• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Εκπαιδευση

Σήμερα Παρασκευή 9/7 οι βαθμολογίες των πανελλαδικών - Πώς θα κινηθούν οι βάσεις εισαγωγής

July 09, 2021 385


Σήμερα, Παρασκευή 9 Ιουλίου θα ανακοινωθεί η βαθμολογία των 100.000 περίπου υποψηφίων που συμμετείχαν στις πανελλήνιες εξετάσεις και διεκδικούν μέσα από αυτές μία θέση στον χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Σήμερα, το υπουργείο Παιδείας, θα ανακοινώσει τις βαθμολογίες των υποψηφίων στα μαθήματα προσανατολισμού των ΓΕΛ και σε όλα τα μαθήματα των ΕΠΑΛ.


Υπενθυμίζουμε ότι οι πανελλαδικές εξετάσεις συνεχίζονται μέχρι και τη Δευτέρα, 12 Ιουλίου, με την εξέταση των ειδικών μαθημάτων στα Γενικά Λύκεια όλης της χώρας. Σήμερα οι υποψήφιοι διαγωνίζονται στο ειδικό μάθημα «Έλεγχος Μουσικών και Ακουστικών Ικανοτήτων.
Μάλιστα, να σημειώσουμε πως ο προγραμματισμός του υπουργείου Παιδείας, είναι να ολοκληρωθούν και οι βαθμολογίες των ειδικών μαθημάτων στο διάστημα 14 -16 Ιουλίου, δηλαδή την επόμενη εβδομάδα, έτσι ώστε να ανακοινωθεί αμέσως μετά και η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής που θα διαμορφωθεί ανά Πανεπιστημιακό Τμήμα τμήμα.

Μετά την ανακοίνωση όλων των βαθμολογιών καθώς και της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, οι μαθητές θα κληθούν να συμπληρώσουν το Μηχανογραφικό τους Δελτίου που φέτος για πρώτη φορά θα τους δίνει τη δυνατότητα να δηλώσουν και τα Δημόσια ΙΕΚ.

Τι ώρα θα ανακοινωθούν οι βαθμοί

Σήμερα, Παρασκευή 9 Ιουλίου, και μετά τις 13:00 είναι η επίσημη ενημέρωση του υπουργείου Παιδείας για την ανακοίνωση των βαθμολογικών εξετάσεων.

Να σημειωθεί οι βαθμολογικές καταστάσεις των υποψηφίων που θα αναρτηθούν δημόσια, θα περιέχουν μόνο τον κωδικό κάθε υποψηφίου και τα βαθμολογικά του στοιχεία ανά εξεταζόμενο μάθημα και όχι τα ονομαστικά του στοιχεία.

Πώς θα μάθετε την βαθμολογία σας
Με τρεις διαφορετικούς τρόπους έχουν φέτος τη δυνατότητα οι υποψήφιοι να ενημερωθούν για τις βαθμολογικές τους επιδόσεις στις πανελλήνιες εξετάσεις:

Με sms στο κινητό τηλέφωνο

Φέτος είναι η πρώτη χρονιά που οι υποψήφιοι θα μπορέσουν να ενημερωθούν μέσω γραπτού μηνύματος SMS στο κινητό τους τηλέφωνο για την βαθμολογία τους.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να συμβεί αυτό είναι να έχουν καταχωρήσει το κινητό τους τηλέφωνο ειδική εφαρμογή του υπουργείου Παιδείας, σε ημερομηνίες που είχαν προκαθοριστεί.

Από την ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας

Επιπλέον, οι υποψήφιοι από τα ΓΕΛ και ΕΠΑΛ θα επιπλέον να ενημερωθούν για την βαθμολογία τους τώρα και αργότερα για το Τμήμα/Σχολή επιτυχίας τους στην ειδική πλατφόρμα του υπουργείου Παιδείας, https://results.it.minedu.gov.gr

Για να ενημερωθούν για τα αποτελέσματα του οι υποψήφιοι θα πρέπει αν πληκτρολογήσουν στην ιστοσελίδα:

τον 8-ψήφιο κωδικό τους και
τους 4 αρχικούς χαρακτήρες από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο του υποψηφίου σε κεφαλαίους ελληνικούς χαρακτήρες.
Από τις Σχολικές Μονάδες

Τέλος, παραδοσιακά και από το Σχολείο που έδωσαν εξετάσεις θα μπορούν οι υποψήφιοι να ενημερωθούν για τα αποτελέσματα τους, μέσω των βαθμολογικών καταστάσεων που θα αναρτηθούν σε αυτά.

Υπενθυμίζουμε στις βαθμολογικές καταστάσεις θα αναγράφεται μόνο ο κωδικός και ο βαθμοί κάθε υποψηφίου.

Πώς διαμορφώνεται η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ)

Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) που θεσμοθετήθηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς , ενώ οι υποψήφιοι είχαν ξεκινήσει την προετοιμασία τους με βάση το προηγούμενο σύστημα διαμορφώνει ακόμα πιο πιεστικές συνθήκες. Η κυβέρνηση επιμένει στην εφαρμογή της από φέτος παρά την πανδημία και τις δραματικές συνέπειες από την τηλε(κ)παίδευση και ενώ είναι ορατός ο κίνδυνος να μείνουν εκτός ΑΕΙ πάνω από 20.000 - υποψήφιοι – αν και ο ακριβής αριθμός δεν είναι εύκολο να υπολογιστεί. Ακόμα κινδυνεύουν να μείνουν εκτός μαθητές με βαθμολογία πάνω από 10.000 μόρια! Παράλληλα δεκάδες τμήματα των ΑΕΙ, περίπου 150 ή ποσοστό 30% από το σύνολο των 459 κινδυνεύουν να μείνουν με ελάχιστους πρωτοετείς και σταδιακά να βάλουν λουκέτο.

Πώς διαμορφώνεται η ΕΒΕ κάθε χρόνο

Η ΕΒΕ δε θα είναι η ίδια κάθε χρόνο, αλλά θα μεταβάλλεται ανάλογα με τις επιδόσεις των υποψηφίων. Θα προκύπτει κάθε χρόνο από τον μέσο όρο των επιδόσεων των υποψηφίων κάθε επιστημονικού πεδίου –συνολικά 4– πολλαπλασιαζόμενο με συντελεστή τον οποίο θα αποφασίζει κάθε τμήμα ΑΕΙ, που είναι ενταγμένο στο πεδίο. Ειδικότερα, αν ο μέσος όρος των επιδόσεων των υποψηφίων σε ένα από τα τέσσερα επιστημονικά πεδία είναι 10.000 μόρια, η ελάχιστη βάση εισαγωγής θα κινηθεί μεταξύ 8.000 και 12.000 μορίων στο συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο.  Αν δηλαδή σε μία χρονιά η πλειονότητα των μαθητών έχει πετύχει υψηλές επιδόσεις, η βάση θα ανέβει, όμως αναλογικά ο αριθμός των υποψηφίων που θα μείνουν εκτός των πανεπιστημίων, λόγω πολύ χαμηλών βαθμολογιών, θα είναι περίπου ο ίδιος με μια χρονιά όπου οι επιδόσεις των μαθητών θα είναι κατά μέσο όρο χαμηλές.

Ενδεικτικά, Πέρσι, το 2020, αυξήθηκε συγκριτικά με άλλες χρονιές ο αριθμός των υποψηφίων που έγραψαν πολύ χαμηλούς βαθμούς, ενώ είχαν καταργηθεί οι συντελεστές βαρύτητας στα δύο μαθήματα ανά επιστημονικό πεδίο, γεγονός που δεν επιτρέπει ασφαλείς εκτιμήσεις. Από τις φετινές Πανελλαδικές εξετάσεις επιστρέφουν οι συντελεστές βαρύτητας στη βαθμολόγηση των δύο από τα τέσσερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, όπως ίσχυε έως το 2019. Ο βαθμός των δύο μαθημάτων βαρύτητας θα πολλαπλασιάζεται με 1,3 και με 0,7 αντίστοιχα, δηλαδή Αρχαία (1,3), Ιστορία (0,7), Μαθηματικά (1,3), Φυσική (0,7), Βιολογία (1,3), Χημεία (0,7), Μαθηματικά (1,3) και Οικονομία (0,7), ανάλογα με το επιστημονικό πεδίο του υποψηφίου.
Αν υποθέσουμε ότι με βάση τις επιδόσεις του 2020 ίσχυε το φετινό σύστημα με την ΕΒΕ θα είχαμε τα εξής δεδομένα:
– Στο 1ο επιστημονικό πεδίο, ο μ.ό. ήταν 11.100 μόρια με σύνολο υποψηφίων 21.597. Η νέα ελάχιστη βάση εισαγωγής με συντελεστή το 0,8 ορίζεται στα 8.800 μόρια.
– Στο 2ο επιστημονικό πεδίο ο μ.ό. ήταν 11.400 μόρια με σύνολο υποψηφίων 15.187. Η νέα ελάχιστη βάση εισαγωγής με συντελεστή το 0,8 ορίζεται στα 9.150 μόρια.
– Στο 3ο επιστημονικό πεδίο ο μ.ό. ήταν 11.500 μόρια με σύνολο υποψηφίων 10.989. Η νέα ελάχιστη βάση εισαγωγής με συντελεστή το 0,8 ορίζεται στα 9.250 μόρια.

– Στο 4ο επιστημονικό πεδίο ο μ.ό. ήταν 9.810 μόρια με σύνολο υποψηφίων 23.386. Η νέα ελάχιστη βάση εισαγωγής με συντελεστή το 0,8 ορίζεται στα 7.850 μόρια.

Το υπουργείο όρισε ότι το εύρος των συντελεστών είναι από 0,8 έως 1,2. Από τις αποφάσεις των ΑΕΙ προκύπτει ότι τα περισσότερα τμήματα των κεντρικών ΑΕΙ επέλεξαν συντελεστές πάνω από 1. Αντίθετα, τα τμήματα των περιφερειακών ΑΕΙ έχουν προτιμήσει να κινηθούν πέριξ του 0,8. Δηλαδή, να οδηγήσουν τη βάση εισαγωγής τους κάτω από τον μέσο όρο των επιδόσεων των υποψηφίων τους.

Η ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΒΑΣΕΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ 2021 (Από ανάλυση του Χρ. Κάτσικα)

Όπως γίνεται κατανοητό όλη η αγωνία των υποψηφίων και των οικογενειών τους εστιάζεται αυτή την περίοδο στις βάσεις εισαγωγής. Και η αγωνία έχει κορυφωθεί, καθώς φέτος, για πρώτη φορά αλλάζει η έννοια του αριθμού των εισακτέων. Δεν δείχνει ποια πόσοι θα εισαχθούν, αλλά πόσες θέσεις προσφέρονται στα Πανεπιστήμια. Αυτό το παράδοξο είναι αποτέλεσμα της καθιέρωσης της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ), κοντολογίς, μιας άλλης μορφής της «βάσης του 10» που ντρέπεται να πει το όνομά της λόγω… πρότερου «ανέντιμου βίου»!

Το βαθμολογικό μας δείγμα από τις φετινές επιδόσεις των υποψηφίων αλλά και οι εκτιμήσεις των βαθμολογητών είναι ότι φέτος σε πολλά μαθήματα έχουμε ελαφρά καλύτερες επιδόσεις κυρίως στην κλίμακα των βαθμολογιών 0-9,9 σε σχέση με πέρσι. Εάν αυτό επαληθευτεί τότε οι καλύτερες επιδόσεις θα σπρώξουν ανοδικά τις βάσεις στα περισσότερα τμήματα.

1ο Επιστημονικό Πεδίο, (Ανθρωπιστικές, Νομικές & Κοινωνικές Σπουδές)

Στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο, (Ανθρωπιστικές, Νομικές & Κοινωνικές Σπουδές) που αναμένεται να έρθει δεύτερο σε αριθμό υποψηφίων, με βάση τα παραπάνω, αναμένουμε άνοδο των βάσεων εισαγωγής σε πάνω από 50 χαμηλόβαθμα τμήματα που πέρσι απαιτούσαν μέχρι 12.000 μόρια ενώ την άνοδο των βάσεων δεν φαίνεται να αποφεύγει και τμήμα των περιζήτητων και υψηλόβαθμων σχολών, όπως Νομικές και τμήματα Ψυχολογίας των κεντρικών Πανεπιστημίων.

Η ελάχιστη Βάση Εισαγωγής του Πεδίου που πέρσι ήταν κάτω από τα 5.000 μόρια φέτος αναμένεται να σκαρφαλώσει τουλάχιστον στα 8.500 μόρια. Η Νομική Αθήνας θα είναι και φέτος το πιο υψηλόβαθμο Τμήμα ενώ τη δεύτερη υψηλότερη θέση αναμένεται να διεκδικήσουν η Ψυχολογία Αθήνας και η Νομική Θεσσαλονίκης.


Στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο (Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες)

Στα Μαθηματικά οι επιδόσεις δεν ήταν χειρότερες από πέρσι τουλάχιστον στις χαμηλές βαθμολογικές κλίμακες. Ωστόσο στη Φυσική φαίνεται να έχουμε λίγο χειρότερες επιδόσεις κυρίως, όμως, στις υψηλές βαθμολογικές κλίμακες.

Τα στοιχεία που έχουμε οδηγούν σε άνοδο των βάσεων εισαγωγής σε τουλάχιστον 80 χαμηλόβαθμα τμήματα (τα οποία είχαν πέρσι κάτω από 11.000 μόρια) ενώ ελαφρά ανοδικές θα είναι και οι βάσεις εισαγωγής τμημάτων του Πεδίου που ανήκουν στα Πανεπιστήμια Αθήνας και Θεσσαλονίκης και έχουν φέτος μείωση θέσεων εισακτέων.

Η είσοδος στο Πεδίο αναμένεται να γίνει με περίπου 7.500 μόρια (που σημαίνει πάνω από 6.500 μόρια αύξηση σε σχέση με τη χαμηλότερη βάση στο Πεδίο πέρσι). Το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ αναμένεται να είναι το πιο απαιτητικό στο Πεδίο ενώ στη δεύτερη θέση αναμένεται να βρεθεί το τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ

3ο Επιστημονικό Πεδίο (Επιστήμες Υγείας και Ζωής)

Στο Πεδίο αυτό το οποίο παρόλο που έχει τους λιγότερους υποψήφιους συνωστίζονται οι υποψήφιοι με τις υψηλότερες επιδόσεις, όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι οι επτά Ιατρικές σχολές θα καταλάβουν (με πρώτη της Αθήνας και δεύτερη της Θεσσαλονίκης) τις επτά πρώτες θέσεις στα πιο υψηλόβαθμα τμήματα του Πεδίου.

Η εκτίμηση είναι ότι στο πεδίο αυτό η άνοδος των βάσεων εισαγωγής θα αφορά και τα περιζήτητα Ιατρικά τμήματα, τα Οδοντιατρικά και Φαρμακευτικά καθώς και τα δυο Κτηνιατρικά ενώ η βάση εισόδου στο Πεδίο (η σχολή με τη χαμηλότερη βάση) αναμένεται να ξεπεράσει τα 8.500 μόρια.

4ο Επιστημονικό Πεδίο (Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορικής)

Το 4ο Επιστημονικό Πεδίο αναμένεται να είναι το τμήμα με τους περισσότερους υποψήφιους σε σχέση με τα υπόλοιπα Πεδία. Το τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας (ΟΠΑ) μαζί με τα τμήματα Πληροφορικής του ΕΚΠΑ, του ΑΠΘ και του ΟΠΑ θα διεκδικήσουν τις πρώτες θέσεις στη σειρά των τμημάτων με τις υψηλότερες βάσεις του Πεδίου. Το Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας αναμένεται να απαιτήσει περίπου 18.000 μόρια ενώ πάνω από 16.500 μόρια αναμένεται να απαιτήσουν τα τρία άλλα τμήματα Πληροφορικής.

Πάνω από 60 θα είναι τα χαμηλόβαθμα τμήματα που θα ανεβάσουν τις βάσεις εισαγωγής τους ενώ, παραδόξως, μικρές αυξομειώσεις αναμένονται στα τμήματα μεσαίας βαθμολογίας (12 – 15.000 μόρια) του Πεδίου. Να θυμίσουμε ότι πχ το τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης του Πανεπιστημίου Πειραιά, φέτος θα προσφέρει 54 λιγότερες θέσεις όπως επίσης και στο τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής οι προσφερόμενες θέσεις είναι -72 γεγονός που σπρώχνει τις βάσεις ανοδικά.

Η ελάχιστη βάση εισαγωγής για την είσοδο στο Πεδίο αναμένεται να κινηθεί στα 7.500 μόρια.

 

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search