• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Εκπαιδευση

Με σκονάκια Κόπτση θα «αξιολογούν» οι Σύμβουλοι τα σχολεία! – Ένας χρήσιμος «δεκάλογος» για εκπαιδευτικούς!

June 27, 2023 1882

 

Γράφει ο Δραπανι-φόρος

Όσο και να θριαμβολογούν κυβέρνηση, ηγεσία υπουργείου Παιδείας και φιλικά μέσα μαζικής προπαγάνδας η αξιολόγηση εκπαιδευτικών και σχολείων έχει κολλήσει λόγω της σθεναρής αντίστασης της συντριπτικής πλειονότητας των εκπαιδευτικών.

Είναι βέβαιο ότι οι αντιστάσεις στην εφαρμογή της «αξιολόγησης» και της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής που αλλοιώνει τον χαρακτήσρα της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης προς όφελος της ιδιωτικής, θα δυναμώσουν από τον Σεπτέμβρη με την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Λόγω της σθεναρής αντίστασης των εκπαιδευτικών επίκειτα και αλλαγή στη στάση που θα ακολουθήσουν οι Σύμβουλοι Εκπαίδευσης.

Οι Σύμβουλοι Εκπαίδευσης, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του fresh-education.gr  θα βαθμολογήσουν τα σχολεία, μετά την Έκθεση Εσωτερικής Αξιολόγησης 2022-23 που θα αναρτήσουν οι Διευθυντές στην πλατφόρμα του ΙΕΠ.  Η προθεσμία υποβολής από τους  Διευθυντές σχολείων είναι μέχρι την Παρασκευή 30 Ιουνίου 2023. Αξιολόγηση σχολείων με πολύ χαμηλές βαθμολογίες στα σχολεία που θα καταθέσουν ενιαία κείμενα της ΔΟΕ.  Ήδη ο Γ.Γ. του Υπουργείου Παιδείας κ. Αλ. Κόπτσης από τις αρχές του σχολικού έτους 2022-2023` είχε  διαβεβαιώσει τους διευθυντές σχολείων που εξέφρασαν την δυσαρέσκειά  τους, για τα σχολεία τους που πήραν μικρότερες βαθμολογίες από σχολεία που είχαν καταθέσει τα ενιαία κείμενα της ΔΟΕ, ότι “Ενημερώθηκαν  όλοι οι Συντονιστές, κάποιοι δεν το τήρησαν και ήταν λάθος τους”. Από την άλλη ίσως είναι και η τελευταία χρονιά που το Υπουργείο Παιδείας θα επιτρέπει  ενιαία κείμενα, αφού φαίνεται ότι η περίοδος  μετάβασης σε μια κουλτούρα αξιολόγησης (όπως και αν αυτή πραγματοποιήθηκε) έχει πλέον επιτευχθεί και δε θα “χρησιμεύουν” πλέον για να προστίθενται στα ποσοστά της αξιολόγησης που παρουσιάζονται στην κοινή γνώμη.

Αυτά αναφέρονται στο συγκεκριμένο ρεπορτάζ και γίνεται κατανοητό στον καθένα ότι:

  1. Οι Σύμβουλοι εκπαίδευσης λειτουργούν στην πλειονότητά τους ως πειθήνια όργανα του υπουργείου Παιδείας, οι πρόθυμοι ακόλουθοι που «αξιολογούν» όχι με βάση κάποια «επιστημονικά» ή «αξιοκρατικά» κριτήρια, αλλά με πολιτικά σύμφωνα με τις οδηγίες – «σκονάκια» του υπουργείου Παιδείας και του Γ. Γρ. Α. Κόπτση
  2. Ο Α. Κόπτσης λειτουργεί ως παντοδύναμος γραφειοκράτης που διαβεβαιώνει τους διευθυντές για τος πώς θα γίνεται η «αξιολόγηση¨και μοιράζει «σκονάκια¨στου Συμβούλους.
  3. Κυβέρνηση, ηγεσία ΥΠΑΙΘ και γραφειοκρταικός μηχανισμός της εκπαίδευσης σκληραίνουν τη στάση τους ακόμα και για τα «ενιαία κείμενα της ΔΟΕ» που επί της ουσίας συνιστούν αποδοχή και εφαρμογή της «αξιολόγησης»
  4. Το θεσμικό πλαίσιο για την αξιολόγηση/αυτοαξιολόγηση καταρρίπτει κάθε μύθο περί «καλής» ή «κακής», «τιμωρητικής» ή «μη τιμωρητικής» αξιολόγησης. Σε ένα ταξικό – ιεραρχικό κοινωνικό και εκπαιδευτικό σύστημα η αξιολόγηση δεν μπορεί παρά να είναι ιεραρχική – συμμορφωτική – τιμωρητική. Αποτελεί κεντρικό μηχανισμό ανατροπής εργασιακών σχέσεων, ιδεολογικής χειραγώγησης και κατηγοριοποίησης σχολείων – εκπαιδευτικών – μαθητών.
  5. Η αξιολόγηση/αυτοαξιολόγση ανατρέπει εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις. Είναι δηλαδή ο κεντρικός μηχανισμός για την υπονόμευση της μονιμότητας, την τρομοκράτηση και τις μαζικές απολύσεις. Κατηγοριοποιεί τους εκπαιδευτικούς σε «ελλιπείς», «επαρκείς», «πολύ καλούς», «εξαιρετικούς», προκαλώντας ανταγωνισμούς και συγκρούσεις, εθίζοντας στη δουλοπρέπεια, την αυλοκολακεία, διαμορφώνοντας κλίμα υποταγής, αυστηρής πειθάρχησης και ελέγχου.
  6. Η κατηγοριοποίηση και συρρίκνωση των σχολείων θα φέρει, επίσης, νέα μείωση χιλιάδων θέσεων εργασίας, με πρώτα θύματα βεβαίως τους ελαστικά εργαζόμενους εκπαιδευτικούς και μετά τους μόνιμους.
  7. Στρατηγικός στόχος να οικοδομήσουν ένα πανοπτικό μοντέλο αξιολόγησης/αυτοαξιολόγησης. Επιδιώκουν να μετατρέψουν τους εκπαιδευτικούς σε «άβουλους και μοιραίους», «yes men», υπαλλήλους που -πάσχοντας από μόνιμη οσφυοκαμψία- ευθυγραμμίζονται με την εκπαιδευτική πολιτική της εκάστοτε κυβέρνησης και την επίσημη κρατική διδακτική. Αυτό τον ρόλο παίζει η Αρχή Διασφάλισης της Ποιότητας στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (Α.ΔΙ.Π.Π.Δ.Ε.), που θεσμοθετήθηκε με τον ν. 4112/2013 και τον διατήρησαν οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Υλοποιεί τον κοινό στόχο όλων των κυβερνήσεων και υπουργών παιδείας εδώ και δεκαετίες του φθηνού, ευέλικτου, πειθαρχημένου σχολείου, των ταξικών φραγμών και του εξεταστικού μινώταυρου, του αποκλεισμού μεγάλου μέρους του μαθητικού πληθυσμού από το δημόσιο αγαθό της μόρφωσης, με βάση τ ις κατευθύνσεις ΕΕ – ΟΟΣΑ..
  8. Η αξιολόγηση/αυτοαξιολόγηση, συνδέεται με την «αποκέντρωση» και την «αυτονομία», επιδιώκοντας τον περιορισμό ή και την κατάργηση της χρηματοδότησης από το κράτος, ωθεί τα σχολεία στην αναζήτηση χορηγών για την κάλυψη πάγιων και έκτακτων αναγκών, καταργεί σταδιακά τον ενιαίο και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης. Κατηγοριοποιεί τις σχολικές μονάδες σε καλές και κακές, ανάλογα με τους χορηγούς και τα χρήματα που εξοικονομεί η καθεμιά, προωθώντας την ανταγωνιστικότητα μεταξύ τους, για να επιλεγούν “ελεύθερα” από περισσότερους γονείς. Ανοίγει διάπλατα τις πόρτες για ένα πιο φτωχό/διαφοροποιημένο περιεχόμενο σπουδών και αναλυτικό πρόγραμμα.
  9. Η ποιότητα στην εκπαίδευση για τους μαχόμενους εκπαιδευτικούς δεν είναι η μετρήσιμη αποδοτικότητα που σχετίζεται με τις προτεραιότητες των «αγορών». Η ποιότητα συμβαδίζει με την ενίσχυση και όχι την αποδόμηση της δημόσιας παιδείας, την προσπάθεια άρσης των κοινωνικών φραγμών, για ένα σχολείο που χωρά όλους τους μαθητές και όλη την γνώση!
  10. Οι εκπαιδευτικοί έχουν κάθε δικαίωμα να αντισταθούν στον ασφυκτικό έλεγχο του νεο-επιθεωρητισμού. Έχουν χρέος να συμβάλουν στη διαμόρφωση ενός μορφωτικού – κοινωνικού κινήματος που θα διεκδικεί έναν «άλλο» ρόλο για τον εκπαιδευτικό και την εκπαίδευση. Για ένα σχολείο της ολόπλευρης γνώσης και μόρφωσης, όχι των “δεξιοτήτων” και της προετοιμασίας του φθηνού ευέλικτου εργατικού δυναμικού. Πρέπει να ενωθούμε και να ξεσηκωθούμε, με μια φωνή και μια γροθιά! Μόνη απάντηση η μετωπική και αποφασιστική αντιπαράθεση του εκπαιδευτικού κινήματος μέχρι τη νίκη!Ενδυνάμωση ενός πολύμορφου αγώνα διαρκείας, για την ανατροπή της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής και την ακύρωση της αξιολόγησης στην πράξη!
Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« May 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search