• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Εκπαιδευση

Οι εκπαιδευτικοί συνεχίζουν κανονικά την απεργία-αποχή από την αξιολόγηση

May 10, 2024 642


Άννα Ανδριτσάκη

Η (προ)χθεσινή δικαστική απόφαση την έκρινε παράνομη, αλλά όχι καταχρηστική
Συνεχίζουν κανονικά την απεργία-αποχή τους από την α λα Ν.Δ. αξιολόγηση οι εκπαιδευτικοί μετά και τη χθεσινή δικαστική απόφαση σύμφωνα με την οποία η απεργία-αποχή κρίθηκε μεν παράνομη, αλλά όχι καταχρηστική. Η αγωγή τού υπουργείου Παιδείας δεν αφορά «μεταγενέστερη κηρυχθείσα απεργία» εξηγεί το δικαστήριο και αποφαίνεται, για ακόμη μία φορά, πως «συνακόλουθα παρέλκει η εξέταση των σχετικών λόγων καταχρηστικότητας της ένδικης αγωγής». Με άλλα λόγια ο υπουργός ματαίως συνεχίζει τις αγωγές εναντίον των εκπαιδευτικών κυνηγώντας, σαν σκύλος, την ουρά του. Μπορεί να χαίρεται με το παιχνίδι αυτό, αλλά το πρόβλημά του δεν το λύνει.
Η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) μετά την απόφαση συνεχίζει τις στάσεις εργασίας, αλλά περιμένει και από την ΑΔΕΔΥ να κηρύξει η ίδια την απεργία-αποχή ώστε να καλυφθούν οι εκπαιδευτικοί που συνεχίζουν απτόητοι και μαζικά τις στάσεις εργασίας. Η ΑΔΕΔΥ έχει δεχτεί το αίτημα και αναμένεται άμεσα να αποστείλει το σχετικό εξώδικο προκειμένου να τεθεί σε ισχύ από τη Δευτέρα 13 Μαΐου, οπότε και ανοίγουν τα σχολεία.

Σε ό,τι αφορά τη ΔΟΕ, το υπουργείο δεν προσέφυγε εναντίον της θεωρώντας επαρκή την τελευταία απόφαση του δικαστηρίου που απαγόρευσε κάθε «επανάληψη» στο μέλλον απεργίας-αποχής από τη Διδασκαλική Ομοσπονδία, απειλώντας μάλιστα με πρόστιμο 6.000 για κάθε ημέρα αυτής. Βέβαια η απόφαση δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα. Ούτε ευδοκίμησε η νέα τακτική του υπουργείου βοηθούμενη και από την καταδικαστική απόφαση. Πριν από λίγο καιρό δόθηκε η πρώτη εντολή καθαίρεσης διευθυντή Δημοτικού στο Λασίθι Κρήτης. Ο εκπαιδευτικός προτίμησε να παραιτηθεί... Αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον η επόμενη κίνηση. Είναι όμως βέβαιο πως ο υπουργός έχει πια καταλάβει ότι το στοίχημα της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών χάθηκε για φέτος.


Δάσκαλοι και καθηγητές από νωρίς έδειξαν την αποφασιστικότητά τους μέσα από πρωτόγνωρα μαζικές συνελεύσεις, οι οποίες οδήγησαν τις Ομοσπονδίες τους στις ανάλογες αποφάσεις. Και αντιστοίχως στις ενέργειες του υπουργείου Παιδείας. Ο Κυριάκος Πιερρακάκης συναγωνίζεται επαξίως την προκάτοχό του Νίκη Κεραμέως στο πρωτάθλημα των αγωγών κατά της εκπαιδευτικής κοινότητας. Με τη χθεσινή μετράμε δεκαπέντε αγωγές. Αναλογικά ο νυν σίγουρα προχωρά πολύ πιο γρήγορα, αφού από τις δεκαπέντε αγωγές οι πέντε έχουν τ’ όνομά του. Με τέτοιους ρυθμούς -που διαμορφώνονται και από την ακλόνητη στάση των εκπαιδευτικών- εκτιμάται ότι θα έχουμε ρεκόρ.

Βέβαια η τέως υπουργός Παιδείας, αν προλάβαινε, θα τραβούσε για τη δόξα, αλλά υποχρεώθηκε να βάλει φρένο. Ειδικά στην πρώτη φάση αξιολόγησης. Οι ευνοϊκές συνθήκες τότε για ενιαία τακτική των εκπαιδευτικών (ΟΛΜΕ - ΔΟΕ) είχαν ως αποτέλεσμα το μπλοκάρισμα των διαδικασιών σε τέτοιο βαθμό, που δεν χρειάστηκε να συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις. Ετσι αναγκαστικά σταμάτησαν και οι αγωγές. Ομως είναι κοινό μυστικό πως η πρώτη αξιολόγηση απέτυχε παρά τις περί του αντιθέτου διαφημίσεις από υπουργούς και κυβέρνηση. Περισσότερα από τα μισά σχολεία εξακολουθούν να στέλνουν όσα αξιολογητικά στοιχεία έχουν κριθεί ότι δεν σαμποτάρουν τη λειτουργία της μονάδας -ύστερα από συνεννόηση με τις Ομοσπονδίες τους-, ενώ τα υπόλοιπα συμπληρώνουν τυπικές φόρμες που μάλλον δεν ικανοποιούν τις κυβερνητικές φιλοδοξίες για το εγχείρημα. Πολλώ δε μάλλον τους προπαγανδιστικούς (και προεκλογικούς) διθυράμβους.

Η δεύτερη φάση αξιολόγησης που αφορά (και) το έργο των εκπαιδευτικών αποδείχτηκε ακόμη πιο απογοητευτική για υπουργείο και κυβέρνηση. Ξεκίνησε προς το τέλος της θητείας της κ. Κεραμέως. Οι αντιδράσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας ήταν εκρηκτικές και οι αγωγές τής τότε υπουργού καταιγιστικές. Ο νυν, παίρνοντας τη σκυτάλη, συνεχίζει να τρέχει με τον ίδιο τρελό ρυθμό. Αλλά δεν φτάνει. Οι κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών θυμίζουν ιστορικές εποχές. Είναι συντριπτική η συμμετοχή. Και όπως φαίνεται αυτή η αξιολογητική φάση παίρνει διαστάσεις φιάσκου, το οποίο φυσικά θα χρεωθεί ο Κυριάκος ο δεύτερος. Μεγάλη η πρεμούρα, αδιαμφισβήτητο και το αδιέξοδο. Οχι ότι ο νυν υπουργός θα διστάσει να προβεί σε αυταρχικότερα μέτρα, αλλά η χρονιά τελειώνει και, ξαναλέμε, το στοίχημά του πάει, χάθηκε για φέτος. Αυτά έχουν οι πόλεμοι...

ΠΗΓΗ: efsyn.gr

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« May 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search