• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Εκπαιδευση

Η Ν. Κεραμέως τάζει αυξήσεις μισθών στους εκπαιδευτικούς

April 08, 2023 501

 

 
Μάστερ στην κοροϊδία. ● Ξεσκονίζοντας τις εξαγγελίες της την προεκλογική περίοδο του 2019, η Ν. Κεραμέως έδινε την υπόσχεση για ταχύτερη μισθολογική εξέλιξη ως επιβράβευση των άριστων εκπαιδευτικών, η οποία μετατράπηκε το 2021 σε «μόρια» για εκείνους που θέλουν να γίνουν στελέχη εκπαίδευσης, ενώ στα τέλη του 2022 το θράσος κορυφώθηκε: «Για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας δόθηκε, οριζοντίως, επίδομα στους εκπαιδευτικούς για την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού. Είναι μια έμπρακτη στήριξη στο έργο του εκπαιδευτικού».

Δεν την προλαβαίνουμε πια την υπουργό Παιδείας. Ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα δεν υπάρχει μέρα που να μη «συνεντευξιάζεται» σε κάποιο κανάλι στην τηλεόραση ή στο ραδιόφωνο ή σε κάποια εφημερίδα ή σε κάποιο site. Μεθοδικά, σαν τον πωλητή που διαφημίζει κάθε φορά την πραμάτεια που θέλει να πουλήσει.

Πριν από έναν μήνα την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, μετά τα μέτρα για τη «σχολική βία», μετά τους διορισμούς, μετά τη ρομποτική, μετά τα Πρότυπα σχολεία. Και ας έχουμε μια εκπαίδευση στην οποία το 30% είναι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί (ελαστικά εργαζόμενοι), και ας έχουμε τάξεις που το μπούλινγκ εφορμά από τις πόρτες και τα παράθυρα, και ας έχουμε σχολεία που πλημμυρίζουν και οι σοβάδες πέφτουν με τόση ορμή που οι γονείς λένε «κάνουμε κάθε μέρα τον σταυρό μας».

Αυτές τις μέρες η υπουργός Παιδείας κυκλοφορεί «νέο δίσκο» με βασικό ρεφρέν στα τραγούδια του τους μισθούς των εκπαιδευτικών που «πρέπει να ανέβουν». «Εχουμε αυξήσει τις απαιτήσεις στο σχολείο. Το έχουμε κάνει πιο απαιτητικό για μαθητές και εκπαιδευτικούς.Αυτό που δεν έχουμε κάνει, αλλά οφείλουμε να κάνουμε, είναι να αμείβουμε καλύτερα τους εκπαιδευτικούς», αυτή είναι η νέα «υποσχετική» στη σταυροφορία της υπουργού Παιδείας.

 

Και επειδή μπορεί να σκεφτεί κανείς «καλά, τέσσερα χρόνια τώρα γιατί δεν σκεφτήκατε, π.χ., τον αναπληρωτή ή τον νεοδιόριστο και τον στέλνατε από την Κέρκυρα μέχρι τη Ρόδο και από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη με 800 ευρώ να νοικιάσει σπίτι, να φάει, να μετακινηθεί;», η υπουργός Παιδείας έχει έτοιμη την απάντηση: «Η πρώτη τετραετία ήταν εστιασμένη στη μείωση των φόρων, η επόμενη τετραετία θα είναι εστιασμένη στις υψηλότερες απολαβές και στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Οι εκπαιδευτικοί είναι στην πρώτη γραμμή για αύξηση των αποδοχών τους», λέει η Ν. Κεραμέως.

Ας δούμε όμως την πορεία των εξαγγελιών της υπουργού Παιδείας αναφορικά με την αύξηση του μισθού των εκπαιδευτικών. Αν γυρίσουμε λίγα χρόνια πίσω, την περίοδο των προεκλογικών εξαγγελιών του 2018/19 (πριν γίνει κυβέρνηση η Ν.Δ. και υπουργός Παιδείας η Νίκη Κεραμέως), θα δούμε μια άλλη «προσέγγιση». Τι έλεγε τότε η σημερινή υπουργός Παιδείας; Ταχύτερη μισθολογική εξέλιξη, ως επιβράβευση των άριστων εκπαιδευτικών! Λίγο αργότερα η υπόσχεση για «ταχύτερη μισθολογική εξέλιξη» για τους εκπαιδευτικούς μετατράπηκε σε «μόρια» για εκείνους που θέλουν να γίνουν στελέχη εκπαίδευσης: «Οποιος αξιολογείται θετικά θα παίρνει μόρια», έλεγε η κ. Κεραμέως το 2021, και αυτό, σύμφωνα με την ίδια, σήμαινε μισθολογική εξέλιξη!

Πράγματι, αν ψάξει κανείς τις δηλώσεις της από τον Ιούλιο του 2019 που ανέλαβε την κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία μέχρι και τις αρχές του φθινοπώρου που μας πέρασε, το μόνο που θα βρει αναφορικά με την ανάγκη αυξήσεων στους μισθούς των εκπαιδευτικών είναι… τα μόρια. Σε συνέντευξή της στο Mega (Σεπτέμβριος 2022) και σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετική με τους μισθούς των εκπαιδευτικών πρόσφερε αντί για μισθό μόρια: «Επί της ουσίας σε εμάς αυτή τη στιγμή υπάρχουν παραπάνω μόρια, το οποίο μεταφράζεται σε πιο γρήγορη ανέλιξη και άρα πιο υψηλή μισθοδοσία εν τέλει με την ανέλιξη», δήλωνε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Στα τέλη του χρόνου που πέρασε είχε ακόμη μία «έξυπνη» απάντηση όταν τη ρωτούσαν για τους μισθούς των εκπαιδευτικών: «Για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας δόθηκε, οριζοντίως, επίδομα στους εκπαιδευτικούς για την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού. Είναι μια έμπρακτη στήριξη στο έργο του εκπαιδευτικού». Σήμερα, αίφνης, το υπουργείο Παιδείας «βλέπει» αυξήσεις στους μισθούς των εκπαιδευτικών, αλλά μετά τις εκλογές!

Το 2023 όμως είναι αν μη τι άλλο ύβρις να μιλάς για αυξήσεις εάν και όταν εκλεγείς, ενώ υπάρχουν μισθοί από 737 ευρώ (την ίδια ώρα που λόγω πληθωρισμού χάνουν ένα 16% της αγοραστικής τους αξίας) και ένας νεοδιοριζόμενος εκπαιδευτικός αμείβεται με μισθό χαμηλότερο του βασικού τού ιδιωτικού τομέα, λόγω της κατάργησης στο Δημόσιο του 13ου και 14ου μισθού.

Για να έχουμε μια εικόνα, ο νεοδιόριστος εκπαιδευτικός του Δημοσίου λαμβάνει για το πρώτο έτος εργασίας του 8.844 ευρώ, 494 ευρώ λιγότερα σε σχέση με τον μισθό του ανειδίκευτου εργάτη του ιδιωτικού τομέα, ο οποίος ανέρχεται ετησίως σε 9.338. Στον πίνακα μπορεί κάποιος να διαπιστώσει τον καθαρό μηνιαίο μισθό των εκπαιδευτικών μετά το πρώτο έτος υπηρεσίας. Μιλάμε για εκπαιδευτικούς οι οποίοι στα πρώτα χρόνια υπηρεσίας τους συνήθως εργάζονται εκτός τόπου μόνιμης κατοικίας, με ό,τι αυτό σημαίνει για το κόστος διαβίωσής τους, που περιλαμβάνει ενοίκιο, διατροφή και μετακινήσεις.

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« May 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search