• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Εκπαιδευση

Δεν πρέπει να περάσει έτσι το περιστατικό λιποθυμίας νηπιαγωγού σε μονοθέσιο νηπιαγωγείο, μπροστά στα μάτια των νηπίων

November 18, 2023 2639
Στα νηπιαγωγεια της Ελλάδας υπάρχει 25ωρο - χωρίς διάλειμμα νηπιαγωγου με 25 παιδιά και προϊσταμενη με τον χαμηλότερο μισθό που αναλογεί στην φράση: ΖΩ ΑΠΟ ΤΥΧΗ! 

Tο πρόσφατο περιστατικό (15/11/2023) που συνέβη στον Πύργο Ηλείας, με τη λιποθυμία νηπιαγωγού εν ώρα μαθήματος, σε μονοθέσιο νηπιαγωγείο ,αναδεικνύει για άλλη μια φορά τις ευθύνες της πολιτείας απέναντι στους λειτουργούς της εκπαίδευσης, τους μαθητές αλλά και συνολικά στο πώς αντιμετωπίζει τις υπηρεσίες παροχής των βασικών κοινωνικών αγαθών. Ευθύνες που θεωρεί η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘΑ ότι εξαντλούνται στην τοποθέτηση ενός εκπαιδευτικού, που ούτε κι αυτό είναι αυτονόητο στη χώρα μας, και σε μια πενιχρή οικονομική ενίσχυση για τα στοιχειώδη λειτουργικά έξοδα.

Όταν συνέβη το περιστατικό ευτυχώς βρέθηκε ένας γονιός που εκτάκτως επισκέφθηκε το νηπιαγωγείο και αντίκρυσε τη λιπόθυμη εκπαιδευτικό και τα παιδιά τρομαγμένα και ανήμπορα να προσφέρουν οποιαδήποτε βοήθεια!  Το περιστατικό μπορεί να μην μετατράπηκε σε μια σοβαρή και ανεπίστρεπτη κατάσταση για τη νηπιαγωγό, παρ’ όλα αυτά το σοκ τόσο για τα παιδιά όσο και για την εκπαιδευτική κοινότητα είναι μεγάλο!

Ωστόσο δεν είναι η εξαίρεση αλλά ο κανόνας συνθηκών στα μονοθέσια νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία της χώρας

Δεν είναι καθόλου τυχαίος ο σχολιασμός Νηπιαγωγού

Στα νηπιαγωγεία της Ισπανίας υπάρχει ΒΟΗΘΗΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ.
Στα νηπιαγωγεια της Ιταλίας υπάρχει ΒΟΗΘΗΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ.
Στα νηπιαγωγεία της Αγγλίας υπάρχει ΒΟΗΘΗΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ.
Στα νηπιαγωγεία της Ιρλανδίας υπάρχει ΒΟΗΘΗΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ.
Στα νηπιαγωγεία της Ολλανδίας υπάρχει ΒΟΗΘΗΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ.
Στα νηπιαγωγεία της Φινλανδίας υπάρχει ΒΟΗΘΗΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
Στα νηπιαγωγεία της Σουηδίας υπάρχει ΒΟΗΘΗΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ.
Στα νηπιαγωγεια της Δανίας υπάρχει ΒΟΗΘΗΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ.
Στα νηπιαγωγεια της Ελλάδας υπάρχει 25ωρο - χωρίς διάλειμμα νηπιαγωγου με 25 παιδιά και προϊσταμενη με τον χαμηλότερο μισθό που αναλογεί στην φράση: ΖΩ ΑΠΟ ΤΥΧΗ! 

Επιστολή του Συντονιστικού των Νηπιαγωγών

Επιστολή απέστειλε το Συντονιστικό Νηπιαγωγών σε σχέση με την ασφάλεια των μαθητών, με αφορμή την λιποθυμία νηπιαγωγού στην τάξη.

«Το ζήτημα της ασφάλειας είναι υψίστης σημασίας και για την περίπτωση των Νηπιαγωγείων όπου η συχνότητα των Νηπιαγωγών να βρίσκονται μόνες/οι τους στην τάξη χωρίς άλλο εκπαιδευτικό ή επιπλέον υποστήριξη είναι πολύ μεγάλη, λόγω του μεγάλου αριθμού των μονοθεσίων, καθιστά την κατάσταση άκρως επικίνδυνη», υποστηρίζει η επιστολή.

Παράλληλα, τονίζεται η ανάγκη για συστηματική παρακολούθηση των μαθητών, συνεργασία με τους γονείς και κατάρτιση και υποστήριξη.

«Το Συντονιστικό Νηπιαγωγών απαιτεί και καλεί ξανά το Υπουργείο Παιδείας να λάβει άμεσα πρόσθετα μέτρα ασφαλείας στα Νηπιαγωγεία τοποθετώντας δεύτερο Νηπιαγωγό σε κάθε τμήμα στελεχωμένο με ένα/μία μόνο Νηπιαγωγό», ολοκληρώνει η επιστολή.

Η επιστολή

«Με αφορμή ένα ακόμη περιστατικό που συνέβη σήμερα σε Νηπιαγωγείο, όπου νηπιαγωγός λιποθύμησε στην τάξη και το κλάμα των παιδιών κινητοποίησε γονέα που μπήκε και τη βρήκε λιπόθυμη, χτυπάμε για πολλοστή φορά τον κώδωνα του κινδύνου σε σχέση με την ασφάλεια των παιδιών στα σχολεία. Το ζήτημα της ασφάλειας είναι υψίστης σημασίας και για την περίπτωση των Νηπιαγωγείων όπου η συχνότητα των Νηπιαγωγών να βρίσκονται μόνες/οι τους στην τάξη χωρίς άλλο εκπαιδευτικό ή επιπλέον υποστήριξη είναι πολύ μεγάλη, λόγω του μεγάλου αριθμού των μονοθεσίων, καθιστά την κατάσταση άκρως επικίνδυνη.

ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΦΟΡΑ ΕΦΙΣΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΚΑΙ ΑΠΟΔΙΔΟΥΜΕ ΕΥΘΥΝΕΣ για το ζήτημα της ασφάλειας, γιατί στα ζητήματα ασφαλείας δεν υπάρχει ΔΕ ΓΝΩΡΙΖΑ.

Οι Νηπιαγωγοί έχουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και την εκπαίδευση των παιδιών, αλλά η εξασφάλιση της ασφάλειάς τους και επαγωγικά και των παιδιών είναι πρωταρχική για την ευημερία τους.

Παραθέτουμε ξανά τις υπεραυξημένες επαγγελματικές και εκπαιδευτικές συνθήκες επικινδυνότητας της εργασίας των Νηπιαγωγών που έχουμε αναφέρει επανειλημμένως  και σύμφωνες με περιστατικά που καταγράφονται καθημερινά στα νηπιαγωγεία.

  • Οι Νηπιαγωγοί απειλούνται από επαγγελματική κόπωση και εξουθένωση.

Η εργασία της Νηπιαγωγού απαιτεί τη συνεχή και αδιάκοπη προσοχή, φροντίδα και επαγρύπνηση για τα παιδιά. Ένας/μία μόνος/η εκπαιδευτικός υπεύθυνος για τον χειρισμό καθημερινά πληθώρας (διδακτικών και μη) καθηκόντων,  χωρίς άλλη υποστήριξη, μπορεί να οδηγήσει σε εξάντληση και μειωμένη ικανότητα παρακολούθησης της ασφάλειας των παιδιών. Πολύ περισσότερο όταν οι εκπαιδευτικοί βρίσκονται κοντά στα προχωρημένα όρια ηλικίας για τη συνταξιοδότησή τους (67 έτη).

  • Οι νηπιαγωγοί  αντιμετωπίζουν έκτακτα Περιστατικά.

Απρόβλεπτες καταστάσεις, όπως ατυχήματα ή ιατρικές επείγουσες καταστάσεις σε κάποιες περιπτώσεις είναι ιδιαίτερα δύσκολο ή και αδύνατο να αντιμετωπιστούν από έναν/μία μόνο Νηπιαγωγό ή ενήλικα στο χώρο του σχολείου.

Στους Νηπιαγωγούς υπάρχει ανάγκη για:

  1. Συστηματική παρακολούθηση των παιδιών.

Η ανάπτυξη των παιδιών απαιτεί προσεκτική παρακολούθηση και ατομική προσοχή. Η παρουσία  περισσότερων του ενός ενήλικα ενισχύει την ικανότητα προσφοράς προσωπικής προσοχής σε κάθε παιδί.

  1. Συνεργασία με τους Γονείς

Η ενεργή συμμετοχή των γονέων είναι κρίσιμη για την ασφαλή λειτουργία του σχολείου. Η παρουσία ενός δεύτερου ενήλικα δημιουργεί μια επιπλέον γραμμή επικοινωνίας με τους γονείς (τηλέφωνα, έκτακτα γεγονότα, πρόωρη αποχώρηση παιδιού).

     3. Κατάρτιση και Υποστήριξη

Οι Νηπιαγωγοί χρειάζονται επαρκή κατάρτιση (όπως σε πρώτες βοήθειες) και υποστήριξη (όπως ψυχολόγων, νοσηλευτών, ΕΒΠ, τραπεζοκόμων, φυλάκων/επιστατών) για να ανταπεξέλθουν στις εξειδικευμένες απαιτήσεις της εργασίας τους. Η παρουσία επιπλέον προσωπικού μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας της διδασκαλίας και της φροντίδας και του διοικητικού έργου.

Το Συντονιστικό Νηπιαγωγών απαιτεί και καλεί ξανά το Υπουργείο Παιδείας να λάβει άμεσα πρόσθετα μέτρα ασφαλείας στα Νηπιαγωγεία τοποθετώντας δεύτερο Νηπιαγωγό σε κάθε τμήμα στελεχωμένο με ένα/μία μόνο Νηπιαγωγό»

Η ανακοίνωση του Αυτόνομου ΔΙΚΤΥΟ Εκπαιδευτικών - Αγωνιστικών, Προοδευτικών και Ενωτικών Κινήσεων Π.Ε.

Το χθεσινό περιστατικό (15/11/2023) που συνέβη στον Πύργο Ηλείας, με τη λιποθυμία συναδέλφισσας νηπιαγωγού εν ώρα μαθήματος, σε μονοθέσιο νηπιαγωγείο ,αναδεικνύει για άλλη μια φορά τις ευθύνες της πολιτείας απέναντι στους λειτουργούς της εκπαίδευσης, τους μαθητές μας αλλά και συνολικά στο πώς αντιμετωπίζει τις υπηρεσίες παροχής των βασικών κοινωνικών αγαθών. Ευθύνες που θεωρεί η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘΑ ότι εξαντλούνται στην τοποθέτηση ενός εκπαιδευτικού, που ούτε κι αυτό είναι αυτονόητο στη χώρα μας, και σε μια πενιχρή οικονομική ενίσχυση για τα στοιχειώδη λειτουργικά έξοδα.

Όταν συνέβη το περιστατικό ευτυχώς βρέθηκε ένας γονιός που εκτάκτως επισκέφθηκε το νηπιαγωγείο και αντίκρυσε τη λιπόθυμη εκπαιδευτικό και τα παιδιά τρομαγμένα και ανήμπορα να προσφέρουν οποιαδήποτε βοήθεια!  Το περιστατικό μπορεί να μην μετατράπηκε σε μια σοβαρή και ανεπίστρεπτη κατάσταση για τη νηπιαγωγό, παρ’ όλα αυτά το σοκ τόσο για τα παιδιά όσο και για την εκπαιδευτική κοινότητα είναι μεγάλο!

Ως Αυτόνομο Δίκτυο Εκπαιδευτικών Π.Ε. επαναφέρουμε την πρότασή μας, που αποτελεί και θέση της ΔΟΕ, για βοηθό εκπαιδευτικού-νηπιαγωγού σε κάθε τάξη (ανεξάρτητα από τη λειτουργικότητα του νηπιαγωγείου-δημοτικού σχολείου) όπως υπάρχει σε πολλές χώρες του κόσμου. Απαιτούμε από την Κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘΑ να μην προσπεράσει το περιστατικό αλλά να αποτελέσει αφορμή για να βρεθεί μια ουσιαστική και μόνιμη λύση στην υποστήριξη του εκπαιδευτικού για το παιδαγωγικό και ψυχοκοινωνικό έργο που συντελείται μέσα στην τάξη.

Η ενίσχυση και υποστήριξη της ποιοτικής αναβάθμισης του δημόσιου νηπιαγωγείου και δημοτικού περνάει μέσα από γενναίες θεσμικές παρεμβάσεις όπως π.χ. τη μείωση μαθητών στα τμήματα (15 στο νηπιαγωγείο και 20 στο δημοτικό), αύξηση της χρηματοδότησης, πλήρης εξοπλισμός εποπτικών και άλλων υλικών για απρόσκοπτη παιδαγωγική διαδικασία, κτίρια ασφαλή με διασφάλιση της καθαριότητας σε όλους τους χώρους και καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας των σχολείων καθώς και καθιέρωση βοηθού εκπαιδευτικού-νηπιαγωγού.

Απαιτούμε άμεση λύση τώρα για να μην βρεθούμε στο μέλλον μπροστά σε χειρότερες καταστάσεις.

Αυτόνομο ΔΙΚΤΥΟ Εκπαιδευτικών - Αγωνιστικών, Προοδευτικών και Ενωτικών Κινήσεων Π.Ε.

ΕΝΟΤΗΤΑ - ΑΓΩΝΑΣ – ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« July 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search