• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Εκπαιδευση

Για ποιους είναι η ... Κέρκυρα μας;

September 30, 2024 111
ΓΙΑ ΠΟΙΟΥΣ ΕΙΝΑΙ Η… ΚΕΡΚΥΡΑ ΜΑΣ;
---------------------------------------------------
Για χρόνια και χρόνια ακούμε από τους κάθε λογής αυτοδιοικητικούς ότι οι ενέργειές τους είναι για … την Κέρκυρά μας και ότι αφήνουν την πολιτική-κομματική τους ταυτότητα έξω από το Δημαρχείο ή την Περιφέρεια. Όμως και τα δύο είναι ψευδή, κάτι που φαίνεται κάθε φορά που αναλαμβάνουν θέσεις εξουσίας (άσχετο ποιός ασκεί στην πραγματικότητα την εξουσία αυτή).
----------------------
Μέτρα για ποιούς;
----------------------
Βλέπετε η … «Κέρκυρά μας» δεν είναι ένας σωρός από ντουβάρια αλλά κόσμος που κατοικεί στην πόλη ή στο υπόλοιπο νησί, που δουλεύει, που έχει μαγαζιά, που έχει επιχειρήσεις, που έχει, που έχει, που έχει… και όποιος φωνάζει «για την Κέρκυρά μας» έχει κατά νου τι θα αποδώσει το τάδε ή δείνα μέτρο σε κάποια κοινωνική ομάδα και ουδόλως νοιάζεται για τους άλλους (τα περί του αντιθέτου θρυλούμενα είναι τουλάχιστον κωμικά).
Η τακτική που ακολούθησαν και ακολουθούν οι δημοτικές αρχές της τελευταίας (τουλάχιστον) δεκαετίας οδήγησε σε δραματική μείωση του μόνιμου πληθυσμού της Παλιάς Πόλης, κάτι που αποτυπώνεται έντονα και στο μαθητικό δυναμικό της Αβάθμιας και της Ββάθμιας εκπαίδευσης.
-------------------
Πάει το εννιάμηνο
-------------------
Δυστυχώς, παρά τις έμμεσες ή άμεσες υποσχέσεις της νέας δημοτικής αρχής για βελτίωση της υφιστάμενης κατάστασης στην Παλιά Πόλη, κανένα μέτρο δεν πάρθηκε στο πρώτο εννιάμηνο της θητείας της. Ούτε καν διαφαίνεται πρόθεση για κάτι τέτοιο και είναι πλέον σαφέσταστο ότι πρόκειται για διαχρονική πολιτική επιλογή και όχι για προσωπική επιλογή του Α ή του Β δημάρχου. Κάτι τέτοιο είναι και λογικό αν σκεφτεί κάποιος το πολιτικό υπόβαθρο (δεν είναι άλλωστε μυστικό) της προηγούμενης και της νυν δημοτικής αρχής.
Υπό αυτό το πρίσμα εξηγείται και η στάση τους:
• Όσον αφορά την Κυριακάτικη εργασία, είναι γνωστή η άποψη και απόφαση της δημοτικής αρχής που φυσικά δεν ήταν υπέρ των εργαζομένων (τα περί τήρησης του νόμου μάλλον είναι … κάπως επιλεκτικά όπως θα δούμε).
• Όταν η εφαρμογή των νόμων αφορά τους μόνιμους κάτοικους της Παλιάς Πόλης τα πράγματα γίνονται ξαφνικά ελαστικά. Για το μάζεμα των παράνομων καρεκλοτράπεζων δεν υπάρχουν εργάτες και φορτηγά, για τον έλεγχο του ωραρίου μουσικής η ευθύνη μετατίθεται στους κατοίκους και για την ηχορύπανση δεν υπάρχει … ντεσιμπελόμετρο.
• Είναι εμφανής η ιδιαίτερη μεταχείριση την οποία έχει, επί της ουσίας, μια ομάδα επιχειρηματιών που επιδιώκει να έχει τον πρώτο λόγο σε ότι συμβαίνει στην πόλη. Εδώ πρέπει να γίνει μια επισήμανση η οποία οδηγεί σε συνειρμούς και προβληματισμούς: Μετά από όσα συνέβησαν πέρισυ το καλοκαίρι και αφού ανέλαβε η νέα δημοτική αρχή, μερικοί από τους επιχειρηματίες της νυχτερινής φασαρίας περιόρισαν λίγο το κακό που γίνονταν. Προσέξτε, λίγοι και λίγο.
Τι συνέβη όμως αυτόματα; Πολύ απλά, πολλαπλασιάστηκαν οι χώροι που καταλαμβάνονται από καρεκλοτράπεζα. Ουδέν περαιτέρω σχόλιο.
• Ακόμα και για τα θέματα πολιτικής προστασίας, οι κινήσεις Δήμου και Περιφέρειας είναι αποκλειστικά κινήσεις εντυπωσιασμού. Επιτροπές και κλήσεις και τίποτα απολύτως επί της ουσίας.
---------------------
Περί ανάπτυξης
---------------------
Σε εθνικό αλλά και σε τοπικό επίπεδο γίνεται συνέχεια αναφορά σε «τουριστική ανάπτυξη», «τουριστικό θαύμα», «βαριά βιομηχανία» και «ατμομηχανή της οικονομίας» και επιπλέον πότε γίνεται συζήτηση για «υπερτουρισμό» και πότε για «κακή σαιζόν». Ποια είναι η αλήθεια ανάμεσα σε αυτά και πολλά άλλα εντυπωσιακά τα οποία προβάλλονται συνεχώς και μόνο για εσωτερική κατανάλωση;
Όλα τα παραπάνω απλά συνιστούν μια κανονική τουριστική ανάπτυξη σύμφωνα με τους νόμους της ελεύθερης οικονομίας (ο όρος «καπιταλιστική οικονομία» είναι απεχθής σε πολλούς και προκαλεί σοκ σε επίσης πολλούς, λες και οι ισοδύναμοι όροι «ελεύθερη οικονομία» ή «κεφαλαιοκρατία» αλλάζουν κάτι).
Το δίλημα «υπερτουρισμος» ή«βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη» είναι πλαστό και δεν αποτελεί στρέβλωση ή κακοδιαχείριση της οικονομίας η οποία αναπτύσσεται με ένα και μοναδικό κριτήριο, την επίτευξη του μέγιστου κέρδους των λίγων.
Σε αυτό το πραγματικό οικονομικό πλαίσιο ο δήμος καλείται να βοηθήσει και να στηρίξει τους επιχειρηματίες και το κάνει αδιαφορώντας αν ετσι έρχεται σε ευθεία αντιπαράθεση με τους μόνιμους κατοίκους των οποίων η καθημερινότητα έχει γίνει πολύ δύσκολη. Εδώ φαίνεται ξεκάθαρα και η πολιτική επιλογή που προαναφέραμε.
Οι επιχειρηματίες και οι μαγαζάτορες είναι ευχαριστημένοι που με τη συμπεριφορά της δημοτικής αρχής βλέπουν κάποια οικονομική βελτίωση αλλά τους διαφεύγει η σκληρή πραγματικότητα:
Αν η Παλιά Πόλη αδειάσει από μόνιμους κάτοικους, το επόμενο βήμα θα είναι επέλαση του τουριστικού κεφάλαιου το οποίο ουδεμία σχέση θάχει με την Παλιά Πόλη και το νησί (ήδη τα πρώτα σημάδια είναι ορατά), οι σημερινοί επαγγελματίες και μικροεπιχειρηματίες θα εξαφανιστούν ταχύτατα και ένα ωραίο πρωινό η πόλη θάχει αλλάξει χέρια.
Έτσι απλά.
-----------------------------
Αρκεί να βγει η σαιζόν
-----------------------------
Δεν είναι ένας και δύο οι συνδημότες οι οποίοι βλέπουν «τι πάει να γίνει» και οι οποίοι αντιμετωπίζονται υποτιμητικά από τους υπόλοιπους και με τη λογική «να βγει η σαιζόν και βλέπουμε».
Δυστυχώς η μεν σαιζόν βγαίνει αλλά η συνέχεια δεν φαίνεται ευοίωνη καθώς τα τουριστικά έσοδα ήδη συγκεντρώνονται στις μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου και το ποσοστό των μικρομεσαίων μειώνεται.
Από την άλλη πλευρά κρατάμε ένα θετικό στοιχείο που είναι η σημαντική και επιτυχής αντίδραση των μονίμων κατοίκων σε ότι ετοιμάζεται εις βάρος τους. Όταν κάποιοι αντιλαμβάνονται «γιατί» συμβαίνει κάτι, τότε βρίσκουν και «πως» θα το αντιμετωπίσουν με επιτυχία.
-----------------------------------------
Ζητούνται στατιστικά στοιχεία
----------------------------------------
Θα είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον αν κάποτε μαθαίναμε ορισμένα στατιστικά στοιχεία των τελευταίων χρόνων για το νησί μας και αν γίνεται για την πόλη. Αυτά θα βοηθούσαν να έχουμε σαφή εικόνα για αυτά που συμβαίνουν και να διαμορφωθεί ακριβέστερη άποψη για ότι ετοιμάζεται να συμβεί:
1) Τι μεταβολές παρουσιάζει ο κύκλος εργασιών σε καταλύματα και εστίαση;
2) Οι μεταβολές είναι οι ίδιες για όλα τα μεγέθη των επιχειρήσεων;
-------------------------
Η πραγματικότητα
-------------------------
Ως προς τα θέματα των εργαζομένων είναι γνωστές και συχνές οι αντιδράσεις του Εργατικού Κέντρου και η έκθεσή τους (όπως και των αυτοαπασχολούμενων) στις αυξομειώσεις του τουρισμού.
Για για την καθημερινότητα των κατοίκων τα πράγματα έχουν σε γενικές γραμμές ως εξής:
• Ακρίβεια σε όλα τα βασικά είδη.
• Έλλειψη στέγης
• Νοσοκομείο με τεράστιες ελλείψεις
• Έλλειψη νερού
• Δρόμοι φτιαγμένοι για να εξυπηρετούν την κίνηση πριν 50-60 χρόνια
• Προβλήματα στο ηλεκτρικό δίκτυο με πολύωρες διακοπές στις ώρες της καλοκαιρινής αιχμής
• Η σχεδόν αποκλειστική ενασχόληση με τον τουρισμό έχει περιορίσει δραματικά κάθε άλλη δραστηριότητα, ενώ οι περιφερειακοί πόλεμοι στην Ουκρανία και το Ισραήλ επηρέασαν σημαντικά την τουριστική κίνηση του νησιού
• Γενικότερα ομως, οι επιπτώσεις από τις αυξομειώσεις του τουρισμού επιδρούν διαφορετικά στις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες από ότι στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Αυτή είναι η πραγματικότητα σε γενικές γραμμές – το τονίζουμε.
Είναι σίγουρο ότι μόλις «κλείσει» η τρέχουσα σαιζόν θα αρχίσει η συζήτηση για … τη φέρουσα ικανότητα και άλλα θέματα με εντυπωσιακούς όρους. Η συζήτηση αυτή όμως θα κρατήσει ως την έναρξη της επόμενης σαιζόν κατά το Μάρτη για να ξεκινήσει πάλι ο κύκλος.
Για τα θέματα που αφορούν καθαρά την Παλιά Πόλη, οι μόνοι που φαίνεται να ασχολούνται σοβαρά είναι οι ίδιοι οι κάτοικοί της. Πάντες οι λοιποί – της δημοτικής αρχής μη εξαιρουμένης- την αντιμετωπίζουν σαν ένα χώρο προς εκμετάλλευση και τίποτα παραπάνω.
 
ΠΗΓΗ: Στη χώρα των Φαιάκων 
Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« October 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search