«Πώς είναι δυνατόν να έρθει ένας αναπληρωτής εκπαιδευτικός στα Χανιά όταν γνωρίζει ότι υπάρχει περίπτωση να μην καταφέρει να βρει σπίτι για διαμονή, αλλά και αν καταφέρει, θα πρέπει να ξοδέψει το μισό σχεδόν μισθό του για το ενοίκιο;» θέτει το ρητορικό ερώτημα η ΕΛΜΕ Χανιών με την επιστολή της στους Δήμους του νομού.

Επισημαίνει μεταξύ άλλων η ΕΛΜΕ Χανιών με επιστολή της προς του Δήμους του νομού και συνεχίζει:

«Η τουριστικοποίηση του νησιού, η εμπορευματοποίηση και οι νόμοι της αγοράς καταργούν το δικαίωμα στη στέγαση» καταγγέλλει χαρακτηριστικά και προτείνει πρακτικές λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος εύρεσης στέγης που δυσκολεύει όλο και περισσότερο τους/ τις εκπαιδευτικούς, αλλά και συνολικά τους/τις κατοίκους του νησιού.

Αναλυτικά η επιστολή της ΕΛΜΕ Χανίων προς τους Δήμους του νομού:

«Ο τεράστιος αριθμός οργανικών κενών στα σχολεία εδώ και χρόνια και η πλήρωση τους μέσω αναπληρωτών έχει δημιουργήσει μια συνεχώς αυξανόμενη, μετακινούμενη ομάδα χιλιάδων εκπαιδευτικών, η οποία κάθε χρόνο καλείται να παρουσιαστεί και να αναλάβει υπηρεσία σε ελάχιστο χρόνο. Η αναζήτηση στέγης ιδιαίτερα σε τουριστικές περιοχές είναι ολοένα και πιο δύσκολη όταν πρέπει να εγκατασταθούν ταυτόχρονα εκατοντάδες άτομα. Η τουριστικοποίηση του νησιού, η εμπορευματοποίηση και οι νόμοι της αγοράς καταργούν το δικαίωμα στη στέγαση.

Η αδυναμία να βρεθούν σπίτια προς ενοικίαση, τα πανάκριβα (σε βαθμό παραλογισμού) ενοίκια που ζητούνται από τους ιδιοκτήτες, αλλά και οι παράλογες απαιτήσεις (ενοικιάσεις μόνο για μικρά χρονικά διαστήματα πριν το άνοιγμα της τουριστικής σεζόν, οι αιφνιδιαστικές εξώσεις κλπ) έχουν διαμορφώσει μια ασφυκτική κατάσταση για εκατοντάδες εκπαιδευτικούς (και όχι μόνο) που ψάχνουν σπίτι.

Πώς είναι δυνατόν να έρθει ένας αναπληρωτής εκπαιδευτικός στα Χανιά όταν γνωρίζει ότι υπάρχει περίπτωση να μην καταφέρει να βρει σπίτι για διαμονή, αλλά και αν καταφέρει, θα πρέπει να ξοδέψει το μισό σχεδόν μισθό του για το ενοίκιο; Έχουμε αναρωτηθεί τι θα σημάνει αν οι εκπαιδευτικοί, οι γιατροί, οι φοιτητές κλπ. θα πάψουν να έρχονται στα Χανιά λόγω του απαγορευτικού κόστους διαβίωσης; Θα είναι οι εκπαιδευτικοί υπεύθυνοι που τους «καλούν και δεν πάνε» ή το ότι οι συνθήκες που επικρατούν έχουν κάνει απαγορευτική τη διαμονή των ανθρώπων αυτών στην πόλη των Χανίων αλλά και τον ευρύτερο νομό;

Ως ΕΛΜΕ Χανίων, ζητάμε από τους Δήμους του νομού να πράξουν τα δέοντα, ώστε να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση του ζητήματος και την ανακούφιση των συναδέλφων.

Προτείνουμε:

· Να διαμορφωθούν κτίρια με ευθύνη και χρηματοδότηση των Δήμων ώστε να στεγάζονται οι νέοι συνάδελφοι σε ικανοποιητικές συνθήκες διαβίωσης.

· Να χρηματοδοτηθούν από τον Δήμο Χανίων και τους άλλους Δήμους του Νομού, δωμάτια ξενοδοχείων με φτηνό αντίτιμο.

· Να υπάρξουν κονδύλια από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων για να χτιστούν στις τουριστικές πόλεις εργατικές εστίες ώστε να αντιμετωπιστεί σε βάθος το πρόβλημα.

· Γενναία επιδότηση ενοικίου στις περιπτώσεις που το κεντρικό κράτος δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες στέγασης εκπαιδευτικών, εργαζομένων και φοιτητών.

· Παρεμβάσεις των Δήμων ώστε να μην γίνονται αιφνιδιαστικές εξώσεις πριν το τέλος του σχολικού έτους.

Σε κάθε περίπτωση ζητάμε άμεσα συνάντηση με την Δημοτική Αρχή για να συζητήσουμε το παραπάνω σπουδαίο ζήτημα».