• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Εκπαιδευση

Εκπαιδευτικοί Θεσσαλονίκης: Ακυρώνουμε τις εξετάσεις PISA - Βλάπτουν σοβαρά τα δικαιώματα και τις ανάγκες των μαθητών μας!

April 26, 2023 299

Το υπουργείο Παιδείας, συνεχίζοντας την πολιτική της αξιολόγησης-κατηγοριοποίησης και ιδιωτικοποίησης της δημόσιας εκπαίδευσης, ετοιμάζεται να διεξάγει και φέτος το διαγωνισμό της “ελληνικής PISA” στις 10 Μαΐου και ανακοίνωσε τον κατάλογο των σχολείων που θα συμμετέχουν σε αυτόν. Πρόκειται για 300 Δημοτ. Σχολεία και 300 Γυμνάσια και 6.000 παιδιά από όλη τη χώρα, που επιλέχθηκαν απευθείας από το υπουργείο Παιδείας με αδιευκρίνιστες διαδικασίες και χωρίς να ερωτηθούν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί, μαθητ(ρι)ες και γονείς.

Επισημαίνει μεταξύ άλλων η Γ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης

Και σε γράμμα προς τους γονείς αναφέρει εκτός των άλλων:

Η ελληνική PISA σε συνδυασμό με τα αντιεκπαιδευτικούς νόμους που ψήφισε η κυβέρνηση θα λειτουργήσει ως βασικό εργαλείο μαζί με την τράπεζα θεμάτων , την ΕΒΕ (ελάχιστη βάση εισαγωγής στα πανεπιστήμια), την αξιολόγηση σχολικών μονάδων, την δημιουργία των ΕΣΚ(σχολές κατάρτισης μετά την Γ΄ Γυμνασίου με πρόγραμμα μάθησης σε εργασιακό χώρο και πρόγραμμα σπουδών που θα τον καθορίζουν Δήμοι και επιχειρήσεις). Ο στόχος είναι απλός και ξεκάθαρος: το 70% των μαθητών /τριών να οδεύσει προς την κατάρτιση και τις δεξιότητες και το 30% να συνεχίσει το ανταγωνιστικό, φτωχοποιημένο Λύκειο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση και το γράμμα:

ΑΚΥΡΩΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ PISA

ΚΑΜΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤ(ΡΙ)ΩΝ ΣΤΟΝ «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ PISA»

Δεν επιτρέπουμε να γίνουν οι μαθητές και μαθήτριές μας, τα σχολεία μας πειραματόζωα ενός ολέθριου πειράματος διάλυσης, κατηγοριοποίησης, ανταγωνισμού και ιδιωτικοποίησης του δημόσιου σχολείου!

ΤΕΤΑΡΤΗ 10/5, ΗΜΕΡΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ «ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ PISA» :«ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ- ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ, ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΚΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ».

Το υπουργείο Παιδείας, συνεχίζοντας την πολιτική της αξιολόγησης-κατηγοριοποίησης και ιδιωτικοποίησης της δημόσιας εκπαίδευσης, ετοιμάζεται να διεξάγει και φέτος το διαγωνισμό της “ελληνικής PISA” στις 10 Μαΐου και ανακοίνωσε τον κατάλογο των σχολείων που θα συμμετέχουν σε αυτόν. Πρόκειται για 300 Δημοτ. Σχολεία και 300 Γυμνάσια και 6.000 παιδιά από όλη τη χώρα, που επιλέχθηκαν απευθείας από το υπουργείο Παιδείας με αδιευκρίνιστες διαδικασίες και χωρίς να ερωτηθούν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί, μαθητ(ρι)ες και γονείς.

Μεταξύ αυτών είναι και τα: 3ο Γυμνάσιο Συκεών, 4ο Γυμνάσιο Πολίχνης, Πειραματικό Γυμνάσιο ΠΑΜΑΚ, Γυμνάσιο Βαθύλακου, Γυμνάσιο Γέφυρας που ανήκουν στη Γ΄ΕΛΜΕ-Θ.

Καθόλου τυχαία, παιδιά τάξεων Στ΄ Δημοτικού (αλλαγή σχολικής βαθμίδας) και Γ’ Γυμνασίου (τελειώνει η υποχρεωτική εκπαίδευση) θα εξεταστούν στον «ελληνικό διαγωνισμό PISA» στα γνωστικά αντικείμενα της Νεοελληνικής Γλώσσας και των Μαθηματικών με στόχο να γενικευθεί τα επόμενα χρόνια.

Το υπουργείο Παιδείας επιδιώκει να εδραιώσει ένα θεσμό που η ίδια η υπουργός ονομάζει «αξιολόγηση του εκπαιδευτικού συστήματος». Η ελληνική Pisa, τονίζει το Υπουργείο «συμπληρώνει τις μεταρρυθμίσεις των τελευταίων τριών χρονών, εντάσσοντας τες ανοιχτά στη συνολική αντιεκπαιδευτική του πολιτική για την κατηγοριοποίηση των σχολείων.

Ο διαγωνισμός αυτός συνάντησε πέρυσι την αντίσταση του εκπαιδευτικού και γονεϊκού κινήματος . Παρά τα κονδύλια ΕΣΠΑ που σπαταλήθηκαν, τα προπαγανδιστικά ψεύδη, τον αυταρχισμό που επέδειξε για άλλη μια φορά το ΥΠΑΙΘ, ο διαγωνισμός εξελίχθηκε σε φιάσκο. Γι αυτό και φέτος, παρά τις νομοθετικές προβλέψεις, δε γενικεύεται για το σύνολο των σχολείων της χώρας.

Τα δε αποτελέσματα του , που δημοσιοποιήθηκαν, επιβεβαιώνουν τη χρεοκοπία του αγοραίου εξεταστικοκεντρικού σχολείου της ημιμάθειας και της μηχανικής αποστήθισης, της αποσπασματικής πληροφορίας και των δεξιοτήτων. Παράλληλα επιχειρείται να χρησιμοποιηθούν από την κυβέρνηση για την τεκμηρίωση – στήριξη των πολιτικών της. Αυτό επιβεβαιώνει η διατύπωση προτάσεων που τα συνοδεύουν όπως « νέα Προγράμματα Σπουδών»,-αυτά που ήδη έχει νομοθετήσει από το Δεκέμβριο του 2021 χωρίς ίχνος αξιολόγησης για τα παλαιά- ,εισαγωγή του «πολλαπλού βιβλίου», ψηφιακές δεξιότητες κλπ

Η αξιολόγηση σχολείων, εκπαιδευτικών, μαθητών στην ίδια τροχιά: απαξίωση του δημόσιου σχολείου και κατακρεούργηση μορφωτικών και εργασιακών δικαιωμάτων.

Είναι φανερό πως ο συγκεκριμένος διαγωνισμός δεν είναι ένα απλό διαγνωστικό εργαλείο.

Στόχος του Υπουργείου Παιδείας, σύμφωνα με τη διεθνή εμπειρία και τις διατυπωμένες θέσεις ΕΕ-ΟΟΣΑ, είναι να βρεθεί ένα μετρήσιμο μέγεθος για την εκπαιδευτική διαδικασία μέσω σταθμισμένων τεστ με βάση τις επιδόσεις των μαθητ(ρι)ών και να τις συσχετίσει άμεσα με την αξιολόγηση σχολείων και εκπαιδευτικών, οδηγώντας σε κατηγοριοποίηση των σχολείων, συγχωνεύσεις και κλείσιμό τους, μείωση της χρηματοδότησής τους στα πλαίσια της λεγόμενης «αυτονομίας».

Παράλληλα με βάση τα αποτελέσματα του θα δικαιολογούνται τόσο οι αντιεκπαιδευτικές αναδιαρθρώσεις που ήδη έχουν δρομολογηθεί όσο και η «ανάγκη» για περισσότερη και πιο «αποτελεσματική» αξιολόγηση, μέτρηση, και προσαρμογή στις αναδιαρθρώσεις.

Ø Το ΥΠΑΙΘ επιδιώκει να υποβάλλει τα παιδιά ως άλλα πειραματόζωα σε μια τυποποιημένη και αγχωτική διαδικασία, προκειμένου δήθεν το κράτος να μετρήσει τι πάει λάθος στην εκπαίδευση! Στην πραγματικότητα, επιδιώκει να μεταφέρει τις ευθύνες των ελλείψεων, των χρόνιων προβλημάτων που το εκπαιδευτικό και γονεϊκό κίνημα έχει αναδείξει και διεκδικεί την επίλυσή τους, στις πλάτες των εκπαιδευτικών, των μαθητ(ρι)ών και των γονιών τους!

Ø Είναι δεδομένο ότι οι εξετάσεις PISA αποθεώνουν τις μετρήσεις, κατατάσσουν, κατηγοριοποιούν, υποκινούν τον ανταγωνισμό, υποβαθμίζουν τις γνώσεις σε πληροφορίες, διαστρεβλώνουν και υποβιβάζουν τη διδασκαλία και τη μάθηση, με αποτέλεσμα το σχολείο και η εκπαιδευτική διαδικασία να ανταποκρίνονται αποκλειστικά στις εξετάσεις και να απομακρύνονται όλο και περισσότερο από τη γνώση και την κριτική σκέψη.

Τα παιδιά έρχονται στο σχολείο με εντελώς διαφορετικές εμπειρίες και γνώσεις για τον κόσμο, με βάση το πλαίσιο στο οποίο μεγαλώνουν. Όσοι εργαζόμαστε στο δημόσιο σχολείο, διαμορφώνουμε τη διδασκαλία μας λαμβάνοντας υπόψη τις πολύ διαφορετικές μορφωτικές και κοινωνικές ανάγκες των παιδιών. Οι εξετάσεις τύπου PISA αγνοούν συνειδητά αυτή τη διαφοροποίηση και την ανάγκη πολλών παιδιών όχι να πετύχουν, αλλά να μάθουν να διαβάζουν τον κόσμο με τα δικά τους μάτια.

Βρισκόμαστε μπροστά στην πλήρη απαξίωση του δημόσιου σχολείου ως δομής, καθώς τελικά θα καταλήξει να «προπονεί» τους/τις μαθητ(ρι)ές για τέτοιου είδους εξετάσεις αντί να τους διδάσκει, θα τους καταρτίζει αντί να τους εκπαιδεύει.

Ø Οι εξετάσεις αυτές θα αποτελέσουν παράγοντα καθοριστικό για τη διδασκαλία. Ο ρόλος του εκπαιδευτικού, θα περιορίζεται σε ρόλο «προπονητή» και ελεγκτή- τροχονόμου των προσδοκιών,κατάταξης των μαθητών/τριων. Έτσι, αυτές οι ‘φασόν’ εξετάσεις θα οδηγήσουν και σε ‘φασόν’ διδασκαλία, διδασκαλία περιορισμένη σε στεγνά και στενά καλούπια. Για να πετύχουν καλύτερα αποτελέσματα, οι εκπαιδευτικοί θα πιεστούν να εστιάσουν περισσότερο στα συγκεκριμένα μαθήματα, θα αφιερώσουν πολύτιμο χρόνο προετοιμάζοντας τους μαθητές και τις μαθήτριες στο συγκεκριμένο τύπο ερωτήσεων και στη συγκεκριμένη ύλη, προσχεδιασμένα μαθήματα και υλικό θα κυκλοφορήσουν άνωθεν και έξωθεν για ‘να βοηθήσουν’ στην καλύτερη επίδοση των μαθητών/τριών και του σχολείου, η διδασκαλία και η μάθηση θα δώσουν τη θέση τους στη στείρα προπόνηση για εξετάσεις.Το σχολείο μετατρέπεται σε εξεταστικό κέντρο από το Δημοτικό. Η μόρφωση και τα μαθήματα θα περιορίζονται στην επιτυχία στις εξετάσεις, συμβάλλοντας στην περαιτέρω οικονομική άνθηση των φροντιστηρίων! Οι εξετάσεις θα αποτελέσουν λαμπρό πεδίο για την ιδιωτική παιδεία, και την κερδοφορία τους.

Ø Τα αποτελέσματα θα παίξουν τον ρόλο να περιθωριοποιήσουν ακόμη περισσότερο τους «αδύναμους» μαθητές , θα οδηγήσουν στο ψαλίδισμα των προσδοκιών τους έως την «εθελοντική» τους αποπομπή από το σχολικό περιβάλλον. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι οι εξετάσεις μπαίνουν ακριβώς στις τελευταίες τάξεις, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο αν εφαρμοστούν και εδραιωθούν, να καταλήξουν ως εισαγωγικές εξετάσεις για τη μετάβαση από την πρωτοβάθμια στη δευτεροβάθμια και από το γυμνάσιο στο λύκειο. Νέοι εξεταστικοί και ταξικοί φραγμοί θα ενισχύσουν τη σχολική διαρροή, μη δίνοντας χώρο και θέση στο δημόσιο σχολειό σε όλα τα παιδιά αλλά ωθώντας τα από νωρίς στη φθηνή κατάρτιση , μαθητεία, στη ζούγκλα της σύγχρονης αγοράς εργασίας.

Δεν θα επιτρέψουμε να «νεκρώσει» η γνώση και η κριτική σκέψη, κάθε ζωντανή λειτουργία του δημόσιου σχολείου, και να μετατραπεί σε τυποποιημένη μετρήσιμη δεξιότητα, όπως απαιτεί η αγορά.

Δεν θα επιτρέψουμε να γίνουν οι μαθητ(ρι)ές μας πειραματόζωα ενός ολέθριου πειράματος ανταγωνισμού, κατηγοριοποίησης και ιδιωτικοποίησης του δημόσιου σχολείου.

ΚΑΛΟΥΜΕ:

· τις ΟΛΜΕ-ΔΟΕ να κηρύξουν την 10Η Μαΐου, ημέρα διεξαγωγής των εξετάσεων, μέρα ΑΠΕΡΓΙΑΚΗΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ- ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ, ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΚΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ .Να πάρουν αποφάσεις κήρυξης στάσης εργασίας την ημέρα των εξετάσεων

· Κηρύττουμε ως σωματείο 3ωρη στάση εργασίας, που να καλύπτει τις ώρες διεξαγωγής των εξετάσεων, και καλούμε και την ΑΔΕΔΥ να κηρύξει αν το ΥΠΑΙΘ επιδιώξει να τη βγάλει παράνομη

· τους Συλλόγους Διδασκόντων να συνεδριάσουν και να απορρίψουν τη συμμετοχή του σχολείου τους στον διαγωνισμό.

· τους γονείς και μαθητές να μην αποδεχτούν τη συμμετοχή τους. Η ΕΛΜΕ θα αποστείλει σχετική επιστολή προς τους γονείς.

· Οργανώνουμε συγκεντρώσεις και κινητοποιήσεις έξω από τα σχολεία και κοινή συγκέντρωση ΕΛΜΕ, ΣΕΠΕ, γονιών, μαθητών

Εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές απαιτούμε την κατάργηση των εξετάσεων PISA, αγωνιζόμαστε ΜΑΖΙ για ΝΑ ΤΙΣ ΑΚΥΡΩΣΟΥΜΕ!

 

ΓΡΑΜΜΑ ΣΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ(ΤΡΙΩΝ) ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ PISA

ΟΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ PISA ΒΛΑΠΤΟΥΝ ΣΟΒΑΡΑ ΤΑ ΜΟΡΦΩΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΜΑΣ ,

ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΩΡΕΑΝ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ .

ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΙΣ ΑΚΥΡΩΣΟΥΜΕ!

Αγαπητοί γονείς,

Στις 10 Μάη 2023,καθόλου τυχαία, παιδιά τάξεων Στ΄ Δημοτικού (αλλαγή σχολικής βαθμίδας) και Γ’ Γυμνασίου (τελειώνει η υποχρεωτική εκπαίδευση) θα εξεταστούν στον «ελληνικό διαγωνισμό PISA» στα γνωστικά αντικείμενα της Νεοελληνικής Γλώσσας και των Μαθηματικών. Η διεξαγωγή του διαγωνισμού αυτού γίνεται με βάση το νόμο 4823/2021 άρθρο 104 με τίτλο «Αξιολόγηση εκπαιδευτικού συστήματος» που ψηφίστηκε το περσινό καλοκαίρι.

Ο διαγωνισμός αυτός συνάντησε πέρυσι την αντίσταση του εκπαιδευτικού και γονεϊκού κινήματος.

Παρά τα κονδύλια ΕΣΠΑ που σπαταλήθηκαν, τα προπαγανδιστικά ψεύδη, τον αυταρχισμό που επέδειξε για άλλη μια φορά το ΥΠΑΙΘ, ο διαγωνισμός εξελίχθηκε σε φιάσκο. Γι αυτό και φέτος, παρά τις νομοθετικές προβλέψεις, δε γενικεύεται για το σύνολο των σχολείων της χώρας.

Ο ελληνικός διαγωνισμός PISA είναι απόλυτα ενταγμένος και βασίζεται στους ίδιους σκοπούς με τον διεθνή διαγωνισμό PISA για την Αξιολόγηση των Μαθητών και εκπαιδευτικών συστημάτων (Programme for International Student Assessment) που γίνεται από το 2000. Ο διεθνής διαγωνισμός οργανώνεται από τον ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης), έναν υπερεθνικό οργανισμό, που ανάμεσα στα άλλα επιδιώκει τη μείωση των δημόσιων δαπανών μέσα και από το κλείσιμο σχολείων και τη μείωση του εκπαιδευτικού προσωπικού. Στην ουσία πρόκειται για μια εκπαιδευτική έρευνα επιδιώκοντας συγκεκριμένες και στοχευμένες αλλαγές σε βάρος των μαθητών και των οικογενειών τους στην εκπαίδευση. Οι αλλαγές αυτές δεν έχουν υλοποιηθεί στο σύνολό τους ακόμα, αλλά είναι σε εξέλιξη.

Η ελληνική PISA σε συνδυασμό με τα αντιεκπαιδευτικούς νόμους που ψήφισε η κυβέρνηση θα λειτουργήσει ως βασικό εργαλείο μαζί με την τράπεζα θεμάτων , την ΕΒΕ (ελάχιστη βάση εισαγωγής στα πανεπιστήμια), την αξιολόγηση σχολικών μονάδων, την δημιουργία των ΕΣΚ(σχολές κατάρτισης μετά την Γ΄ Γυμνασίου με πρόγραμμα μάθησης σε εργασιακό χώρο και πρόγραμμα σπουδών που θα τον καθορίζουν Δήμοι και επιχειρήσεις). Ο στόχος είναι απλός και ξεκάθαρος: το 70% των μαθητών /τριών να οδεύσει προς την κατάρτιση και τις δεξιότητες και το 30% να συνεχίσει το ανταγωνιστικό, φτωχοποιημένο Λύκειο.

Με την υλοποίηση του προγράμματος PISA :

Ø Το σχολείο μετατρέπεται σε εξεταστικό κέντρο από το Δημοτικό. Η μόρφωση και

τα μαθήματα θα περιορίζονται στην επιτυχία στις εξετάσεις. Το πρόγραμμα του σχολείου

θα προσανατολιστεί στην προετοιμασία για τις εξετάσεις, με αποτέλεσμα το σχολείο να

χάσει κάθε ικμάδα δημιουργικότητας και ελευθερίας. Οι εξετάσεις, με την περαιτέρω

οικονομική άνθηση των φροντιστηρίων θα αποτελέσουν λαμπρό πεδίο για την ιδιωτική

παιδεία, και την κερδοφορία τους.

Ø Το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα θα πρέπει, για να επιτύχει «καλά

αποτελέσματα», προσαρμοζόμενο στους στόχους του προγράμματος, να

«προπονεί» τους μαθητές σε τέτοιου είδους θέματα αντί να τους διδάσκει, θα τους

καταρτίζει αντί να τους εκπαιδεύει. Λες και η έλλειψη «δεξιοτήτων», φταίει που οι

νέοι δεν βρίσκουν δουλειά. «Δεξιότητες» όμως, αντί για ακαδημαϊκή γνώση σημαίνει

απλά να μπορείς να κάνεις λογαριασμούς, να καταλαβαίνεις τι λέει μια ανακοίνωση

ενός σούπερ μάρκετ ή να ανταποκρίνεσαι σε ερωτήσεις με προεπιλεγμένες απαντήσεις, γεγονός που σημαίνει ότι ο νέος εργαζόμενος δεν θα έχει το βάθος των γνώσεων για να αναπτύσσεται ως προσωπικότητα, να εξελίσσει τις επαγγελματικές του ικανότητες και θα είναι πιο αναλώσιμος.

Ø Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι εξετάσεις μπαίνουν ακριβώς στις τελευταίες τάξεις, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο αν εφαρμοστούν και εδραιωθούν, να καταλήξουν ως εισαγωγικές εξετάσεις για τη μετάβαση από την πρωτοβάθμια στη δευτεροβάθμια και από το γυμνάσιο στο λύκειο. Θέλουν να νομιμοποιήσουν τη θέληση τους η κοινωνία να περάσει από το «μάθε παιδί μου γράμματα», στο «τι να κάνουμε δεν είναι και όλοι για τα γράμματα». Θέλουν να προετοιμάσουν την κοινωνία για την αποδοχή της ανισότητας , της κατάταξης , της

απόρριψης.. Επιδιώκουν να περιθωριοποιήσουν ακόμη περισσότερο τους «αδύναμους» μαθητές , να οδηγήσουν στο ψαλίδισμα των προσδοκιών τους έως την «εθελοντική» τους αποπομπή από το σχολικό περιβάλλον. Όμως ξέρουμε καλά πως η απόφαση να σταματήσει ένα παιδί το σχολείο καθόλου δική του επιλογή δεν θα είναι.

Οι σκληρές εξετάσεις, οι τράπεζες θεμάτων, οι υψηλές βάσεις εισαγωγής, τα πρότυπα σχολεία δεν αποτελούν παρά επιπλέον εξεταστικούς και ταξικούς φραγμούς που θα ενισχύσουν τη σχολική διαρροή, μη δίνοντας χώρο

και θέση στο δημόσιο σχολειό σε όλα τα παιδιά αλλά ωθώντας τα από νωρίς στη φθηνή κατάρτιση ,τη μαθητεία και στη ζούγκλα της σύγχρονης αγοράς εργασίας.

Ø Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού, τα σταθμισμένα τεστ, οι επιδόσεις των

μαθητών σ΄αυτά, τα μετρήσιμα μεγέθη της εκπαιδευτικής διαδικασίας θα

αποτελέσουν δείκτη «ποιότητας» που σε άμεση συσχέτισή τους με την αξιολόγηση

σχολείων και εκπαιδευτικών θα οδηγήσουν σε κατηγοριοποίηση των σχολείων σε

«καλά» και «κακά», μείωση της χρηματοδότησης των σχολείων από τον κρατικό

προϋπολογισμό, -οι λαϊκές γειτονιές που μαστίζονται από την ανεργία και τα χαμηλά

εισοδήματα θα έχουν σχολεία που θα αντιστοιχούν στο οικονομικό προφίλ τους.-

συγχωνεύσεις και κλείσιμό τους, κατηγοριοποίηση των μαθητών/τριων, αλλά και απολύσεις εκπαιδευτικών. Και ναι μεν τα τεστ θα είναι ανώνυμα, όμως τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν σε επίπεδο σχολείου, δήμου και περιφέρειας. Όπως η αξιολόγηση της σχολικής μονάδας, έτσι και η «ελληνική PISA» σκοπό έχει να κατατάξει ιεραρχικά τα σχολεία, επιβάλλοντας συνθήκες στυγνού ανταγωνισμού και στην εκπαίδευση, είτε αυτό αφορά το κάθε παιδί ξεχωριστά και μάλιστα από πολύ μικρή ηλικία, είτε τη σχολική μονάδα ως σύνολο.

Θα αναρωτηθεί κανείς:

Μήπως τα αποτελέσματα της PISA θα παίξουν ρόλο ώστε: να παρθούν αντισταθμιστικά μέτρα που θα βοηθούν τους «αδύναμους» μαθητές, για αύξηση των δαπανών για την παιδεία, για μείωση των μαθητών/τριων στις τάξεις , για προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών από την αρχή της σχολικής χρονιάς , με εργαστήρια , βιβλιοθήκες , με δέσιμο της θεωρίας και της πράξης των χεριών και του μυαλού;

Μήπως η πολιτεία θα θέσει τις βάσεις για την ανάπτυξη μια ολόπλευρης προσωπικότητας, ώστε τα παιδιά να μαθαίνουν να μελετούν, να κρίνουν, να φαντάζονται και να επινοούν, να εκπαιδεύονται να αμφισβητούν και να μυούνται σε ανώτερες ανθρωπιστικές αξίες για την ειρήνη, το περιβάλλον;Να καταλαβαίνουν ολοκληρωμένα και να εξηγούν τι συμβαίνει στον κόσμο γύρω τους, ώστε να συμβάλλουν η κοινωνία μας να βγει από τον κύκλο της φτώχειας , της αμάθειας, της ανισότητας;

Το αντίθετο. Μέσα από το διαγωνισμό PISA η σχολική αποτυχία και οι ολέθριες συνέπειες των δικών τους πολιτικών στη δημόσια εκπαίδευση, χρεώνεται σε όλους εμάς, στον εκπαιδευτικό, το γονιό, το μαθητή.

Τα φτωχά σχολεία θα γίνονται φτωχότερα και τα παιδιά από τα 15 τους θα οδηγούνται ως αναλώσιμα στη ζούγκλα της σύγχρονης αγοράς εργασίας.

Να μην επιτρέψουμε να «νεκρώσει» η γνώση και η κριτική σκέψη, κάθε ζωντανή λειτουργία του δημόσιου σχολείου, και να μετατραπεί σε τυποποιημένη μετρήσιμη δεξιότητα, όπως απαιτεί η αγορά.

Να μην επιτρέψουμε να γίνουν οι μαθητ(ρι)ές μας πειραματόζωα ενός ολέθριου πειράματος ανταγωνισμού, κατηγοριοποίησης και ιδιωτικοποίησης του δημόσιου σχολείου.

Ο διαγωνισμός PISA δεν πρέπει να γίνει. Πρέπει να τον εμποδίσουμε. Τι πρέπει λοιπόν να κάνουμε;

Το Υπουργείο θα σας πει ότι η συμμετοχή των παιδιών σας είναι «υποχρεωτική». Το λέει για να σας πιέσει. Το λέει γιατί ξέρει ότι υπάρχουν αντιδράσεις. Σας το λέμε καθαρά: δεν υπάρχει καμία συνέπεια για τα παιδιά σας αν δεν συμμετέχουν στο διαγωνισμό. Εμείς από τη δική μας πλευρά, μέσα από τα εκπαιδευτικά μας σωματεία και εσείς από τη δική σας, με τη δυνατότητα που έχετε να μην συμφωνήσετε στη συμμετοχή των παιδιών σας, πρέπει να ματαιώσουμε τη διεξαγωγή του. Γιατί αν πραγματοποιηθεί φέτος, από του χρόνου θα αφορά όλους τους μαθητές της Στ΄ Τάξης του Δημοτικού και της Γ΄ τάξης του Γυμνασίου και αργότερα και άλλες τάξεις και άλλα μαθήματα, κάτι που προβλέπει ο νόμος. Γιατί αν ξεκινήσει τώρα, δυσκολότερα θα εμποδίσουμε να γίνουν τα σχολεία μας και με αυτόν τον τρόπο, χώροι που παιδιά και εκπαιδευτικοί θα πρέπει να περνούν μεγάλο μέρος της σχολικής τους καθημερινότητας για την προετοιμασία εξετάσεων και διαγωνισμών.

Ø 10 Μαϊου, ημέρα των εξετάσεων, πρέπει να είναι ημέρα πανελλαδικής απεργιακής κινητοποίησης για όλους τους εκπαιδευτικούς. Η Γ΄ΕΛΜΕ-Θ έχει κηρύξει στάση εργασίας τη μέρα των εξετάσεων και καλεί σε κοινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα σχολεία-εξεταστικά κέντρα.

Ø Γονείς και μαθητές με αποφάσεις και των δικών σας συνδικαλιστικών οργάνων να αγωνιστούμε ΜΑΖΙ για ΝΑ ΑΚΥΡΩΣΟΥΜΕ!ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ PISA.

Οι φωνές μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών πρέπει να ενωθούν διεκδικώντας δημόσιο δωρεάν σχολείο για όλα τα παιδιά , που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των μαθητών

και θα βασίζεται στις αξίες της ισότητας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και αλληλεγγύης.

Ένα σχολείο δημιουργικό και δημοκρατικό ,όπου κάθε παιδί θα αναγνωρίζει τον εαυτό του.

ΤΟ Δ.Σ της Γ΄ΕΛΜΕ-Θ

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search