• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Εκπαιδευση

Εκπαιδευτικοί Θεσσαλονίκης: Απεργία αποχή από κάθε διαδικασία άσκησης καθηκόντων και ρόλους μέντορα και συντονιστή

September 15, 2022 447

 

"Το πρωτοφανές κύμα ακρίβειας και η ενεργειακή κρίση που απειλούν πλέον την επιβίωση της κοινωνικής πλειοψηφίας. Η κυβέρνηση εμπαίζει τους εργαζόμενους με τα ψίχουλα των διάφορων τύπων επιδομάτων, όταν η μισθολογική καθήλωση των εργαζομένων και των εκπαιδευτικών συνεχίζεται για περισσότερα από 10 χρόνια. Σε τραγική μοίρα βρίσκονται οι νεοδιόριστοι και αναπληρωτές. Χαρακτηριστικά το 2009 ένας νεοδιόριστος, χωρίς προϋπηρεσία και παιδιά, έπαιρνε 14 μισθούς των 1.150 και σήμερα παίρνει 12 μισθούς των 737 €, με μεγαλύτερη φορολογία και με πληθωρισμό που τρώει τον ένα μισθό κάθε χρόνο!

Η ταχεία υλοποίηση από τη Ν.Δ. των κατευθύνσεων της ΕΕ και του ΟΟΣΑ που οδηγούν στην ιδιωτικοποίηση της Δημόσιας Εκπαίδευσης, τη δημιουργία ενός ταξικού και κατηγοριοποιημένου σχολείου. Μοχλός των παραπάνω είναι η αξιολόγηση των σχολείων και η ατομική, με πρώτο βήμα τον ορισμό μεντόρων, συντονιστών και υπεύθυνων εκπαιδευτικών ομίλων που καταστρατηγεί το διδακτικό και εργασιακό ωράριο των εκπαιδευτικών, κατηγοριοποιεί τα σχολεία και τους εκπαιδευτικούς, δίνει υπερεξουσίες στους διευθυντές, επιδιώκει τη δημιουργία μιας νέας ιεραρχικής δομής" Αναφέρεται μεταξύ άλλων στην απόφαση της Γενική Συνέλευσης της Ε΄ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης. Για αυτό και: 

"Συνεχίζουμε την απεργία αποχή που έχει κηρύξει η ΕΛΜΕ μαζί με άλλα 22 σωματεία. Υπογράφουμε την περσινή δήλωση της Ε΄ ΕΛΜΕ (την αποστέλλουμε) συμμετοχής στην απεργία αποχή για να μη συμμετέχουμε στις ομάδες δράσης. Συγκεντρώνουμε την πλειοψηφία του συλλόγου για να μη γίνει καμία συνεδρίαση μέχρι 10 Οκτωβρίου.

 Η απεργία αποχή που προκηρύξαμε 22 ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ πέρσι είναι σε ισχύ, καλύπτει όλους τους συναδέλφους να συμμετέχουν χωρίς συνέπειες, όπως αποδείχθηκε πέρσι που κανείς συνάδελφος που συμμετείχε στην απεργία αποχή δεν είχε καμία συνέπεια. Καλούμε και τις υπόλοιπες ΕΛΜΕ να προκηρύξουν απεργία αποχή.

Κηρύσσουμε απεργία αποχή από κάθε διαδικασία άσκησης καθηκόντων και ρόλους μέντορα και συντονιστή. Υπογράφουμε τη νέα δήλωση της Ε΄ ΕΛΜΕ (θα την αποστείλουμε) για συμμετοχή σε απεργία αποχή από κάθε άσκηση καθηκόντων και ρόλους μέντορα και συντονιστή."

Σε αυτή την κατεύθυνση και το ΔΣ της Γ΄ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης που απευθύνει κάλεσμα για ΓΣ την Τρίτη 20/0

Αναλυτικά η απόφαση της ΓΣ της Ε΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ (14/9/2022)

Για τις διεκδικήσεις του κλάδου, την αξιολόγηση (σχολείων, μέντορες, συντονιστές), την πρόταση αγώνα

Την Τετάρτη, 14/9/2022, έγινε η έκτακτη Γ.Σ. του σωματείου καθώς τα σχολεία και οι εκπαιδευτικοί βρίσκονται αντιμέτωποι με σοβαρά προβλήματα που δημιουργεί η αντιλαϊκή - αντιεκπαιδευτική κυβερνητική πολιτική. Κατατέθηκε εισήγηση (η οποία θα αποσταλεί στα σχολεία) από το Δ.Σ. και ψηφίστηκε, με κεντρικά ζητήματα τα εξής:

Το πρωτοφανές κύμα ακρίβειας και η ενεργειακή κρίση που απειλούν πλέον την επιβίωση της κοινωνικής πλειοψηφίας. Η κυβέρνηση εμπαίζει τους εργαζόμενους με τα ψίχουλα των διάφορων τύπων επιδομάτων, όταν η μισθολογική καθήλωση των εργαζομένων και των εκπαιδευτικών συνεχίζεται για περισσότερα από 10 χρόνια. Σε τραγική μοίρα βρίσκονται οι νεοδιόριστοι και αναπληρωτές. Χαρακτηριστικά το 2009 ένας νεοδιόριστος, χωρίς προϋπηρεσία και παιδιά, έπαιρνε 14 μισθούς των 1.150 και σήμερα παίρνει 12 μισθούς των 737 €, με μεγαλύτερη φορολογία και με πληθωρισμό που τρώει τον ένα μισθό κάθε χρόνο!

Η ταχεία υλοποίηση από τη Ν.Δ. των κατευθύνσεων της ΕΕ και του ΟΟΣΑ που οδηγούν στην ιδιωτικοποίηση της Δημόσιας Εκπαίδευσης, τη δημιουργία ενός ταξικού και κατηγοριοποιημένου σχολείου. Μοχλός των παραπάνω είναι η αξιολόγηση των σχολείων και η ατομική, με πρώτο βήμα τον ορισμό μεντόρων, συντονιστών και υπεύθυνων εκπαιδευτικών ομίλων που καταστρατηγεί το διδακτικό και εργασιακό ωράριο των εκπαιδευτικών, κατηγοριοποιεί τα σχολεία και τους εκπαιδευτικούς, δίνει υπερεξουσίες στους διευθυντές, επιδιώκει τη δημιουργία μιας νέας ιεραρχικής δομής.

Κενά, προσλήψεις, υπηρεσιακές μεταβολές: Οι προσλήψεις των αναπληρωτών στις οποίες προχώρησε το Υπουργείο Παιδείας, δεν επαρκούν να καλύψουν όλα τα κενά στα σχολεία και διαψεύδουν την πλειοδοσία δηλώσεων της κυβέρνησης για ομαλή έναρξη της χρονιάς (265 προσλήφθηκαν φέτος έναντι 522 πέρυσι). Την ίδια στιγμή η Διοίκηση και το νόθο ΠΥΣΔΕ προχωρούν σε τοποθετήσεις παραβιάζοντας εργασιακά δικαιώματα των μονίμων και των αναπληρωτών.

Μέτρα προστασίας της εκπαιδευτικής κοινότητας – Δωρεάν τέστ για όλους – Όχι στις διακρίσεις: Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της σχολικής κοινότητας κι όχι να μένει τελείως απροστάτευτη (15 μαθητές, πρόσληψη καθαριστριών/στών, δωρεάν τεστ και εξετάσεις για όλους, χρήση της μάσκας όπου κι όταν χρειάζεται). Να σταματήσει η δαιμονοποίηση των ανεμβολίαστων εκπαιδευτικών, δωρεάν διενέργεια των rapidtes για όλους.

Η Γ.Σ. με συντριπτική πλειοψηφία αποφάσισε να απαντήσουμε στην εφ’ όλης της ύλης αντιεκπαιδευτική και αντεργατική επίθεση με διεκδικήσεις που λύνουν προβλήματα στο δημόσιο σχολείο και καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες των εκπαιδευτικών. Με μορφές πάλης ανυποχώρητου αγώνα διαρκείας και ΓΣ που θα καθορίζουν κάθε φορά την εξέλιξη του αγώνα.

Σε μια τέτοια κατεύθυνση

Ÿ Καθορίστηκαν αιτήματα υπεράσπισης του δημόσιου σχολείου και των εργασιακών δικαιωμάτων μας, κατά της ακρίβειας, για πραγματικές αυξήσεις στο μισθό και τις συντάξεις, ενάντια στο νέο

σχολείο – εξεταστικό κέντρο και στο νόμο Χατζηδάκη, για μαζικούς διορισμούς και για να καλυφθούν τώρα όλα τα κενά. Για να σταματήσουν οι παρατυπίες στις τοποθετήσεις και να ισχύσουν κριτήρια διαφάνειας.

Ÿ Καθορίστηκε πρόγραμμα αγώνα που καλούμε να υλοποιηθεί από την ΟΛΜΕ και τις ΕΛΜΕ. Καλούμε τις ΕΛΜΕ να γίνουν πρωταγωνιστές στην υλοποίηση του προγράμματος αγώνα : Να απαιτήσουν και να καταθέσουν αίτημα η ΟΛΜΕ να προκηρύξει ΓΣ των ΕΛΜΕ στη βάση του άρθρου 7 του καταστατικού. Την αγωνιστική πορεία που προτείνουμε να βαδίσει άμεσα ο κλάδος, να την υλοποιήσουν οι ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ κεντρικά και τοπικά μέσα από συντονισμό των σωματείων μας.

Ÿ Συνεχίζουμε την απεργία αποχή που έχει κηρύξει η ΕΛΜΕ μαζί με άλλα 22 σωματεία. Υπογράφουμε την περσινή δήλωση της Ε΄ ΕΛΜΕ (την αποστέλλουμε) συμμετοχής στην απεργία αποχή για να μη συμμετέχουμε στις ομάδες δράσης. Συγκεντρώνουμε την πλειοψηφία του συλλόγου για να μη γίνει καμία συνεδρίαση μέχρι 10 Οκτωβρίου.

Ÿ Η απεργία αποχή που προκηρύξαμε 22 ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ πέρσι είναι σε ισχύ, καλύπτει όλους τους συναδέλφους να συμμετέχουν χωρίς συνέπειες, όπως αποδείχθηκε πέρσι που κανείς συνάδελφος που συμμετείχε στην απεργία αποχή δεν είχε καμία συνέπεια. Καλούμε και τις υπόλοιπες ΕΛΜΕ να προκηρύξουν απεργία αποχή.

Ÿ Κηρύσσουμε απεργία αποχή από κάθε διαδικασία άσκησης καθηκόντων και ρόλους μέντορα και συντονιστή. Υπογράφουμε τη νέα δήλωση της Ε΄ ΕΛΜΕ (θα την αποστείλουμε) για συμμετοχή σε απεργία αποχή από κάθε άσκηση καθηκόντων και ρόλους μέντορα και συντονιστή.

Ÿ Καλούμε την ΟΛΜΕ να προχωρήσει άμεσα στην κήρυξη ενιαία απεργίας – αποχής από την αξιολόγηση, αλλά και την επιμέρους εφαρμογή της (αξιολόγηση σχολικής μονάδας, μέντορες – συντονιστές).

Ÿ Ακόμη κατατέθηκαν προτάσεις και έγιναν αποδεκτές από το σώμα:

1. Η Γενική Συνέλευση ψήφισε τη σχετική ανακοίνωση της ΕΛΜΕ (6/9/2022) για μέντορες, συντονιστές και ομίλους που αφορούν την εφαρμογή της ατομικής αξιολόγησης και αποφάσισε συγχρόνως να γίνουν ενημερώσεις σχολείων και εκπαιδευτικών για την υλοποίηση των αποφάσεων για να σταματήσουμε την αξιολόγηση.

2. Συμμετοχή στην κινητοποίηση των ΕΛΜΕ στη ΔΔΕ δυτικής Θεσσαλονίκης την Πέμπτη 15/9, στις 2.00 μ.μ. για να καλυφθούν όλα τα κενά στα σχολεία και σε όλες τις δομές. Να γίνουν οι τοποθετήσεις με κριτήρια διαφάνειας. Να συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις, αν δεν γίνουν δεκτές οι σχετικές διεκδικήσεις του κλάδου (έχει σταλεί στα σχολεία η απόφαση).

3. Μέτρα προστασίας για όλους στα σχολεία. Καμία διάκριση για τους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς (να βγει ψήφισμα από την ΕΛΜΕ).

4. Στήριξη του απεργιακού αγώνα στη Μαλαματίνα, ενός αγώνα που ήδη μετρά ένα μήνα. Τώρα απαιτείται η απεργιακή στήριξη από όλους τους εργαζόμενους και τα σωματεία.

 

Γ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης

ΚΑΝΕΙΣ - ΚΑΜΙΑ ΜΕΝΤΟΡΑΣ, ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ , ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ! ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΤΟΜΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΝΕΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ. ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ!

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ και η κυβέρνηση συνεχίζουν να επιμένουν στην εφαρμογή των αντιεκπαιδευτικών νόμων 4692/2020 και 4823/2021. Τα σχέδια υλοποίησης της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών απαιτούν αξιολό-γηση από τον Διευθυντή της Σχολικής Μονάδας και τον Σύμβουλο Εκπαίδευσης. Ωστόσο, ως γνωστόν, δεν υπάρχουν Σύμβουλοι Εκπαίδευσης και είναι άγνωστο το πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή αλλά ού-τε νέοι διευθυντές σχολείων που θα έχουν κριθεί με το «πατρόν» που επιβάλλει ο νόμος 4823/2021. Σ΄ αυτό το χρονικό διάστημα το υπουργείο επιδιώκει να προχωρήσει την ατομική αξιολόγηση με τη δημιουργία νέων δομών που εντείνουν τον ανταγωνισμό και την ιεραρχία στο εσωτερικό των σχολικών μονάδων ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς ταυτόχρονα με την κουλτούρα αξιολόγησης για όλους.

 

Στις 25/8/2022 η κυβέρνηση δημοσίευσε στο ΦΕΚ 4509/Β/25-8-2022 τρεις υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες υλοποιούνται διατάξεις του ν. 4823/ 2021 της Κεραμέως για την αξιολόγηση της εκπαίδευσης και του εκπαιδευ-τικού και αφορούν τους εκπαιδευτικούς ομίλους, τους ενδοσχολικούς συντονιστές και τους μέντορες. Πίσω από μεγάλα λόγια προσπαθούν να κρύψουν την πιο σκληρή επίθεση που δέχεται το δημόσιο σχολείο, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί. Καινοτομίες, ανάπτυξη μαθητών και εκπαιδευτικών, το σχολείο συνεργατική κυψέλη, συντονι-στές και μέντορες που μαζί με τους συμβούλους και τους διευθυντές θα εμπνέουν, θα ενθαρρύνουν και άλλα πολλά. Η αλήθεια είναι ότι το υπουργείο, αφού έκλεισε όπως όπως την αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας την περσινή χρονιά, με αντίθετη στα σχέδιά της την τεράστια πλειοψηφία των εκπαιδευτικών και μεγάλους αγώ-νες κατά της αξιολόγησης και της κατηγοριοποίησης των σχολείων, επιδιώκει να δώσει, με τη βοήθεια και της επίσημης συνδικαλιστικής ηγεσίας, το μεγάλο χτύπημα στα συλλογικά και εργασιακά μας δικαιώματα.

Και οι τρεις αυτοί θεσμοί εντάσσονται στη διαδικασία της αξιολόγησης τόσο του σχολείου, όσο και του κάθε εκ-παιδευτικού χωριστά, στηρίζονται στην απλήρωτη επιπλέον εργασία, καταστρατηγούν το διδακτικό και εργασια-κό ωράριο των εκπαιδευτικών, κατηγοριοποιούν τα σχολεία και τους εκπαιδευτικούς, δίνουν υπερεξουσίες στους διευθυντές, επιδιώκουν τη δημιουργία μιας νέας ιεραρχικής δομής που με υποσχέσεις για πιθανή «εξέλι-ξη» σε στελέχη της εκπαίδευσης ή μια καλή βάση στην ατομική αξιολόγηση, θα ελέγχει, θα εποπτεύει και θα προωθεί την απαρέγκλιτη εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής.

Συγκεκριμένα, το ΦΕΚ προβλέπει:

Οι «εκπαιδευτικοί όμιλοι» να οριστούν ως τις 25/9 με κατάθεση ετήσιου προγραμματισμού, εκθέσεις αξιολόγη-σης που θα αναρτώνται στο site του σχολείου, απουσιολόγιο και διαγραφή μαθητών, βεβαιώσεις επιτυχούς πα-ρακολούθησης, λειτουργία εκτός ωραρίου, μετά το κανονικό ημερήσιο πρόγραμμα, το ελάχιστο 2 ώρες τη βδο-μάδα. Ο Διευθυντής του σχολείου αποφασίζει τη συγκρότηση και λειτουργία των Ομίλων , ενώ ο χρόνος που θα αφιερώνουν οι εκπαιδευτικοί δεν προσμετράται στο εργασιακό τους ωράριο, αλλά σύμφωνα με το Ν. 4823/21 θα συνεκτιμάται κατά την ατομική τους αξιολόγηση και την επιλογή τους ως στελέχη. Μιλάμε ουσιαστικά για υποχρεωτική απλήρωτη επέκταση του διδακτικού και εργασιακού ωραρίου που καμία σχέση δεν έχει με την προσφορά χιλιάδων εκπαιδευτικών που με δική τους πρωτοβουλία αναπτύσσουν προγράμματα και δραστηριό-τητες για χάρη των μαθητών τους.

Αυτοί που μας έχουν πετσοκόψει τους μισθούς και μας έχουν τρελάνει με την ακρίβεια, τώρα μας ζητάνε ξεδιά-ντροπα να δουλεύουμε χωρίς αμοιβή και να αποδεχτούμε να κάνουμε το εργασιακό ωράριο λάστιχο και υπό-σχονται ότι θα μας ανταμείψουν με μόρια στην αξιολόγηση! Μας φέρνουν με άλλο τρόπο το «ξαναζεσταμένο φαΐ» των: Διαμαντοπούλου, Λοβέρδου και Αρβανιτόπουλου όταν μας καλούσαν να δουλεύουμε εθελοντικά για να μας δίνουν μόρια για διορισμό !!! Φτάνει η κοροιδία! Άλλωστε ουδεμία υποχρεωτικότητα προκύπτει καθώς η απόφαση αναφέρει « Οι Διευθυντές/ντριες ή οι Προϊστάμενοι/ες των δημοτικών σχολείων και των σχολικών μονάδων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με δική τους πρωτοβουλία ή μετά από εισήγηση του Συλλόγου Διδα-σκόντων ή εκπαιδευτικού ή εκπαιδευτικών της οικείας σχολικής μονάδας, δύνανται να αποφασίζουν τη συγκρό-τηση και λειτουργία εκπαιδευτικών ομίλων μετά τη λήξη του ημερήσιου ωρολογίου προγράμματος διδασκαλίας, κατόπιν σχετικής ενημέρωσης του Σχολικού Συμβουλίου και της οικείας δημοτικής αρχής.»

Οι Ενδοσχολικοί Συντονιστές (Συντονιστές Τάξεων ή Συντονιστές Γνωστικών Πεδίων) είναι «όργανα συντονισμού του εκπαιδευτικού έργου σε επίπεδο σχολικής μονάδας». Και εδώ ο καθένας από αυτούς «…ασκεί τα καθήκοντά του εκτός του διδακτικού ωραρίου, αλλά εντός του εργασιακού ωραρίου του και δεν απαλλάσσεται από εξωδι-δακτικές εργασίες και εφημερίες». Διοικητικά τελούν υπό την εποπτεία της Διεύθυνσης, παιδαγωγικά συνεργά-ζονται με τους Συμβούλους παιδαγωγικής και επιστημονικής ευθύνης και ορίζονται από τον Διευθυντή. Με κρι-τήρια προσοντολογίου ένας εκπαιδευτικός αναλαμβάνει το ρόλο του ελεγκτή των άλλων για το τρέξιμο της ύλης και της υλοποίησης του αναλυτικού προγράμματος, για την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής. Στα καθήκο-ντά τους περιλαμβάνονται μηνιαίες συναντήσεις με τον σύμβουλο εκπαίδευσης και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου, δειγματικές διδασκαλίες, καθώς και γραφειοκρατική δουλειά (εκθέσεις αξιολόγησης κλπ). Και όλο αυ-τό θα συνεκτιμάται κατά την ατομική αξιολόγηση και την επιλογή σε θέσεις στελεχών.

 

Ο Παιδαγωγικός Σύμβουλος - Μέντορας «ασκεί (και αυτός) τα καθήκοντά του εκτός του διδακτικού ωραρίου του, αλλά εντός του εργασιακού ωραρίου του και δεν απαλλάσσεται από εξωδιδακτικές εργασίες και εφημερί-ες». Ο μέντορας έχει την ευθύνη της ένταξης των νέων συναδέλφων (με υπηρεσία έως 5 έτη, νεοδιόριστοι) στο σχολικό πλαίσιο. Αν και παρουσιάζεται ως θεσμός υποστήριξης των νέων εκπαιδευτικών, στην πραγματικότητα είναι θεσμός ελέγχου και εναρμόνισής τους με το δοσμένο πλαίσιο υλοποίησης των νόμων, των εγκυκλίων, κλπ. Είναι υποχρεωμένοι να παρουσιάσουν διδασκαλίες, να κάνουν έκθεση στο τέλος και βέβαια όλο αυτό θα συνε-κτιμάται κατά την ατομική αξιολόγηση και την επιλογή σε θέσεις στελεχών. Ορίζονται από τον Διευθυντή και μπορεί να είναι συγχρόνως και Συντονιστές. Με τον θεσμό του Παιδαγωγικού Συμβούλου – Μέντορα δη-μιουργούν ομαδοποιήσεις και εξουσιαστικές βαθμίδες μέσα στα σχολεία, κόβοντας σε φέτες τους συλλόγους των εκπαιδευτικών και αποδυναμώνοντας την όποια συνοχή τους και το συναδελφικό κλίμα ισότιμης συνεργα-σίας χωρίς ιεραρχικές σχέσεις

Όλα τα παραπάνω γίνονται με τον διευθυντή κυρίαρχο και την καθυπόταξη όλων των εκπαιδευτικών πρωτο-βουλιών στην αυθεντία των διευθυντικών στελεχών μέσω μιας ακόμη ιεραρχίας. Στόχος να διαλυθεί ο συλλο-γικός τρόπος λειτουργίας του σχολείου, και με τον ορισμό των ‘’προσοντούχων’’ και τον ατέρμονο ανταγωνισμό, να διασπαστούν οι σύλλογοι διδασκόντων και να δημιουργηθεί ένας ακόμη μηχανισμός επιβολής της αξιολόγη-σης.

ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ, ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΠΑΤHΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜAΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΤΟΜΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Οι νέες υπουργικές αποφάσεις δεν είναι μεμονωμένες ρυθμίσεις, αλλά κομμάτια νόμων που σε πλήρη εναρμό-νιση με την πολιτική της ΕΕ και του ΟΟΣΑ, αλλάζουν το DNA της δημόσιας εκπαίδευσης. Όμως το σχέδιο της διά-λυσης της δημόσιας εκπαίδευσης και των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών, είναι πλήρως απονομιμο-ποιημένο στις συνειδήσεις μαθητών-εκπαιδευτικών. Οι μεγάλοι αγώνες κατά της αξιολόγησης, ενάντια σε θεούς και δαίμονες, πρέπει να συνεχιστούν. Χρειάζεται και τώρα να πιάσουμε το νήμα από την περσινή χρονιά και να προχωρήσουμε. Τα 22 σωματεία που κήρυξαν Απεργία-Αποχή πέρυσι δείχνουν το δρόμο. Η δικαίωση των διευθυντών που εναρμονίστηκαν με την απόφαση των σωματείων και δεν τους επιβλήθηκε καμία ποινή από τα Υ.Σ., αποτελεί κόλαφο στους πρωτεργάτες της τρομοκρατίας που εξαπολύθηκε.

· Καλούμε τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες να προασπίσουν τα εργασιακά τους δικαιώματα, να απορρίψουν την επέκταση του εργασιακού ωραρίου, να μην αποδεχτούν τον ρόλο ελέγχου των συναδέλφων τους, συμβάλλοντας στην υλοποίηση της ατομικής αξιολόγησης και της αξιολόγησης του σχολείου τους.

· Καλούμε τους συλλόγους διδασκόντων να μην αποδεχτούν και να μην καταργήσουν στην πράξη τη δημο-κρατική λειτουργία του σχολείου, τον αποφασιστικό ρόλο του συλλόγου διδασκόντων και το ωράριο των εκ-παιδευτικών.

· Καλούμε τους διευθυντές και διευθύντριες των σχολείων να μην ορίσουν υπεύθυνους παιδαγωγικών ομί-λων –μέντορες – ενδοσχολικούς συντονιστές.

· Καλούμε τους/τις συναδέλφους να μην αποδεχτούν τον ορισμό τους ως παιδαγωγικοί σύμβουλοι-μέντορες ή ενδοσχολικοί συντονιστές. Να μην αποδεχτούν καμία συμμετοχή σε αυτό το ιεραρχικό θεσμικό πλαίσιο ατομικής αξιολόγησης είτε ως μέντορες/συντονιστές είτε ως «κατώτεροι» στην αξιολογική ιεραρχία. Να συνεχίσουν να συνεργάζονται στο πλαίσιο της δημοκρατικής παιδαγωγικής λειτουργίας του Συλλόγου Διδασκόντων σε ισότιμη και δημοκρατική βάση και με μοναδικό κριτήριο την πρόοδο των μαθητών τους.

· Καλούμε όλους/ες τους/τις εκπαιδευτικούς να μην παρέχουν σε καμία περίπτωση διδακτικό έργο εάν δεν προσμετράται στο διδακτικό τους ωράριο ή εάν παραβιάζει το εργασιακό τους ωράριο. Παροχή διδακτι-κού έργου δωρεάν ή με αντάλλαγμα «ευνοϊκή μεταχείριση» στην αξιολόγηση δεν μπορεί να είναι αποδεκτή σε καμία περίπτωση.

· Καλούμε όλους-ες τους/τις εκπαιδευτικούς να μην καταθέσουν απολύτως τίποτε στον «ηλεκτρονικό φά-κελο» της αξιολόγησης. Οι εκπαιδευτικοί όμιλοι και ο ηλεκτρονικός φάκελος αφορούν ούτως ή άλλως προαι-ρετικές διαδικασίες στις οποίες καλούμε τους συναδέλφους να μην τροφοδοτήσουν- συμμετέχουν. Δεν θα φα-κελωθούμε μόνοι μας κυνηγώντας προσόντα δια βίου.

Υπενθυμίζουμε ότι η κήρυξη απεργίας-αποχής από την Γ ΕΛΜΕ-Θ και από τις άλλες ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ, από τις διαδικασίες αξιολόγησης της σχολικής μονάδας βρίσκεται σε πλήρη ισχύ και μπορούμε όλοι οι συνάδελφοι να τη χρησιμοποιήσουμε για να ανατρέψουμε τα σχέδια διάλυσης του δημόσιου σχολείου, προώθησης της ιδιωτικοποίησής του και ισοπέδωσης των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών.

Καλούμε όλες και όλους να μη βιαστούν και να μην προχωρήσουν σε αυτές τις διαδικασίες τις πρώτες μέρες του σχολικού έτους που οργανώνουμε την ουσιαστική λειτουργία του σχολείου. Να περιμένουν να συζητήσουμε συλλογικά στη ΓΣ και τις αποφάσεις των συνδικαλιστικών οργάνων.

Καλούμε την ΟΛΜΕ και τις ΕΛΜΕ να προχωρήσουν άμεσα:

· Στην κήρυξη Απεργίας – Αποχής από την εφαρμογή όλων των διατάξεων που αφορούν τους νόμους Κερα-μέως ν.4823/21 και ν.4692/2020 για την αξιολόγηση (εσωτερική σχολικής μονάδας και ατομική του εκπαι-δευτικού) και κάθε εφαρμοστικής ρύθμισης (υπουργικής απόφασης, εγκυκλίου, κλπ).

· Στην κήρυξη Απεργίας - Αποχής από τις διαδικασίες ορισμού και υλοποίησης του ΦΕΚ 4509/Β/25-8-2022 για υπεύθυνους παιδαγωγικών ομίλων – μέντορες – ενδοσχολικούς συντονιστές.

· Το ΔΣ της ΟΛΜΕ να προχωρήσει σε άμεση σύγκληση Γ.Σ των ΕΛΜΕ και Γ.Σ. Προέδρων ως το τέλος Σεπτέμβρη ( ενδεικτική ημερομηνία 24\09)

Καλούμε όλους τους εκπαιδευτικούς (μόνιμους και αναπληρωτές) σε Γενική Συνέλευση την Τετάρτη, 20-9-2022 στο 1ο ΓΕΛ ΣΥΚΕΩΝ , στις 6.30μμ

 

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                              Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΓΙΑΝΝΑ ΛΑΘΗΡΑ                            ΝΙΚΟΣ ΠΑΛΑΝΤΖΑΣ

 

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search