• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Εκπαιδευση

Γιατί οι εκπαιδευτικοί είναι αντίθετοι με τη μετατροπή του 1ου Γυμνασίου Πειραιά σε Πειραματικό

January 20, 2024 1664

Κινητοποίηση διοργάνωσε η ΕΛΜΕ Πεοιραιά την Παρασκευή  19.01στη ΔΔΕ Πειραιά ενάντια στη μετατροπή σε Πρότυπο και Πειραματικό του ΕΠΑΛ Κερατσινίου και του 1ου Γυμνασίου Πειραιά αντίστοιχα.

Οι καθηγητές/καθηγήτριες του 1ου Γυµνασίου Πειραιά  σε επιστολή τους δηλώνουν ότι «δε συµφωνούµε µε την κατάργηση του 1ου Ηµερήσιου Γυµνασίου Πειραιά και τη µετατροπή του σε Πειραµατικό.

Επισηµαίνουµε ότι ουδέποτε κλήθηκε ο Σύλλογος Διδασκόντων του σχολείου µας να τοποθετηθεί και να εκφράσει την άποψη του για το θέµα , αν και είναι αυτός που θα υλοποιήσει στην πράξη το εγχείρηµα και χωρίς τη σύµφωνη γνώµη του οποίου είναι σίγουρο ότι τελικώς θα αποτύχει.(…)

Οι βασικοί λόγοι για τους οποίους δε συµφωνούµε µε τη µετατροπή του σχολείου µας σε Πειραµατικό, έχουν να κάνουν µε την αντίθεσή µας στην προσπάθεια ενίσχυσης της διαφοροποίησης και κατηγοριοποίησης των σχολείων, στη διαστρέβλωση του ρόλου του σχολείου και του ρόλου του εκπαιδευτικού, στην κατηγοριοποίηση των µαθητών, στην κατάργηση των γεωγραφικών ορίων των σχολείων και των κοινών προγραµµάτων σπουδών και στην προώθηση της κουλτούρας της αξιολόγησης .

Αλλά και ειδικότερα επισηµαίνουµε ότι:

Είµαστε αντίθετοι στην κατάργηση οργανικών θέσεων στο χώρο της εκπαίδευσης µε οποιοδήποτε τρόπο.»

 Αναλυτικά:

Επιστολή εκπαιδευτικών 1ου Γυµνασίου Πειραιά σχετικά µε τον χαρακτηρισµό του σχολείου ως Πειραµατικό.

Πειραιάς, 08 Ιανουαρίου 2024

Οι καθηγητές/καθηγήτριες του 1ου Γυµνασίου Πειραιά δηλώνουµε ότι δε συµφωνούµε µε την κατάργηση του 1ου Ηµερήσιου Γυµνασίου Πειραιά και τη µετατροπή του σε Πειραµατικό.

Επισηµαίνουµε ότι ουδέποτε κλήθηκε ο Σύλλογος Διδασκόντων του σχολείου µας να τοποθετηθεί και να εκφράσει την άποψη του για το θέµα , αν και είναι αυτός που θα υλοποιήσει στην πράξη το εγχείρηµα και χωρίς τη σύµφωνη γνώµη του οποίου είναι σίγουρο ότι τελικώς θα αποτύχει.

Διαµαρτυρόµαστε για τη διαφοροποίηση της αντιµετώπισης σε σχέση µε τα υπόλοιπα σχολεία που πραγµατοποιήθηκε Σύλλογος Διδασκόντων ώστε να ενηµερωθεί και να αποφασίσει σχετικά.

Τα κάτωθι σχολεία του Πειραιά όπου τέθηκε το ερώτηµα και πραγµατοποιήθηκε Σύλλογος Διδασκόντων, αρνήθηκαν τη µετατροπή τους : 9ο ΕΠΑΛ Πειραιά, 3ο Γυµνάσιο Σαλαµίνας (για Πειραµατικό), ΓΕΛ Αίγινας, 6ο Γυµνάσιο Πειραιά (για Πειραµατικό), 7ο Γυµνάσιο Πειραιά (για Πειραµατικό).

Εξάλλου σύµφωνα µε Δελτίο Τύπου της ΕΛΜΕ Πειραιά “Για τη µετατροπή σχολείων σε Πρότυπα και Πειραµατικά”, ο ΔΙΔΕ δεσµεύτηκε ότι θα κάνει σεβαστή την απόφαση των συλλόγων διδασκόντων των προτεινόµενων σχολείων, είτε θετική, είτε αρνητική.

Οι βασικοί λόγοι για τους οποίους δε συµφωνούµε µε τη µετατροπή του σχολείου µας σε Πειραµατικό, έχουν να κάνουν µε την αντίθεσή µας στην προσπάθεια ενίσχυσης της διαφοροποίησης και κατηγοριοποίησης των σχολείων, στη διαστρέβλωση του ρόλου του σχολείου και του ρόλου του εκπαιδευτικού, στην κατηγοριοποίηση των µαθητών, στην κατάργηση των γεωγραφικών ορίων των σχολείων και των κοινών προγραµµάτων σπουδών και στην προώθηση της κουλτούρας της αξιολόγησης .

Αλλά και ειδικότερα επισηµαίνουµε ότι:

Είµαστε αντίθετοι στην κατάργηση οργανικών θέσεων στο χώρο της εκπαίδευσης µε οποιοδήποτε τρόπο.

Δεν έχει γίνει καµία πρόβλεψη για την χωροταξική κατανοµή των µαθητών που εξυπηρετεί το 1ο Γυµνάσιο Πειραιά, στα γειτονικά σχολεία.

Το σχολείο συστεγάζεται µε το 1ο ΓΕΛ Πειραιά .Το κτήριο του σχολείου είναι εξαώροφο µε πολλά λειτουργικά προβλήµατα.

Αυτό που προέχει για τη λειτουργία του σχολείου µας , αλλά και όλων των σχολείων γενικά, είναι η κάλυψη των κενών. Λύση δεν είναι η µετατροπή , αλλά η ίδρυση νέων σχολείων. Στο παρελθόν παρόµοια εγχειρήµατα µετατροπής σχολείων σε Πειραµατικά απέτυχαν, καθώς τα σχολεία στη συνέχεια αποχαρακτηρίστηκαν.

Για όλους αυτούς τους λόγους , ζητούµε να µην επιχειρηθεί η µετατροπή του 1ου Γυµνασίου Πειραιά σε Πειραµατικό.

Καλούµε όλους τους εµπλεκόµενους φορείς να κάνουν σεβαστή την απόφαση των εκπαιδευτικών του 1ου Γυµνασίου Πειραιά, όπως έγινε και στα υπόλοιπα σχολεία.

Δηλώνουµε ότι κάθε άλλη ενέργεια θα µας βρει σθεναρά αντίθετους και θα κλιµακώσουµε τις αντιδράσεις µας.

Οι καθηγητές του 1ου Γυµνασίου Πειραιά

Προεπισκόπηση εικόνας

Η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Πειραιά μεταξύ άλλων επισημαίνει:

ΝΑ ΜΗΝ ΜΕΤΑΤΡΑΠΟΥΝ ΤΟ 1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΕ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΑΛ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ ΣΕ ΠΡΟΤΥΠΟ

Το σωματείο μας έχει τοποθετηθεί αναλυτικά για το ζήτημα της μετατροπής σχολείων σε πρότυπα/πειραματικά με πρόσφατη ανακοίνωση (αρ. πρωτ. 148/05.11.2023), ενώ έχει αποσπάσει σαφή δέσμευση από τον προϊστάμενο της ΔΔΕ ότι δεν θα προχωρήσει σε σχετική κίνηση χωρίς τη συναίνεση των συλλόγων διδασκόντων. Φαίνεται ότι η συγκεκριμένη δέσμευση, σε ό,τι αφορά το 1ο Γυμνάσιο Πειραιά πάει… περίπατο μπροστά στην πολιτική απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει την πολιτική της κατηγοριοποίησης των σχολικών μονάδων και ταυτόχρονα να ικανοποιήσει αίτημα ορισμένων ψηφοφόρων της, οπαδών της αντιεκπαιδευτικής αντίληψης περί «αριστείας».

Επισημαίνουμε ξανά, ότι η προσπάθεια γενίκευσης των πρότυπων και πειραματικών σχολείων:

Ενισχύει την κατηγοριοποίηση/διαφοροποίηση των σχολείων και την δημιουργία σχολείων για μορφωτική ελίτ υψηλών επιδόσεων, αποκλείοντας μαθητές από πιο φτωχές και λαϊκές οικογένειες.

Στερεί το σχολείο από τα παιδιά της γειτονιάς, τα οποία αναγκάζονται να μετακινούνται σε μεγαλύτερη απόσταση.

Ιδιαίτερα στην περίπτωση του 1ο ΓΣ Πειραιά, τα παιδιά από το κέντρο του Πειραιά, μια πυκνοκατοικημένη περιοχή, θα πρέπει να μετακινούνται στα γυμνάσια της Καλλίπολης, στο 6ο Γυμνάσιο Πειραιά, φυσικά αν υπάρχει κι εκεί θέση… Επιπλέον, αν συνδεθεί με τα Πειραματικά Δημοτικά της Ραλλείου, η πλειοψηφία των μαθητών/μαθητριών της περιοχής δεν θα μπορεί να λάβει μέρος ούτε καν στην … κλήρωση.

Προωθεί τις χορηγίες από ιδιωτικούς φορείς, την απαλλαγή της χρηματοδότησης από το κράτος, τη δυνατότητα παρέμβασης από εξωσχολικούς φορείς πχ. στη λειτουργία ή το πρόγραμμα σπουδών.

Καταργεί τη μόνιμη και σταθερή εργασία, εδραιώνει την κουλτούρα της αξιολόγησης, καταργώντας την οργανικότητα των θέσεων των εκπαιδευτικών, θεσμοθετώντας την κρίση ανά τακτά χρονικά διαστήματα με τη διαδικασία της συνέντευξης και με κριτήριο την επίδοση των μαθητών, την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, κλπ.

Τέλος, από τη μέχρι τώρα εφαρμογή του θεσμού, απλώς παρατηρώντας την κατάσταση στα πρότυπα και πειραματικά σχολεία (και εδώ στον Πειραιά) βλέπουμε κτίρια δεκαετιών (π.χ. το 1ο Γυμνάσιο Πειραιά στεγάζεται σε 6οροφο κτίριο, κατασκευασμένο τη δεκαετία του 1970, χωρίς προαύλιο!), κτίρια μισθωμένα, πολλά προβλήματα υποδομής, δεκάδες κενά εκπαιδευτικών και πλήρωσή τους με αναπληρωτές συναδέλφους, εκπαιδευτικούς δηλαδή που απολύονται στο τέλος της σχολικής χρονιάς, όπως χαρακτηριστικά συμβαίνει στο Πρότυπο ΕΠΑΛ Περάματος. Αυτή είναι η πολιτική της αριστείας…

Το Δ.Σ. του σωματείου μας καταγγέλλει τη διευθύντρια του 1ου ΓΣ Πειραιά, η οποία επιδεικνύει πρωτοφανή αυταρχισμό και αντισυναδελφική συμπεριφορά, ανοίγοντας πολύ επικίνδυνους δρόμους. Αρνείται να συγκαλέσει συνεδρίαση του Συλλόγου Διδασκόντων για το επίμαχο ζήτημα, προβάλλοντας ανυπόστατες αιτιολογίες και παρά το γεγονός ότι το ζητάνε ενυπόγραφα τα 2/3 των συναδέλφων του Συλλόγου! Προφανώς η Διευθύντρια δεν αφήνει ούτε καν τον ίδιο το σύλλογο να εκφράσει γνώμη, αφού γνωρίζει πολύ καλά ότι η πολιτική αυτή δεν έχει τη συναίνεση των συναδέλφων/συναδελφισσών του σχολείου, συνολικά του κλάδου. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην συντριπτική πλειοψηφία των σχολείων που έγινε συζήτηση για τη μετατροπή τους σε Πρότυπο ή Πειραματικό, αυτή απορρίφθηκε πανηγυρικά!

Καλούμε τους συναδέλφους των σχολείων να καταδικάσουν την πολιτική της κατηγοριοποίησης, να απορρίψουν τις επιδιώξεις για μεταβολή του χαρακτήρα των σχολείων τους σε πρότυπα/πειραματικά. Να μην υποκύψουν σε αντιδημοκρατικές μεθόδους και πιέσεις που ενδεχομένως ασκηθούν.

Το σωματείο μας -σε συνεννόηση με τους συναδέλφους των σχολείων αναλαμβάνει μια σειρά πρωτοβουλίες για να αναδείξει το ζήτημα, όπως παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά, ενημέρωση και κάλεσμα σε δράση από κοινού με το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και τους συλλόγους γονέων των Δημοτικών Σχολείων της περιοχής.»

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« July 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search