• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Επικαιροτητα

Eπιτελική κοροϊδία, διαρκές συστημικό έγκλημα

September 08, 2023 529

ΠΗΓΗ: Eksegersi.gr 

Μεσημέρι Πέμπτης 7 Σεπτέμβρη του 2023 (χθες). Η Μαγνησία και η Λάρισα μετράνε τις πληγές τους, ο κάμπος της Καρδίτσας έχει μετατραπεί σε λίμνη, τα νερά έχουν φτάσει στις στέγες των σπιτιών, δεκάδες άνθρωποι καταφεύγουν στα πιο ψηλά κτίρια και περιμένουν βοήθεια. Αν όχι να πάνε να τους πάρουν με ελικόπτερα ή με βάρκες, τουλάχιστον να τους πετάξουν νερό και τροφή κι αν όχι γεννήτριες με καύσιμα για να έχουν λίγο ρεύμα, τουλάχιστον κάποια power banks για να μπορούν να λειτουργήσουν τα κινητά τους και να έχουν επαφή με τον κόσμο έξω από τον υδάτινο κόσμο όπου εγκλωβίστηκαν.

Στο κτίριο της Πολιτικής Προστασίας μαζεύεται το ανφάν γκατέ του επιτελικού κράτους. Στη μέση ο Κικίλιας και γύρω του απαστράπτουσες επωμίδες: ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός τεσσάρων αστέρων Φλώρος, ο αρχηγός της Πυροσβεστικής, αντιστράτηγος Πουρναράς, ο αρχηγός της Αστυνομίας, αντιστράτηγος Μαυρόπουλος. Ο Κικίλιας παίρνει το λόγο και περιγράφει την κατάσταση: «Επιχειρησιακά το πολύ δύσκολο πεδίο εντοπίζεται στην περιοχή μεταξύ Τρικάλων και Καρδίτσας, κατα μήκος του Ληθαίου Ποταμού, παραποτάμου του Πηνειού, ο οποίος έχει πλημμυρίσει και έχει σπάσει και το φράγμα στο Προάστιο. Ως εκ τούτου τα χωριά, Προάστιο, Αγία Τριάδα, όπως και τα χωριά Παλαμάς, Μεγάλα Καλύβια και Καλογριανά, είναι αποκλεισμένα, τα νερά βρίσκονται σε μεγάλο ύψος και καταβάλλονται υπεράνθρωπες προσπάθειες προσέγγισης και απεγκλωβισμού των κατοίκων. Πιο συγκεκριμένα στην Αγία Τριάδα βρίσκονται 20 άτομα εγκλωβισμένα ενώ αγνοούνται 6 άτομα. Στα Μεγάλα Καλύβια βρίσκονται 40 άτομα σε σπίτια και στα Καλογριανά 4 άτομα επίσης σε σπίτια. Στον Παλαμά και το Προάστιο που είναι κεφαλοχώρια, δηλαδή πάνω από 1000 άτομα το καθένα μέχρι στιγμής δεν έχουμε κάποια συγκεκριμένη αναφορά πέραν του ότι το νερό είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα και ο κόσμος βρίσκεται στα πιο υψηλά σημεία των κτιρίων».

Οι ακροατές των ραδιοφωνικών σταθμών γνωρίζουν ήδη πως στην Αγία Τριάδα έχουν εγκλωβιστεί 40 άτομα (και όχι 20 που ανέφερε ο Κικίλιας) και πως στη Μεταμόρφωση υπάρχουν 70 άτομα σε ένα κτίριο, η μεγαλύτερη συγκέντρωση εγκλωβισμένων, τα οποία ο Κικίλιας δεν ανέφερε καθόλου! Eπίσης, υπάρχουν εγκλωβισμένοι σε Βλοχό, Ριζοβούνι, Μαραθέα και Κοσκινά, που επίσης δεν ανέφερε ο Κικίλιας.

Αναφέρουμε αυτό το περιστατικό για να δείξουμε την πλήρη ανικανότητα του περιβόητου επιτελικού κράτους τους. Οι ραδιοφωνικοί σταθμοί γνώριζαν καλύτερα από το αρμόδιο υπουργείο και τις υπηρεσίες του την κατάσταση με τους εγκλωβισμένους στα χωριά της Καρδίτσας!

Και να πεις ότι δεν ήξεραν πως έρχονται ισχυρές βροχοπτώσεις; Ηξεραν, γιατί το φαινόμενο είχε προβλεφθεί με ακρίβειααπό την ΕΜΥ. Ηξεραν, επίσης, τα χάλια της αντιπλημμυρικής προστασίας, ήξεραν ότι δεν έχουν κάνει ούτε ένα σοβαρό αντιπλημμυρικό έργο και πως ο κάμπος θα πλημμύριζε και πάλι, όπως το 2020 (για να μην μιλήσουμε για άλλες χρονιές). Αδιαφόρησαν πλήρως, όπως συμβαίνει πάντοτε σε ανάλογες περιπτώσεις, με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος.

Αν είχαν ενημερώσει σωστά τον κόσμο, θα έπαιρνε τα μέτρα του (όχι για να αποτρέψει την πλημμύρα, αλλά για να προστατέψει τις ζωές των πιο ευάλωτων). Αν όταν άρχισε το φαινόμενο επέμβαιναν αμέσως, θα απεγκλώβιζαν τον κόσμο. Με πειθώ, όχι με τη βία. Αυτοί, όμως, πήγαιναν με το «βλέποντας και κάνοντας». Οχι μόνο δεν είχαν κανένα σχέδιο απεγκλωβισμού των ανθρώπων που θα εγκλωβίζονταν, αλλά δεν είχαν κάνει ούτε μια στοιχειώδη καταγραφή, δεν είχαν ούτε έναν στοιχειώδη μηχανισμό παρακολούθησης, δεν είχαν θέσει σε ετοιμότητα μηχανισμό άμεσης επέμβασης. Οι καραβανάδες φρόντισαν να καρφώσουν τον Κικίλια με διαρροή ότι η βοήθεια του στρατού ζητήθηκε μόλις το πρωί της Πέμπτης!

Αυτοί οι παντελώς αδιάφοροι, οι παντελώς ανίκανοι, οι σαπιοκοιλιές όπως τους αποκαλεί ο λαός, πήραν χθες το βράδυ εντολή να στήσουν σήμερα «συντονιστικό κέντρο» στη Λάρισα! Μην φανταστείτε ότι θα συντονίσουν τίποτα. Για να πάει ο Μητσοτάκης σήμερα και να παραστήσει τον στρατηγό-μάνατζερ το στήνουν. Ολα για το θεαθήνει, για την εξαπάτηση του λαού.

Ξεκινήσαμε ανάποδα. Από την αντιμετώπιση των συνεπειών της πλημμύρας. Οπως συμβαίνει και με την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, που δεν έχει να κάνει με το πόσα εναέρια μέσα θα πετάξουν, αλλά με το πώς προστατεύεται και αναπτύσσεται το δάσος, ώστε να μην ξεσπούν εύκολα πυρκαγιές κι αν ξεσπάσουν να αντιμετωπίζονται εν τη γενέσει τους και γενικά να περιορίζεται η καταστροφικότητά τους, έτσι και με τις πλημμύρες, το μείζον είναι πώς δε θα υπάρξουν πλημμυρικά φαινόμενα κι αν υπάρξουν να είναι περιορισμένα και όχι καταστροφικά.

Δικαίως φωνάζουν οι εγκλωβισμένοι του καρδιτσιώτικου κάμπου ότι τους έχουν αφήσει δυο μέρες χωρίς τροφή και νερό κι ότι ανάμεσά τους υπάρχουν παιδιά, έγκυοι γυναίκες, ηλικιωμένοι, ανήμποροι. Αυτά τα ξαναπέρασαν όμως το 2020. Τέτοια εποχή πριν από τρία χρόνια. Και θα τα ξαναπεράσουν. Γιατί; Γιατί το αστικό κράτος και οι κυβερνήσεις που το διαχειρίζονται δε δίνουν κονδύλια για ουσιαστική αντιπλημμυρική προστασία, που δεν πρέπει να ξεκινά από τον κάμπο αλλά από τα βουνά που τον περιβάλλουν, από τα οποία κατεβαίνουν τα ορμητικά νερά με τα φερτά υλικά.

Τον Σεπτέμβρη έκαναν επί μέρες προπαγάνδα με τον μεσογειακό κυκλώνα που τον είχαν ονομάσει «Ιανό», για να δείξουν πόσο οργανωμένο κράτος έχει φτιάξει η κυβέρνηση των α(χ)ρίστων. Τελικά, ήρθε άλλο ρεύμα κακοκαιρίας, από βορειοανατολικά, και ο απολογισμός ήταν τέσσερις νεκροί και τεράστιες καταστροφές. Οχι μόνο στις αγροτικές καλλιέργειες αλλά και μέσα στις πόλεις και τις κωμοπόλεις του νομού Καρδίτσας.

Ολη αυτή η φιλολογία περί τα μετεωρολογικά είχε και έχει ως σκοπό να θολώσει την εικόνα. Και πίσω από το «ακραίο καιρικό φαινόμενο» να κρύψει τις εγκληματικές ευθύνες των κυβερνήσεων, που έχουν αφήσει εντελώς ανοχύρωτη τη χώρα. Ο τοπικός Τύπος θύμισε ότι η Καρδίτσα είχε υποστεί παρόμοια καταστροφή στις 22 Οκτώβρη του 1994. Ο «Νέος Αγών» έγραφε στο πρωτοσέλιδό του στις 23 Οκτώβρη του 1994: «Βιβλική καταστροφή στο Νομό Καρδίτσας, ανεπαρκής η κρατική μηχανή, εφιαλτικές ώρες έζησαν οι Καρδιτσιώτες». Σαν να μην πέρασε μια μέρα κι ας είχαν περάσει 27 χρόνια από τότε. Τι έκαναν οι κυβερνήσεις Σημίτη, Καραμανλή, Γ. Παπανδρέου, Σαμαροβενιζέλων, Τσιπροκαμμένων, Μητσοτάκη μέσα σ’ αυτά τα 27 χρόνια; Μερεμέτια και μπαλώματα. Ετσι για να φαίνεται πως κάνουν κάτι.

Το 2021, όμως, ο Μητσοτάκης έκανε αυτοκρατορική εμφάνιση στην Καρδίτσα. Ολόκληρο ντοκιμαντέρ, διάρκειας 25 λεπτών γύρισε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, που υπάγεται ως γνωστόν κατευθείαν στο μέγαρο Μαξίμου. Ο Κούλης σε θέση συγκυβερνήτη επιθεωρεί από το ελικόπτερο τις καταστροφές, ο Κούλης ακούει προσεκτικά τους «φορείς», ο Κούλης σε ένα μονόλογο υπόσχεται «τα πάντα όλα», ο Κούλης βγαίνει τσάρκα για να μιλήσει πρόσωπο με πρόσωπο με το λαό. Αν δεν αντέχεται να το δείτε όλο, βάλτε το από το 9:50, για ν’ ακούσετε τον Μητσοτάκη να υπόσχεται αντιπλημμυρικά έργα μακράς πνοής, με μελέτες σοβαρές και προπαντός με ταχύτητα.

Τα αποτελέσματα τα βλέπουμε από προχθές. Τα μόνα έργα που έγιναν ήταν στον κάμπο: να φτιάξουν τα γεφυράκια για να γίνεται η μεταφορά ανθρώπων και εμπορευμάτων, να βαθύνουν κάναν αύλακα, να σηκώσουν κάνα ανάχωμα στον Πηνειό. Μπαλώματα άνευ ουσιαστικής σημασίας. Μπαλώματα που τα πήρε και τα σήκωσε η πρώτη καταιγίδα (και να σταματήσει το αποπροσανατολιστικό παιχνίδι με τα χιλιοστά βροχής που έπεσαν).

Κανένας συνολικός αντιπλημμυρικός σχεδιασμός δεν εφαρμόστηκε. Τι σημαίνει συνολικός αντιπλημμυρικός σχεδιασμός; Οτι πας και «πιάνεις» το νερό στο βουνό, εκεί απ’ όπου κατεβαίνει. Οτι διευθετείς τη ροή του, ότι εμποδίζεις τη μεταφορά μεγάλου όγκου φερτών υλικών. Τα (ξανα)γράψαμε αναλυτικά χθες και δεν έχουμε παρά να σας παραπέμψουμε.

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search