• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Εκπαιδευση

"Τα μαχόμενα τραγούδια δεν θα σιγήσουν"

November 15, 2023 1139
Μπροστά στη σθεναρή στάση και άρνηση των υπεύθυνων καθηγητών να υποκύψουν στην ωμή λογοκρισία, η διευθύντρια "έκοψε" τη γιορτή.

   Την Τετάρτη 8 Νοέμβρη, η διευθύντρια του 1ου Γενικού Λυκείου Καισαριανής απαίτησε να αφαιρεθεί από τη σχολική γιορτή που ετοιμαζόταν για την επέτειο του Πολυτεχνείου το τραγούδι μας με τίτλο "Παλαιστινιακό". Μπροστά στη σθεναρή στάση και άρνηση των υπεύθυνων καθηγητών να υποκύψουν στην ωμή λογοκρισία, η διευθύντρια "έκοψε" τη γιορτή.

   Το “Παλαιστινιακό”, δημοσιευμένο στην πλατφόρμα YouTube από το 2010, για την αποστολή «Ένα καράβι για τη Γάζα», δεν έρχεται πρώτη φορά αντιμέτωπο με τη λογοκρισία. H λεγόμενη «ομάδα του YouTube» έχει επιβάλει ηλικιακό φραγμό στη θέαση του πρωτότυπου βίντεο που το συνοδεύει, χαρακτηρίζοντάς το «ακατάλληλο για ανηλίκους». Το ίδιο έχει συμβεί και στο βίντεο με το τραγούδι μας “Σπλάχνο της λευτεριάς”, αφιερωμένο στην αντίσταση του Παλαιστινιακού λαού, και στον αγώνα του για την Απελευθέρωση και την Επιστροφή. 

   Αμφότερα, περιγράφουν τα βάσανα ενός λαού που παλεύει δεκαετίες τώρα για πατρίδα, για λευτεριά, για δικαιοσύνη, που παλεύει για ζωή απέναντι στο κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ. Περιγράφουν τα βάσανα, αλλά και τον ανυποχώρητο αγώνα και την περήφανη αντίστασή του. Αυτός ο αγώνας, αυτή η αντίσταση είναι που τρομάζουν το αστικό κράτος και την κυβέρνηση, που έσπευσαν να στείλουν ελληνική φρεγάτα να ενταχθεί στη ΝΑΤΟϊκή δύναμη στη Ν/Α Μεσόγειο, που παίρνουν θέση δίπλα στο κράτος-δολοφόνο, που αποσιωπούν τη βαρβαρότητα και τα εγκλήματά του, που αποδέχονται την κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών, τους παράνομους εποικισμούς, τη δολοφονία αμάχων και παιδιών. Ο αγώνας και η αντίσταση γίνονται κόκκινη ρωγμή στην έρημο της αγοράς που θέλουν να επιβάλουν, στη σήψη, στο φαλιμέντο, στην ξεφτίλα του κόσμου τους, του κόσμου του κεφαλαίου, που βαφτίζει "αυτοάμυνα" τη γενοκτονία ενός ολόκληρου λαού, και "τρομοκρατία" την αντίσταση στον ιμπεριαλισμό.

   Αυταπάτες δεν είχαμε ούτε και έχουμε. Όλα τα τραγούδια που έχουμε δημοσιεύσει στο διαδίκτυο, και αυτά που θα δημοσιεύσουμε στη συνέχεια, είναι υποψήφια να υποστούν λογοκρισία. Πόσο μάλλον στις παρούσες συνθήκες. Η κυβέρνηση κατηγορεί τους εκπαιδευτικούς για αντισημιτισμό, προσάγει διαδηλωτές που υψώνουν την παλαιστινιακή σημαία, τρομοκρατεί, απειλεί, λογοκρίνει. Η κυβέρνηση βρίσκεται σε πανικό γιατί δεν μπορεί να επιβάλει την προπαγάνδα και τη γραμμή της.

   Η απαράδεκτη παρέμβαση της διευθύντριας δεν έκαμψε τους εκπαιδευτικούς στο 1ο ΓΕΛ Καισαριανής. Καμιά λογοκρισία, καμιά απαγόρευση, καμία απειλή δεν θα κάμψει την έκφραση αλληλεγγύης στον λαό της Παλαιστίνης. Στις γειτονιές, στα σχολεία, στα πανεπιστήμια, στους δρόμους, στις πλατείες, στα στάδια θα συνεχίσει ο λαός μας να φωνάζει "Λευτεριά στην Παλαιστίνη", δίπλα στους λαούς όλου του κόσμου που διαδηλώνουν μαζικά. Θα συνεχίσουν να ανεμίζουν οι παλαιστινιακές σημαίες, σημαίες αντίστασης. Και εκεί που στα χνάρια της εξέγερσης του Πολυτεχνείου οι αγώνες του σήμερα θα μπολιάζονται με την αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό, εκεί θα ριζώνει το μαχόμενο τραγούδι.

"...Το τραγούδι είναι το αίμα της καρδιάς

το αλάτι του ψωμιού, το νερό του ματιού.

Γράφεται με τα νύχια, το λαρύγγι και τα μάτια...

...Πουλιά μυριάδες πάνω στης καρδιάς μου τα κλαδιά

πλάθουνε το μαχόμενο τραγούδι".

        Mahmoud Darwish

   Καμιά λογοκρισία, καμιά απαγόρευση, καμιά απειλή δεν θα κάνει τα μαχόμενα τραγούδια να σιγήσουν.

   Καμιά λογοκρισία, καμιά απαγόρευση, καμιά απειλή δεν θα κάνει να σιγήσει η κραυγή του λαού μας: «Λευτεριά στην Παλαιστίνη»! «Νίκη στον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού»!

Υπεραστικοί

14 Νοέμβρη 2023

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« July 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search