• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Εκπαιδευση

Για την 91η Γ.Σ. της ΔΟΕ: Μαζική πολιτική γραμμή αγώνα ή προεκλογικές αψιμαχίες εντυπώσεων;

July 21, 2022 231

 

ΠΗΓΗ: Δημήτρης Μαριόλης - e-lesxi.gr

Σε απόλυτη αρμονία με την παρατεταμένη προεκλογική περίοδο διεξήχθη η 91η Γ.Σ. της ΔΟΕ. Μια Γ.Σ. στην οποία κύριο μέλημα των παρατάξεων του κατεστημένου κομματικού συνδικαλισμού ήταν το αποτέλεσμα της κάλπης για το νέο ΔΣ της ΔΟΕ και όχι οι απαραίτητες αγωνιστικές αποφάσεις που θα εξόπλιζαν τον κλάδο απέναντι στην επίθεση που δέχεται. Μετατρέποντας για μια ακόμα φορά το μέσο (τους συσχετισμούς στο ΔΣ της ΔΟΕ) σε αυτοσκοπό, ιδιαίτερα ορισμένες οργανωμένες δυνάμεις που μιλούν στο όνομα του κινήματος, αντί να συγκροτήσουν ένα μέτωπο αγωνιστικής συνεννόησης και να επιδιώξουν να διαμορφώσουν ηγεμονικό λόγο και μια αγωνιστική πλειοψηφία μέσα στη Γ.Σ., αντί να επιδιώξουν να εκφράσουν την αγωνιζόμενη βάση του κλάδου που με τον πολύμηνο αγώνα της έκανε κουρελόχαρτο την αξιολόγηση της Κεραμέως, αναλώθηκαν σε εκατέρωθεν αψιμαχίες και προεκλογικούς τακτικισμούς.

Πιο συγκεκριμένα:

  1. Στην 91η Γ.Σ. εκλέχτηκαν 483 αντιπρόσωποι έναντι 660 που είχαν εκλεγεί στην προηγούμενη Γ.Σ. του κλάδου. Δηλαδή, η συμμετοχή στην Ομοσπονδία μειώθηκε 27% ή για να το πούμε διαφορετικά, περίπου 1 στα 4 μέλη της Ομοσπονδίας (όπως είχαν καταγραφεί στις τελευταίες αντίστοιχες αρχαιρεσίες) απείχε από τις εκλογές του 2022. Η μείωση αυτή δεν μπορεί να αφήνει αδιάφορους όσους νοιάζονται για το συνδικάτο, πολύ περισσότερο όταν σημειώνεται στις νέες ηλικίες και ιδιαίτερα στους αναπληρωτές συναδέλφους όπου η αποχή ξεπερνούσε κατά πολύ το 50%. Προφανώς η κατάργηση της άδειας αποτελεί τον βασικό παράγοντα που λειτούργησε αρνητικά, ωστόσο θα πρέπει και οι Σύλλογοι ΠΕ να πάρουν όλα τα οργανωτικά μέτρα για να μαζικοποιήσουν περισσότερο τις διαδικασίες αλλά και οι ίδιοι οι συνάδελφοι να αντιληφθούν το διακύβευμα: την ίδια την ύπαρξη του συνδικάτου το οποίο απειλείται από την κυβέρνηση και το κράτος με διάλυση και εξαφάνιση.
  2. Από τους 133 Συλλόγους Π.Ε., οι 20 πραγματοποίησαν τις εκλογές με βάση τον νόμο Χατζηδάκη, δηλαδή και με ηλεκτρονικές «εκλογές». Μεγάλες οι ευθύνες της πλειοψηφίας ΔΑΚΕ/ΔΗΣΥ/ΔΙΚΤΥΟ καθώς το ΔΣ της ΔΟΕ δεν εφάρμοσε τη σχετική απόφαση της ΑΔΕΔΥ και δεν εδωσε κατεύθυνση στους Συλλόγους ΠΕ να πραγματοποιήσουν αποκλειστικά δια ζώσης εκλογές. Αλλά ούτε και στη ΓΣ του κλάδου δέχτηκαν αυτές οι δυνάμεις την πρόταση των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ και της ΑΣΕ να μπει το θέμα σε συζήτηση και να μην αναγνωριστούν αντιπρόσωποι εκλεγμένοι με ηλεκτρονικές «εκλογές». Επίσης, οι ίδιες παρατάξεις δεν δέχτηκαν να προστεθούν στην ημερήσια διάταξη καυτά ζητήματα της περιόδου όπως η αξιολόγηση, ο γραπτός διαγωνισμός ΑΣΕΠ και ο αντισυνδικαλιστικός νόμος Χατζηδάκη, παρ’ ότι το απαίτησαν επίμονα οι ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ, η ΑΣΕ και το ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ.
  3. Από την πλευρά μας, καταψηφίσαμε τα πεπραγμένα του Δ.Σ. της ΔΟΕ λαμβάνοντας υπόψη τη συνολική στάση του την προηγούμενη τριετία, την απόλυτη αδράνεια την κρίσιμη περίοδο των lock down, των απαγορεύσεων των διαδηλώσεων και της τηλεκπαίδευσης που αξιοποιήθηκε από την κυβέρνηση για να προωθήσει την αντιλαϊκή της πολιτική, την πολιτική παθητικής εφαρμογής της στρατηγικής συμβολικών κινητοποιήσεων χαμηλής έντασης από την ΑΔΕΔΥ. Από την άλλη πλευρά, όλα αυτά δεν αναιρούν τη λαμπρή σελίδα στην ιστορία του εκπαιδευτικού κινήματος της μάχης ενάντια στην αξιολόγηση, με όπλο την απεργία-αποχή και σε δεύτερη φάση τα ενιαία κείμενα. Μια μάχη στην οποία είχαμε τη δική μας, καθοριστική συμβολή.
  4. Ιδιαίτερη στιγμή αποτέλεσε η επίσκεψη στο συνέδριο ομάδας από προσφυγάκια μαζί με τους γονείς τους και αλληλέγγυους. Κοινή απαίτηση εκπαιδευτικών-γονιών-μαθητών είναι να μπουν τα προσφυγόπουλα στα πρωινά σχολεία και να μην κλείνουν αιφνιδιαστικά οι δομές με αποτέλεσμα να μένουν τα παιδιά εκτός σχολείου.
  5. Η εισήγηση για τα μισθολογικά και ασφαλιστικά ψηφίστηκε από τις ΔΑΚΕ/ΔΗΣΥ/ΔΙΚΤΥΟ ενώ η εισήγηση για το «Ωράριο νηπιαγωγών και εκπαιδευτικών ολιγοθέσιων σχολείων» ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία, καθώς ενσωματώθηκαν όλες οι παρατηρήσεις που πρότειναν οι ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ και η ΑΣΕ. Στην ψηφοφορία για το θέμα της Η.Δ. «Το μέλλον των παιδαγωγικών σπουδών στην Ελλάδα», η σταθερή και αποφασιστική στάση της αριστερής πτέρυγας του συνεδρίου και πρώτα απ’ όλα των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ, οδήγησε στην ανατροπή της εισήγησης και στην τοποθέτηση του ζητήματος μέσα στην ευρύτερη αντιεκπαιδευτική πολιτική που προωθείται με τον νέο Νόμο-πλαίσιο για τα ΑΕΙ. Η ψηφοφορία για αυτό το θέμα  έδειξε ότι εάν υπήρχε η πολιτική βούληση στην εκπαιδευτική αριστερά μπορούσε να υπάρξει απόφαση της Γ.Σ. για την αξιολόγηση. Τέτοια βούληση όμως δεν υπήρξε, ιδιαίτερα στις οργανωμένες δυνάμεις, με πρώτη και κύρια την ευθύνη της ΑΣΕ που επέλεξε μια αλαζονική και αδιάλλακτη στάση, αποκαλύπτοντας ότι το μοναδικό επίδικο που με θεμιτά και αθέμιτα μέσα επεδίωξε ήταν το εκλογικό αποτέλεσμα – τα υπόλοιπα ήταν απλώς θέμα εντυπώσεων.
  6. Καμία απόφαση δεν πάρθηκε για ένα στοιχειώδες αγωνιστικό σχέδιο με κεντρικό επίδικο την ακρίβεια και τη συρρίκνωση των μισθών μας. Άλλωστε, μόνο οι Παρεμβάσεις πρότειναν να αποφασιστεί από την 91η Γ.Σ. απεργία για τα τέλη Σεπτέμβρη.
  7. Καμία απόφαση δεν υπήρξε για την εξαγγελία του διαγωνισμού ΑΣΕΠ, παρά το ότι η μεγάλη πλειοψηφία των αντιπροσώπων – και μάλιστα σχεδόν από όλες τις παρατάξεις – παρέμεινε στον συνεδριακό χώρο τουλάχιστον μισή ώρα μετά τη λήξη του προγράμματος από το προεδρείο της Γ.Σ. (με 3 ψήφους υπέρ και δύο κατά, τις Παρεμβάσεις και την ΑΣΕ).
  8. Καμία απόφαση δεν υπήρξε για την αξιολόγηση και για την κήρυξη απεργίας-αποχής από την 91η ΓΣ. Αποκαλυπτικό είναι ότι κατατέθηκαν 3 διαφορετικές προτάσεις για την κήρυξη απεργίας-αποχής από την 91η ΓΣ, ενώ οι ΔΑΚΕ/ΔΗΣΥ/ΔΙΚΤΥΟ σε καμία περίπτωση δεν συζητούσαν αυτή την μορφή. Αντιπρόσωποι από Συλλόγους ΠΕ που πρότειναν και στήριξαν με όλες τους τις δυνάμεις τα ενιαία κείμενα, πρότειναν και στήριξαν το παρακάτω κείμενο ως βάση για συζήτηση και επιδίωξαν να έρθουν σε διαπραγμάτευση με τις δύο άλλες προτάσεις (από την ΑΣΕ/ΠΑΜΕ και από εκπροσώπους των Συλλόγων που είχαν κηρύξει απεργία-αποχή), συναντώντας όμως τόση αδιαλλαξία και απαξίωση που έγινε φανερό ότι οι όποιες αναφορές στα ενιαία κείμενα ως μορφή πάλης από αυτές τις δυνάμεις, μόνο προσχηματικές είναι, αφού η λογική τους, λογική ήττας και περιχαράκωσης,  αρχίζει και τελειώνει στην απεργία-αποχή ως αποκλειστική μορφή αγώνα (οι ομιλητές της ΑΣΕ το ξεκαθάρισαν απόλυτα), ως ένα πασπαρτού που ως εκ θαύματος θα λύσει και το ζήτημα της αντίστασης στην ατομική αξιολόγηση. Συγκεκριμένα, από την πλευρά μας, καταθέσαμε και ψηφίσαμε την παρακάτω πρόταση και ενημερώσαμε – και δημόσια – ότι είμαστε έτοιμοι να την συζητήσουμε/αναδιαμορφώσουμε στην κατεύθυνση σύνθεσης:

«Η 91η Γ.Σ. της ΔΟΕ:

Χαιρετίζει τους/τις δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικούς σε όλη τη χώρα που, αψηφώντας την εκστρατεία τρομοκράτησης εναντίον τους από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ, συμμετέχουν δυναμικά και πολύμορφα στον αγώνα ενάντια στην αντιπαιδαγωγική και καταστροφική για το δημόσιο σχολείο «εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση των σχολικών μονάδων» που προσπαθεί να επιβάλει το Υπουργείο Παιδείας.

Αποφασίζει την κλιμάκωση του αγώνα, μπροστά και στην επικείμενη επιχείρηση επιβολής της ατομικής αξιολόγησης-χειραγώγησης των εκπαιδευτικών:

(α) κηρύσσοντας απεργία-αποχή από κάθε διαδικασία αξιολόγησης της σχολικής μονάδας όπως αυτή προβλέπεται από τον Ν. 4692/20 και τις σχετικές Υ.Α. για τον «Σχολικό Προγραμματισμό, εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση των σχολικών μονάδων ως προς το εκπαιδευτικό τους έργο» και από τις αντίστοιχες διατάξεις του Ν. 4823.

(β) Εξουσιοδοτεί το νέο ΔΣ της ΔΟΕ να χρησιμοποιήσει για την ακύρωση της αξιολόγησης/κατηγοριοποίησης σχολείων και εκπαιδευτικών των Ν. 4823 και Ν. 4692, όλα τα πρόσφορα μέσα και μορφές, όπως ενιαία κείμενα, στάσεις εργασίας και απεργιακές μορφές για την ακύρωση της παρακολούθησης διδασκαλιών των εκπαιδευτικών από αξιολογητές, εκδηλώσεις, επιστολές προς γονείς, έκδοση αφίσας, ευρύτερη καμπάνια ενημέρωσης, συλλαλητήρια.

Ακυρώνουμε την αξιολόγηση-κατηγοριοποίηση ενωτικά, συντεταγμένα, αποφασιστικά με αγώνα διαρκείας».

Θεωρούμε ότι μια μορφή αγώνα κρίνεται από την μαζικότητα που εξασφαλίζει και την αποτελεσματικότητά της. Τα ενιαία κείμενα της ΔΟΕ, όπως η ίδια η ζωή απέδειξε, αποτέλεσαν την συντεταγμένη, μαζική και επιθετική κίνηση του κλάδου ενάντια στον οδοστρωτήρα της αξιολόγησης. Τα ενιαία κείμενα, το κύριο όπλο με το οποίο η συντριπτική πλειοψηφία του κλάδου έδωσε νικηφόρα τη μάχη ενάντια στην αξιολόγηση, όλες τις ημέρες του συνεδρίου αποτελούσαν απαγορευμένη λέξη για πολλούς αντιπροσώπους της εκπαιδευτικής αριστεράς και ιδιαίτερα της ΑΣΕ. Έφτασαν μάλιστα στο σημείο να βγάλουν ανακοίνωση μετά τη συγκρότηση του προεδρείου (στο οποίο για πρώτη φορά τα τελευταία 21 χρόνια συμμετέχουν, αλλάζοντας πλήρως τη στάση τους) και να καταγγείλουν το μέλος των Παρεμβάσεων που δήθεν … «τράβηξε το χαλί κάτω από τα πόδια του κλάδου», επειδή ψήφισε τα ενιαία κείμενα! Εκείνα που οι ίδιοι, αφού για δέκα ημέρες τα συκοφαντούσαν και τα κατήγγειλαν, έπειτα, βλέποντας τη δυναμική που αναπτυσσόταν και κάνοντας την ανάγκη φιλότιμο, με κρύα καρδιά δήλωσαν ότι τα υποστηρίζουν, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα αυτούς που τα ψήφισαν. Όσο για το ΔΙΚΤΥΟ, έχει ένα ενδιαφέρον ότι επέλεξε να χαρακτηρίσει τις ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ως παράταξη του τίποτα, ανύπαρκτους κλπ. «Αφέντες του τίποτα, υπηρέτες κανενός», έλεγε ένα σύνθημα στην Ιταλία πριν χρόνια. Σε αυτόν τον δρόμο βαδίζουμε εμείς με συνέπεια. Και ναι, ομολογουμένως, σε σχέση με ένα κόμμα εξουσίας και τον συνδικαλιστικό του βραχίονα θα έπρεπε να είμαστε ανύπαρκτοι, αντιλαμβανομαστε πόσο ενοχλητικο είναι που κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει, γι’ αυτό άλλωστε προσπαθεί να μας ταυτίσει με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, όταν όλοι και όλες γνωρίζουν τον ανεξάρτητο χαρακτήρα των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ. Εμείς δεν έχουμε να δώσουμε λογαριασμό πουθενά παρά μόνο στη βάση του κλάδου και στις συνειδήσεις μας. Στο κάτω κάτω ο κλάδος αποφασίζει αν κάποια συνδικαλιστικη δύναμη είναι υπαρκτή ή ανύπαρκτη. Κι έχουμε εμπιστοσύνη στην κρίση του. Γι’ αυτό είμαστε απρόβλεπτοι και επικίνδυνοι για την εξουσία και τους κομματικούς/συνδικαλιστικούς της μηχανισμούς. Γι’ αυτό είμαστε εκείνο το «τίποτα» που θα συνεχίσει για πολλά ακόμα χρόνια να στοιχειώνει σαν εφιάλτης τον ύπνο των υπουργών και τους μηχανισμούς εξουσίας, θα συνεχίσει να «γελάει μπρος στις τόσες πανοπλίες σας …αναστατώνοντας τις στέρεες παρατάξεις».

Οι ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ Π.Ε. έχουν την τιμή να αποτελούν την 4η σε δύναμη παράταξη της Δ.Ο.Ε., με βάση την βούληση των συναδέλφων της βάσης του κλάδου και θα εκπροσωπήσουν τους συναδέλφους μας με 2 έδρες στο Δ. Σ. της ΔΟΕ. Με αγωνιστικότητα, μαχητικότητα και όραμα την ανατροπή των αντιλαϊκών – αντεργατικών και αντιεκπαιδευτικών πολιτικών και των διαχειριστών τους, θα παλέψουμε για ένα αύριο που να αξίζει στον κόσμο της εργασίας και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και στα όνειρά μας, με γνώμονα την υπεράσπιση του Δημόσιου Σχολείου και την κατοχύρωση και διεύρυνση του Δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης για όλα τα παιδιά που ζουν στη χώρα μας.

Τελικά αποτελέσματα εκλογών ανάδειξης νέου Δ. Σ. της Δ. Ο. Ε. 91ης Γ. Σ. ΔΟΕ:

ΔΑΚΕ 109 με 3 ΕΔΡΕΣ

ΑΣΕ 106 με 2 ΕΔΡΕΣ

ΔΗΣΥ 100 με 2 ΕΔΡΕΣ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ Π. Ε. 81 με 2 ΕΔΡΕΣ

ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΔΙΚΤΥΟ 73 με 2 ΕΔΡΕΣ

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ 7 –

ΜΑΖΙ 2 –

ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΑ ΡΕΥΜΑΤΑ 3 –

ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ 1 –

Λευκό 1

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search