• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Εκπαιδευση

Αγώνας μέχρις εσχάτων κατά της αξιολόγησης

April 03, 2024 906

Αννα Ανδριτσάκη - efsyn.gr


Φτάνει στα άκρα η κόντρα των εκπαιδευτικών με την κυβέρνηση. ● Συσπειρωμένοι όσο ποτέ με χθεσινή απόφαση ΟΛΜΕ και ΔΟΕ συνεχίζουν την απεργία-αποχή μέχρι τις 26 Απριλίου. ● Νέα αγωγή από το υπουργείο Παιδείας.
Στα άκρα έχει φτάσει, πλέον, η αντιπαράθεση μεταξύ υπουργείου Παιδείας και εκπαιδευτικών για την εφαρμογή της αξιολόγησης στα σχολεία της χώρας. Υστερα από τρία χρόνια δικαστικής διαμάχης και 14 αποφάσεις δικαστηρίων, οι εκπαιδευτικοί όχι μόνο συνεχίζουν αλλά είναι πιο συσπειρωμένοι από ποτέ απέναντι στην επιβολή μιας ψευδεπίγραφης αξιολόγησης που στόχο έχει, όπως επιμένουν να φωνάζουν, την εφαρμογή των κυβερνητικών σχεδίων για συρρίκνωση του δημόσιου σχολείου, κατηγοριοποίηση των μονάδων και των μαθητών και εν τέλει εμπορευματοποίηση (και) της σχολικής εκπαίδευσης. Το σχοινί τεντώνει κι από τις δύο πλευρές και, σύμφωνα με πληροφορίες, κανείς δεν προτίθεται να κάνει πίσω. Η σύγκρουση αναμένεται ισχυρή. Ανάμεσα σε 170.000 εκπαιδευτικούς και τον Κυριάκο τον δεύτερο που λογοδοτεί στον Κυριάκο τον πρώτο που ξεκίνησε την εκστρατεία για τις ευρωεκλογές που θα γίνουν λίγο μετά τις πανελλαδικές. Καυτό τοπίο.


Μετά και τη χθεσινή απόφαση των Ομοσπονδιών (ΟΛΜΕ και ΔΟΕ) να συνεχίσουν την απεργία-αποχή από την αξιολόγηση, η κατάσταση προχωρά σε κρίσιμο στάδιο καθώς η αντίδραση του υπουργείου Παιδείας (αρχικά με τη νιοστή αγωγή εναντίον της απόφασης) θα κρίνει τις εξελίξεις. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο κ. Πιερρακάκης εμφανίζεται αποφασισμένος να προχωρήσει με κάθε τρόπο στην εφαρμογή της αξιολόγησης προκειμένου να αποδείξει τη δύναμη επιβολής της κυβέρνησης αλλά και τη δική του υπεροχή έναντι της προκατόχου του, κ. Κεραμέως, που δεν κατάφερε παρά μόνο την υπογραφή της να βάλει στον ανεφάρμοστο νόμο.

Μαζική συμμετοχή
Την ίδια στιγμή, οι εκπαιδευτικοί σημειώνουν ρεκόρ συσπείρωσης και κατεβαίνουν σε γενικές συνελεύσεις σε όλη τη χώρα με πρωτόγνωρη μαζική συμμετοχή. Σε ό,τι αφορά τις ΕΛΜΕ (πρωτοβάθμια σωματεία Δευτεροβάθμιας), είναι η πρώτη φορά ύστερα από δεκαετίες που ελήφθησαν ομόφωνα αποφάσεις και ακολούθως ομόφωνα από τη γενική συνέλευση των προέδρων τους υπέρ της εισήγησης της ΟΛΜΕ για συνέχιση των κινητοποιήσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και σε πολλές ΕΛΜΕ όπου κυριαρχεί η προσκείμενη στην κυβέρνηση παράταξη (ΔΑΚΕ) βγαίνουν ομόφωνες αποφάσεις κατά του νόμου της αξιολόγησης. Οπως λένε οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί, «η αξιολόγηση, οι πιέσεις και οι επανειλημμένες δικαστικές προσφυγές του υπ. Παιδείας κατά των κινητοποιήσεων έχουν δημιουργήσει εκρηκτικό κλίμα στα σχολεία» και παραπέμπουν στις εντυπωσιακά μαζικές συνελεύσεις από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη και από την Κέρκυρα μέχρι την Ικαρία και τη Λέσβο.


Γνωρίζει η κυβέρνηση πως είναι αντιδημοφιλής ακόμα και σ’ εκείνους που κάποτε τη στήριζαν στον νευραλγικό χώρο της εκπαίδευσης. Το στοίχημά της πλέον έχει γίνει πολύ δύσκολο. Η απόφαση των εκπαιδευτικών χθες περιλαμβάνει: α) προκήρυξη 3ωρων στάσεων εργασίας για την πρώτη ή τη δεύτερη βάρδια εργασίας από τη Δευτέρα 1 Απριλίου έως και την Παρασκευή 26 Απριλίου στο πλαίσιο της αποτροπής της υλοποίησης του ν.4823/21 και της ΥΑ 9950/ΓΔ5/27-01-23 (παρακολούθηση μαθημάτων από αξιολογητές κ.λπ.), και β) κατάθεση νέου εξώδικου κήρυξης απεργίας-αποχής από την ατομική αξιολόγηση για όλους/ες τους/τις εκπαιδευτικούς που υπηρετούν στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (συμπεριλαμβανομένων όσων υπηρετούν σε Πρότυπα και Πειραματικά σχολεία).

Σε ό,τι αφορά τους συλλόγους Πρωτοβάθμιας, είναι επίσης συντριπτική η συμμετοχή, που ξεπερνά το 90% και γνωρίζει επίσης «ιστορικές» γενικές συνελεύσεις με «καταστατικές απαρτίες». Οπως αναφέρουν, μάλιστα, οι ίδιοι: «Από την Ξάνθη και την Πιερία μέχρι τα Γιάννενα, τις Κυκλάδες, τα Χανιά, όλη την Αττική και τη Θεσσαλονίκη, παντού η εικόνα είναι η ίδια. Ούτε στην περίοδο της μεγάλης απεργίας του 2006 δεν υπήρχαν τόσες συνελεύσεις με απαρτία πριν από κάποια ολομέλεια προέδρων». Υπερψηφίστηκε, φυσικά, η απόφαση για απεργία-αποχή της ΔΟΕ.

Είναι ξεκάθαρο πως κανείς δεν κάνει πίσω. Το υπουργείο Παιδείας από τη μια και οι 170.000 εκπαιδευτικοί από την άλλη. Η κυβέρνηση, όμως, πλέον έχει απέναντί της όλο το φάσμα της εκπαίδευσης. Δίπλα στα Πανεπιστήμια συστοιχίζονται τα σχολεία και μαζί τους ένα κρίσιμο κομμάτι της κοινωνίας, οι μαθητές και οι οικογένειές τους.

Η επιδίωξη Πιερρακάκη
Σε λίγες ημέρες αναμένεται η δικαστική απόφαση για τις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών. Την τελευταία φορά, στις 18 Μαρτίου, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών κήρυξε παράνομη την απεργία-αποχή των εκπαιδευτικών από την αξιολόγηση την οποία κήρυξε η ΟΛΜΕ. Δεν την κήρυξε, όμως, καταχρηστική, μη αποδεχόμενο το σχετικό αίτημα του υπουργού Παιδείας, «διότι παρέλκει η εξέταση των σχετικών λόγων καταχρηστικότητας». Είναι προφανές πως ο κ. Πιερρακάκης επιδιώκει απόφαση για «καταχρηστική» απεργία-αποχή καθώς έτσι θα μπορέσει να ενεργοποιήσει το άρθρο 56 του νόμου 4823/2021 («Αναβάθμιση του σχολείου, ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών και άλλες διατάξεις») το οποίο προβλέπει πειθαρχικές ποινές του (άρθρου 109) Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα (ν.3528/2007). Σημειωτέον, σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση, οι «χαμηλές» ποινές έχουν καταργηθεί (επίπληξη κ.ά.) και ξεκινούν από το πρόστιμο «ίσο με τις αποδοχές ενός μηνός», για να καταλήξουν στην απόλυση.

Τα προγνωστικά δεν είναι εύκολα μπροστά σ’ αυτή την έκρυθμη και ταυτόχρονα κρίσιμη πολιτικά περίοδο. Η κυβέρνηση έχει να ζυγίσει πολλά όχι μόνον εν όψει ευρωεκλογών αλλά και μετά τις ραγδαίες εξελίξεις σε κρίσιμα πεδία (βλ. αποκαλύψεις για Τέμπη, διαρροές για επαφές με ολιγάρχες κ.ά.). Οι εκπαιδευτικοί, από την άλλη, κινδυνεύουν να πληρώσουν ακριβά τον αγώνα τους. Ομως το έχουν ξανακάνει, υπενθυμίζουν οι ίδιοι. Κάποιοι, δε, προσπαθώντας να εκτιμήσουν πιθανές ενέργειες του Κυριάκου του δεύτερου, δεν αποκλείουν το κυνήγι μερικών εκατοντάδων εκπαιδευτικών (με επιβολή ποινών) μόνο και μόνο για παραδειγματισμό. Θα τους επιλέξει από τους υπόχρεους αξιολόγησης, ήτοι διορισθέντες από το 2000-2008 και από 2020-2023 (στο μεσοδιάστημα δεν είχαν γίνει διορισμοί).

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« May 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search