• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Εκπαιδευση

Εργατικό ατύχημα σε υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας

October 23, 2022 317

 

 
Παράθυρο 40 κιλών καταπλάκωσε εργαζόμενη σε άκρως ακατάλληλο κτίριο επί της λεωφόρου Συγγρού ● Διαμαρτυρία συναδέλφων της έξω από το κτίριο ● Μετεγκατάσταση και αλλαγή του καθεστώτος διαχείρισης των δαπανών ζητεί ο Σύλλογος Υπαλλήλων.

Oι απολύτως ακατάλληλες και άκρως επικίνδυνες συνθήκες υπό τις οποίες εργάζονται οι υπάλληλοι της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και του 1ου ΚΕΔΑΣΥ (Κέντρο Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης) Δ' Αθήνας αποδείχτηκαν πέραν πάσης αμφιβολίας χθες, όταν στο κτίριο της λεωφόρου Συγγρού 165, στο οποίο στεγάζονται οι εν λόγω υπηρεσίες, σημειώθηκε εργατικό ατύχημα.

Συγκεκριμένα, μια υπάλληλος επιχείρησε να ανοίξει ένα από τα παράθυρα που βρίσκονται στο κλιμακοστάσιο, με το 40 κιλών παράθυρο να φεύγει από το πλαίσιο, να πέφτει πάνω της και να την παρασύρει στις σκάλες.

Η γυναίκα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου της παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και υποβλήθηκε σε όλες τις απαραίτητες εξετάσεις, ενώ το περιστατικό καταγράφηκε ως εργατικό ατύχημα και από την Αστυνομία. Μάλιστα, οι εργαζόμενοι της Δευτεροβάθμιας Διεύθυνσης Δ' Αθήνας πραγματοποίησαν, χθες, παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο.

 

«Θέμα χρόνου»

«Ηταν θέμα χρόνου να συμβεί κάτι τέτοιο», μας λένε οι ίδιοι, που περιγράφουν με τα μελανότερα των χρωμάτων τις συνθήκες εργασίας τους στο άνω των 50 ετών δυσλειτουργικό κτίριο όπου στεγάζονται οι υπηρεσίες τους. Κάνουν λόγο για ανεπάρκεια χώρου, που ειδικά σε περίοδο κορονοϊού δεν επιτρέπει την τήρηση των υγειονομικών μέτρων, για ανεπάρκεια χώρων τουαλέτας, για εγκλωβισμούς στον ανελκυστήρα, για πτώση σοβάδων από την ταράτσα στην είσοδο του κτιρίου, για συχνά μπλακ άουτ λόγω της προβληματικής ηλεκτρολογικής εγκατάστασης και για προβλήματα στο σύστημα κλιματισμού που δεν λειτουργεί σωστά, με αποτέλεσμα στον ίδιο όροφο κάποιοι χώροι να παγώνουν και άλλοι να φλέγονται. Και όλα αυτά σε ένα κτίριο που πέραν των δεκάδων υπαλλήλων που εργάζονται σε αυτό προσέρχονται εκατοντάδες επισκέπτες, μεταξύ τους και παιδιά ΑμεΑ.

Σε πρόσφατο έγγραφο (10.6.2022) που είχε στείλει ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφερειακών Υπηρεσιών ΥΠΑΙΘ (ΣΥΠΥΥΠ) στην Περιφέρεια Αττικής, που είναι υπεύθυνη για τις λειτουργικές δαπάνες των υπηρεσιών αυτών, με το οποίο ζητούσε ξανά τη μεταστέγασή τους σε νέο κτίριο, αναφέρονται επιγραμματικά και άλλα προβλήματα που δυσχεραίνουν την εύρυθμη λειτουργία της υπηρεσίας:

 Το εγκατεστημένο σύστημα πυρανίχνευσης και πυρασφάλειας είναι εκτός λειτουργίας.

 Δεν υπάρχει πρόβλεψη για εξόδους κινδύνου σε περίπτωση πυρκαγιάς ή σεισμού.

 Ανεπάρκεια των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων που οδηγούν σε επαναλαμβανόμενες διακοπές ρεύματος, αλλά και διαρροή ρεύματος με ό,τι αυτό συνεπάγεται, πρωτίστως για την ασφάλεια των εργαζομένων και δευτερευόντως για την ομαλή λειτουργία του ηλεκτρονικού εξοπλισμού (Η/Υ, εκτυπωτές, φωτοτυπικά κ.λπ.) και την έγκαιρη διεκπεραίωση των εργασιών.

 Εισροή ομβρίων υδάτων στα γραφεία.

 Παντελής έλλειψη ηχομόνωσης και θερμομόνωσης, αλλά και ανεπάρκεια φωτισμού.

 Δυσλειτουργία ή και μη λειτουργία των ανελκυστήρων του κτιρίου, γεγονός που καθιστά ιδιαιτέρως δύσκολη τη μετακίνηση των εργαζομένων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες αλλά και των μαθητών ΑμεΑ που προσέρχονται στο ΚΕΔΑΣΥ το οποίο στεγάζεται στον 5ο όροφο. Πολλές φορές έχει κληθεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία για απεγκλωβισμό λόγω βλάβης του ανελκυστήρα.

 Ανεπάρκεια χώρων στάθμευσης.

«Την Πέμπτη ήρθαν μηχανικοί από το Μετοχικό Ταμείο που είναι ο εκμισθωτής του κτιρίου και έλεγξαν μόνο τους μεντεσέδες των παραθύρων και τη σταθερότητα των χωρισμάτων των γραφείων. Φαίνεται ότι ακόμη και αυτός ο μηδαμινός έλεγχος ήταν ανεπαρκής, αφού μία μέρα μετά κινδύνευσε να σκοτωθεί υπάλληλος! Και άλλες φορές έχουν πέσει παράθυρα, χωρίς όμως να τραυματιστεί κάποιος. Αντίθετα, πρόσφατα είχαμε τραυματισμό υπαλλήλων και παραλίγο μικρών παιδιών από πτώση μεγάλων κομματιών από τα διαχωριστικά των χώρων των γραφείων», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του ΣΥΠΥΥΠ Νώντας Αθανασιάδης, ενώ ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου, Γιώργος Πέγκας, προσθέτει: «Δεν είναι η πρώτη φορά που γνωστοποιούμε τα προβλήματα. Εδώ και τέσσερα χρόνια έχουμε στείλει επανειλημμένως αιτήματα μεταστέγασης, χωρίς όμως αποτέλεσμα».

Κτιριολογικά προβλήματα

Τα προβλήματα ξεκίνησαν με την έκδοση του Π.Δ. 161/2000 «Μεταβίβαση στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις αρμοδιοτήτων τοπικού ενδιαφέροντος, που αφορούν την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση» με το οποίο αποφασίστηκε η μεταφορά των λειτουργικών δαπανών των προαναφερόμενων υπηρεσιών από το υπουργείο Παιδείας στις περιφέρειες, όπως υποστηρίζει ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφερειακών Υπηρεσιών του υπουργείου, που ζητά επαναφορά του πρότερου καθεστώτος και άμεση μεταστέγαση των τριών υπηρεσιών του κτιρίου της Λεωφόρου Συγγρού, δεδομένου ότι το μίσθωμα λήγει σύντομα, εντός του έτους 2023.

«Για τα κτιριολογικά προβλήματα είναι ενήμερη η Περιφέρεια και περιμένουμε τις άμεσες ενέργειές της. Ο Σύλλογος τους έχει ενημερώσει για την ακαταλληλότητα του κτιρίου. Πρόκειται για προβλήματα που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων. Πρέπει να δοθεί άμεση προτεραιότητα στην επίλυσή τους πριν θρηνήσουμε ανθρώπινη ζωή», τονίζει σε δραματικό τόνο ο πρόεδρος του ΣΥΠΥΥΠ.

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« May 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search