• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Εκπαιδευση

Η επιμόρφωση που επιδιώκει και ονειρεύεται το Υπουργείο Παιδείας, μας γυρίζει στον 19ο αιώνα!

February 22, 2023 584

Το Υπουργείο Παιδείας την ίδια στιγμή που επιχειρεί την επαναφορά του επιθεωρητισμού και της αξιολόγησης, θέλει τους εκπαιδευτικούς πειθήνια και υπάκουα όργανα της τάξης, αμίλητα «στρατιωτάκια» που θα εκτελούν εντολές ανά πάσα ώρα και στιγμή, οποιαδήποτε ημέρα ακόμα και σε επίσημες αργίες πάντα με τον πέλεκυ και τον φόβο της αξιολόγησης.

Το φαινόμενο αυτό δεν αφορά μόνο τους νεοδιόριστους/ες εκπαιδευτικούς αλλά όλες/ους τις/τους εκπαιδευτικούς. Επιχειρείται σήμερα η πλήρης διάλυση κάθε ορίου στο εργασιακό ωράριο και η σύνδεση της προσφοράς εργασίας όλο το εικοσιτετράωρο που θα συνδέεται με την ατομική αξιολόγηση. Κυβέρνηση και ΥΠΑΙΘ συνεχίζουν ακάθεκτοι την σκληρή επίθεση τους στον κόσμο της εκπαίδευσης, ισοπεδώνοντας εργασιακά δικαιώματα που έχουν με αγώνες δεκαετιών κερδηθεί. Η επιμόρφωση που επιδιώκει και ονειρεύεται το Υπουργείο Παιδείας, μας γυρίζει στον 19ο αιώνα τότε που οι εργαζόμενοι εργάζονταν ήλιο με ήλιο, χωρίς δικαιώματα, χωρίς αξιοπρεπείς αμοιβές και ανθρώπινους όρους εργασίας. Είναι σαφές ότι επιδιώκουν να επιβάλουν εργασιακούς οδοστρωτήρες και να νομιμοποιήσουν συνθήκες εργασιακής ζούγκλας.

Επισημαίνει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. «Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ»

 

Αναλυτικά:

Θέμα: Εισαγωγική επιμόρφωση νεοδιόριστων: καταπάτηση δικαιωμάτων και μόνιμοι εκβιασμοί από το ΥΠΑΙΘ

Προεπισκόπηση εικόνας

Για μια ακόμα φορά το ΥΠΑΙΘ και κυβέρνηση χρησιμοποιούν κάθε αυταρχική κι ολοκληρωτική μεθόδευση για να αποδομήσουν πλήρως τις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών! Αυτή τη φορά είναι η εισαγωγική επιμόρφωση των νεοδιόριστων.

Ξεπερνούν τη φαντασία αυτά που προβλέπονται:

-Εξ ολοκλήρου εκτός εργασιακού ωραρίου ακόμα και σε ημέρες επίσημων αργιών όπως η Καθαρή Δευτέρα, μέρες της Μεγάλης Εβδομάδας ή της δεύτερης εβδομάδας του Πάσχα.

-Οι επιμορφωτές δημιουργούν ομάδες συνομιλίας στο viber με τους επιμορφωμένους τους χωρίς τη συναίνεσή τους, αναθέτοντας μάλιστα και ύλη προς μελέτη για το πρώτο μάθημα

-Υποχρεώνουν τους/τις επιμορφούμενους/ες να έχουν μόνιμα ανοιχτές κάμερες για να ελέγχουν την παρουσία τους.

-Οι επιμορφούμενοι καλούνται να πραγματοποιήσουν υποχρεωτικά εργασίες και διάφορες εξεταστικές διαδικασίες με τις οποίες θα κριθούν αν παρακολούθησαν επιτυχώς την επιμόρφωση. Δηλαδή, μπορεί κάποιος/α επιμορφούμενος και να απορριφθεί; Τι σημαίνει αυτό; Τι επιπτώσεις έχει;

Σημειώνουμε ότι σε περίπτωση που κάποιος/α δε συμμετέχει στην εισαγωγική επιμόρφωση δεν επιφέρει κάποια ποινή γιατί:

-Η μη συμμετοχή στην εισαγωγική επιμόρφωση με βάση το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο δε μπορεί να επιφέρει καμία βλαπτική επίπτωση που να σχετίζεται με τη μονιμοποίηση ούτε με τη μισθολογική εξέλιξη.

-Κανείς δεν μπορεί να υποχρεώσει σε εκτός εργασιακού ωραρίου επιμορφώσεις.

-Η εισαγωγική επιμόρφωση αφορά αποκλειστικά την αλλαγή βαθμού (και όχι μισθού ή ΜΚ) που είναι όρος για διεκδίκηση θέσης στελέχους εκπαίδευσης.

Το Υπουργείο Παιδείας την ίδια στιγμή που επιχειρεί την επαναφορά του επιθεωρητισμού και της αξιολόγησης, θέλει τους εκπαιδευτικούς πειθήνια και υπάκουα όργανα της τάξης, αμίλητα «στρατιωτάκια» που θα εκτελούν εντολές ανά πάσα ώρα και στιγμή, οποιαδήποτε ημέρα ακόμα και σε επίσημες αργίες πάντα με τον πέλεκυ και τον φόβο της αξιολόγησης. Το φαινόμενο αυτό δεν αφορά μόνο τους νεοδιόριστους/ες εκπαιδευτικούς αλλά όλες/ους τις/τους εκπαιδευτικούς. Επιχειρείται σήμερα η πλήρης διάλυση κάθε ορίου στο εργασιακό ωράριο και η σύνδεση της προσφοράς εργασίας όλο το εικοσιτετράωρο που θα συνδέεται με την ατομική αξιολόγηση. Κυβέρνηση και ΥΠΑΙΘ συνεχίζουν ακάθεκτοι την σκληρή επίθεση τους στον κόσμο της εκπαίδευσης, ισοπεδώνοντας εργασιακά δικαιώματα που έχουν με αγώνες δεκαετιών κερδηθεί. Η επιμόρφωση που επιδιώκει και ονειρεύεται το Υπουργείο Παιδείας, μας γυρίζει στον 19ο αιώνα τότε που οι εργαζόμενοι εργάζονταν ήλιο με ήλιο, χωρίς δικαιώματα, χωρίς αξιοπρεπείς αμοιβές και ανθρώπινους όρους εργασίας. Είναι σαφές ότι επιδιώκουν να επιβάλουν εργασιακούς οδοστρωτήρες και να νομιμοποιήσουν συνθήκες εργασιακής ζούγκλας.

Ενώ οι κυβερνήσεις από το 2010 και μετά έχουν κλείσει τα διδασκαλεία προωθούν, μία επιμόρφωση τιμωρίας και βάσανου μέσω αλλεπάλληλων τηλεδιασκέψεων.

Μετά το προσοντολόγιο, την προσπάθεια της επιβολής της αξιολόγησης, τον γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και όλα τα σχετικά που μηχανεύονται, τώρα σχεδιάζουν να βάλουν και προϋποθέσεις ελέγχου, κατηγοριοποίησης και απόρριψης ακόμα και μέσω της διαδικασίας της εισαγωγικής επιμόρφωσης.

Δηλώνουμε καθαρά ότι οι εκπαιδευτικοί δεν είμαστε ούτε σκλάβοι ούτε δούλοι! Έχουμε ακόμα δικαιώματα και θα τα υπερασπίσουμε! Οι εκπαιδευτικοί που καλούνται να παρακολουθήσουν την εισαγωγική επιμόρφωση δεν είναι εκπαιδευτικοί που μπαίνουν πρώτη φορά στην τάξη. Εργάζονται και στηρίζουν επί πολλά χρόνια το δημόσιο δωρεάν σχολείο, ίσως και πολλά περισσότερα από τους ίδιους τους επιμορφωτές τους. Δεν έπρεπε να καλούνται να πραγματοποιήσουν εισαγωγική επιμόρφωση. Ταυτόχρονα, αρκετοί από αυτούς έχουν ήδη παρακολουθήσει στο παρελθόν το πρόγραμμα αυτό και είναι απαράδεκτο να καλούνται ξανά.

Εκτός όμως από την εξ «αποστάσεως» εκπαίδευση που στερείται αποδείξεων παραγωγής σημαντικών εκπαιδευτικών αποτελεσμάτων -το αντίθετο μάλιστα-, τα θεματικά πεδία περιλαμβάνουν ως διδακτικά αντικείμενα «Το σχολείο των δεξιοτήτων» και την «Εκπαιδευτική Αξιολόγηση και Ποιότητα στην Εκπαίδευση». Οι δύο αυτοί όροι αφορούν τη βαθιά και ακραία νεοφιλελεύθερη αντίληψη υπερεθνικών οργανισμών, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, για το σχολείο, τη γνώση και τη μόρφωση. Ένα σχολείο της αγοράς και των δεξιοτήτων που δεν θα στοχεύει στην προετοιμασία των μαθητών για να γίνουν παραγωγοί γνώσης αλλά φθηνό εργατικό δυναμικό που θα δουλεύει χωρίς κρίση για τα κέρδη των επιχειρήσεων και του κεφαλαίου, εφοδιασμένο με μια γνώση μετρήσιμη, περιορισμένη και ελλιπή εστιασμένη σε επιμέρους δεξιότητες που δεν θα αντιλαμβάνεται τον κόσμο σαν ενιαίο σύνολο, δεν θα τον ερμηνεύει και δεν θα τον αλλάζει.

Με βάση τα παραπάνω καλούμε την ηγεσία του ΥΠΑΙΘ κάθε επιμόρφωση να πραγματοποιείται:

-Με απαλλαγή από τα διδακτικά καθήκοντα, εντός του εργασιακού ωραρίου και με ταυτόχρονη απαλλαγή από άλλα καθήκοντα (π.χ. μεταξύ 15-21 Ιουνίου, 1-10 Σεπτεμβρίου).

-δια ζώσης με φυσική παρουσία και με την επιστημονική ευθύνη των Πανεπιστημιακών ιδρυμάτων

-Κατάργηση της εισαγωγικής επιμόρφωσης

Διεκδικούμε με βάση τις αποφάσεις των ΓΣ του συλλόγου μας:

-Επαναλειτουργία της διετούς μετεκπαίδευσης (διδασκαλείων) με νέο πλαίσιο (αυτόνομες μονάδες στο πλαίσιο της λειτουργίας των Παιδαγωγικών Τμημάτων των Πανεπιστημίων) και απαλλαγή από τα διδακτικά καθήκοντα για όλους τους εκπαιδευτικούς της Π.Ε. (δασκάλους–νηπιαγωγούς–ειδικότητες).

Η επιμόρφωση να οργανώνεται από δημόσιους φορείς (σε σύνδεση με τα Πανεπιστήμια–Παιδαγωγικά Τμήματα), να είναι δωρεάν, με απαλλαγή από τα διδακτικά καθήκοντα, απαλλαγμένη από οποιαδήποτε διαδικασία αξιολόγησης των εκπαιδευτικών που θα οδηγεί σε κατάταξή τους με βάση τις επιμορφωτικές δραστηριότητες.

Οι επιμορφωτικές διαδικασίες να προτείνονται, να επιλέγονται και να ελέγχονται από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς και η επιμόρφωση να γίνεται με ελεύθερη επιλογή, με βάση τα ενδιαφέροντα του εκπαιδευτικού, μέσα από ένα πλήθος προσφερόμενων επιλογών στις ποιες έχει διατυπώσει πρόταση και τις έχει συνδιαμορφώσει.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ

Η πρόεδρος                   Η γραμματέας

Τάσσου Δήμητρα           Πετροπούλου Έλενα

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« May 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search