• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Εκπαιδευση

Eιδική αποστολή Πιερρακάκη: Η κατεδάφιση του άρθου 16

August 18, 2023 626

Την «ειδική αποστολή» του νέου υπουργού Παιδείας περιγράφει σε άρθρο-αγιογραφία το Βήμα (13/8/2023). Την ειδική αποστολή ανέλαβε ο Πιερρακάκης, κατ’ εντολή του αρχιμάστορα Μητσοτάκη. Πρόκειται για το «όραμά του» να κατεδαφίσει το άρθρο 16 του Συντάγματος. 

Η κατεδάφιση θα υλοποιηθεί μέσα από τρεις τρόπους: Πρώτον με «τις νέες υπηρεσίες» που θα προσφέρουν τα αγγλόφωνα τμήματα του δημόσιου Πανεπιστήμιου. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Πιερρακάκης, πιστεύει ότι τα τμήματα αυτά «άνετα» μπορούν «να πολλαπλασιάσουν τις αγγλόφωνες σπουδές, προσελκύοντας φοιτητές από ολόκληρη τη λεκάνη της Νοτιανατολικής Μεσογείου, της Αφρικής και των Βαλκανίων βεβαίως, και δημιουργώντας ισχυρά πεδία οικονομικής αυτονομίας και ανεξαρτησίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πρόοδο και την εξέλιξή τους». 

Τα ξενόγλωσσα προγράμματα προπτυχιακών σπουδών είναι ήδη μια πραγματικότητα στο δημόσιο Πανεπιστήμιο. Θυμίζουμε ότι η αρχή για τα ξενόγλωσσα προπτυχιακά με δίδακτρα (παράλληλη δηλαδή λειτουργία ενός μίνι ιδιωτικού πανεπιστήμιου στο πλαίσιο του δημόσιου πανεπιστήμιου) είχε γίνει με την ίδρυση αντίστοιχου προγράμματος από την Ιατρική του ΑΠΘ, και γιορτάστηκε με πολλά ταρατατζούμ τον Απρίλιο του 2021 [απαιτούνται δίδακτρα 72.000 ευρώ για τα έξι χρόνια φοίτησης (12.000 ευρώ για κάθε έτος)!].

Αυτή η πρακτική που αγκαλιάστηκε έκτοτε από το πανεπιστημιακό κατεστημένο, που έχει απωλέσει πλέον κάθε ηθικό φραγμό, καθώς και η απελευθέρωση γενικά των μεταπτυχιακών (τελευταία εξέλιξη η καθιέρωση μεταπτυχιακών με δίδακτρα από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ένα από τα ελάχιστα εναπομείναντα ιδρύματα με δωρεάν ΠΜΣ), μαζί με τα κολλέγια, που έχουν συνάψει συμφωνίες δικαιόχρησης με πανεπιστήμια της αλλοδαπής και ουσιαστικά με τις απανωτές ρυθμίσεις έχουν «πανεπιστημιοποιηθεί», αποτελούν τον πολιορκητικό κριό για την κατεδάφιση του άρθρου 16 του Συντάγματος, αφού στην πράξη λειτουργούν ήδη ως οιονεί ιδιωτικά πανεπιστήμια, μέσα στην καρδιά του δημόσιου ΑΕΙ.

Η σκέψη Πιερρακάκη είναι η επέκταση αυτής της ιδιωτικοποίησης με όχημα τα αγγλόφωνα τμήματα των ΑΕΙ. Φοιτητές-πελάτες μπορούν να βρεθούν από τα μεσοαστικά και μεγαλοαστικά στρώματα των χωρών που περιγράφει ο υπουργός, εκεί που δραστηριοποιούνται και οι έλληνες καπιταλιστές και αναζητά μερίδιο στο ρόλο χωροφύλακα και ο ελληνικός αστισμός.

Δεύτερον, με την δραστηριότητα «μικρών ευέλικτων funds» εντός των δημόσιων ΑΕΙ, που θα είναι «ικανά να εντοπίζουν νέες ιδέες φοιτητών, να χρηματοδοτούν και να αναπτύσσουν την παραγωγή νέων αγαθών και υπηρεσιών, με τη συμμετοχή και τη συνδρομή ενδιαφερομένων ιδιωτικών επιχειρήσεων». Δηλαδή ξένα και ντόπια κεφάλαια θα επιζητούν μέγιστο κέρδος επενδύοντας στις ιδέες, τις γνώσεις, την εργασία των φοιτητών και τις υποδομές των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Ο,τι γίνεται τώρα δηλαδή, ειδικά στις λεγόμενες «παραγωγικές σχολές», αλλά σε μεγαλύτερη κλίμακα και με μεγαλύτερη ένταση.

Και τρίτον μέσω του νέου κόλπου-γκρόσο των «διακρατικών συμφωνιών» του άρθρου 28 του Συντάγματος, που θα αποτελέσουν την ομπρέλα για να έρθουν στην Ελλάδα να κάνουν επιχειρηματικές μπίζνες πανεπιστήμια του εξωτερικού, γιατί, όπως είπε ο εμνευστής του Μητσοτάκης, δεν μπορεί να χαθεί άλλος χρόνος ώστε να διορθωθεί «αυτή η ιστορική εκπαιδευτική ανορθογραφία» (σ.σ.: το να απαγορεύονται τα ιδιωτικά πανεπιστήμια), περιμένοντας μια επιτυχή αναθεώρηση του Συντάγματος. 

Δεν υπάρχει πιο προκλητική, πιο κυνική και συνάμα πιο δουλική (απέναντι στα αφεντικά του ευρωπαϊκού κεφαλαίου) δημόσια παραδοχή από αυτήν του αδίστακτου Μητσοτάκη, ότι το κοινοτικό δίκαιο, δηλαδή το δίκιο των ισχυρών ιμπεριαλιστικών κρατών, που κάνουν το κουμάντο στην ΕΕ, κατισχύει του εθνικού (της δυνατότητας δηλαδή της ελληνικής βουλής, του «ναού της δημοκρατίας», όπως ισχυρίζονται οι αστοί, να νομοθετεί στο όνομα τάχα του ελληνικού λαού) και η ελληνική κωλοπετινίτσα οφείλει να υπακούσει! 

Αυτήν την επιταγή, αυτήν την αδίστακτη αντιεκπαιδευτική και αντιλαϊκή πολιτική ανέλαβε να φέρει εις πέρας ο Πιερρακάκης.

ΠΗΓΗ: Γιούλα Γκεσούλη -  Eksegersi.gr

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« September 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search