• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Επικαιροτητα

Tο “μετέωρο βήμα” στο τουριστικό περίπτερο στο κάστρο Λευκάδας

August 20, 2023 1851

του Χρήστου Παπαδόπουλου - kommon.gr

 Αυτή την εποχή πέρυσι ξεκινούσαν οι μαζικές κινητοποιήσεις και πορείες των πολιτών της Λευκάδας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του τουριστικού περίπτερου στο Κάστρο και του ΤΑΟΛ και για την προστασία της ευρύτερης περιοχής.

 Ιδιωτικοποίηση  για το τουριστικό περίπτερο που ξεκίνησε η προηγούμενη Δημοτική αρχή και δρομολόγησε από το 2016-17 και  συνέχισε τη διαδικασία η παρούσα Δημοτική αρχή μέσω του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου σε συναίνεση με την προηγούμενη.

Η πορεία αυτή άνοιγε ”τους ασκούς του Αιόλου” και το δρόμο στη Λευκάδα για την είσοδο μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, για πρώτη φορά στον τομέα του Τουρισμού, στον  καλύτερο και πιο επικερδή τομέα του βορειοδυτικού μετώπου της Λευκάδας.

Τα τελευταία  τρία χρόνια ,ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του τουριστικού περίπτερου στο Κάστρο και της ευρύτερης περιοχής υπήρξε  αντίδραση από τους πολίτες της Λευκάδας που κλιμακώθηκε και έγινε πάνδημη στην πορεία.

Ξεκίνησαν διαδικτυακές εκδηλώσεις μέσα στην πανδημία και ανοιχτές εκδηλώσεις αργότερα στη Λευκάδα και Αθήνα, ανακοινώσεις, καταγγελίες,  προσφυγές σε Αποκεντρωμένη και στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, στο Υπουργείο Πολιτισμού ,στην αρχαιολογική υπηρεσία ,στο Περιφερειακό Συμβούλιο , στο Συμβούλιο της Επικρατείας, διαδικτυακό γκάλοπ κ.λ.π..

Οι εκδηλώσεις και οι δράσεις  ευαισθητοποίησαν  τους Λευκαδίτες τόσο εδώ όσο και στην Αθήνα ,τέθηκε το πλαίσιο του αγώνα  ,που έγινε κοινός, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της περιοχής, για τη διατήρηση του καθεστώτος προστασίας του αρχαιολογικού χώρου, της  περιοχής Νατούρα ,της ΖΟΕ (Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου) και της  ευρύτερης περιοχής ως τους μύλους.        

 Έγιναν προσπάθειες για   ενωτικό αγωνιστικό συντονισμό όλων των δυνάμεων και των πολιτών που έχουν  τα ίδια αιτήματα.

Κλείνει ένας χρόνος από τις 20 Αυγούστου του 2022 που έγινε η πρώτη ανοιχτή  ενωτική κινητοποίηση διαδήλωση εκατοντάδων συμπολιτών μας που πυροδότησε τη λαϊκή αφύπνιση, για να ακολουθήσουν  πολλές άλλες  στους επόμενους μήνες.

Αυτή η ενεργοποίηση εκατοντάδων συμπολιτών μας, μέσα από τις πολλές κινητοποιήσεις  και  τη μαζική παρουσία και παρεμβάσεις στα Δημοτικά Συμβούλια ανάγκασε τη Δημοτική αρχή να σταματήσει αυτή τη διαδικασία.

Το Δημοτικό Συμβούλιο  Λευκάδας ,τέλος , στις αρχές Νοεμβρίου 2022 αποφάσισε  να ζητήσει από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο ,να προχωρήσει στην  ανάκληση των πράξεων παραχώρησης  για εικοσιπέντε χρόνια στην ιδιωτική εταιρεία για το τουριστικό περίπτερο στο Κάστρο και να ακυρώσει συνολικά τη διαδικασία, πράγμα που έγινε.

Οι κινητοποιήσεις αυτές και οι πορείες που ξεκίνησαν από τη Λευκάδα το 2022 ,ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, για ελεύθερες παραλίες και δημόσιους χώρους  πήραν φέτος πανελλαδική μορφή από την Κρήτη και τις Κυκλάδες ως την Κέρκυρα και τη Χαλκιδική. Αποδείχτηκαν πρωτοπόρες γιατί εδράζονταν σε βασικές κοινωνικές ανάγκες για ελεύθερες  παραλίες και  ελεύθερους δημόσιους χώρους.

 Από τον περασμένο Νοέμβριο μέχρι σήμερα, όμως ,μετά τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και του Λιμενικού Ταμείου, δεν έγινε τίποτα.

 Η Δημοτική αρχή ,ενώ αναγκάστηκε να συνταχθεί με τη θέληση του κόσμου, δεν προχώρησε ούτε βήμα.

 Αμήχανη, άβουλη ή ίσως χωρίς να πειστεί στο βάθος για τις αποφάσεις που πάρθηκαν και οφείλει να υπηρετήσει.

 Προφανώς κανείς δεν θα περίμενε σε 8 μήνες να ξεκινήσει νέο έργο στην περιοχή.

  Δεν έδειξε, όμως ευαισθησία για καλυτέρευση των συνθηκών για τους δημότες της χρήσης της παραλίας της περιοχής γι' αυτό το καλοκαίρι, με απλά έργα ,τελείως απαραίτητα, που δεν κοστίζουν και μπορούσαν να γίνουν:

  Όπως για παράδειγμα με μερικές δεκάδες ομπρέλες προσφέροντας σκιά για τους λουόμενους, παροχή καθαρού και δροσερού νερού, ορισμένα ντους στην παραλία, δύο τρία φιλέ για βόλεϊ και  δύο τέρματα μέσα στη θάλασσα για όσους θα ήθελαν να παίξουν πόλο.

Μέχρι το πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο  τον Ιούλιο, δεν είχαν απομακρυνθεί  ούτε τα σπασμένα τζάμια από το κτίριο ,δεν είχε ασφαλιστεί και οριοθετηθεί το περίπτερο και οι καμπίνες, με υπαρκτούς κίνδυνους ατυχήματος για δημότες και επισκέπτες.

Σ' αυτούς τους οκτώ μήνες θα έπρεπε να γίνει ακριβής αποτύπωση της κατάστασης του συνολικού συγκροτήματος και των προσθηκών που έγιναν από τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου. Να δρομολογηθούν ανοικτές διαδικασίες διαβούλευσης με την τοπική κοινωνία για τη μελλοντική χρήση του τουριστικού περίπτερου, για το οποίο ακούγονται πολλές γνώμες ,ώστε  να προχωρήσει το Δημοτικό Συμβούλιο και να λάβει οριστική απόφαση για τη χρήση του.

Αντί για αυτά στο Δημοτικό Συμβούλιο του Ιουλίου ξεκίνησε μια γενικόλογη συζήτηση για “μελλοντική αρχιτεκτονική μελέτη’’, ενώ δεν είχαν εξασφαλιστεί ακόμα ούτε τα αρχιτεκτονικά σχέδια της κατασκευής από το αρχείο του μελετητή και του ΕΟΤ που δρομολόγησε το έργο τη δεκαετία του '60.

 Χωρίς καμιά άλλη καθυστέρηση προέχει ο έλεγχος της φέρουσας ικανότητας(αντοχής) του κτιρίου χωρίς καταστρεπτικές μεθόδους.

 Να σημειώσουμε ότι η κατασκευή του κτιρίου από οπλισμένο σκυρόδεμα έγινε με υλικά της περιοχής (άμμος, βότσαλα) με υψηλή περιεκτικότητα σε χλωριόντα, που φθείρουν το οπλισμένο σκυρόδεμα, και έντονη  επιρροή του θαλάσσιου περιβάλλοντος σε βάθος χρόνου μέχρι σήμερα.

Αυτό είναι εμφανές σε όλους όσους επισκέπτονται το κτίριο, με έντονη την διάβρωση του σκυροδέματος και του σιδηροπλισμού.

 Η επιστημονική θεώρηση της πραγματικής κατάστασης του κτιρίου χωρίς να μπαίνει μπροστά το κέρδος των επιχειρηματικών ομίλων αλλά η αγωνία για την υγεία και την ασφάλεια των χρηστών του κτιρίου, στην περιοχή μας με την υψηλότερη σεισμικότητα στην Ελλάδα, θα πρέπει να οδηγήσει στις απαραίτητες αποφάσεις για τη συνέχεια.

 Η Δημοτική αρχή, αλλά και όσοι φιλοδοξούν να την αντικαταστήσουν, βρίσκονται σε μια έντονη αμηχανία ή δεν θέλουν ή δεν μπορούν.

 Ό,τι έγινε για το τουριστικό περίπτερο ,πραγματοποιήθηκε μετά την παρέμβαση και τις κινητοποιήσεις των πολιτών που υπερασπίστηκαν το περιβάλλον και το δημόσιο αρχαιολογικό χώρο. Ακόμα και η οριοθέτηση και σχετική εξασφάλιση του χώρου έγινε μετά την έντονη διαμαρτυρία των πολιτών και την αντιπαράθεση στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο μέσα στο  καλοκαίρι.

Οι ιδιωτικοποιήσεις και η εμφανής έφοδος των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων την ερχόμενη πενταετία στη Λευκάδα ,στον τουρισμό και στο θαλάσσιο μέτωπο της Λευκάδας, με σκοπό το κέρδος ,χωρίς τύψεις για το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των κατοίκων είναι μπροστά μας.

 Είναι φανερή η αναγκαιότητα που προβάλλει για τις δυνάμεις  που αγωνίστηκαν πλάϊ-πλάϊ  στην υπεράσπιση του περιβάλλοντος και του δημόσιου χώρου να αποκτήσουν πολιτική έκφραση μέσα από τη δημιουργία μιας πλατιάς δημοτικής παράταξης που θα βάζει τις κοινωνικές ανάγκες πάνω από τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων μέσα από μια ενωτική διαδικασία.

 Δυνάμεις  που θα παλέψουν σε όλες τις πλευρές της δημοτικής πολιτικής, της κοινωνικής πολιτικής και πρόνοιας, του πολιτισμού, της υγείας, της παιδείας, των δημοτικών έργων,

 Που θα θέσουν την ατζέντα των μεγάλων προβλημάτων και της ποιότητας ζωής μέσα στη διαδικασία των δημοτικών εκλογών αλλά και στη διάρκεια της πενταετούς δημοτικής θητείας.

 Η αναγκαιότητα αυτή είναι συγχρόνως και ένα στοίχημα για το μέλλον και η πρόκληση  απευθύνεται πλατειά σε όλες τις κοινωνικές δυνάμεις που υποφέρουν από την εφαρμοζόμενη και δρομολογημένη για δεκαετίες κρατική πολιτική νεοφιλελεύθερης λιτότητας που φθάνει μέχρι τους Δήμους και τις κοινότητες.

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search