Λευτέρης Αυγενάκης: «Βρισκόμαστε  με τον καλό φίλο και εξαίρετο συνάδελφο στην κυβέρνηση Κυριάκο Πιερρακάκη, σε μια μονάδα, σε ένα χώρο, εγώ θα το έλεγα όαση, της εκπαίδευσης, κυρίως για τον πρωτογενή τομέα. Ξεκίνησε με πολλές δυσκολίες, με πάρα πολλά προβλήματα, αλλά έχει φτάσει στην κορυφή, αθόρυβα, σιωπηλά, με πολύ κόπο και πολύ δουλειά. 

Για αυτό το λόγο είμαστε εδώ δύο υπουργοί της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, για να δηλώσουμε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι η στήριξη θα είναι άμεση. Από το ΥΠΑΑΤ ήταν και εμφανής, αλλά περισσότερο από εδώ και μετά. Τώρα ξεκινάει η νέα σελίδα να γράφεται, με την συμβολή του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, με την συνεπικουρία την δικιά μας σε διάφορα ζητήματα, όπως για παράδειγμα, παραχώρηση επιπλέον εκτάσεων, αναβάθμιση κάποιων εξαιρετικών υπηρεσιών που προσφέρουν και παράγουν έργο όλα αυτά τα χρόνια, με τη στήριξη του υπουργείου μας και φυσικά με όλα αυτά που έχει σχεδιάσει ο υπουργός παιδείας. Νομίζω ότι μια καινούργια σελίδα για το ΜΑΙΧ θα γραφτεί και μάλιστα, θα είναι και πολύ σύντομα γιατί ο ίδιος ο πρωθυπουργός, επιθυμεί να πάει μπροστά». 

Κυριάκος Πιερρακάκης: «Θα υπάρξει σύντομα νομοθετική πρωτοβουλία η οποία θα επιτρέψει στα πτυχία τα ακαδημαϊκά τα οποία χορηγεί το ΜΑΙΧ, να αναγνωριστούν από το ελληνικό κράτος».

Λευτέρης Αυγενάκης: «Αυτό είναι ένα νέο και επειδή ακούστηκε από το στόμα του αρμόδιου υπουργού, και επειδή ένα χαρακτηριστικό του συγκεκριμένου υπουργού να λέει λιγότερα και να κάνει περισσότερα. Θυμίζω ότι είναι αυτός ο υπουργός, που επιτέλους έλυσε τον γόρδιο δεσμό του άρθρου 16 για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Λοιπόν, ήρθε η ώρα ο Κυριάκος Πιερρακάκης, να κάνει να κάνει, αυτό που όντως όλοι περιμένατε. Η παρουσία μας εδώ έρχεται να επιβεβαιώσει ότι  χρειάζεται ξεκάθαρη βούληση, δεσμεύσεις και ταχύτητα. Δόξα τω Θεώ τα διαθέτουμε» (οι εμφάσεις δικές μας).

Τα παραπάνω δήλωσαν στα τοπικά ΜΜΕ Αυγενάκης και Πιερρακάκης μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησαν στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ). 

Μετά την άθλια καταστρατήγηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, όχι μόνο θα επιτρέψει την ίδρυση και λειτουργία παραρτημάτων ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα (ως τώρα όλη η πρεμούρα αφορά το ιδιωτικό μαγαζί του Πανεπιστήμιου Λευκωσίας), αλλά ετοιμάζεται να βαφτίσει «πανεπιστήμιο» και το ΜΑΙΧ.

Είπε, λοιπόν, ο Πιερρακάκης ότι οσονούπω θα αναλάβει «νομοθετική πρωτοβουλία» ώστε το ιδιωτικό μαγαζί ΜΑΙΧ (ΝΠΙΔ) να αναβαθμιστεί σε «πανεπιστήμιο» που θα παρέχει πτυχία ακαδημαϊκώς αναγνωρισμένα. 

ΜΑΙΧ: Ενα ιδιωτικό μαγαζί με μια βρόμικη ιστορία

Το 1982 το ΔΣ του Διεθνούς Κέντρου Ανώτατων Μεσογειακών Γεωπονικών Σπουδών (CIHEAM) αποφασίζει την ίδρυση στα Χανιά του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων (ΜΑΙΧ). 

Σκοπός υποτίθεται ότι είναι να ετοιμαστούν στελέχη με «συμπληρωματική μεταπτυχιακή εκπαίδευση» για τον γεωργικό τομέα, σύμφωνα με τη στρατηγική εκμετάλλευσης που χαράζει γι’ αυτόν τον τομέα στις Μεσογειακές χώρες το ευρωπαϊκό κεφάλαιο (το CIHEAM ιδρύθηκε υπό την αιγίδα του ΟΟΣΑ και του Συμβουλίου της Ευρώπης).

Ετσι άρχισε η ιστορία του ΜΑΙΧ, με τους ντόπιους κυβερνητικούς σφουγγοκωλάριους του ευρωπαϊκού ιμπεριαλιστικού κεφαλαίου, πότε εν κρυπτώ και πότε στα φανερά να προσπαθούν να καταστήσουν το ΜΑΙΧ ομοταγές ίδρυμα προς τα ελληνικά δημόσια ΑΕΙ μέσω των «μεταπτυχιακών» τίτλων που χορηγούσε.

Τον Απρίλη του 2001, επί κυβέρνησης Σημίτη με υπουργό Γεωργίας τον Γ. Ανωμερίτη, σε νομοσχέδιο-σκούπα του υπουργείου Γεωργίας με τίτλο «Εθνικό Σύστημα Προστασίας της Αγροτικής Δραστηριότητας και άλλες ρυθμίσεις», που είχε κατατεθεί στην ΟΚΕ (Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή), προκειμένου αυτή να εκφράσει τις απόψεις της πριν το νομοσχέδιο πάει στη Βουλή, είχε επιχειρηθεί να εισαχθεί διάταξη για να μπορεί το ΜΑΙΧ να χορηγεί ισότιμους με τα δημόσια ΑΕΙ μεταπτυχιακούς τίτλους.

Με τρία δημοσιεύματά μας τότε (16 και 30 Ιούνη και 28 Ιούλη του 2001, φύλλα 206, 208 και 212 της «Κόντρας») είχαμε αποκαλύψει την απόπειρα του τότε υπουργού Γεωργίας Γ. Ανωμερίτη να μετατρέψει το ΜΑΙΧ σε πανεπιστημιακό ίδρυμα, παραβιάζοντας κατάφωρα το άρθρο 16 του Συντάγματος.

Σύμφωνα με το άρθρο 37 εκείνου του νομοσχέδιου, το ΜΑΙΧ αναγνωριζόταν ως εκπαιδευτικό ίδρυμα μεταπτυχιακού επιπέδου ομοταγές προς τα ελληνικά ΑΕΙ, αλλά μόνο σε ό,τι αφορά τη χορήγηση μεταπτυχιακών διπλωμάτων ειδίκευσης! Μετά από δική μας παρότρυνση και πίεση οι πρυτάνεις του Γεωπονικού Πανεπιστήμιου και του ΕΜΠ, με επιστολές τους στον υπουργό Παιδείας στις 26 Ιούνη και στις 23 Ιούλη του 2001 αντίστοιχα, είχαν αντιδράσει σ’ αυτήν τη διάταξη και απαιτούσαν την απόσυρσή της. Τελικά, ο Ανωμερίτης, αφού και οι αγροτικοί συντάκτες όλων σχεδόν των εφημερίδων κατέδειξαν και κατήγγειλαν την παρανομία του, αναγκάστηκε να αποσύρει τη διάταξη και έτσι αποφεύχθηκε προς στιγμήν ένα έγκλημα κατά του δημόσιου πανεπιστήμιου.

Η ιστορία, όμως, έχει και συνέχεια. Και αυτήν τη φορά τη σκυτάλη πήρε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Με εκπρόθεσμη τροπολογία, που κατατέθηκε την 1η Αυγούστου του 2018, ως άρθρο 46 στο νόμο 4559/2018, προβλεπόταν το ΜΑΙΧ να μπορεί να εκδίδει μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών ισότιμους με τους μεταπτυχιακούς τίτλους που εκδίδουν τα δημόσια Πανεπιστήμια!

Στην προκλητική αυτή τροπολογία, που συζητήθηκε και ψηφίστηκε την 1η Αυγούστου, δεν έγινε η παραμικρή αναφορά ούτε από τους εισηγητές των δύο κυβερνητικών κομμάτων ούτε, όμως, και από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης. Πέρασε, δηλαδή, στα μουλωχτά. 

Σύμφωνα με όσα ίσχυαν τότε (άρθρο 11 του νόμου 3528/2005), ο ΔΟΑΤΑΠ είχε την αρμοδιότητα να ελέγχει τους μεταπτυχιακούς τίτλους που εξέδιδαν τα ΑΕΙ. Για την αναγνώριση, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές ήταν υποχρεωμένοι να καταθέσουν στον οργανισμό φάκελο προκειμένου να ελεγχθεί ο τίτλος και στη συνέχεια να εγκριθεί. Αυτήν τη διαδικασία, όμως, οι «μεταπτυχιακοί» του ΜΑΙΧ την απέφευγαν, σύμφωνα με τη διάταξη που ψηφίστηκε και έχει ως εξής:

 «Αρθρο 46 (σ.σ. αντικαταστάθηκε από το άρθρο 107 του Ν. 4692/2020) 

Μεταπτυχιακά διπλώματα του Διεθνούς Κέντρου Ανωτάτων Μεσογειακών Γεωπονικών Σπουδών

Το άρθρο 46 του ν. 4559/2018 (Α΄142) αντικαθίσταται ως εξής:

« Άρθρο 46

Μεταπτυχιακά διπλώματα διεθνών οργανισμών

Τα μεταπτυχιακά διπλώματα που απονέμονται από το Διεθνές Κέντρο Ανωτάτων Μεσογειακών Γεωπονικών Σπουδών, συμπεριλαμβανομένων αυτών που έχουν ήδη απονεμηθεί από το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων έως την έναρξη ισχύος του παρόντος, είναι ισότιμα προς τα μεταπτυχιακά διπλώματα των Α.Ε.Ι. της ημεδαπής. Κατά τα λοιπά εφαρμόζεται το άρθρο 11 του ν. 3328/2005 (Α΄ 80).».

Ως φαίνεται, αυτή η ντροπιαστική διάταξη δεν «περπάτησε», όπως ευελπιστούσαν συριζαίοι και σίας, γιατί σκόνταφτε στο άρθρο 16 του Συντάγματος.

Ερχεται, λοιπόν, τώρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αφού παρέκαμψε με αισχρό νομοθετικό τρικ το άρθρο 16, να ολοκληρώσει την τραγωδία, αναγνωρίζοντας ακαδημαϊκά τα «πτυχία» του ΜΑΙΧ.

Πρέπει να υπογραμμίσουμε δε, ότι όλα αυτά τα χρόνια λειτουργίας του ΜΑΙΧ, αυτό χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από τον κρατικό προϋπολογισμό μέσω του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Μολονότι είναι ΝΠΙΔ, δηλαδή, είναι κρατικοδίαιτο. Αλλωστε και τα «μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά» πανεπιστήμια που ονειρεύεται ο Κούλης θα είναι κατεξοχήν κρατικοδίαιτα, απολαμβάνοντας κάθε είδους δημόσια προνόμια με τη μορφή φορολογικών ελαφρύνσεων, επιδοτήσεων έρευνας και λοιπές διευκολύνσεις, φορτώνοντας ταυτόχρονα τους σπουδαστές τους με υπέρογκα δίδακτρα και βεβαίως δάνεια για να μπορούν να τα βγάλουν πέρα.

Τι έταξαν Αυγενάκης και Πιερρακάκης

Πλην της ακαδημαϊκής αναγνώρισης των «πτυχίων» που έταξε ο Πιερρακάκης, ο έτερος Καππαδόκης Αυγενάκης, που νομίζει ότι τη γλίτωσε από τους αγρότες του πνιγμένου και ρημαγμένου Θεσσαλικού κάμπου, βρήκε την ευκαιρία να εμφανιστεί ως ιδιαίτερα γαλαντόμος. Τα ταξίματα βεβαίως προς τη διοίκηση του ΜΑΙΧ και εμμέσως πλην σαφώς στους ψηφοφόρους της Κρήτης ήταν εντολή Μητσοτάκη. Η αγία οικογένεια διά της Ντόρας ήταν παρούσα και στην συνάντηση για την «περιφερειακή ανάπτυξη της Κρήτης», όπου το «παρών» έδωσε και ο Λευτέρης Αυγενάκης.

Τι έταξε ο Αυγενάκης:

  1. Ενισχύθηκε το ΜΑΙΧ με επί πλέον χρηματοδότηση από το ΥΠΑΑΤ. 
  2. ⁠Θετικό το ΥΠΑΑΤ για την παραχώρηση επί πλέον χώρου στο Ινστιτούτο από τον ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ.
  3. ⁠Στενή συνεργασία για τη λειτουργία στη Μεσσαρά του πρώτου Πρακτικού Γεωργικού Σχολείου προκειμένου να καλυφθεί το κενό που υπάρχει ανάμεσα στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση και στην εκπαίδευση στο πεδίο. Θα ακολουθήσει η ίδρυση ανάλογων Γεωργικών Σχολείων στη Θεσσαλία, στην Πελοπόννησο και στην Κεντρική Μακεδονία. 
  4. ⁠Συνεχίζεται και θα ενισχυθεί η συνεργασία για τη λειτουργία του Παρατηρητήριου για τη διασύνδεση του πρωτογενούς με τον τριτογενή τομέα, που αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο για την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας.