JA Purity IV JA Purity IV
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Εκπαίδευση
  • Διεθνή
  • Ιστορία
  • Πολιτισμός
  • Επιστήμη - Θεωρία - Ιδεολογία
  • Αθλητικά
  • Κοινωνικά
  • Κέρκυρα
    • Περιφ. Ιονίων Νήσων
  • Ποιοι Είμαστε
JA Purity IV JA Purity IV
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Εκπαίδευση
  • Διεθνή
  • Ιστορία
  • Πολιτισμός
  • Επιστήμη - Θεωρία - Ιδεολογία
  • Αθλητικά
  • Κοινωνικά
  • Κέρκυρα
    • Περιφ. Ιονίων Νήσων
  • Ποιοι Είμαστε
Γαρίτσα

11-02-2026 17:39
Κέρκυρα

Γαρίτσα
Ακτοπλοϊκή ομηρία για τους κατοίκους των Διαποντίων – Στη Λευκάδα το «ΒΑΜΟΣ»

11-02-2026 17:28
Κέρκυρα

Ακτοπλοϊκή ομηρία για τους κατοίκους των Διαποντίων – Στη Λευκάδα το «ΒΑΜΟΣ»
«Τέρμα οι χαμηλοί τόνοι» – Κάλεσμα για αγωνιστική κλιμάκωση και αποχή από τις e-εκλογές

11-02-2026 15:14
Εκπαίδευση

«Τέρμα οι χαμηλοί τόνοι» – Κάλεσμα για αγωνιστική κλιμάκωση και αποχή από τις e-εκλογές
Ωνάσεια σχολεία: Δεύτερες συμπληρωματικές εξετάσεις εν μέσω σχολικής χρονιάς – Πανελλαδικός αγώνας για τον αποχαρακτηρισμό τους

11-02-2026 15:05
Εκπαίδευση

Ωνάσεια σχολεία: Δεύτερες συμπληρωματικές εξετάσεις εν μέσω σχολικής χρονιάς – Πανελλαδικός αγώνας για τον αποχαρακτηρισμό τους
Το ΚΕΜΕΤΕ δεν μπορεί να παραμένει όμηρος των ενδο-παραταξιακών αντιπαραθέσεων

11-02-2026 14:51
Εκπαίδευση

Το ΚΕΜΕΤΕ δεν μπορεί να παραμένει όμηρος των ενδο-παραταξιακών αντιπαραθέσεων
Κατηγορία: Εκπαίδευση
02 Νοεμβρίου 2026

Το ΚΕΜΕΤΕ δεν μπορεί να παραμένει όμηρος των ενδο-παραταξιακών αντιπαραθέσεων

Οι εκπρόσωποι των Αγωνιστικών Παρεμβάσεων καταγγέλλουν την παρατεταμένη εκκρεμότητα στη συγκρότηση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΕΜΕΤΕ της ΟΛΜΕ που οφείλεται  στις εσωτερικές αντιπαραθέσεις των ΣΥΝΕΚ. Υποστηρίζουν ότι οι παραταξιακές σκοπιμότητες παραλύουν ένα επιστημονικό και ερευνητικό όργανο, σε μια περίοδο έντασης των αντιεκπαιδευτικών πολιτικών και των διώξεων εκπαιδευτικών. Παράλληλα, ασκούν κριτική στην ΑΣΕ για τη στάση της και ζητούν την άμεση συγκρότηση του ΔΣ, την αξιοποίηση του ΚΕΜΕΤΕ για την τεκμηρίωση των διεκδικήσεων του κλάδου και την υποστήριξη των αγώνων ενάντια στην αξιολόγηση και την ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης. Τέλος, καλούν σε μαζική αποχή από τις ηλεκτρονικές συνδικαλιστικές εκλογές.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Για τη συγκρότηση του ΔΣ του ΚΕΜΕΤΕ – Να σταματήσει η εργαλειοποίηση του κλάδου για μικροπαραταξιακά οφέλη

ΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ

Β. Βασιλάτου, Φ. Πανοπούλου (ΔΣ ΟΛΜΕ)

Ε. Καβαλλάρη, Σ. Παρίσσση (ΔΣ ΚΕΜΕΤΕ)

ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΣ ΤΟΥ ΚΕΜΕΤΕ

   Σε μια περίοδο που η δημόσια εκπαίδευση δέχεται τη σφοδρότερη επίθεση των τελευταίων ετών, με την κυβέρνηση να προωθεί την εμπορευματοποίηση, την αξιολόγηση-χειραγώγηση, τις συγχωνεύσεις τμημάτων και την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης, οι εκπαιδευτικοί στα σχολεία έχουν ανάγκη από ένα ζωντανό, μάχιμο και πλήρως συγκροτημένο συνδικάτο. Αντίθετα, γινόμαστε μάρτυρες μιας απαράδεκτης κατάστασης που καθηλώνει τα εργαλεία του κινήματός μας.

Συγκεκριμένα, το Κέντρο Μελετών και Τεκμηρίωσης της ΟΛΜΕ, ένα κρίσιμο επιστημονικό και ερευνητικό όπλο στα χέρια των εκπαιδευτικών για την αποδόμηση της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής, παραμένει ουσιαστικά παράλυτo. Η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά τις ΣΥΝΕΚ, οι οποίες, εγκλωβισμένες σε εσωπαραταξιακές έριδες, προσωπικές στρατηγικές και μοιρασιά καρεκλών, δεν καταλήγουν για τον ορισμό των εκπροσώπων τους για τη συγκρότηση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΕΜΕΤΕ.  Συγκεκριμένα, μετά από ενάμιση μήνα αναμονής για ορισμό των εκπροσώπων τους, πραγματοποιήθηκε η συγκρότηση του ΔΣ του ΚΕΜΕΤΕ στις αρχές Οκτώβρη με τη συμμετοχή δυο εκπροσώπων τους, και στη συνέχεια ακυρώθηκε αφού στην ουσία διασπάστηκε η παράταξη των ΣΥΝΕΚ στο ΔΣ της ΟΛΜΕ, το οποίο έχει και την ευθύνη της έγκρισης των μελών  του ΚΕΜΕΤΕ. Έκτοτε στις συνεδριάσεις του ΔΣ της ΟΛΜΕ υπάρχει επιμονή και επιλογή των δυο μελών του ΔΣ που έχουν εκλεγεί με το ψηφοδέλτιο των ΣΥΝΕΚ να μην βρίσκουν λύση για την εκπροσώπησή τους στο ΔΣ του ΚΕΜΕΤΕ, εξαιτίας εσωτερικών τους αντιπαραθέσεων. Ωστόσο, εμφανίζουν αρραγές μέτωπο στην υποστήριξη θέσεων που αντιστρατεύονται τα συμφέροντα του κλάδου: αποδέχονται την αυτοαξιολόγηση των σχολικών μονάδων, το προσοντολόγιο, εφαρμόζουν τον νόμο Χατζηδάκη με τις ηλεκτρονικές εκλογές, μπλοκάρουν αποφάσεις για στάσεις εργασίας και εκπροσώπηση της ΟΛΜΕ σε πειθαρχικά ή δικαστικές διώξεις Xοτζόγλου, Έβρος, κτλ.

Αυτή είναι η αλήθεια, την οποία η ΑΣΕ σε ανακοίνωσή της παρουσιάζει ως κύρια ευθύνη από κοινού όλων των άλλων παρατάξεων, όχι ως κύρια ευθύνη των ΣΥΝΕΚ (ταυτίζοντάς τις μάλιστα), προκειμένου να βρει άλλη μια ευκαιρία για να χτυπήσει τις ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ που έχουν συνεισφέρει τα μέγιστα δεκαετίες τώρα με την παρουσία (ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΗΝ ΑΠΟΥΣΙΑ ΤΟΥΣ) στο ΚΕΜΕΤΕ: Με έρευνες και εκδηλώσεις προσανατολισμένες στα πιο κρίσιμα προβλήματα του κλάδου και της εκπαίδευσης, προσφέροντας πολύτιμα επιχειρήματα ενάντια στην αντιλαϊκή/αντιεκπαιδευτική πολιτική των κυβερνήσεων διαχρονικά. Οι Παρεμβάσεις ήταν εκείνη η δύναμη που πάλεψε και έσπασε το κλίμα “επιστημονισμού” και παλεύει σταθερά να είναι το ΚΕΜΕΤΕ ένα μάχιμο όργανο της Ομοσπονδίας που να τεκμηριώνει τα επίμαχα αιτήματα και διεκδικήσεις του κλάδου και όχι ένα φυτώριο επίδοξων ερευνητών που θα οργανώνουν μέχρι και ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ!!! (κάθε συσχετισμός με παρόμοιες απόπειρες της ΓΣΕΕ  είναι εντελώς συμπτωματικός!).

Η ΑΣΕ σπεύδει μάλιστα να αιτιολογήσει τη φαεινή πρότασή της να συγκροτηθεί αντικαταστατικά 7μελές ΚΕΜΕΤΕ (!) πρόταση που υποστηρίχτηκε και από τη ΔΑΚΕ από την οποία υπαναχώρησε στη συνέχεια, επικεντρώνοντας στην ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ανάγκη επικαιροποίησης των “ενιαίων κειμένων” για να στηριχθεί ο κλάδος να αντισταθεί στην “εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση της σχολικής μονάδας”!!! Δεν μας είπαν, όμως, ένα παράδειγμα σχολείου που ανέβασε “ενιαία” κείμενα, όταν τους το ζητήσαμε στο ΔΣ της ΟΛΜΕ, για να αποδείξουν ότι είναι ένας συλλογικός τρόπος αντίστασης!!! Στην πραγματικότητα, όταν ο μηχανισμός των πλατφορμών και το αξιολογικό πλαίσιο είναι δεδομένα, οι συντονιστές ομάδων ελέγχονται από τις διευθύνσεις των σχολείων, το να “εισηγηθείς” ενιαία κείμενα γίνεται μόνο για τα μάτια και εκ του ασφαλούς. Όταν, μάλιστα, “ανακάλυψε” η ΑΣΕ τα ενιαία “ταξικά” κείμενα, μετά τις ΣΥΝΕΚ, ήταν μόνο η αρχή της διολίσθησης από την απεργία-αποχή γενικώς, για την οποία δήλωσε στο 22ο Συνέδριο ότι “εξυπηρέτησε τους στόχους του κινήματος σε άλλες συνθήκες, ενώ σήμερα χρειάζεται “επαναπροσδιορισμός” των μορφών αγώνα”!!! Η ΑΣΕ επέλεξε να ψηφίσει μαζί με τις ΣΥΝΕΚ, παρά την προσπάθεια να υπάρξει συνθετική  πρόταση – απόφαση αντίστοιχη με αυτή που είχαν καταθέσει από κοινού Παρεμβάσεις ΑΣΕ στο 21ο συνέδριο,  μπλοκάροντας συνεδριακή απόφαση για την κάλυψη του κλάδου από όλο το αξιολογικό πλαίσιο.  

Οι εκπρόσωποι των Παρεμβάσεων από την άλλη, στην πρώτη κιόλας συνεδρίαση του ΔΣ του ΚΕΜΕΤΕ καταθέσαμε ένα σύνολο προτάσεων διετίας για ημερίδες και έρευνες με ζητήματα αιχμής τη μισθολογική κατάσταση μας και τις συνθήκες εργασίας  με τη συμμετοχή εκπροσώπων Ομοσπονδιών άλλων ευρωπαϊκών χωρών, το πολλαπλό βιβλίο- προγράμματα σπουδών, το Εθνικό Απολυτήριο, τις πειθαρχικές διώξεις για συνδικαλιστική δράση και α-α και την πραγματοποίηση συνεδρίου με θέμα την Ιδιωτικοποίηση της Εκπαίδευσης.

   Όσο για την παράταξη των ΣΥΝΕΚ, για την οποία οι Παρεμβάσεις έδειξαν τον απαραίτητο σεβασμό δίνοντας ένα μικρό και όχι απεριόριστο περιθώριο, να εξομαλύνουν τις εσωτερικές τους έριδες και να καταλήξουν σε μια πρόταση και όχι να απαιτούν από τα μέλη του ΔΣ της ΟΛΜΕ να πάρουν θέση για το ποιος έχει δίκιο,  θεωρούμε πως η  παράταση από τη μεριά τους αυτού του αδιεξόδου δείχνει πλήρη αποκοπή από τις ανάγκες της βάσης των εκπαιδευτικών. Όταν οι εσωτερικοί συσχετισμοί και οι παραταξιακές ισορροπίες μπαίνουν πάνω από το συλλογικό συμφέρον του κλάδου, το αποτέλεσμα είναι η υπονόμευση των ίδιων των αγώνων μας. Η γραφειοκρατική αδράνεια αφήνει ελεύθερο το πεδίο στο Υπουργείο Παιδείας να αλώνει τα εργασιακά και μορφωτικά δικαιώματα χωρίς επιστημονικά τεκμηριωμένη αντίσταση από τα θεσμοθετημένα όργανα της Ομοσπονδίας.

Το συνδικάτο και οι δομές του δεν είναι ιδιοκτησία καμίας παράταξης και δεν μπορούν να κρατούνται όμηροι εσωκομματικών διεργασιών.

    Απαιτούμε:

  • Την άμεση, χωρίς άλλη καθυστέρηση, οριστική συγκρότηση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΕΜΕΤΕ.
  • Να σταματήσει η εργαλειοποίηση των οργάνων του κλάδου για μικροπαραταξιακά οφέλη.
  • Τη λειτουργία του ΚΕΜΕΤΕ στην υπηρεσία των αναγκών του εκπαιδευτικού κινήματος, για την αποκάλυψη των ταξικών φραγμών στην εκπαίδευση και τη στήριξη των απεργιακών μας κινητοποιήσεων.

Οι εκπαιδευτικοί δίνουν τη μάχη καθημερινά στα σχολεία και στους δρόμους. Απαιτούν από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και όχι να οχυρώνονται πίσω από γραφειοκρατικά αδιέξοδα λόγω προσωπικών εσωτερικών διαφωνιών των παρατάξεων ούτε να εργαλειοποιούν τα πάντα ως επικοινωνιακά πυροτεχνήματα για να τερματίσουν “πρώτες” στην κούρσα της ΤΗΛΕ-ΚΑΛΠΗΣ που ανοίγει το δρόμο στην πλήρη εφαρμογή του ν. Χατζηδάκη!

Ο ΝΟΜΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ!

ΑΠΕΧΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ ΑΠΌ ΤΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ!

Read next

  • Facebook
  • X
  • LinkedIn
  • Threads
  • Pinterest
  • WhatsApp
  • Telegram
  • Trello
  • Email
  • Εκπαίδευση
  • Ανακοινώσεις
  • Εκπαίδευση
  • Ανακοινώσεις
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Εκπαίδευση
  • Διεθνή
  • Ιστορία
  • Πολιτισμός
  • Επιστήμη - Θεωρία - Ιδεολογία
  • Αθλητικά
  • Κοινωνικά
  • Κέρκυρα
    • Περιφ. Ιονίων Νήσων
  • Ποιοι Είμαστε

Διάβασε ακόμα...   

Ακτοπλοϊκή ομηρία για τους κατοίκους των Διαποντίων – Στη Λευκάδα το «ΒΑΜΟΣ»
Κέρκυρα 02-11-26

Ακτοπλοϊκή ομηρία για τους κατοίκους των Διαποντίων – Στη Λευκάδα το «ΒΑΜΟΣ»

Ωνάσεια σχολεία: Δεύτερες συμπληρωματικές εξετάσεις εν μέσω σχολικής χρονιάς – Πανελλαδικός αγώνας για τον αποχαρακτηρισμό τους
Εκπαίδευση 02-11-26

Ωνάσεια σχολεία: Δεύτερες συμπληρωματικές εξετάσεις εν μέσω σχολικής χρονιάς – Πανελλαδικός αγώνας για τον αποχαρακτηρισμό τους

Γαρίτσα
Κέρκυρα 02-11-26

Γαρίτσα

ΓΑΡΙΤΣΑ * του Γιώργου Καγκουρίδη Η δρεπανοειδής ακρογιαλιά στα νότια του Φρούργιου του Παγιού. Η ανατολική μεγάλη σπιάτζα της έξω των τειχών Παγιάς Πόλης. Η αγαπημένη βόρτα των απανταχού...

«Τέρμα οι χαμηλοί τόνοι» – Κάλεσμα για αγωνιστική κλιμάκωση και αποχή από τις e-εκλογές
Εκπαίδευση 02-11-26

«Τέρμα οι χαμηλοί τόνοι» – Κάλεσμα για αγωνιστική κλιμάκωση και αποχή από τις e-εκλογές

Το ΚΕΜΕΤΕ δεν μπορεί να παραμένει όμηρος των ενδο-παραταξιακών αντιπαραθέσεων
Εκπαίδευση 02-11-26

Το ΚΕΜΕΤΕ δεν μπορεί να παραμένει όμηρος των ενδο-παραταξιακών αντιπαραθέσεων

2 Νοεμβρίου 1911: Γεννιέται ο Οδυσσέας Ελύτης, ο ποιητής του «Άξιον Εστί» (ΒΙΝΤΕΟ)
Πολιτισμός 02-11-26

2 Νοεμβρίου 1911: Γεννιέται ο Οδυσσέας Ελύτης, ο ποιητής του «Άξιον Εστί» (ΒΙΝΤΕΟ)

Κύριε Πιτσιλή, το ψάρι βρoμάει
Επικαιρότητα 02-11-26

Κύριε Πιτσιλή, το ψάρι βρoμάει

Σαν σήμερα 2 Νοέμβρη στην Κέρκυρα
Κέρκυρα 02-11-26

Σαν σήμερα 2 Νοέμβρη στην Κέρκυρα

Ο Καραγκιόζης CEO
Επικαιρότητα 02-11-26

Ο Καραγκιόζης CEO

Κρίσιμες ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ
Διεθνή 02-11-26

Κρίσιμες ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ

Το παγόβουνο της διδασκαλίας: Όσα δεν βλέπουμε μέσα στην τάξη
Εκπαίδευση 02-11-26

Το παγόβουνο της διδασκαλίας: Όσα δεν βλέπουμε μέσα στην τάξη

Κέρκυρα Πρωτοκύριακο Νοεμβρίου 1941: Η πρώτη αντιστασιακή πράξη από μαθητές του Γυμνασίου!
Κέρκυρα 01-11-26

Κέρκυρα Πρωτοκύριακο Νοεμβρίου 1941: Η πρώτη αντιστασιακή πράξη από μαθητές του Γυμνασίου!

Διαβάζουν Κάφκα εκεί στο Υπουργείο;
Εκπαίδευση 01-11-26

Διαβάζουν Κάφκα εκεί στο Υπουργείο;

H KΡΗΤΗ ΞΕΣΗΚΩΝΕΤΑΙ - η Κέρκυρα συνηθίζει την παρακμή
Κέρκυρα 01-11-26

H KΡΗΤΗ ΞΕΣΗΚΩΝΕΤΑΙ - η Κέρκυρα συνηθίζει την παρακμή

Ορεστειακά 1903: Όταν η μετάφραση του Αισχύλου βάφτηκε με αίμα
Ιστορία 01-11-26

Ορεστειακά 1903: Όταν η μετάφραση του Αισχύλου βάφτηκε με αίμα

1 Νοέμβρη 1920: Η κάλπη ανατρέπει τον Βενιζέλο – Ο πόλεμος συνεχίζεται
Ιστορία 01-11-26

1 Νοέμβρη 1920: Η κάλπη ανατρέπει τον Βενιζέλο – Ο πόλεμος συνεχίζεται

Σαν σήμερα 1 Νοέμβρη 1940: Οι πρώτοι ιταλικοί βομβαρδισμοί στην Κέρκυρα το 1940
Κέρκυρα 01-11-26

Σαν σήμερα 1 Νοέμβρη 1940: Οι πρώτοι ιταλικοί βομβαρδισμοί στην Κέρκυρα το 1940

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani
Copyright © 2026 drepani.gr. Με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματος.
Το Joomla! είναι Ελεύθερο Λογισμικό που διατίθεται σύμφωνα με τη Γενική Δημόσια Άδεια Χρήσης GNU.