• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Εκπαιδευση

Πετάνε στον δρόμο συμβασιούχο ύστερα από 19 χρόνια!

April 02, 2024 883


Γιώτα Τέσση - efsyn.gr
Μαζική κινητοποίηση το πρωί στην Πρυτανεία, ενάντια στην εκδικητική απόλυση του Δημήτρη Αντωνίου από το ΕΚΠΑ. ● Φοιτητές, διοικητικοί υπάλληλοι, ΕΤΕΠ, ΕΔΙΠ και καθηγητές στο πλευρό του εργαζόμενου που δεν ξέρει αν από σήμερα υπολογίζεται στο εργατικό δυναμικό του Ιδρύματος.
Δεκαεννιά ολόκληρα χρόνια κάλυπτε, ως συμβασιούχος, πάγιες και διαρκείς ανάγκες στο μεγαλύτερο εκπαιδευτικό ίδρυμα της χώρας, αλλά πλέον ο Δημήτρης Αντωνίου είναι υπό διωγμόν, καθώς φαίνεται ότι έχει αποφασιστεί η εκδικητική απόλυσή του από το ΕΚΠΑ. Αφορμή για την εξέλιξη αυτή αποτέλεσε η συμμετοχή του, ως μέλους του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην κινητοποίηση των διοικητικών υπαλλήλων, ΕΤΕΠ, ΕΔΙΠ και φοιτητών του ΕΚΠΑ που οδήγησε στην πτώση του server και στη διακοπή των διαδικτυακών εξετάσεων στο υπό κατάληψη Ιδρυμα, τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου. Ωστόσο, η αιτία είναι διαφορετική, όπως καταδείχθηκε στη συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε ο Σύλλογος την περασμένη Παρασκευή στην ΕΣΗΕΑ. Σε όλες τις ομιλίες και τις παρεμβάσεις αναδείχτηκε το γεγονός πως ο Δημήτρης απολύεται εκδικητικά για τη συνδικαλιστική του δράση και η δίωξή του είναι αδιαμφισβήτητα φρονηματική.


Φοιτητές, διοικητικοί υπάλληλοι και καθηγητές στέκονται στο πλευρό του εργαζόμενου που δεν ξέρει αν από σήμερα υπολογίζεται στο εργατικό δυναμικό του Ιδρύματος. Με τη σημερινή κινητοποίηση, στις 9 το πρωί, στα Προπύλαια (κεντρικό κτίριο Πρυτανείας ΕΚΠΑ) και ακόμη μία την Παρασκευή, στο ίδιο μέρος την ίδια ώρα, στέλνεται ηχηρό μήνυμα τόσο στην κυβέρνηση όσο και στη διοίκηση του ΕΚΠΑ ότι η απόλυση θα πρέπει να αρθεί, καθώς αμαυρώνει την Ιστορία του Ιδρύματος και ανοίγει τον δρόμο για περαιτέρω διώξεις φοιτητών, εργαζομένων και διδασκόντων στο ΕΚΠΑ και στα υπόλοιπα ΑΕΙ.

Κατά παραγγελία
Περιγράφοντας το χρονικό της δίωξής του, μόνο και μόνο επειδή εξέφρασε δημόσια τις αποφάσεις του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού ΕΚΠΑ ως μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ο Δ. Αντωνίου έκανε λόγο για «μια κατά παραγγελία τιμωρία, η οποία εκφράστηκε δημόσια από την κυβέρνηση και τα καθεστωτικά ΜΜΕ που, εκ μέρους της, αναλαμβάνουν τη δημόσια διαπόμπευση, λειτουργώντας με όρους αρένας». Χαρακτήρισε τη δίωξή του «σημειολογική», επειδή έχει χαρακτήρα παραδειγματισμού, και εξήγησε πως η ελαστική και επισφαλής σχέση εργασίας των συμβασιούχων εξυπηρετεί, για να ασκείται τρομοκρατία και εκφοβισμός.


Για τον Σπύρο Ανδριώτη, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του ΕΚΠΑ, η περίπτωση του Δημήτρη «θυμίζει τις συνθήκες που είχαν οι σκλάβοι στις φυτείες, μόνο που, αντί για μπάλα στα πόδια, τώρα έχουμε πειθαρχικά και απολύσεις», ενώ εξίσου γλαφυρά ο καθηγητής του ΕΚΠΑ, Νικόλαος Θεοχαράκης, έδωσε το παράδειγμα με τα καναρίνια που στέλνονταν στα ορυχεία πριν από τους εργάτες, για να δουν αν ήταν ανεκτές οι συνθήκες.

«Η κυβέρνηση πέρασε έναν καταφανώς αντισυνταγματικό νόμο, που ορίζει ότι η εκπαίδευση δεν είναι δωρεάν και δημόσια και τα Πανεπιστήμια δεν είναι αυτόνομα», τόνισε ο καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών και κάλεσε όλη την πανεπιστημιακή κοινότητα να αντιδράσει. Στο ίδιο πλαίσιο, ο Νίκος Διακογεωργίου, μέλος στο Κεντρικό Συμβούλιο Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, έστειλε μήνυμα ότι «γελιούνται όσοι νομίζουν ότι μπορούν να μας τρομάξουν με εκδικητικές απολύσεις».

Μεθόδευση
Μόνιμος υπάλληλος του ΕΚΠΑ, ο Λουκάς Πετροκόκκινος (Δ.Σ. Συλλόγου Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού ΕΚΠΑ) χαρακτήρισε τον εαυτό του «μειοψηφία», τόνισε ότι «έχει γίνει πλέον κανονικότητα το γεγονός ότι οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι κρατάνε τα Ιδρύματα όρθια» και εξήγησε ότι, αν περάσει η απόλυση του Δ. Αντωνίου, θα είναι τεράστιο πλήγμα για το δημόσιο πανεπιστήμιο. Εκ μέρους της Διοικούσας Επιτροπής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ειδικού και Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού μίλησε η Ζαμπία Κατσανεβάκη. «Χωρίς να ντρέπονται, λένε ότι οι δράσεις των φοιτητών και των εργαζομένων εκθέτουν το πανεπιστήμιο. Και δεν ντροπιάζονται όταν πέφτουν τα ταβάνια στα κεφάλια των φοιτητών», είπε και έκανε λόγο για συνειδητή και μακροχρόνια μεθόδευση να μετακυλιστεί το κόστος της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στις πλάτες του λαού.

Τον κώδωνα του κινδύνου για το τι θα σημάνει για το ΕΚΠΑ ενδεχόμενη απόλυση του Δ. Αντωνίου έκρουσε η καθηγήτρια Αγγελική Τσόκογλου, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού Φιλοσοφικής Σχολής. «Το Πανεπιστήμιο συνήθιζε να λύνει τα προβλήματά του με εσωτερικές και δημοκρατικές διαδικασίες. Ελπίζουμε και στη συγκεκριμένη περίπτωση να επιδείξει την ίδια σύνεση, διαφορετικά θα φανεί μια άδικη μεταχείριση και μια εύκολη παραδειγματική λύση, ακριβώς επειδή ο εργαζόμενος είναι συμβασιούχος. Και αυτό θα οδηγήσει σε δυσφήμηση του Πανεπιστημίου».

Ως μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, ο Παντελής Βαϊνάς ήταν παρών στην κινητοποίηση για την οποία διώκεται ο Δ. Αντωνίου. «Πρόκειται για μια εκδικητική απόλυση, με παραγγελία του Πορτοσάλτε και της Ομάδας Αλήθειας που εκείνες τις μέρες ζητούσαν εισαγγελική παρέμβαση. Η αντίληψή τους είναι να "να τελειώνουμε με τους συνδικαλιστές και τους φοιτητές που αγωνίζονται, να τελειώνουμε με τις κινητοποιήσεις που ενοχλούν [...] Αν ο Δ. Αντωνίου απολυθεί, πρέπει να γίνει Κούγκι και, όποιος δεν το κάνει Κούγκι, είναι συνένοχος».

Αντίστοιχες παρεμβάσεις έκαναν ο διωκόμενος εκπαιδευτικός και μέλος του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Πειραιά, Δημήτρης Χαρτζουλάκης, η Ειρήνη Θάνου (Δ.Σ. Σωματείου Εργαζομένων στην Ερευνα και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση), ο Κώστας Τουλγαρίδης (Δ.Σ. Σωματείου Π.Ε. Κ. Σωτηρίου), η Κατερίνα Γιαννούλια (Δ.Σ. Πανελλήνιας Ενωσης Γεωπόνων Δημοσίων Υπαλλήλων και Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων) και ο Σάββας Κοροσιάδης (Φοιτητικός Σύλλογος Τμήματος ΠΕΔΔ ΕΚΠΑ), μεταφέροντας τις άθλιες και τραγικές συνθήκες που βιώνουν φοιτητές, εργαζόμενοι και διδάσκοντες, λόγω της πλήρους κρατικής απαξίωσης της δημόσιας εκπαίδευσης και τονίζοντας ότι η απόλυση του Δημήτρη Αντωνίου είναι υπόθεση όχι ενός ατόμου αλλά ολόκληρου του συνδικαλιστικού, εργατικού, κοινωνικού και νεολαιίστικου κινήματος.

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« May 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search