«Το Πρόγραμμα Σταθερότητας δεν περιλαμβάνει μια σειρά από πράγματα, τις καινούργιες πολιτικές μας. Νομικά δεν μπορούμε να βάλουμε στο Πρόγραμμα Σταθερότητας τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις», είπε ο Σκυλακάκης στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ FM (συνέντευξη στη Λυμπεράκη). Αυτό σημαίνει πως οι μπαλκονάτες εξαγγελίες του Μητσοτάκη για αυξήσεις μισθών και συντάξεων και χιλιάδες προσλήψεις στο ΕΣΥ δεν… παίζουν. 

«Βεβαίως έχουν κατατεθεί έξω τα δημοσιονομικά», συνέχισε ο Σκυλακάκης, αλλά στο καπάκι παραδέχτηκε πως οι προβλέψεις για τους μισθούς μέχρι το 2026, που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας «είναι σαν να μην επρόκειτο να υπάρχουν αλλαγές». Δεν φημίζεται για τα καλά ελληνικά του ο νεοφιλελεύθερος μεγαλοαστός, αλλά η τελευταία δυσνόητη πρόταση πρόδωσε την ταραχή του, καθώς άρχισε να συνειδητοποιεί ότι… έπαθε Κατρούγκαλο, ότι έγινε κι αυτός ένας από τους «μαρτυριάρηδες».

Μετά προσπάθησε να τα μπουρδουκλώσει περισσότερο. Είπε ότι το Πρόγραμμα Σταθερότητας φτάνει μέχρι το 2026 (ένα χρόνο προτού λήξει το ανώτατο όριο θητείας της επόμενης κυβέρνησης) και πως είναι κάτι διαφορετικό από το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. «Εμείς έχουμε κάνει ένα πρόγραμμα που έχει 6 δισ. μέσα στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και 3 δισ. πρόσθετα που λέμε ότι υπάρχει δημοσιονομικός χώρος», είπε κι όποιος κατάλαβε κάτι να έρθει να το πει και σ’ εμάς. Διότι το… φτωχό μας το μυαλό δεν μπορεί να καταλάβει πώς οι προεκλογικές εξαγγελίες της ΝΔ δεν περιλαμβάνονται στο «μακροοικονομικό σενάριο», αλλά περιλαμβάνονται στο «δημοσιονομικό χώρο», ο οποίος αποκτά έτσι μια… μεταφυσική διάσταση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ανάσανε: επιτέλους, απέκτησε και η ΝΔ τον Κατρούγκαλό της! «Ο “μαρτυριάρης“ κ. Σκυλακάκης παραδέχτηκε ότι στο πρόγραμμα σταθερότητας που έχει καταθέσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, στις Βρυξέλλες, δεν περιλαμβάνονται οι προεκλογικές υποσχέσεις Μητσοτάκη. Δεδομένου, ότι η ομολογία έγινε πολλές φορές μετά από διαδοχικές ερωτήσεις της δημοσιογράφου, κανείς δεν μπορεί να επικαλεστεί το γλωσσικό ολίσθημα», ανακοίνωσε η Κουμουνδούρου. Και συνέχισε (είχε συγγραφική έξαρση η εκπρόσωπος Πόπη): «Ο κ. Μητσοτάκης ψευδώς υποστηρίζει ότι όλα τα μέτρα του προγράμματός του έχουν κατατεθεί στις Βρυξέλλες, αντιθέτως καμία προεκλογική υπόσχεσή του δεν έχει κατατεθεί. Ο κ. Μητσοτάκης ψευδώς διατείνεται ότι το πρόγραμμά του είναι κοστολογημένο. Ο κ. Μητσοτάκης ψευδώς υπόσχεται ότι θα δώσει αυξήσεις 25% στους εργαζόμενους. Η αλήθεια είναι ότι οι προεκλογικές δεσμεύσεις του κ. Μητσοτάκη είναι κούφιες. Υπόσχεται πράγματα που δεν θα υλοποιηθούν και κρύβει άλλα ακραία, όπως η διαλογή ασθενών στα νοσοκομεία, που σχεδιάζει να υλοποιήσει».

Οσο κι αν προσπάθησε το μιντιακό σύστημα της ΝΔ να θάψει το θέμα που εγέρθηκε (μόνο τον κακομοίρη τον Κατρούγκαλο τον έσκισαν όταν είπε τα δικά του), παραήταν χοντρά αυτά που είπε ο Σκυλακάκης. Οπότε ανέλαβε ο Σκέρτσος να… αποκαταστήσει την αλήθεια. Με το γνωστό ύφος του ξεγάνωτου ντενεκέ που παριστάνει τον προφέσορα, είπε ότι στο Πρόγραμμα Σταθερότητας «περιλαμβάνονται όλα τα προεκλογικά μέτρα», όμως «έχουμε μέτρα που αναφέρονται ονομαστικά και μέτρα προεκλογικά μετά την κατάθεση του προγράμματος, που δεν αναφέρονται ονομαστικά»!

Πώς γίνεται να περιλαμβάνονται μέτρα χωρίς να αναφέρονται; Αυτά μόνο ένας προφέσορας της ανωτάτης… φακιρικής σαν τον Σκέρτσο μπορεί να το εξηγήσει: «Στη σελ. 7 & 17 του προγράμματος Σταθερότητας, περιλαμβάνονται όλα τα προεκλογικά μέτρα ως προς το δημοσιονομικό τους κόστος για την περίοδο 2023-2026 και 2027. Με βάση το σενάριο βάσης για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας δημιουργούνται κάποια πλεονάσματα που θα διατεθούν για τα μέτρα που δεν αναφέρονται ονομαστικά. Από το υπερπλεόνασμα, από το άνω του 2%  πλεόνασμα που δημιουργείται τα επόμενα χρόνια, έχουμε γράψει ρητά ότι θα χρηματοδοτηθούν τα μέτρα του προγράμματος της ΝΔ που δεν αναφέρονται ονομαστικά»!

Καταλάβατε; Ούτε κι εμείς. Το μόνο βέβαιο είναι πως μετά τη μεταφυσική διάσταση του «δημοσιονομικού χώρου» αποκτήσαμε κι άλλο ένα μεταφυσικό μέγεθος, το «υπερπλεόνασμα». Αυτά που τάζει ο Μητσοτάκης προεκλογικά για μισθούς, συντάξεις και ΕΣΥ δεν αναφέρονται μεν ονομαστικά, αλλά υπάρχουν. Δεν φαίνονται, αλλά… ίπτανται στους αιθέρες μαζί με το «υπερπλεόνασμα». Γι’ αυτό μιλάμε για ανωτάτη φακιρική.

Ο Τσίπρας κατέβαλε μια ύστατη προσωπική προσπάθεια να σηκώσει το θέμα, τρεις μέρες πριν από τις εκλογές, καλώντας τον Μητσοτάκη να αποπέμψει τον Σκυλακάκη, όμως ο Μητσοτάκης επανέλαβε αλαζονικά ότι όλες οι προεκλογικές εξαγγελίες του θα εφαρμοστούν. Και βέβαια, πήρε υπό την προστασία του τον Σκυλακάκη, ο οποίος είναι «δικός του» άνθρωπος, γι’ αυτό και του έδωσε όλες τις σοβαρές αρμοδιότητες στο υπουργείο Οικονομικών (κυρίως τη διαχείριση του Ταμείου Ανάκαμψης) αφήνοντας τον Σταϊκούρα να παιδεύεται με την… εσπρεσιέρα στο κτίριο της οδού Νίκης.

Η «κοστολόγηση» έπαιξε πολύ από πλευράς ΝΔ κατά την προεκλογική περίοδο της 21ης του Μάη. Τώρα, στις δεύτερες εκλογές, την ψιλοπαράτησε, γιατί δεν είχε νόημα. Την επανέφερε ο Σκυλακάκης και με δυσμενή για τη ΝΔ τρόπο, αφού αποδεικνύεται και αυτή… ακοστολόγητη και τα στελέχη της «ακομβίωτα» (για να θυμηθούμε έναν από τους λόγους που οι καραβανάδες μοιράζουν κρατήσεις και φυλακές στα φαντάρια που έχουν βάλει στο μάτι).

Τι είναι αυτό το «Πρόγραμμα Σταθερότητας» που ενέσκυψε ξαφνικά στην προεκλογική αντιπαράθεση; Είναι ένα εργαλείο της μεταμνημονιακής επιτροπείας. Οι ελληνικές αστικές κυβερνήσεις έχουν αναλάβει την υποχρέωση να καταρτίζουν τέτοια προγράμματα, τα οποία εγκρίνονται από τους υπάλληλους των ιμπεριαλιστών δανειστών στις Βρυξέλλες. Τα βασικά μεγέθη αυτών των προγραμμάτων είναι σαν τις δέκα εντολές με τις οποίες κατέβηκε ο Μωυσής από το όρος Σινά: απαγορεύεται να παραβιαστούν. Πρέπει να εξασφαλίζεται πρωτογενές πλεόνασμα συγκεκριμένου ύψους, που κάποιοι στο πρόσφατο παρελθόν το αποκαλούσαν «ματωμένο πλεόνασμα», αλλά μετά το τρίτο Μνημόνιο και το «ίσιωμα» των πρώην «αντιμνημονιακών» έγινε σκέτο πλεόνασμα, χωρίς επιθετικό προσδιορισμό που να παραπέμπει στο άγριο στύψιμο του ελληνικού λαού.

Χωρίς μεγάλη προσπάθεια μπορούμε να διακρίνουμε στα όσα δήλωσαν ο Σκυλακάκης και ο Σκέρτσος πως η μόνη σταθερά είναι η υποχρέωση για την «παραγωγή» συγκεκριμένων πρωτογενών πλεονασμάτων, το ύψος των οποίων συμφώνησε ο ΣΥΡΙΖΑ με την τρόικα και προσυπέγραψαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ όταν ψήφιζαν το τρίτο Μνημόνιο και την τρίτη δανειακή σύμβαση.

Τα συμφωνημένα πρωτογενή πλεονάσματα είναι η μόνη σταθερά. Ολα τα υπόλοιπα, οι μισθοί στο δημόσιο, οι συντάξεις, οι δαπάνες για την Υγεία κτλ, είναι μεταβλητές. Εξαρτώνται από το αν θα υπάρξει «υπερπλεόνασμα». Κάντε, όμως, την εξής απλή σκέψη: το 2020-22, που ο ελληνικός καπιταλισμός γνώρισε μια σχετική ανάπτυξη (αναμενόμενη, μετά από μια δεκαετή καταστροφική κρίση, στη διάρκεια της οποίας «χάθηκε» το ένα τέταρτο του ελληνικού ΑΕΠ), δεν υπήρξε καμιά αύξηση μισθών, υπήρξε μια πολύ κάτω από τον επίσημο (πλαστό, υποτιμημένο) πληθωρισμό αύξηση συντάξεων, ενώ η Υγεία αποσαθρώθηκε ακόμα πιο πολύ. Υπάρχει περίπτωση να γίνει το αντίθετο τα επόμενα χρόνια, που η σχετική ανάπτυξη θα είναι συρρικνωμένη (άρχισε ήδη από το 2023) και κάποια στιγμή θα υπάρξει ύφεση;

Η ΝΔ κάνει ψεύτικες προεκλογικές εξαγγελίες. Αυτό αποκαλύφθηκε από τον «μαρτυριάρη» Σκυλακάκη. Οι άλλοι τι κάνουν, αληθινές; Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ αμφισβήτησαν την αλήθεια των προεκλογικών εξαγγελιών του Μητσοτάκη, χωρίς να αμφισβητούν το Πρόγραμμα Σταθερότητας και τα «ματωμένα πλεονάσματα». Είναι χαρακτηριστικά αυτά που είπε ο Τσίπρας στη διακαναλική συνέντευξή του: «Επειδή τεσσεράμισι χρόνια ήμουνα πρωθυπουργός της χώρας και σε πολύ δύσκολες δημοσιονομικά συνθήκες, ξέρω ακριβώς τι σημαίνει η κατάρτιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, το οποίο παραδίδει μια κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και με πολύ αυστηρούς όρους δεν μπορεί να ξεφύγει από αυτό».

Και για να είναι «και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ», και με τις υποχρεώσεις έναντι των ιμπεριαλιστών δανειστών και με τα ψέματα που φλομώνει τον ελληνικό λαό, εκφώνησε την εξής παπάρα: «Εγώ δεν έρχομαι να πω ότι μπορούμε να βγούμε έξω από τα πλαίσια που ορίζει η ανάγκη να διατηρήσουμε το δημόσιο χρέος σε τροχιά βιωσιμότητας και δεν μπορούμε να πάμε σε έναν προϋπολογισμό ο οποίος δεν θα λαμβάνει υπόψη τους δημοσιονομικούς περιορισμούς. Αλλά μπορούμε να πάμε σε ένα άλλο μείγμα πολιτικής που θα δημιουργεί δημοσιονομικό χώρο, προκειμένου να κάνεις τις αναγκαίες παρεμβάσεις και τομές που θα καλύψουν τις μεγάλες τρύπες, τα μεγάλα τραύματα του κοινωνικού κράτους».

Μετά τον φακίρη Σκέρτσο ο… Ιησούς Τσίπρας, που θα πολλαπλασιάσει τα ψάρια και το κρασί και θα περάσουν… μπέικα οι συνδαιτυμόνες Ελληνες και Ελληνίδες!

Πολύ προτού ξεσπάσει η διαμάχη μεταξύ των «ακοστολόγητων» για το ποιος είναι περισσότερο συνεπής έναντι των μετα-μνημονιακών υποχρεώσεων, είχαμε αναφερθεί στο συγκεκριμένο θέμα, περιγράφοντας τις κατευθύνσεις για τους λεγόμενους νέους οικονομικούς κανόνες της ΕΕ, που θα ισχύσουν από 1.1.2024. Η σχετική συζήτηση σε επίπεδο κυβερνήσεων ακόμα δεν έχει ξεκινήσει, όμως η Κομισιόν σκληραίνει συνεχώς τις δικές της προτάσεις.