• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Εκπαιδευση

Για την Τράπεζα Θεμάτων

June 07, 2023 507

ΕΛΜΕ Κέρκυρας

Για την Τράπεζα Θεμάτων

Το 2ο συνεχόμενο φιάσκο της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Παιδείας, ανέδειξε όλη τη γύμνια της πολιτικής τους, του κρατικού μηχανισμού και της στόχευσης που έχουν στην Εκπαίδευση αλλά και της «εκτίμησης» που τρέφουν για εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές.

Από τις 6:30 το πρωί (σύμφωνα με την οδηγία του Υπουργείου Παιδείας) οι εκπαιδευτικοί κι από τις 8 το πρωί, χιλιάδες μαθητές σε όλη την Ελλάδα (1900 είναι τα Λύκεια και τα ΕΠΑΛ σε όλη την Ελλάδα), για 2η συνεχόμενη μέρα, περίμεναν πότε θα λυθεί το τεχνικό πρόβλημα, προκειμένου να δώσουν εξετάσεις. Μέχρι τις 12 το μεσημέρι η διαδικασία γινόταν μετ’ εμποδίων, με κολλήματα και με ελλείψεις στις κληρώσεις, με «πέσιμο» ξανά και ξανά της πλατφόρμας. Το αποτέλεσμα όλου αυτού του αλαλούμ, ήταν σε πολλά σχολεία, να καθυστερήσουν να τελειώσουν οι μαθητές τις εξετάσεις, ενώ σε κάποια άλλα, να ακυρωθούν οι εξετάσεις και να μεταφερθούν άλλη μέρα.

Η πολύ μεγάλη καθυστέρηση και η άγνωστη χρονική διάρκεια αποκατάστασης του προβλήματος, ενέτεινε ακόμα περισσότερο την αγωνία και τον εκνευρισμό των μαθητών, αφού εκτός από τις εξετάσεις που καθυστερούσαν και την αγωνία τους για το πώς θα γράψουν, αντιμετώπιζαν κι άλλα προβλήματα, όπως με τα λεωφορεία που θα έχαναν, με την εργασία τους κλπ.

Οι δηλώσεις του Γ.Γ. του Υπουργείου και του Προέδρου του ΙΕΠ -εκλεκτού της κυβέρνησης, παρόλες τις αντιδράσεις από όλη την εκπαιδευτική κοινότητα- δε βρήκαν κουβέντα να πουν για όλα αυτά, εκτός από το να κουνήσουν το δάχτυλο στους διευθυντές των σχολείων, συνιστώντας ψυχραιμία. Ούτε μια συγνώμη ακούστηκε από τα χείλη των υπευθύνων για την τραγελαφική κατάσταση που υπήρξε για δύο μέρες στα σχολεία. Αντ’ αυτού, για μια ακόμα φορά, έριξαν την ευθύνη κάπου αλλού, αρκεί να μην την έχουν αυτοί. Σε χάκερς, στο χιόνι που έπεσε μεσημέρι, στο σταθμάρχη. Αλλά ακόμα κι αυτή η δικαιολογία δεν έπεισε κανέναν! Καταπέλτης ήταν η ανακοίνωση της Ένωσης Πληροφορικών Ελλάδας (Ε.Π.Ε), η οποία σμπαραλιάζει όλη την επιχειρηματολογία της Κυβέρνησης για το τι έγινε τις δύο αυτές μέρες.

Και όχι μόνο δεν έπραξαν και είπαν τα αυτονόητα, αλλά αντίθετα έστειλαν εγκύκλιο, στην οποία αναφέρεται, ότι στα σχολεία που δεν έγιναν οι εξετάσεις της Γ΄ Λυκείου τη Δευτέρα, αυτές να επαναληφθούν την Τρίτη και τα αποτελέσματα να βγουν την Τρίτη το βράδυ!!! Να συνεδριάσουν δηλαδή οι Σύλλογοι Διδασκόντων βραδιάτικα, για να καλύψουν τις ανεπάρκειες του Υπουργείου.

Η αναστάτωση αυτή θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί με μια απλή οδηγία: Οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι για χρόνια έβγαζαν τα θέματα και για χρόνια διδάσκουν το μάθημα, να βγάλουν τα θέματα που θα κλήρωνε η Τράπεζα! Ήδη στα περισσότερα σχολεία οι εκπαιδευτικοί ήταν έτοιμοι με τα δικά τους θέματα. Αλλά από τη μία, είναι τέτοια η απαξίωση και η έλλειψη σεβασμού που έχει το Υπουργείο προς τους εκπαιδευτικούς, που ούτε αυτό επέτρεψε να γίνει. Από την άλλη, είναι τέτοια η επιμονή τους για την εφαρμογή αυτού του τόσο αντιπαιδαγωγικού μέτρου, το οποίο δυσκολεύει τη ζωή μαθητών κι εκπαιδευτικών, με σκοπό την παραπέρα ανάπτυξη της παραπαιδείας και της εγκατάλειψης -μαζικά- από την τυπική εκπαίδευση των παιδιών, ειδικά από τις φτωχές λαϊκές οικογένειες, που θέλουν να το εφαρμόσουν πάση θυσία!

Η κυβέρνηση που κόπτεται για να αξιολογηθούν οι εκπαιδευτικοί και τα σχολεία, της ΕΒΕ και της Τράπεζας θεμάτων, της κατηγοριοποίησης σχολείων, μαθητών κι εκπαιδευτικών, του εξεταστικού μαραθωνίου στα σχολεία, δεν μπόρεσαν για 2 μέρες να φτιάξουν ένα σύστημα, επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο μαθητές, γονείς κι εκπαιδευτικούς.

Το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι όλη την τελευταία τετραετία το ΥΠΑΙΘ άφησε τις υποδομές της δημόσιας εκπαίδευσης να καταρρεύσουν. Ήταν πολιτική τους απόφαση να δώσουν εκατομμύρια ευρώ σε ιδιωτικές εταιρείες (Cisco) αντί να ενισχύσουν το πανελλήνιο σχολικό δίκτυο. Δεν είναι η πρώτη φορά, άλλωστε, που καταρρέουν οι ψηφιακές υποδομές του Υπουργείου Παιδείας (τηλεκπαίδευση, ΟΠΣΥΔ, Myschool, eclass κλπ).

Επισημαίνουμε και πάλι όμως ότι το πρόβλημα της Τράπεζας θεμάτων δεν είναι απλά τεχνικό αλλά βαθιά αντιπαιδαγωγικό. Όσο υποχρεούνται οι εκπαιδευτικοί να παίρνουν θέματα από την Τράπεζα Θεμάτων, το αποτέλεσμα είναι να αναγκάζει τους/τις εκπαιδευτικούς να "τρέχουν" να προλάβουν να βγάλουν την ύλη για την γράψουν στο βιβλίο ύλης χωρίς πραγματικά να μπορούν να σταθούν πάνω στις πραγματικές ανάγκες των μαθητών/τριών τους, χωρίς να μπορούν να καλύψουν τα πραγματικά κενά τους, χωρίς να μπορούν να προσαρμόσουν και να διαφοροποιήσουν την διδασκαλία τους σύμφωνα με την σύνθεση του κάθε τμήματος και ταυτόχρονα να αυξάνεται τρομακτικά η παραπαιδεία.

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search