• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Επικαιροτητα

Γη, ύδωρ και νέοι παράδες για λίγους «κληρώνουν» στο Ιόνιο τον Οκτώβριο

August 17, 2023 1804

Γράφει ο Ορφέας Ρίτσος

Βάλθηκε μοναχή της να αναδείξει την αλήθεια που κρύβουν οι έως τώρα ηγεσίες της. Ότι αποτελεί κι αυτή μηχανισμό ανακατανομής του πλούτου υπέρ των ισχυρών και ότι με τις εκλογές για νέα Αρχή στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (ΠΙΝ) στις 8 και στις 15 Οκτωβρίου αναθέτουμε στη μία ή στην άλλη κοινωνικοπολιτική δύναμη να επιλέξει ποιών τις ανάγκες και τις προτεραιότητες να προτάξει. Πώς αλλιώς να σχολιάσει κανείς, φίλες και φίλοι, το ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΠΙΝ, με «άνωθεν» βέβαια εντολή που αφορά όλες τις Περιφέρειες, όρισαν τον Οκτώβριο ως τον μήνα που θα εγκαινιαστεί στα νησιά του Ιονίου νέος «γύρος» διανομής δωρεάν επιχορηγήσεων και φορολογικών απαλλαγών υπέρ επενδυτών, ήδη αγωνιούντων βεβαίως για τον νικητή, αφού τα «δώρα» χρειάζονται απαραιτήτως τη δική του τζίφρα!

Έως τις... 13 Οκτωβρίου, παρακαλώ, θα υποβληθούν στην ΠΙΝ και στο υπουργείο Ανάπτυξης προς εξέταση νέα σχετικά επενδυτικά σχέδια, για να ακολουθήσει η «μοιρασιά» απροσδιόριστων ακόμη ως προς το τελικό ύψος τους πόρων, αλλά οπωσδήποτε της τάξεως αρκετών εκατομμυρίων ευρώ, που δήθεν «δεν υπάρχουν», καθώς μας λένε, για άλλα ζωτικά έργα κοινωνικής προτεραιότητας. 

Μια υπερτοπική «επενδυτική κοινότητα» εχόντων, που έχει καθιερώσει τη γνωστή αδιαφανή αγγλοσαξονική διάλεκτο και μεθοδολογία για τις μπίζνες της ενώ μοιάζει να τραγουδά «Ζάκυνθος και Κεφαλονιά - Κέρκυρα και Λευκάδα πλουτίζουν την Ελλάδα» των δικών τους πορτοφολιών, ετοιμάζεται. Με επιτελεία ειδικών συμβούλων και παρατρεχάμενων ομάδων λόμπι ημεδαπών και αλλοδαπών επενδυτών - του τύπου μερικών αυτού του χώρου που ήδη φιγουράρουν σε ορισμένα ψηφοδέλτια - δίνει τη δική της, άμεσα συνυφασμένη βέβαια με την εκλογική, παράλληλη μάχη οικειοποίησης δημόσιων πόρων, κάνοντας χρήση σχετικών ελαστικών σαν φούσκες νόμων, εν ονόματι της ανάπτυξης στην ΠΙΝ. 

Σημαίνουν χρήμα οι εκλογές για την ΠΙΝ, αυτή τη φορά περισσότερο από οποιαδήποτε προηγούμενη, καθώς ανάλογα με το αποτέλεσμά τους κάποια κοινωνική τάξη θα κερδίσει πολλά και κάποια άλλα τόσα θα χάσει. Τα περί «αυτοδιοικητικών εκλογών», όπως μαρτυρεί και η αποφασιστική αρμοδιότητα της ΠΙΝ σε θέματα σχετικά με την επιχορήγηση ιδιωτικών επενδύσεων, ανήκουν σε ξεπερασμένους, άλλους καιρούς. Το χρήμα «κάνει βόλτες» εδώ κι εκεί για να κερδίσει ούτως ή άλλως. Συμφέροντα ποικίλα και κάθε μεγέθους συγκρούονται. Για το «πάνω χέρι» στο Ιόνιο Πέλαγος. Μην γίνει καμιά «στραβή» και 'ρθουν τα κάτω - πάνω.  

Έως τις 13 Οκτωβρίου, λοιπόν, καθώς τα νησιά μας θα αδειάζουν από το «τουριστομάνι», διάφοροι παλιοί και νέοι επενδυτές θα πουν γραπτά στην Περιφέρεια, μα «για το καλό» της ΠΙΝ και στο υπουργείο Ανάπτυξης κυρίως, πόσα γυρεύουν να τους δώσουν από τις τσέπες μας για να «αναπτύξουν» τα νησιά μας!

Νόμοι ελαστικοί που μεταξύ πολλών άλλων βαφτίζουν επενδυτές εκατομμυρίων ευρώ ως «πολύ μικρούς» και ονομάζονται αναπτυξιακοί, με πρώτον και καλύτερο ανάμεσά τους τον «προοδευτικό» νόμο 4399/2016 που πιστά εφαρμόζει η ΝΔ αφού μαζί με το ΠΑΣΟΚ είχε υπερψηφίσει την ουσία του, θα ενεργοποιηθούν εκ νέου στα νησιά μας και γενικότερα στη χώρα, τον προσεχή Οκτώβριο, για τουριστικές επενδύσεις. Αυτή τη φορά κάνει πρεμιέρα, ουσιαστικά, για την «ενίσχυση τουριστικών επενδύσεων», ο ανάλογος «μπλε» νόμος 4887/2022. 

Ο κύκλος υποβολής αιτήσεων επενδυτικών σχεδίων για ενίσχυση ξεκίνησε στις 12 Ιουνίου και συμπεριλαμβάνει... και τι δεν συμπεριλαμβάνει: Ακόμη και επιδοτήσεις για τους μισθούς των ξενοδοχοϋπαλλήλων! Είναι κι αυτές «επιλέξιμες προς ενίσχυση δαπάνες». Θεωρείται επένδυση όποιο έξοδο των επιχειρήσεων μπορείτε να φανταστείτε! Επιδοτείται αδρά και η πλέον πρόσφορη μέθοδος φοροδιαφυγής και μεταφοράς κερδών στο εξωτερικό ονομαζόμενη... «μεταφορά τεχνολογίας»! 

Συνωστισμός ενδιαφερομένων που προδιαγράφει «σφαγή» ήδη σημειώνεται. Ποιος θα πρωτοπάρει τους προβλεπόμενους να αυξηθούν στην πορεία λόγω «μεγάλης ζήτησης» σχετικούς κρατικούς πόρους, που χειρίζονται - αυτή τη φορά για επιμέρους σχέδια με δαπάνη έως 1 εκατ. ευρώ αλλά και μεγάλων επιχειρήσεων ως μικρών - το Τμήμα Κινήτρων Περιφερειακής Ανάπτυξης της Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της ΠΙΝ και για μεγαλύτερου ύψους κυρίως ανάλογες υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης και που η κατανομή τους στο επίπεδο της ΠΙΝ προϋποθέτει αποφάσεις της Περιφερειακής Αρχής με σύμφωνη γνώμη υποτίθεται αντιπροσωπευτικής Επιτροπής Φορέων, από την οποία ο μεγαλύτερος επτανησιακός φορέας έκφρασης και συμφερόντων των εργαζομένων στα ξενοδοχεία και σε κάθε οικονομική δραστηριότητα, δηλαδή το Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας, έχει αποκλειστεί; Πού θα πάει η «μερίδα του λέοντος» επιδοτούμενων σε ποσοστά που κυμαίνονται από τουλάχιστον 40% έως 60% και βάλε των «επιλέξιμων επενδυτικών δαπανών»; 

Στην πράξη «χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα», καθώς λέει ο λαός μας, με την περίφημη κατηγοριοποίηση των επιχειρήσεων σε «μεγάλες», «μεσαίες» και «πολύ μικρές ή μικρές», αφού στις τελευταίες επιτρέπεται να είναι και ο Ρότσιλντ μέτοχος και θεωρείται πως υπάρχουν δήθεν επιχειρήσεις τέτοιου πραγματικού μεγέθους που είναι σε θέση να υλοποιήσουν επενδύσεις δεκάδων εκατομμυρίων, ενώ θεωρούνται «μεσαίες» και «μικρομεσαίες» άλλες μεγάλες, αρκεί το προσωπικό τους να μην υπερβαίνει τα 250 άτομα και ο ετήσιος τζίρος τους να μην ξεπερνά τα 50 εκατομμύρια! 

Αν το θελήσει ο λαός και αυτά βέβαια μπορεί να αλλάξουν και να μπει τουλάχιστον κάποια τάξη και να έχει η ΠΙΝ λόγο σε όλα τα σχετικά και του υπουργείου Ανάπτυξης που μοιράζει πάλι το πιο πολύ χρήμα πατώντας σε διατάξεις λειτουργίας και κανόνων της ΠΙΝ!

Σήμερα δεν γίνεται λόγος βέβαια για χρήμα τύπου «επιστρεπτέων προκαταβολών» σε επιχειρήσεις που πραγματικά έχουν ανάγκη για να σταθούν και να προχωρήσουν, με παράδες έστω από την τσέπη μας που όμως κάποια στιγμή σιγά - σιγά ίσως ή σε βάθος χρόνου θα επιστραφούν στα ταμεία απ' όπου αντλήθηκαν, στο πλαίσιο κάποιας πολιτικής που κατά το κυρίαρχο δόγμα πρεσβεύει πως ωφελώντας λίγους μπορεί και να ωφελείς πολλούς και να «αναπτύσσεις» τον τόπο, έστω χωρίς κοινωνικά κριτήρια. Εδώ πρόκειται για «πάρε και ξέχνα τα», όταν για να συμβαίνει αυτό εκτυλίσσονται κοινωνικές τραγωδίες, η ζωή γίνεται για τους πολλούς πολύ πιο δύσκολη και η καλή πρόσβαση στην Υγεία συχνά παίρνει διαστάσεις φτωχοποίησης και Γολγοθά.

 

ghydor003

 

Τεχνητά νησιά 

Τον Οκτώβριο, λένε οι πληροφορίες, θα κριθεί από τους αρμόδιους του λεγόμενου Ταμείου Ανάπτυξης το αν και πόσο θα επιχορηγηθεί από τους πόρους του το κυοφορούμενο - τρικομματικής αποδοχής στην Κέρκυρα - σχέδιο δημιουργίας στο Ιόνιο ενός πρώτου ιδιωτικού τεχνητού τουριστικού νησιού, εγκατεστημένου σε ακτή της νότιας Κέρκυρας. Αρωγός του έχει σταθεί σε μια ένδειξη κατάπτωσης πολιτικής και ξένης προς το Ιόνιο λαϊκό αίσθημα, με τις συνήθεις βέβαια «επιφυλάξεις» και «προϋποθέσεις» που τελικά γίνονται «έπεα πτερόεντα», η ίδια η υπό την τρέχουσα διοικητική σύνθεση ΠΙΝ. 

Αλλά αυτό βεβαίως μπορεί και να αλλάξει και να μην επεκταθεί στο Ιόνιο!

Υπάρχει, βλέπετε, η «Λαϊκή Συσπείρωση Ιονίων Νήσων», η οποία ανταποκρίθηκε πιστεύουμε σε πάγιες επιλογές της συντριπτικής πλειονότητας του λαού των νησιών μας και καταψήφισε το νησί - έκτρωμα που το άκουσμά του και μόνο θα ξεσήκωνε σαν μια γροθιά τον Γρηγόριο Ξενόπουλο, τον Άγγελο Σικελιανό, την Ειρήνη Δεντρινού, τον Ανδρέα Λασκαράτο, τον Κωνσταντίνο Θεοτόκη και όλους εκείνους! 

Ρωτήθηκε ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Παπαθανάσης δημόσια, μέσω του «corfupress.com», κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο νησί των Φαιάκων: 

Αν υποτεθεί ότι μπορεί κι ένας απλός δημότης να ρωτήσει κάτι τον επισκεπτόμενο το νησί μας κ. υπουργό που πέρυσι υπέγραψε απόφαση για δωρεάν επιδότηση 14 εκατ. ευρώ από τις τσέπες μας σε επένδυση ξενοδοχειακής φίρμας πολυτελείας στην περιοχή της Μπενίτσας, μήπως μπορεί να μας πει και πόσα εκατομμύρια ευρώ έχουν σκοπό να δώσουν μαζί με την ΠΙΝ, από τους πόρους του Ταμείου της ανάκαμψης εκείνων που κολυμπούν στο χρήμα και της παράκαμψης των αναγκών όσων αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα, για το έκτρωμα δημιουργίας ιδιωτικού τεχνητού τουριστικού νησιού πολυτελείας στη νότια Κέρκυρα; 

Δεν έβγαλε άχνα ο υπουργός. 

Όλοι μπορούμε να υποθέσουμε το γιατί. 

Ύδωρ και γη του Ιονίου για λίγους με επιβάρυνση της τσέπης των πολλών. Γη και ύδωρ πάμφθηνα. 

Να πόσο φθηνά από τη μια και πόσο δαπανηρά από την άλλη:

 

ghydor004

 

Γη με τιμή σαν να 'ταν ξέρα, αλλά φοροαπαλλαγμένη

Τι αχνοφαίνονται στην πιο πάνω εικόνα που συνόδευε ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής Κέρκυρας του ΚΚΕ στις 14 Ιουνίου 2023; Στοιχεία υπουργικής απόφασης του τέλους του 2022, η οποία παρέχει φορολογική απαλλαγή που δεν έχει δοθεί ποτέ σε άλλη από την εικονιζόμενη - και ευεργετημένη από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων - ξενοδοχειακή επένδυση σε νησί του Ιονίου: 

Φοροαπαλλαγή ύψους 10.000.000 ευρώ!

Σημείωνε η ανακοίνωση, για το τι συμβαίνει πια στο Ιόνιο:

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η υπαγωγή στις διατάξεις του ν. 4399/2016 που αφορά την «Γενική Επιχειρηματικότητα», της εταιρείας που ίδρυσε και κατασκευάζει το Ikos Odisia στο χώρο του πρώην Club Med. Στην συγκεκριμένη απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης εγκρίνεται ποσό ενίσχυσης για την εταιρεία, με τη μορφή της φορολογικής απαλλαγής, στο ύψος των 10 εκατομμυρίων ευρώ!!! (...) Ο συγκεκριμένος νόμος είναι νόμος της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που με μεγάλη χαρά αξιοποίησε η κυβέρνηση της ΝΔ για να «ξελαφρώσει» από φόρους 10 εκατομμυρίων μία πολυεθνική (...) Προσφέρουν απλόχερα διευκολύνσεις και φοροαπαλλαγές στους λίγους. Τουλάχιστον τώρα πια ξέρουμε καλά τι αφορούν οι περιβόητες «επενδύσεις» και πως χτίζεται το «θαύμα του τουρισμού». Επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές πάνω σε τσακισμένα εργασιακά δικαιώματα, κακοπληρωμένες δουλειές και υπερωρίες. Η συγκεκριμένη εταιρεία δεν εφαρμόζει καν τη μικρή αύξηση μισθών που προβλέπει η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του κλάδου και που μάλιστα έχει κηρυχθεί υποχρεωτική. Ας βγάλει ο λαός τα συμπεράσματά του για τον τρόπο που οι κυβερνήσεις, η Περιφερειακή Αρχή Ιονίων Νήσων και η Δημοτική Αρχή του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας έχουν στρώσει με κάθε τρόπο το κόκκινο χαλί στη συγκεκριμένη εταιρεία. Φοροαπαλλαγές, χρηματοδοτήσεις, παραχωρήσεις, διευκολύνσεις και προκλητική ασυλία στο όνομα της «ανάπτυξης για όλους».

Το εξής σχόλιο, που δημοσιεύτηκε στο «corfupress.com», λέει κι άλλα γι' αυτή την υπόθεση τουριστικής επένδυσης που προχώρησε - σε πείσμα των αντιδράσεων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» που κάθε άλλο παρά έχει παραιτηθεί από τις θέσεις της - με εισφορά υποτιμημένου χρήματος αντί γης, σε παραλιακή γη με απλησίαστες τιμές για τους κοινούς θνητούς στη βορειοανατολική Κέρκυρα:  

Στη Δασιά και στον Ύψο, λοιπόν, κάνει 29,34 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο! Άριστα! Πέραν αυτού, θυμάται κανείς ότι η απόφαση που είχε λάβει το δημοτικό συμβούλιο κατά πλειοψηφία το 2020 όριζε πως η επενδύτρια εταιρεία, έναντι της «υπό προϋποθέσεις» αποδοχής του αιτήματός της για προσφορά στον Δήμο χρήματος αντί γης (70 στρεμμάτων όπως λεγόταν), όφειλε, πρώτον να εισφέρει στον Δήμο εντός του 2021 εφάπαξ όλο το ποσό που θα καθοριζόταν δικαστικώς και, δεύτερον, να επωμιστεί πλήρως τη δαπάνη κατασκευής σχολείου ή ενός άλλου προφανώς εξίσου πολυδάπανου έργου Κοινής Ωφέλειας στην περιοχή; Θυμάται κανείς και τις επιπρόσθετες διαβεβαιώσεις της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων πως η επενδύτρια εταιρεία θα εισέφερε στον Δήμο πέντε από τα τελικώς 245 στρέμματά της και άλλα διάφορα «αντισταθμιστικά οφέλη»; Μήπως θυμάται κανείς και το ρεπορτάζ  της ίδιας της ΕΡΤ στις 30 Νοεμβρίου 2020, σύμφωνα με το οποίο θα ακολουθούσε «καταβολή χρηματικού ποσού περίπου 2,5 έως 3 εκατομμύρια ευρώ» στον Δήμο; Να λέμε και... πάλι καλά όμως! Διότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων στις 29 Ιουνίου 2023 έκρινε, ορίζοντας τελικά σε 2,05 εκατ. ευρώ το τίμημα, ότι βάσει του ν. 4759/2020 (που ψηφίστηκε από τη Βουλή τις μέρες που λαμβάνονταν στην Κέρκυρα οι επίμαχες αποφάσεις με βάση προβλέψεις προγενέστερου νόμου και λεγόταν ότι ο Δήμος... δεν θα ήξερε τι να τα κάνει τα 70 σχεδόν στρέμματα), η υποχρέωση της επενδύτριας εταιρείας για εισφορά γης στον Δήμο δεν υπερβαίνει, όπως υποστηρίζεται, τα 27,6 στρέμματα (27.645 τ.μ.). Συνεπώς, όπως αναφέρεται στην απόφαση, το οφειλόμενο τίμημα είναι 0,81 εκατ. ευρώ. Κρίθηκε, ωστόσο, ότι το θέμα εμπίπτει σ' ένα συναφές άρθρο για «εκκρεμείς υποθέσεις» αυτού του είδους, το οποίο έχει συμπεριληφθεί στον άσχετο κατά τα άλλα με τέτοια θέματα ν. 5037/2023 που ψηφίστηκε από τη Βουλή τον περασμένο Μάρτιο και αφορούσε κυρίως την εμπορευματοποίηση του νερού με ένταξή του σε Ρυθμιστική Αρχή, αλλά καθιέρωσε και νέες πολεοδομικές και άλλες ευκολίες για ξενοδόχους, μεταφέροντας συγχρόνως από τα δικαστήρια στις Οικονομικές Εφορίες και σε εκτιμητές τις αρμοδιότητες καθορισμού του τιμήματος όταν επιλέγεται η εισφορά χρήματος αντί γης. Με επίκληση τιμής 29,34 ευρώ ανά τετραγωνικό  μέτρο στην περιοχή και με κριτήριο τα σχεδόν 70 στρέμματα (69.750 τ.μ.) που είχαν αρχικώς ειπωθεί σε αυτή την επί τριετία «εκκρεμή υπόθεση», κατόπιν εφαρμογής διάταξης του ν. 5037/2023, προέκυψε το τίμημα των 2,05 εκατ. ευρώ (επιτρέπεται ένσταση εντός 30 ημερών), λίγο μετά τη χορήγηση στην επενδύτρια εταιρεία φορολογικής απαλλαγής 10 εκατ. ευρώ για το ξενοδοχείο της. Και μη χειρότερα!...

Κι όμως, σιωπή εκκωφαντική υπήρξε για όλα αυτά από τις απολύτως συγκλίνουσες σε τέτοια ζητήματα παρατάξεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ στο απερχόμενο περιφερειακό συμβούλιο Ιονίων Νήσων. Αλλά, καθώς λίγο μετά τον Οκτώβριο αναμένονται και επ' αυτού του θέματος νέες «ρυθμίσεις» λόγω «εκκρεμοτήτων», δεν ξεχνούν όλοι πόσα οφείλονται στον λαό!

Κλείνοντας κάπου εδώ - για να περάσουμε με άλλα στοιχεία στα νοτιότερα νησιά του Ιονίου -  κάποια απολύτως επίκαιρα σχετικά θέματα της Κέρκυρας με ένα τελευταίο συναφές ζήτημα, αφού είναι νωπό στο διαδίκτυο το αναλυτικό κείμενο με τον τίτλο «Η δικαιοσύνη και τα ξενοδοχειακά αστέρια της Κέρκυρας» για τον απίστευτο πακτωλό κρατικών χρημάτων που έρευσε και ρέει σε ξενοδοχειακά ταμεία από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και αδιαμαρτύρητα εκ μέρους της από τα αρμόδια υπουργεία, με βάση την «αναπτυξιακή» νομοθεσία, μην ξεχνάμε ότι για τον Οκτώβριο σχεδιάζεται, καθώς φαίνεται, η έναρξη «προωθημένων» κατασκευαστικών εργασιών άλλου ιδιωτικού και υπό πώληση ομίλου για ξενοδοχειακό - τουριστικό «χωριό» με λιμενική υποδομή στην γνωστή ως Ερημίτης πιο όμορφη και ακόμη καταπράσινη, παρά μιαν περίεργη πυρκαγιά, παραθαλάσσια περιοχή της Κέρκυρας.

 

ghydor005

 

Κάποιοι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΑΣΑ στην ΠΙΝ αναμασούν τώρα διάφορα «αντιστασιακά» για να θολώσουν τα νερά και να υποστηρίξουν μια δήθεν «ήπια ανάπτυξη» της περιοχής σε μιαν υπόθεση με αλληλοσυγκρουόμενα μεγάλα και τάχα «πράσινα» οικονομικά συμφέροντα, ενώ είναι οι ίδιοι που το 2018 δεν βρήκαν μια... ανάσα να βγάλουν για την εικονιζόμενη πιο πάνω επικροτημένη με ειρωνείες από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ απόφαση της τότε κυβέρνησης, δια χειρός του αντιπροέδρου της Γιάννη Δραγασάκη, να δώσει στον Αμερικανό επενδυτή φοροαπαλλαγή 1,50 εκατ. ευρώ για το λιμάνι του. 

 

ghydor006

 

Τυρβάζοντες περί άλλων θεμάτων του ίδιου ζητήματος είχαν «καταπιεί» χωρίς ανάσα και την παρόμοια ξεχωριστή υπουργική απόφαση αυτού του προβεβλημένου κυβερνητικού αξιωματούχου για έτερη φοροαπαλλαγή, ύψους 2,66 εκατ. ευρώ αυτή τη φορά, για τις πολυτελείς κλίνες της ίδιας πάμπλουτης νεοϋρκέζικης επενδυτικής εταιρείας, ενώ οι ίδιοι υπέγραφαν ανάλογες αποφάσεις για άλλους μεγαλοσχήμονες Ιόνιους επενδυτές, διακηρύσσοντας ως επιτυχία τους το ότι συγχρόνως ανέσυραν από το χρονοντούλαπο της ΠΙΝ και προώθησαν «παγωμένες» επί χρόνια λοιπές υποθέσεις για επιχορηγήσεις ξενοδόχων, λες και τα χρήματα που τους έδιναν τα έβγαζαν από τσέπη δική τους κι όχι του καθημαγμένου ληστευόμενου λαού! 

Κάπως έτσι, με περίεργες συμπράξεις, στη διάρκεια του απερχόμενου Π.Σ. της ΠΙΝ φτάσαμε και σε απολύτως νόμιμη κατά τα άλλα επιχορήγηση επιχείρησης συγγενικής με μέλος του που παρουσιάστηκε ντυμένη στα «πράσινα» και έγινε στο διοικητικό επίπεδο ένα με τα «μπλε», ζήτημα όχι άσχετο ίσως με μια προφανή δυστοκία του ΠΑΣΟΚ να καταλήξει στο αν ήταν συμπολίτευση ή αντιπολίτευση στην ΠΙΝ και πόση ευθύνη φέρει για το χάλι της όλα αυτά τα τέσσερα τελευταία χρόνια! 

Η φορολογική αδικία στη Ζάκυνθο

 

ghydor007

 

Η Ζάκυνθος δεν υστερεί καθόλου, τηρουμένων των αναλογιών, σε ανάλογη ροή εκατομμυρίων σε λίγους εν ονόματι της «τουριστικής ανάπτυξης», σε σχέση με την Κέρκυρα, μολονότι υπάρχει ιδιαίτερη «στενότητα πόρων», όπως αντιτάσσεται, όταν ζητείται να καλυφθούν επείγουσες λαϊκές ανάγκες που μπορεί να στοιχίζουν λίγες δεκάδες χιλιάδες ευρώ. 

Ακολουθεί ενδεικτική λίστα με αποφάσεις των τελευταίων μηνών και ετών που έχουν ληφθεί για τη Ζάκυνθο είτε από την ίδια την ΠΙΝ είτε με τη συνενοχή της από το υπουργείο Ανάπτυξης κατά βάση σύμφωνα με τον ν. 4399/2016 του ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με ενδεικτικές αποφάσεις που «έτρεξαν» τα τελευταία χρόνια βάσει παλαιότερων νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, συχνά με επίκληση διατάξεων περί «πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων»: 

* Μαρκεσίνης Ι. & Π., 9 Ιουνίου 2022. Δημιουργία μονάδας Andromeda Hotel πέντε αστέρων και 137 κλινών στην περιοχή Παντοκράτορας Λαγανά, με ενισχυόμενο κόστος 5,10 εκατ. ευρώ. Επιχορήγηση ύψους 1,61 εκατ. ευρώ.

* St. John Villas, 28 Ιουλίου 2021. Εκσυγχρονισμός και επέκταση πεντάστερης μονάδας 161 κλινών στον Άγιο Ιωάννη Αρκαδίων, με ενισχυόμενο κόστος 2,97 εκατ. ευρώ. Φορολογική απαλλαγή ύψους 1,34 εκατ. ευρώ.

*Αλεξάνδρα - Αφοί Γιακουμέλου, 30 Σεπτεμβρίου 2014. Εκσυγχρονισμός μονάδας Alexandra Beach τεσσάρων αστέρων στη θέση Πλάνος, με ενισχυόμενο κόστος 2,33 εκατ. ευρώ. Επιχορήγηση ύψους 1,17 εκατ. ευρώ.

 

ghydor008

 

* Κληρονόμοι Αντωνίου Παράσχη, 13 Απριλίου 2020. Εκσυγχρονισμός και επέκταση μονάδας Mimoza Beach Hotel τεσσάρων αστέρων στο Αργάσι, με ενισχυόμενο κόστος 1,10 εκατ. ευρώ. Επιχορήγηση ύψους 0,35 εκατ. ευρώ.  

* Αφοί Ι. Ξένου  - Ξενοδοχείο Παλλάς, 6 Αυγούστου 2014. Δημιουργία τετράστερης μονάδας 99 κλινών στη θέση Παντοκράτορας Λαγανά, με ενισχυόμενο κόστος 4,46 εκατ. ευρώ. Επιχορήγηση ύψους 2,105 εκατ. ευρώ.  

* Τυρογαλάς, 29 Δεκεμβρίου 2011. Εκσυγχρονισμός μονάδας Στράντα Μαρίνα τριών αστέρων στην πόλη της Ζακύνθου, με ενισχυόμενο κόστος 0,60 εκατ. ευρώ. Επιχορήγηση ύψους 0,29 εκατ. ευρώ.  

* Κωνσταντίνος Μάργαρης - Κατερίνα Παλλάς, 20 Φεβρουαρίου 2020. Εκσυγχρονισμός μονάδας Κατερίνα Παλλάς τεσσάρων αστέρων στο Αργάσι, με ενισχυόμενο κόστος 1,85 εκατ. ευρώ. Επιχορήγηση ύψους 0,58 εκατ. ευρώ.  

* Ποταμίτης Διονύσιος, 22 Δεκεμβρίου 2015 τελική απόφαση. Εκσυγχρονισμός μονάδας Κονσταντίνος τριών αστέρων και 65 κλινών στις Αλυκές, με ενισχυόμενο κόστος 1,49 εκατ. ευρώ. Επιχορήγηση ύψους 0,69 εκατ. ευρώ.  

* ACCH Μονοπρόσωπη, 1 Δεκεμβρίου 2019.

Δημιουργία τετράστερης μονάδας 56 κλινών στην περιοχή Τραγάκι, με ενισχυόμενο κόστος 1,84 εκατ. ευρώ. Επιχορήγηση ύψους 0,58 εκατ. ευρώ.

* Καρακασίδης Διονύσιος, 28 Μαΐου 2014. Επέκταση μονάδας τριών αστέρων κατά 12 κλίνες στην περιοχή Λαγανάς, με ενισχυόμενο κόστος 0,79 εκατ. ευρώ. Επιχορήγηση ύψους 0,39 εκατ. ευρώ.

* Ιονική, 27 Ιουλίου 2022. Δημιουργία πεντάστερης μονάδας 56 κλινών στην περιοχή Μπόχαλη, με ενισχυόμενο κόστος 3,58 εκατ. ευρώ. Φορολογική απαλλαγή ύψους 0,895 εκατ. ευρώ.

* Φιλοξένια, 29 Νοεμβρίου 2021. Δημιουργία πεντάστερης μονάδας 123 κλινών στις Αλυκές, με ενισχυόμενο κόστος 6,05 εκατ. ευρώ. Επιχορήγηση ύψους 1,905 εκατ. ευρώ.

* Ιωάννης Ξένος - Παραλία ΒΕΖΑΛ, 23 Ιουλίου 2020. Δημιουργία πεντάστερης μονάδας 74 κλινών στην Παναγία Ψαρρού, με ενισχυόμενο κόστος 3,75 εκατ. ευρώ. Επιχορήγηση ύψους 1,18 εκατ. ευρώ.

* Ιωάννης Ξένος - Παραλία ΒΕΖΑΛ, 12 Δεκεμβρίου 2022. Εκσυγχρονισμός και αναβάθμιση μονάδας σε τετράστερη 182 κλινών, στον Πλάνο Αρκαδίων, με ενισχυόμενο κόστος 4,01 εκατ. ευρώ. Φορολογική απαλλαγή ύψους 1,80 εκατ. ευρώ.

* Χ. Ξένος - Xenon Hotels, 20 Ιουλίου 2021. Εκσυγχρονισμός και αναβάθμιση μονάδας Zante Maris σε πεντάστερη, στην περιοχή Αρκαδίων, με ενισχυόμενο κόστος 7,61 εκατ. ευρώ. Φορολογική απαλλαγή ύψους 1,90 εκατ. ευρώ.

* Χ. Ξένος - Xenon Hotels, 12 Δεκεμβρίου 2022. Εκσυγχρονισμός και αναβάθμιση μονάδας τριών αστέρων στην περιοχή Αργάσι, με ενισχυόμενο κόστος 3,48 εκατ. ευρώ. Φορολογική απαλλαγή ύψους 0,87 εκατ. ευρώ.

* Γιατράς Αθανάσιος - Πλάνος Μπητς, 13 Φεβρουαρίου 2014. Εκσυγχρονισμός και αναβάθμιση μονάδας τριών αστέρων και 75 δωματίων στην περιοχή Πλάνος, με ενισχυόμενο κόστος 1,66 εκατ. ευρώ. Επιχορήγηση ύψους 0,83 εκατ. ευρώ (50%). 

* Κάμελοτ, 11 Σεπτεμβρίου 2014. Δημιουργία τετράστερης μονάδας 117 κλινών στην περιοχή Κυψέλη Αρκαδίων, με ενισχυόμενο κόστος 3,42 εκατ. ευρώ. Επιχορήγηση ύψους 1,71 εκατ. ευρώ (50%).

* Καψάσκης Σπυρίδων & Σία, 7 Αυγούστου 2018. Δημιουργία τετράστερης μονάδας Olive Hill Pierros Prive'e Suites στον Λαγανά, με ενισχυόμενο κόστος 3,26 εκατ. ευρώ. Επιχορήγηση ύψους 1,03 εκατ. ευρώ.

* Αφοί Ν. Παπαϊωάννου, 27 Ιουλίου 2012. Εκσυγχρονισμός 135 κλινών της μονάδας Golden Bay τεσσάρων αστέρων και 250 κλινών, στη θέση Βασιλικό, με ενισχυόμενο κόστος 0,83 εκατ. ευρώ. Επιχορήγηση ύψους 0,40 εκατ. ευρώ. 

* Παναγιώτης και Λουκία Μάργαρη, πιστοποίηση 7 Απριλίου 2015.  Εκσυγχρονισμός της μονάδας Μέανδρος τεσσάρων αστέρων και 72 κλινών, στη θέση Καλαμάκι Λαγανά, με ενισχυόμενο κόστος 1,36 εκατ. ευρώ και σημαντική επιχορήγηση σύμφωνα με τον ν. 3299/2004. 

* Ραψομανίκης Δ. Α., 13 Δεκεμβρίου 2021. Δημιουργία τετράστερης μονάδας 208 κλινών στην περιοχή Πλάνος Τσιλιβί, με ενισχυόμενο κόστος 5,99 εκατ. ευρώ. Επιχορήγηση ύψους 1,89 εκατ. ευρώ.

* Καρμανιόλος, πιστοποίηση 10 Νοεμβρίου 2014. Εκσυγχρονισμός της μονάδας Karetta Beach δύο αστέρων και 160 κλινών, στη θέση Καλαμάκι Λαγανά, με ενισχυόμενο κόστος 1,75 εκατ. ευρώ και σημαντική επιχορήγηση σύμφωνα με τον ν. 3299/2004. 

* Β. Κυρές - Groupe Bleu Hotels, 9 Ιανουαρίου 2019. Δημιουργία πεντάστερης μονάδας 120 κλινών στην περιοχή Ακρωτήρι Μπόχαλης, με ενισχυόμενο κόστος 4,33 εκατ. ευρώ. Επιχορήγηση ύψους 1,37 εκατ. ευρώ.

* Εργοτέμ - Γαλαξίας, πιστοποίηση 25 Σεπτεμβρίου 2019. Εκσυγχρονισμός μονάδας τριών αστέρων και 172 κλινών, στη θέση Παντοκράτορας Λαγανά, με ενισχυόμενο κόστος 1,75 εκατ. ευρώ. Επιχορήγηση 3,13 εκατ. ευρώ.  

* Δημόλεια, 28 Μαΐου 2014. Εκσυγχρονισμός μονάδας Θέρετρο Ακτή Μεσογείου πέντε αστέρων και 81 κλινών, στον Λαγανά, με ενισχυόμενο κόστος 1 εκατ. ευρώ. Επιχορήγηση 0,50 εκατ. ευρώ.  

* Δεμέτης Α. & Ι. - City Hotel, 9 Ιουνίου 2020.    Δημιουργία μονάδας τριών αστέρων και 49 κλινών στο Τραγάκι, με ενισχυόμενο κόστος 1 εκατ. ευρώ. Επιχορήγηση ύψους 0,31 εκατ. ευρώ.

* Κυβετός, 14 Δεκεμβρίου 2022. Δημιουργία μονάδας τριών αστέρων και 49 κλινών στον Λαγανά, με ενισχυόμενο κόστος 1,17 εκατ. ευρώ. Επιχορήγηση ύψους 0,53 εκατ. ευρώ.

* Κυβετός, 13 Μαΐου 2020. Δημιουργία μονάδας τεσσάρων αστέρων και 98 κλινών στον Λαγανά, με ενισχυόμενο κόστος 2,65 εκατ. ευρώ. Επιχορήγηση ύψους 0,835 εκατ. ευρώ.

* Κυβετός, 13 Μαΐου 2020. Εκσυγχρονισμός και επέκταση κατά 10 κλίνες μονάδας Canadian Hotel τεσσάρων αστέρων και 98 κλινών στον Λαγανά, με ενισχυόμενο κόστος 2,81 εκατ. ευρώ. Επιχορήγηση ύψους 0,89 εκατ. ευρώ.

 

ghydor009

 

* Βυθούλκας, 25 Ιουλίου 2022. Δημιουργία τετράστερης μονάδας 72 κλινών στο Μουζάκι, με ενισχυόμενο κόστος 3,13 εκατ. ευρώ. Επιχορήγηση ύψους 0,985 εκατ. ευρώ.

* Σπύρος Μωραΐτης - Hotel Contessina, 17 Μαρτίου 2020. Δημιουργία τετράστερης μονάδας 180 κλινών σε περιοχή του νησιού, με ενισχυόμενο κόστος 5,98 εκατ. ευρώ. Επιχορήγηση ύψους 1,88 εκατ. ευρώ.

* ΤΟΓΕΒ - Βασιλικό, 16 Μαρτίου 2020. Επέκταση μονάδας στην περιοχή Βασιλικό, με ενισχυόμενο κόστος 4,33 εκατ. ευρώ. Επιχορήγηση ύψους 1,36 εκατ. ευρώ.

* Ιονίς, 2 Νοεμβρίου 2021. Δημιουργία πεντάστερης μονάδας 80 κλινών στον Λαγανά, με ενισχυόμενο κόστος 4 εκατ. ευρώ. Επιχορήγηση ύψους 1,80 εκατ. ευρώ.

* Λούγαρη - Καστέλλι, 13 Μαρτίου 2020. Δημιουργία πεντάστερης μονάδας στον Λαγανά, με ενισχυόμενο κόστος 4,58 εκατ. ευρώ. Επιχορήγηση ύψους 1,44 εκατ. ευρώ.

* Λεσάντε, 20 Ιουλίου 2022. Δημιουργία μονάδας 213 κλινών και τριών αστέρων στην τοποθεσία Ακρωτήρι Μπόχαλης, με ενισχυόμενο κόστος 6,22 εκατ. ευρώ. Φορολογική απαλλαγή ύψους 2,18 εκατ. ευρώ.

Η οικονομική αφαίμαξη στην Κεφαλονιά

 

ghydor010

 

Κι απ' τη Ζάκυνθο στην Κεφαλονιά, με τις ίσως ακόμα μεγαλύτερες ελλείψεις σε ορισμένους τομείς των κοινωνικών υποδομών, ποικίλοι - ξένοι κατά προτίμηση - επενδυτές καταφέρνουν ακατόρθωτα για τον κοινό νου πράγματα. 

Ιδού ενδεικτική πάλι ανάλογη λίστα:    

* Derian Investments, 31 Μαρτίου 2020  απόφαση υπαγωγής στις διατάξεις του ν. 4399/2016. Δημιουργία πεντάστερης μονάδας 95 κλινών σε περιοχή της Κεφαλονιάς, με ενισχυόμενο κόστος 5,015 εκατ. ευρώ. Επιχορήγηση ύψους 1,58 εκατ. ευρώ. 

* Φωκάς Οργάνωση και Εκμετάλλευση Ξενοδοχείων - Ηλέκτρα Κεφαλλονιά, 26 Μαΐου 2022. Επέκταση πεντάστερης μονάδας Electra Kefalonia Hotel κατά 135 κλίνες, στην περιοχή της Λειβαθούς, με ενισχυόμενο κόστος 6,72 εκατ. ευρώ. Επιχορήγηση ύψους 3 εκατ. ευρώ. 

* Φωκάς Οργάνωση και Εκμετάλλευση Ξενοδοχείων - Ηλέκτρα Κεφαλλονιά, 29 Ιουλίου 2014. Δημιουργία μονάδας τεσσάρων αστέρων και 55 κλινών στις Άμμες Λειβαθούς, με ενισχυόμενο κόστος 3,935 εκατ. ευρώ. Επιχορήγηση ύψους 1,97 εκατ. ευρώ.  

* Gallery Blue, 12 Δεκεμβρίου 2022. Δημιουργία πεντάστερης μονάδας 96 κλινών στη Σκάλα Ελειού Πρόννων, με ενισχυόμενο κόστος 4,70 εκατ. ευρώ. Επιχορήγηση ύψους 2,12 εκατ. ευρώ. 

* Gallery Blue Hotel, 30 Δεκεμβρίου 2022. Δημιουργία πεντάστερης μονάδας 132 κλινών στην περιοχή Σκάλα, με ενισχυόμενο κόστος 6,29 εκατ. ευρώ. Επιχορήγηση ύψους 2,83 εκατ. ευρώ.

* Gallery Blue, 30 Δεκεμβρίου 2022. Δημιουργία πεντάστερης μονάδας 99 κλινών στον Κάπρο Σκάλας Ελειού Πρόννων, με ενισχυόμενο κόστος 4,73 εκατ. ευρώ. Επιχορήγηση ύψους 2,13 εκατ. ευρώ.

 

ghydor011

 

* Ethos Gallery, 8 Δεκεμβρίου 2022. Δημιουργία πεντάστερης μονάδας 166 κλινών στην περιοχή Ακρωτήρι Μανώλη Παλικής, με ενισχυόμενο κόστος 8,70 εκατ. ευρώ. Επιχορήγηση ύψους 2,74 εκατ. ευρώ. 

* Μάλκον Ξενοδοχειακή, 24 Μαρτίου 2020. Δημιουργία πεντάστερης μονάδας 60 κλινών στα Τζαμαρελάτα Ερισού, με ενισχυόμενο κόστος 3 εκατ. ευρώ. Επιχορήγηση ύψους 0,95 εκατ. ευρώ.

* Διαχείριση Τουριστικών Καταλυμάτων Κεφαλονιάς, 14 Δεκεμβρίου 2022. Δημιουργία μονάδας τριών αστέρων σε τοποθεσία του νησιού, με ενισχυόμενο κόστος 1,64 εκατ. ευρώ. Επιχορήγηση ύψους 0,515 εκατ. ευρώ.

* Τουριστικές Επιχειρήσεις Κεφαλληνίας, 5 Νοεμβρίου 2021. Δημιουργία μονάδας τριών αστέρων και 168 κλινών στο Αργοστόλι, με ενισχυόμενο κόστος 5,475 εκατ. ευρώ. Επιχορήγηση ύψους 1,76 εκατ. ευρώ.

* Κάλσοφ, 13 Δεκεμβρίου 2021. Δημιουργία τετράστερης μονάδας 100 κλινών στο Τραπεζάκι Αργοστολιού, με ενισχυόμενο κόστος 5,14 εκατ. ευρώ. Επιχορήγηση ύψους 1,62 εκατ. ευρώ.

* Μ.Τ.Λ. Επενδύσεις Ακινήτων, 13 Δεκεμβρίου 2021. Δημιουργία τετράστερης μονάδας 92 κλινών στο Φισκάρδο, με ενισχυόμενο κόστος 4,30 εκατ. ευρώ. Επιχορήγηση ύψους 1,93 εκατ. ευρώ.

* Patria Terra, 25 Ιουλίου 2022. Δημιουργία πεντάστερης μονάδας 192 κλινών στην τοποθεσία Παλιάμπελα Ερισού, με ενισχυόμενο κόστος 8,615 εκατ. ευρώ. Επιχορήγηση ύψους 2,71 εκατ. ευρώ.

* Patria Terra, 25 Ιουλίου 2022. Δημιουργία πεντάστερης μονάδας 190 κλινών στην τοποθεσία Παλιάμπελα Ερισού, με ενισχυόμενο κόστος 8,05 εκατ. ευρώ. Επιχορήγηση ύψους 2,54 εκατ. ευρώ.

* Patria Terra, 25 Ιουλίου 2022. Δημιουργία πεντάστερης μονάδας στα Παλιάμπελα Ερισού, με ενισχυόμενο κόστος 9,46 εκατ. ευρώ. Επιχορήγηση ύψους 2,98 εκατ. ευρώ.

* Ionian Newco, 28 Ιουλίου 2022. Δημιουργία πεντάστερης μονάδας 150 κλινών στην τοποθεσία Ρατζακλί Σκάλας, με ενισχυόμενο κόστος 4,51 εκατ. ευρώ. Επιχορήγηση ύψους 1,42 εκατ. ευρώ.

* E-Commex, 2 Αυγούστου 2021. Δημιουργία πεντάστερης μονάδας 256 κλινών στον Σταυρό Ιθάκης, με ενισχυόμενο κόστος 15,90 εκατ. ευρώ. Επιχορήγηση ύψους 5 εκατ. ευρώ.

* Ionian Sun, 2 Νοεμβρίου 2021. Δημιουργία πεντάστερης μονάδας 150 κλινών στην περιοχή Λειβαθού, με ενισχυόμενο κόστος 4,49 εκατ. ευρώ. Επιχορήγηση ύψους 2,02 εκατ. ευρώ.

* Λα Σινιόρα, 14 Δεκεμβρίου 2021. Εκσυγχρονισμός και αναβάθμιση μονάδας La Signora σε τεσσάρων αστέρων, στα Λουρδάτα Λειβαθούς, με ενισχυόμενο κόστος 1,18 εκατ. ευρώ. Επιχορήγηση ύψους 0,53 εκατ. ευρώ.

* Ιόνιαν Πλάζα, 30 Σεπτεμβρίου 2014. Επέκταση μονάδας Ιόνιαν Πλάζα τριών αστέρων στο Αργοστόλι, με ενισχυόμενο κόστος 2,22 εκατ. ευρώ. Επιχορήγηση ύψους 1,11 εκατ. ευρώ (50%).

* Μιχαλάτου Μαρία, 15 Ιουνίου 2020. Δημιουργία μονάδας τριών αστέρων και 42 κλινών στην Πεσσάδα Λειβαθούς, με ενισχυόμενο κόστος 1,515 εκατ. ευρώ. Επιχορήγηση ύψους 0,47 εκατ. ευρώ.

* Ξενοδοχειακές - Τουριστικές Επιχειρήσεις Φισκάρδου, 14 Δεκεμβρίου 2022. Εκσυγχρονισμός μονάδας Emelisse πέντε αστέρων και λίγων κλινών στο Φισκάρδο, με ενισχυόμενο κόστος 0,65 εκατ. ευρώ. Επιχορήγηση ύψους 0,205 εκατ. ευρώ.

* Κεφαλονιά Άμμος Villas, 15 Ιουνίου 2020. Δημιουργία πεντάστερης μονάδας 37 κλινών σε περιοχή του νησιού, με ενισχυόμενο κόστος 1,82 εκατ. ευρώ. Επιχορήγηση ύψους 0,57 εκατ. ευρώ.

* Παγουλάτος Π. - Ειδύλλη, ολοκλήρωση 21 Ιουνίου 2016 και σταδιακή καταβολή ενισχύσεων με την πιστοποίηση της επένδυσης στη συνέχεια. Δημιουργία τετράστερης μονάδας 200 κλινών στην περιοχή Σκάλα, με ενισχυόμενο κόστος 11,42 εκατ. ευρώ. Επιχορήγηση ύψους 5,71 εκατ. ευρώ (50% του κόστους) και τραπεζικό δάνειο 2,85 εκατ. ευρώ (25%).  

* Pieno Di Luce, 7 Μαΐου 2018 απόφαση πιστοποίησης. Δημιουργία μονάδας τριών αστέρων και 36 κλινών στην περιοχή της Σκάλας, με ενισχυόμενο κόστος 0,96 εκατ. ευρώ. Επιχορήγηση ύψους 0,43 εκατ. ευρώ (45%).

* Pieno Di Vista, 12 Απριλίου 2011. Δημιουργία μονάδας τριών αστέρων και 36 κλινών στη θέση Κροπισιές της Σκάλας, με ενισχυόμενο κόστος 0,99 εκατ. ευρώ. Επιχορήγηση ύψους 0,44 εκατ. ευρώ (45%).

* Κουρκουμέλης Νικόλαος - Πασπάλης, 13 Δεκεμβρίου 2022. Εκσυγχρονισμός μονάδας Paspalis Hotel τριών αστέρων στην τοποθεσία Χιονάτα, με ενισχυόμενο κόστος 1,40 εκατ. ευρώ. Επιχορήγηση ύψους 0,63 εκατ. ευρώ.

 

ghydor012

 

* Τουριστικές Επιχειρήσεις Κεφαλληνίας, 5 Νοεμβρίου 2021. Δημιουργία μονάδας τριών  αστέρων και 168 κλινών στο Αργοστόλι, με ενισχυόμενο κόστος 5,475 εκατ. ευρώ. Επιχορήγηση ύψους 1,76 εκατ. ευρώ.

* Ξενοδοχειακές Παλλικής Κεφαλληνίας - Απολλωνία, 23 Αυγούστου 2011. Επέκταση μονάδας κατά 93 κλίνες, στην περιοχή Παλλικής, με ενισχυόμενο κόστος 5,705 εκατ. ευρώ. Επιχορήγηση ύψους 2,225 εκατ. ευρώ.

* Τόφαλος, 14 Δεκεμβρίου 2022. Δημιουργία μονάδας τριών αστέρων στο Αργοστόλι, με ενισχυόμενο κόστος 1,07 εκατ. ευρώ. Επιχορήγηση ύψους 0,48 εκατ. ευρώ.

* Sea Front, 14 Δεκεμβρίου 2022. Δημιουργία μονάδας πέντε αστέρων κοντά στο Ληξούρι, με ενισχυόμενο κόστος 2,88 εκατ. ευρώ. Επιχορήγηση ύψους 0,91 εκατ. ευρώ.

* Κατσιγιάννη Αφοί - Royal Dios, σε πρώτη φάση το 2010. Δημιουργία μονάδας τεσσάρων αστέρων στη θέση Λακύθρα Λειβαθούς, με ενισχυόμενο κόστος 1,55 εκατ. ευρώ. Επιχορήγηση ύψους 0,60 εκατ. ευρώ.

 

ghydor013

 

* Αφοί Γαλιατσάτου - Kefalonia Fuels, 19 Δεκεμβρίου 2022. Δημιουργία μονάδας τριών αστέρων σε περιοχή του νησιού, με ενισχυόμενο κόστος 0,97 εκατ. ευρώ. Επιχορήγηση ύψους 0,305 εκατ. ευρώ.

* Πολυτελείς Σουίτες Κεφαλονιάς, 16 Ιουλίου 2020. Δημιουργία μονάδας τριών  αστέρων και 88 κλινών στην περιοχή Καλυβάκια Καλλιγάτων Λειβαθούς, με ενισχυόμενο κόστος 2,91 εκατ. ευρώ. Απομένει ο καθορισμός του ύψους της επιχορήγησης.

 

ghydor014

 

Για ποιον πληρώνει τόσους φόρους η Λευκάδα 

Τελευταία, μόνο με αλφαβητική σειρά βέβαια από τα λοιπά Ιόνια νησιά πέραν εκείνου της έδρας της ΠΙΝ, η Λευκάδα. 

Φρίττει κανείς με εξοργιστικές επιχορηγήσεις, μαζί με άλλες συνηθισμένες, υπέρ και  επιχειρηματιών που δεν ξέρουν τι έχουν και άλλων που εμφανίζονται με τον μανδύα «πολύ μικρών και μικρών» εταιρειών, ικανών ωστόσο να αλιεύσουν εκατομμύρια με όχημα δωρεάν χρήμα από τις τσέπες μας και περαιτέρω φορολογική επιβάρυνση ημών προκειμένου να μην πληρώνουν φόρους οι ίδιοι. 

Ιδού μια αντίστοιχη λίστα που προέκυψε από τη ματιά μας στη Λευκάδα: 

* Atlas Resort, 31 Μαΐου 2022. Δημιουργία πεντάστερης μονάδας 196 κλινών στην τοποθεσία Μεγάλη Ράχη, με ενισχυόμενο κόστος 9,34 εκατ. ευρώ. Επιχορήγηση ύψους 2,94 εκατ. ευρώ.

* Akonia Resort, 22 Δεκεμβρίου 2021. Δημιουργία τετράστερης μονάδας 84 κλινών στο Μεγανήσι, με ενισχυόμενο κόστος 3,61 εκατ. ευρώ. Επιχορήγηση ύψους 1,625 εκατ. ευρώ.

* Luxurius Aeropi, 29 Ιουλίου 2021. Δημιουργία πεντάστερης μονάδας 60 κλινών στον Σκορπιό, κοντά στο Μεγανήσι, με ενισχυόμενο κόστος 24,70 εκατ. ευρώ. Επιχορήγηση ύψους 4,32 εκατ. ευρώ.

* GPG Resort - Greek Branch, 9 Αυγούστου  2021. Δημιουργία τετράστερης μονάδας 258 κλινών επί της νήσου Καστού, με ενισχυόμενο κόστος 11,91 εκατ. ευρώ. Επιχορήγηση ύψους 2,92 εκατ. ευρώ.

* Άγιος Νικήτας, 2 Νοεμβρίου 2021. Δημιουργία τετράστερης μονάδας 90 κλινών στην ομώνυμη περιοχή της Λευκάδας, με ενισχυόμενο κόστος 3,01 εκατ. ευρώ. Επιχορήγηση ύψους 1,35 εκατ. ευρώ.

 

ghydor015

 

* Μίγκος Θεόδωρος - Lefkatas, 28 Μαΐου 2014. Εκσυγχρονισμός και αναβάθμιση μονάδας τριών αστέρων που έχει παύσει τη λειτουργία της, στην περιοχή Βασιλική, με ενισχυόμενο κόστος 2,26 εκατ. ευρώ. Επιχορήγηση ύψους 1,13 εκατ. ευρώ (50%). 

* Γαζής Βησσαρίων, 10 Ιουνίου 2020. Δημιουργία μονάδας τριών αστέρων 64 κλινών  στο Νυδρί, με ενισχυόμενο κόστος 2,34 εκατ. ευρώ. Επιχορήγηση ύψους 0,74 εκατ. ευρώ.

* Επίκουρος Νυδρί Χοτέλ, 27 Ιουλίου 2020. Δημιουργία τετράστερης μονάδας 163 κλινών στην τοποθεσία Μεγάλο Αμπέλι, στο Νυδρί, με ενισχυόμενο κόστος 4,70 εκατ. ευρώ. Επιχορήγηση ύψους 1,80 εκατ. ευρώ.

* A.N.P. Invest, 25 Ιουλίου 2022. Δημιουργία πεντάστερης μονάδας 196 κλινών στην τοποθεσία Μεγάλη Ράχη, με ενισχυόμενο κόστος 9,36 εκατ. ευρώ. Επιχορήγηση ύψους 2,95 εκατ. ευρώ.

* Ionian Invest, 8 Ιουλίου 2022. Δημιουργία πεντάστερης μονάδας 196 κλινών στη Μεγάλη Ράχη, με ενισχυόμενο κόστος 8,39 εκατ. ευρώ. Επιχορήγηση ύψους 2,64 εκατ. ευρώ.

* Lefkas Invest, 8 Ιουλίου 2022. Δημιουργία πεντάστερης μονάδας 196 κλινών στη Μεγάλη Ράχη, με ενισχυόμενο κόστος 10,21 εκατ. ευρώ. Επιχορήγηση ύψους 3 εκατ. ευρώ.

 

ghydor016

 

* Circle Hospitality, 14 Νοεμβρίου 2022. Δημιουργία πεντάστερης μονάδας 142 κλινών σε περιοχή του νησιού της Λευκάδας, με ενισχυόμενο κόστος 7,45 εκατ. ευρώ. Επιχορήγηση ύψους 2,35 εκατ. ευρώ.

* Venusland Holdings Ltd Υποκατάστημα Ελλάδος, 14 Νοεμβρίου 2022. Δημιουργία πεντάστερης μονάδας 110 κλινών στην τοποθεσία Χερομούρσι στο Μεγανήσι, με ενισχυόμενο κόστος 6,75 εκατ. ευρώ. Επιχορήγηση ύψους 3 εκατ. ευρώ.

* Φιαμπολής Σ. Ν., 30 Σεπτεμβρίου 2014. Εκσυγχρονισμός και αναβάθμιση μονάδας τριών αστέρων στην Ιθάκη, με ενισχυόμενο κόστος 0,46 εκατ. ευρώ. Επιχορήγηση ύψους 0,23 εκατ. ευρώ (50%).

* Saint Nikitas Paradise Luxury Suites & Spa, 18 Μαρτίου 2020. Δημιουργία πεντάστερης μονάδας 60 κλινών στην τοποθεσία Κεντριά Αγίου Νικήτα, με ενισχυόμενο κόστος 3,97 εκατ. ευρώ. Επιχορήγηση ύψους 1,25 εκατ. ευρώ.

Ελπίζουμε πως η «Λαϊκή Συσπείρωση Ιονίων Νήσων» θα καταφέρει, με νικηφόρα δυναμική που ήδη διαφαίνεται από τη συσπείρωση γύρω της νέων δυνάμεων, στις 8 Οκτωβρίου όντως να επιλεγεί από ένα πολύ μεγάλο τμήμα όλων εκείνων που τον Ιούνιο και τον Ιούλιο επέλεξαν «μπλε» «ροζ» ή «πράσινα» και «κόκκινα» ή άλλα ψηφοδέλτια μα δεν μπορούν να συμφωνήσουν με όλα αυτά που γίνονται στην ΠΙΝ και αποφασίζουν να πουν ε, ως εδώ και μη παρέκει!

ΟΡΦΕΑΣ ΡΙΤΣΟΣ

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search