουν οι εκπαιδευτικοί που έχουν ήδη δηλώσει παραίτηση λόγω συνταξιοδότησης)!

Σύμφωνα με τις Ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών (ΟΛΜΕ και ΔΟΕ) τα οργανικά κενά ανέρχονται στα 15.665  (9.945 στην πρωτοβάθμια + 5.710 στη δευτεροβάθμια) χωρίς να υπολογίζεται ο αριθμός των εκπαιδευτικών που θα συνταξιοδοτηθούν.

 

Εντατικοποίηση – ελαστικές σχέσεις εργασίας – εργασιακή ομηρία – γερασμένοι εκπαιδευτικοί

Η πολιτική των ελάχιστων διορισμών συνδέεται άρρηκτα με την εντατικοποίηση και απαξίωση των συνθηκών εργασίας των εκπαιδευτικών. Υπολογίζεται ότι περίπου 1 στους 3 εκπαιδευτικούς αναγκάζεται να μετακινείται σε περισσότερα από ένα σχολεία σε συνθήκες ελαστικής εργασίας, ειδικότερα με αναπληρωτές σε ομηρία, με αυξημένο ωράριο εργασίας από το 2012 με σοβαρές επιπτώσεις στην εκπαιδευτική διαδικασία και τη μόρφωση των μαθητών.

Το πιο μεγάλο θύμα των μνημονιακών περικοπών είναι ο κόσμος της ελαστικής εργασίας, οι αναπληρωτές κι οι αναπληρώτριες, ο κόσμος της αδιοριστίας, οι χιλιάδες εκπαιδευτικοί που δεν βρίσκουν δουλειά, λόγω των περικοπών ή και απολύονται ευρισκόμενοι στους δρόμους της ανεργίας. Όμως η αδιοριστία και η ελαστική απασχόληση δεν αφορά μόνο τους αναπληρωτές συναδέλφους, γιατί η συνέχιση της αδιοριστίας και των ελαστικών μορφών εργασίας οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην υπονόμευση των εργασιακών δικαιωμάτων και των μόνιμων εκπαιδευτικών.

Με γερασμένο εκπαιδευτικό προσωπικό δουλεύει η ατμομηχανή της δημόσιας εκπαίδευσης . Ιδιαίτερα οι καθηγητές που υπηρετούν στα λύκεια και γυμνάσια της χώρας, έχουν μέσο όρο ηλικίας τα 48,8 χρόνια , ενώ οι μαθηματικοί σπάνε κάθε ρεκόρ με μέσο όρο ηλικίας τα 52 χρόνια !. 

Τι ζητούν οι εκπαιδευτικοί

Την ίδια στιγμή όμως απαιτούμε εδώ και τώρα ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ του προσοντολογίου των απολύσεων και αποκλεισμών! Ούτε σκέψη για ΑΣΕΠ και συνέντευξη!

Δεν θα επιτρέψουμε να πεταχτούν χιλιάδες εργαζόμενους/ες στην ανεργία! Υπερασπιζόμαστε την ενότητα του κλάδου με βάση τον κοινό μας παρονομαστή, το πτυχίο μας και τα χρόνια δουλειάς μας, την προϋπηρεσία μας, στην εκπαίδευση, στον ίδιο εργοδότη.

Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί/Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτ(ρι)ων που έχουν δουλέψει με έστω και μία σύμβαση αποκλειστικά με το Πτυχίο και ολόκληρη την προϋπηρεσία.

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search