• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Εκπαιδευση

Για τη συνεργασία του ΕΚΠΑ με τη Lockeed Martin: Η τριτοβάθμια εκπαίδευση στην υπηρεσία των φιλοπόλεμων ιμπεριαλιστικών σχεδίων

September 14, 2024 189

Πρόσφατα, το τμήμα Αεροδιαστημικής Επιστήμης και Τεχνολογίας που υπάγεται στη Σχολή Θετικών Επιστημών του ΕΚΠΑ, έκλεισε συμφωνία συνεργασίας με τη Lockeed Martin, αμερικανική εταιρεία που αποτελεί τη μεγαλύτερη βιομηχανία παραγωγής όπλων και πυραυλικών συστημάτων σε παγκόσμια κλίμακα. Η συμφωνία αυτή προβλέπει κυρίως τη διάθεση υποτροφιών από την εταιρεία για φοιτητές του τμήματος, υπό την αιγίδα φυσικά του ίδιου του πανεπιστημίου.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το ΕΚΠΑ ή άλλα πανεπιστημιακά ιδρύματα στη χώρα μας προωθούν συνεργασίες με ιδιωτικούς φορείς, με πολυεθνικές εταιρείες και μεγάλες μονοπωλιακές επιχειρήσεις. Μόλις λίγους μήνες πριν ο πρέσβης των ΗΠΑ επισκεπτόταν το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (επίσκεψη που απετράπη από την παρέμβαση των φοιτητών), ενώ το τελευταίο -μαζί και με άλλα ιδρύματα- έχουν προχωρήσει στη συνδιοργάνωση εκδηλώσεων και ημερίδων με την αμερικάνικη πρεσβεία και άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.

Εκεί άλλωστε οδηγεί τα πανεπιστήμια η αντιεκπαιδευτική πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και της υποχρηματοδότησης. Αλλά αποτελεί πραγματικά πρόκληση για τους φοιτητές και όλη την ακαδημαϊκή κοινότητα να προωθείται τώρα μια συνεργασία με μια εταιρεία που χρηματοδοτεί τη σφαγή του παλαιστινιακού λαού, την ώρα που ο λαός μας και οι λαοί όλου του κόσμου αγωνίζονται για να σταματήσει το έγκλημα στην Παλαιστίνη. Αποτελεί πρόκληση για κάθε φοιτητή να προωθείται μια συνεργασία με ένα αιματοβαμμένο μονοπώλιο, που βρίσκεται πίσω από κάθε ιμπεριαλιστική επέμβαση και πόλεμο, πίσω από το σκοτείνιασμα του πλανήτη, τους πυρηνικούς αλληλοεκβιασμούς και την εξάρτηση εκατοντάδων χωρών από τη χούφτα των ιμπεριαλιστικών κρατών που ελέγχουν την πλειοψηφία των πλουτοπαραγωγικών πηγών του κόσμου.

Για το φοιτητικό κίνημα αποτελεί ζητούμενο η πλατιά και μαζική καταγγελία της συνεργασίας του ΕΚΠΑ και κάθε άλλου πανεπιστημιακού φορέα με ξένες εταιρείες, πολλώ δε μάλλον όταν αυτές ανήκουν στους κορυφαίους εξοπλιστικούς πυλώνες του πλανήτη, που βρίσκονται πίσω από τον εξοπλισμό του κράτους-δολοφόνου Ισραήλ για τη γενοκτονία που κοντά ένα χρόνο τώρα έχει εξαπολύσει εναντία στον αδούλωτο παλαιστινιακό λαό, καθώς επίσης και πίσω από οποιαδήποτε άλλη ιμπεριαλιστική επέμβαση έχει γίνει ανά τα χρόνια.

Αυτή είναι η λεγόμενη «εξωστρέφεια» και η «ακαδημαϊκή ελευθερία» των πανεπιστημίων που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση της ΝΔ, αυτή είναι η «σύνδεση με την αγορά» που υπηρετεί η αντιεκπαιδευτική πολιτική όλων των τελευταίων χρόνων, αυτή είναι η «σωστή πλευρά της ιστορίας» που προωθεί στη χώρα μας (και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση) ο ιμπεριαλισμός και οι ντόπιοι υποτακτικοί του. Η εμπλοκή της χώρας και του λαού μας στα επικίνδυνα και φιλοπόλεμα ιμπεριαλιστικά σχέδια δε σταματά με τη στήριξη στο φασιστικό κράτος του Ισραήλ και το αντιδραστικό καθεστώς Ζελένσκι στην Ουκρανία, η ιμπεριαλιστική εξάρτηση της Ελλάδας δε σταματά με τη μετατροπή της χώρας σε ένα απέραντο αμερικα­νονατοϊκό ορμητήριο στρατιωτικών βάσεων. Χρειάζεται κάθε τομέας της κοινωνικής ζωής να εναρμονιστεί με το δόγμα «ανήκομεν εις την δύσιν». Στο πλαίσιο αυτό προωθείται και η εν λόγω συνεργασία του ΕΚΠΑ με τη Lockeed Martin.

Ο αγώνας του φοιτητικού κινήματος για να ακυρωθεί η συμφωνία αυτή αποτελεί κομμάτι του ευρύτερου αγώνα των φοιτητικών συλλόγων στο πλευρό του παλαιστινιακού λαού, για την υπεράσπιση της Ειρήνης και της Δημοκρατίας, αλλά ταυτόχρονα είναι κομμάτι της πάλης ενάντια στην εισαγωγή ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων και εταιρειών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, της πάλης για δημόσια και δωρεάν παιδεία.

Η Φοιτητική Πορεία εξέδωσε ανακοίνωση για το θέμα, ενώ πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 2 Σεπτέμβρη κινητοποίηση από την πλευρά των φοιτητικών συλλόγων του ΕΚΠΑ. Σε κάθε περίπτωση, ο αγώνας ενάντια στην παραπάνω συμφωνία, όπως και συνολικά ο αγώνας του φοιτητικού κινήματος ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική και την εμπλοκή της χώρας μας και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στα φιλοπόλεμα ιμπεριαλιστικά σχέδια χρειάζεται όχι μόνο να γίνει κτήμα όλων των φοιτητών, πλατιά ενημέρωση και μαζικοποίηση των συλλογικών διαδικασιών, οργάνωση και συσπείρωση στους συλλόγους, ενίσχυση της αντιπολεμικής και αντιιμπεριαλιστικής κατεύθυνσης.

Χρειάζεται ταυτόχρονα να αποκρουστούν οι αντιλήψεις και οι απόψεις εκείνες που καλλιεργούν την ηττοπάθεια και την υποταγή στην ιμπεριαλιστική εξάρτηση της Ελλάδας (ΔΑΠ-ΠΑΣΠ-Δίκτυο), αλλά και εκείνες που είτε στο όνομα ενός κούφιου «αντικαπιταλισμού» βλέπουν σε τέτοιες συμφωνίες την «αναβάθμιση» της χώρας μας (ΠΚΣ-Attack), είτε στο όνομα της «ενότητας της αριστεράς» συνεργάζονται με δυνάμεις που στήριξαν και στηρίζουν την παραμονή της Ελλάδας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, ενώ δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που οι αρχηγοί τους έβαζαν φαρδιά-πλατιά τις υπογραφές τους στην εμπλοκή της χώρας στις ιμπεριαλιστικές συμφωνίες που βάθυναν και συνεχίζουν να βαθαίνουν το καθεστώς της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης (ΕΑΑΚ κλπ).

Δεν πρέπει άλλωστε να ξεχνάμε πως ήταν οι δυνάμεις αυτές που πέρυσι έκλεισαν το μεγαλειώδη αγώνα του φοιτητικού κινήματος ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, ήταν οι δυνάμεις αυτές που την ώρα που ξεσηκώνονταν οι φοιτητές στις ΗΠΑ και άλλες χώρες υπέρ του παλαιστινιακού λαού «ξεμπέρδεψαν» με μια συναυλία, είναι οι ίδιες δυνάμεις που επί της ουσίας βάζουν φραγμό στην αγωνιστική ανασυγκρότηση του φοιτητικού κινήματος, παρά τις «πρωτιές» τους. Πρόκειται, βέβαια, για «πρωτιές» μόνο στα ποσοστά στις φοιτητικές εκλογές, καθώς στους αγώνες, στις συλλογικές διεκδικήσεις, στην ενίσχυση των δημοκρατικών μαζικών διαδικασιών αποτελούν «πρωτιές» από την ανάποδη.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« September 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search