• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Επικαιροτητα

Εργατικό "ατύχημα¨ στον Δήμο Ξάνθης

June 06, 2023 590

Μια ακόμα εργαζόμενη στην καθαριότητα Δήμου τραυματίστηκε σε εργατικό “ατύχημα”. Συγκεκριμένα, η εργαζόμενη στο τμήμα καθαριότητας του Δήμου Ξάνθης υπέστη ακρωτηριασμό του δαχτύλου της την Παρασκευή 2 Ιουνίου στη λήξη της βάρδιας. 

 Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Ξάνθης ζητάει να διαλευκανθούν οι συνθήκες και να ληφθούν άμεσα μέτρα για την προστασία των εργαζόμενων:

Συγκεκριμένα αναφέρει η ανακοίνωση:
«Τις τελευταίες μέρες συμβαίνουν σωρεία εργατικών ατυχημάτων σε όλη την Ελλάδα, άλλα θανατηφόρα και άλλα με σοβαρούς τραυματισμούς εργαζομένων. Όπως στο Πέραμα, στη Σαντορίνη, στη Στυλίδα, ενώ ο κλάδος των ΟΤΑ είναι από αυτούς με το μεγαλύτερο ποσοστό εργατικών ατυχημάτων, με τελευταία το ατύχημα στον Δήμο Ηλιούπολης, αλλά και το σοβαρό εργατικό ατύχημα που έγινε στο τμήμα καθαριότητας του Δήμου Ξάνθης με το ακρωτηριασμό δακτύλου εργαζόμενου την Παρασκευή 2 Ιουνίου στην λήξη της βάρδιας. Τα τελευταία χρόνια, η κατάσταση με τους νεκρούς και τσακισμένους εργάτες στην καθαριότητα των δήμων είναι τραγική.
Αιτία είναι η εντατικοποίηση της εργασίας λόγω της έλλειψης προσωπικού, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, τα κακοσυντηρημένα παλιά μηχανήματα και οχήματα, τα λειψά έως ανύπαρκτα μέσα προστασίας, η εγκληματική αδιαφορία των υπευθύνων. Υπεύθυνες είναι οι πολιτικές όλων των κυβερνήσεων, της πλειοψηφίας των δημάρχων, και ενός συστήματος που βλέπει ως κόστος την υγιεινή και ασφάλειά των εργαζομένων, ως κόστος την ανανέωση μηχανημάτων και υποδομών και θυσιάζει τις ζωές και την υγεία των εργαζομένων.

Μπορεί σε ένα πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ξάνθης να εγκρίθηκε αγορά νέων απορριμματοφόρων και καλαθοφόρου οχήματος, αλλά τι γίνεται με τα παλιά οχήματα, όπως αυτό που έγινε η αιτία να γίνει το νέο ατύχημα;

Τίθενται σοβαρά ερωτήματα για το συμβάν εάν παρενέβει ο τεχνικός ασφαλείας του Δήμου Ξάνθης, εάν ενημερώθηκε και πως παρενέβει ο γιατρός Εργασίας, όπως επίσης εάν είναι επαρκής η εκπαίδευση των εργαζομένων για την αποφυγή αλλά και την αντιμετώπιση των εργατικών ατυχημάτων. Είναι αρνητικό που η νομοθεσία προβλέπει ο τεχνικός ασφαλείας και ο γιατρός εργασίας να είναι εξωτερικός συνεργάτης και να περνάει μόνο λίγες ώρες το μήνα σε κάθε δήμο.

Παράλληλα απαιτούμε:

Την άμεση διαλεύκανση των συνθηκών του δυστυχήματος, να μην υπάρξει καμία συγκάλυψη.

Να καταλογιστούν οι ευθύνες και να αποκαλυφθούν οι ελλείψεις των μέτρων ασφάλειας.
Να γίνουν άμεσα όλοι οι αναγκαίοι έλεγχοι από τους αρμόδιους φορείς και να παρθούν από την Δημοτική αρχή όλα τα μέτρα που απαιτούνται για την προστασία της υγείας των εργαζομένων, της ασφάλειας των φορτηγών και του εξοπλισμού στο τμήμα καθαριότητας του Δήμου Ξάνθης. Να ελέγχονται τακτικά και να γίνεται έγκαιρα η επισκευή βλαβών και η περιοδική συντήρηση των οχημάτων. Να γίνει εκσυγχρονισμός των οχημάτων.

Προσλήψεις και σωστή διαχείριση του προσωπικού. Οι εργαζόμενοι να εκτελούν εργασίες σύμφωνα με τις δυνατότητες και δυνάμεις τους. Ταυτόχρονα απαιτείται συνεχή εκπαίδευση των εργαζομένων για την αποφυγή αλλά και αντιμετώπιση ατυχημάτων.
Να χορηγούνται έγκαιρα όλα τα ΜΑΠ στους δικαιούχους.

Ενίσχυση του ΣΕΠΕ και τακτικός έλεγχος σε κάθε χώρο δουλειάς.

Να ενισχυθεί το πλαίσιο για τον Τεχνικό Ασφαλείας και τον Γιατρό Εργασίας. Να απασχολούνται με μόνιμη και σταθερή εργασία στους Δήμους.

Να γίνουν μελέτες επαγγελματικού κινδύνου και επαγγελματικών ασθενειών.»

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« December 2023 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search