• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Επικαιροτητα

Οριστική ταφόπλακα στο ΕΣΥ θα σημάνει η «αναμόρφωση» που έταξε προεκλογικά ο Κ. Μητσοτάκης

May 23, 2023 678

 Το σχέδιο αναμόρφωσης του ΕΣΥ παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα πλαίσια της προεκλογικής του εκστρατείας. Αυτοί που έβαλαν ταφόπλακα στο ΕΣΥ και είναι υπεύθυνοι για την κατάρρευση των νοσοκομείων, τις παραιτήσεις εκατοντάδων γιατρών και τους χιλιάδες θανάτους εκτός ΜΕΘ μιλάνε για «αναμόρφωση» του ΕΣΥ, θέτοντας κριτήρια κόστους .

«Είναι φθηνότερο να προλαμβάνεις από το να θεραπεύεις», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στα σχέδια της Νέας Δημοκρατίας για το ΕΣΥ. Με αυτή τη χαριτωμένη και ταυτόχρονα χυδαία φράση ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί να υπερασπιστεί την πολιτική που εφαρμόστηκε στο ΕΣΥ. Το κλείσιμο νοσοκομείων, τη σταθερή υποχρηματοδότηση του ΕΣΥ, την υποστελέχωση σε γιατρούς, νοσηλευτές και λοιπό υγειονομικό προσωπικό, την έλλειψη βασικών αναλώσιμων και εξοπλισμού. Με αυτή την απλή και περιεκτική φράση ξεκαθάρισε ότι στόχος της ΝΔ για το ΕΣΥ είναι η περαιτέρω μείωση του κόστους περίθαλψης. Έτσι η πρόληψη δεν αντιμετωπίζεται ως η βέλτιστη για τον ασθενή πρακτική, αλλά ως η φθηνότερη πρακτική έναντι της περίθαλψης. Εδώ όμως δεν μιλάμε καν για την ενίσχυση της πρόληψης έναντι της υποχρηματοδότησης των νοσοκομείων. Εδώ μιλάμε για ρυθμίσεις και μέτρα που θα περιορίσουν τη δυνατότητα πρόσβασης στα νοσοκομεία, την ίδια στιγμή που υποχρηματοδοτούνται και απαξιώνονται όλες οι βαθμίδες υγείας, πρωτοβάθμιες δομές, νοσοκομεία, κέντρα υγείας κλπ.

Οι στοχεύσεις της Νέας Δημοκρατίας για το ΕΣΥ φάνηκαν σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας, που η υποστελέχωση, η χρηματοδότηση και η έλλειψη ΜΕΘ κόστισαν τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους. Φάνηκε με τις χιλιάδες αναστολές εργασίας γιατρών, νοσηλευτών και εργαζομένων του ΕΣΥ. Φάνηκε με το νομοσχέδιο του Θάνου Πλεύρη για το νέο ΕΣΥ, με την είσοδο ιδιωτών στα νοσοκομεία, με τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή, με τον προσωπικό γιατρό που έρχεται να περιορίσει την απευθείας πρόσβαση των ασθενών στα νοσοκομεία.

Οι στοχεύσεις της ΝΔ για το ΕΣΥ φάνηκαν από την πρόσφατη εγκύκλιο που επιχείρησε να φέρει η αναπληρώτρια υπουργός υγείας, Μίνα Γκάγκα. Εγκύκλιο η οποία εισάγει το καθεστώς «εφημερίας τομέα», δηλαδή σε κάθε εφημερία συγκεκριμένου τομέα νοσοκομείου, να εφημερεύει γιατρός ο οποίος θα καλύπτει και άλλες ειδικότητες οι οποίες παρουσιάζουν έλλειψη, πχ ο χειρουργός να καλύπτει τη θέση ορθοπεδικού. Το καθεστώς αυτό θέτει σε κίνδυνο τις ζωές των ασθενών και διαμορφώνει επικίνδυνες συνθήκες εργασίας για το ιατρικό προσωπικό. Κάτω από την κατακραυγή, τις καταγγελίες και τα εξώδικα των ιατρικών ενώσεων και των σωματείων, τελικά αποσύρθηκε.

Οι στοχεύσεις της ΝΔ για το ΕΣΥ φαίνονται από τις πολύ πρόσφατες δηλώσεις του Θάνου Πλεύρη για τον νέο χάρτη του ΕΣΥ, με βάση τον οποίο τα νοσοκομεία κοντινών περιοχών θα συγχωνευτούν ή θα συρρικνωθούν. Σε νοσοκομεία της περιφέρειας που είναι υποστελεχωμένα, ο Θάνος Πλεύρης εισηγείται την κατάργηση ειδικοτήτων. Έτσι, εκεί που σήμερα υπάρχει έλλειψη παθολόγου, θα συνεχίσει να υπάρχει έλλειψη παθολόγου, αλλά δεν θα θεωρείται «έλλειψη» διότι θα έχει καταργηθεί η ειδικότητα.

Οι στοχεύσεις τη ΝΔ για το ΕΣΥ φαίνονται από το πρόγραμμα αξιολόγησης που παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας για «αξιολόγηση σε όλα τα επίπεδα, κλινικά και οικονομικά». Με άλλα λόγια το υποστελεχωμενο νοσοκομείο, το οποίο λόγω των ελλείψεων θα έχει αυξημένα ποσοστά θνητότητας, θα υποχρηματοδοτείται ακόμα περισσότερο ή θα κλείνει! Αυτό σημαίνει «αξιολόγηση των κλινικών αποτελεσμάτων».

Έτσι εννοούν την «αναμόρφωση» και έτσι την υπηρετούν… Υποβάθμιση, απαξίωση και συρρίκνωση των δημόσιων δομών υγείας, νέοι φραγμοί στην πρόσβαση των πλατιών λαϊκών στρωμάτων στη δημόσια περίθαλψη, ενίσχυση των ιδιωτικών κλινικών και των ιδιωτικών κεφαλαίων στην υγεία, που γιγαντώνονται πάνω στα ερείπια του ΕΣΥ.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

 
Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« June 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search