• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Επικαιροτητα

ΑΔΕΔΥ, ΠΟΕΔΗΝ, ΟΕΝΓΕ και ΕΚΑ: Απεργία στις 21 Σεπτεμβρίου για το εργασιακό νομοσχέδιο

September 19, 2023 618

Εικοσιτετράωρη απεργία κήρυξαν η ΑΔΕΔΥ (Ανώτατη Διοίκηση Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων), η ΠΟΕΔΗΝ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων), η ΟΕΝΓΕ (Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος) και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου, δηλώνοντας την εναντίωσή τους στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο.

Υπενθυμίζεται πως, μεταξύ άλλων, στο νομοσχέδιο προβλέπονται η εξαήμερη εργασία, η απασχόληση σε πολλούς εργοδότες μέχρι και 13 συνεχόμενες ώρες, καθώς και η επιβολή προστίμου μέχρι και 5.000 ευρώ στους απεργούς που παρεμποδίζουν από την εργασία τους, άλλους εργαζόμενους.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει γίνει γνωστό πως θα λειτουργήσουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Η ΠΟΕΔΗΝ με απόφαση του Γενικού Συμβουλίου προκηρύσσει 24ωρη πανελλαδική απεργία για την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου, ημέρα κατάθεσης στην Βουλή του αντεργατικού νομοσχεδίου με αίτημα την απόσυρσή του.

Η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ

«Το νομοσχέδιο θεσπίζει διατάξεις που καταργούν το 8ωρο, την πενθήμερη εργασία και ποινικοποιούν την συνδικαλιστική δράση. Για να “ζήσει” αξιοπρεπώς ένας εργαζόμενος θα πρέπει να αμείβεται αναλόγως στο ωράριο εργασίας του και όχι να αναγκάζεται να δουλεύει νυχθημερόν σε πολλούς ή έναν εργοδότη χωρίς ανάπαυση. Ακόμα και σήμερα εργοδότες και δημόσιο δεν σέβονται θεσμοθετημένα εργασιακά δικαιώματα και εκμεταλλεύονται τους εργαζόμενους με κακοπληρωμένη εργασία, με οφειλόμενα δεκάδες ρεπό και ημέρες κανονικών αδειών. Πόσο μάλλον μετά την ψήφιση ενός τέτοιου νομοσχεδίου που ελαστικοποιεί περαιτέρω τις εργασιακές σχέσεις.

Στα Νοσοκομεία εργάζονται εργολαβικοί εργαζόμενοι που επανειλημμένως έχουμε καταγγείλει τις συνθήκες που εργάζονται οι οποίες θυμίζουν μεσαίωνα. Εργολάβοι που στοιχίζουν πολύ περισσότερα χρήματα στο Δημόσιο από την απασχόληση μονίμων ή έστω συμβασιούχων εργαζόμενων. Ζητάμε την εκδίωξη των εργολάβων και την πρόσληψη συμβασιούχων (ΣΟΧ) στις υπηρεσίες στήριξης. Στα Νοσοκομεία εργάζονται 2.000 υπάλληλοι σε νευραλγικές υπηρεσίες (τραυματιοφορείς, τεχνική υπηρεσία, διοικητικοί υπάλληλοι κλπ) στη πρώτη γραμμή με τα προγράμματα της ΔΥΠΑ των μακροχρόνια ανέργων ηλικίας 55 έως 67 ετών με διετείς συμβάσεις. Λήγουν σταδιακά οι συμβάσεις αφήνοντας δυσαναπλήρωτα κενά στα Νοσοκομεία και οι συνάδελφοι “για λίγο” είτε στο όριο ηλικίας είτε στον αριθμό των ενσήμων δεν έχουν δικαίωμα συνταξιοδότησης.

Σε συνάντησή μας με τον υπουργό Εργασίας, δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει την δυνατότητα νομοθετικής ρύθμισης παράτασης των συμβάσεων για ένα έτος. Δεν υπήρξε καμία πρωτοβουλία από τον Υπουργό εργασίας για την παράταση των εν λόγω συμβάσεων. Απολύονται σταδιακά παρότι μας είναι απολύτως απαραίτητοι αν και εκπαιδεύτηκαν και απέκτησαν εμπειρία.

  • Να αποσυρθεί το αντεργατικό νομοσχέδιο
  • Να παραταθούν οι συμβάσεις των 2.000 εργαζόμενων στα Νοσοκομεία μέσω ΔΥΠΑ
  • Να απομακρυνθούν όπου υπάρχουν και να μην επανέλθουν οι εργολάβοι στο ΕΣΥ με τους «εν εξελίξει» διαγωνισμούς που στοιχίζουν πολύ περισσότερα χρήματα στο Δημόσιο και προσφέρουν συνθήκες εργασιακού Μεσαίωνα».

Εργατικό Κέντρο Αθήνας

Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, μετά από έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, αποφάσισε την προκήρυξη 24ωρης Πανεργατικής Παναθηναϊκής Απεργίας, την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου, ενάντια στο νέο αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης.
 
Απαιτούμε την απόσυρσή του και καλούμε σε απεργιακή ενωτική συγκέντρωση στην Πλ. Συντάγματος και ώρα 11 π.μ..
 
Όλοι στον Αγώνα! Όλοι στην Απεργία!
 

Η ανακοίνωση της ΟΕΝΓΕ για την απεργία

Την ώρα που χιλιάδες άνθρωποι στον Θεσσαλικό κάμπο και στην Μαγνησία δίνουν μάχη μαζί με σωματεία, μαζικούς φορείς, πρωτοβουλίες αλληλεγγύης, συλλογικότητες, απλούς ανθρώπους εθελοντές να επιβιώσουν και να ξελασπώσουν…. Πλημμυρισμένοι όχι μόνο από τις λάσπες αλλά και από οργή, αγανάκτηση, θλίψη που τους άφησαν να βουλιάξουν λόγω κόστους, παρόλο που γνώριζαν τον κίνδυνο.
 
 Γιατί όπως κυνικά ομολογούν η ΕΕ και οι οργανισμοί της «είναι οικονομικά αποδοτικότερο να προστατευθούν από την πλημμύρα εκείνοι με τα μεγαλύτερα περιουσιακά στοιχεία (δηλαδή εύπορες οικογένειες ή πολύτιμα εργοστάσια) από το να προστατευθούν εκείνοι που είναι φτωχοί και με πενιχρά περιουσιακά στοιχεία» και ότι μπορεί να «φαίνεται άδικο αλλά το δίκιο δεν είναι παράμετρος της ανάλυσης κόστους οφέλους»!

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση φέρνει σε νομοσχέδιο την εργασία των 13 ωρών μέσα στα χρονικά όρια της 24ωρης μέρας! Γιατί έχουν άλλες προτεραιότητες! Να εξυπηρετήσουν τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, να τρέξουν τις πράσινες μπίζνες σε μία χώρα που με δική τους ευθύνη έχει μετατραπεί σε κρανίου τόπος. Αντί να είναι προτεραιότητα για την κυβέρνηση και το κράτος να στηρίξει τους πλημμυροπαθείς που βιώνουν για μία ακόμα φορά την πλήρη εγκατάλειψη, φέρνουν νομοσχέδιο που ενσωματώνει στο ελληνικό δίκαιο η Οδηγία της ΕΕ 2019/1152, ολοκληρώνει το έγκλημα της κατάργησης βασικών και στοιχειωδών εργασιακών δικαιωμάτων γυρίζοντάς μας έναν αιώνα πίσω, νομιμοποιώντας την διαμορφωμένη εργασιακή ζούγκλα.

Έρχεται να συμπληρώσει τον εκτρωματικό νόμο Χατζηδάκη. «Ελαστικοποιεί» ακόμα περισσότερο τις σχέσεις εργασίας, αυξάνει την εντατικοποίηση.

Το χτύπημα του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας δεν είναι καινούργια εξέλιξη. Οι νοσοκομειακοί γιατροί το ξέρουμε. Ήδη εδώ και 15 χρόνια αγωνιζόμαστε για σταθερό πρωινό ανθρώπινο ωράριο (5θήμερο – 6ωρο – 30ωρο) και το πολύ 1 εφημερία την εβδομάδα με ρεπό μετά την εφημερία ενάντια σε όλες ανεξαίρετα τις κυβερνήσεις που προωθούν την εφημεριακή υπερεξόντωση με διάφορα «τερτίπια» πανομοιότυπα με αυτά του νέου νομοσχέδιου: τεχνητή κατάργηση διαχωρισμού τακτικού με υπερωριακό χρόνο εργασίας, τεχνητή κατάτμηση του χρόνου εργασίας σε «ενεργό» και «ανενεργό». Με δυο λόγια το νέο νομοσχέδιο θέλει να καθιερώσει για όλους τους εργαζόμενους αυτό ακριβώς που όλες οι κυβερνήσεις προσπαθούν να πετύχουν ενάντια στους γιατρούς εδώ και 15 χρόνια: να διαχωρίσει το χρόνο εργασίας σε ενεργό και ανενεργό, να υπολογίζει διαφορετικά, με τεχνάσματα, το χρόνο εργασίας με σκοπό την περαιτέρω εκμετάλλευση των γιατρών.

Αλλά όχι μόνο αυτό: σήμερα, λένε στους εργαζόμενους: Αν θέλεις περισσότερα χρήματα για να ζήσεις εσύ και η οικογένειά σου, απελευθερώσου από «αγκυλώσεις» τύπου 8ωρου, δικαιωμάτων κ.λπ.

Το ίδιο λένε και σε εμάς, τους γιατρούς του δημόσιου συστήματος υγείας. Δε σας δίνουμε αυξήσεις στους μισθούς με βάση τις σύγχρονες ανάγκες αλλά έχετε τη “δυνατότητα” να κάνετε ιδιωτικό επάγγελμα αρμέγοντας τις τσέπες των ασθενών, νόμιμα πια. Για να ζήσουμε καλύτερα εμείς δηλαδή πρέπει να βλέπουμε τους ασθενείς ως κινούμενες τσέπες…

Οι ανατροπές που φέρνει το νέο αντεργατικό έκτρωμα μας αφορούν όλους!

Δημόσιος και ιδιωτικός τομέας είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Οι ανατροπές στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα δεν κάνουν διακρίσεις μεταξύ εργαζομένων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Για παράδειγμα, η εξαήμερη εργασία (άρθρα 25 και 26) ισχύει και για υπηρεσίες του Δημοσίου.

Αμφιβάλλει κανένας ότι οι δημόσιες μονάδες υγείας θα είναι «προνομιακός» χώρος εφαρμογής της 6ήμερης εργασίας, δεδομένου ότι δεν γίνονται οι αναγκαίες προσλήψεις για την κάλυψη των τεράστιων ελλείψεων προσωπικού;

Η κυβέρνηση και οι σύμμαχοί της απεχθάνονται τα συγκροτημένα δικαιώματα, δεν θέλουν οργάνωση, συλλογική δράση. Γνωρίζουν ότι η αντιλαϊκή τους πολιτική θα φέρει αγωνιστικές αντιδράσεις, απεργιακές κινητοποιήσεις, για την ανατροπή της. Για αυτό μας απειλούν, μας τρομοκρατούν με ποινικές διώξεις, φυλακίσεις, εξοντωτικά χρηματικά πρόστιμα.

Σύμφωνα με το άρθρο 31, όσοι υπερασπίζονται την απεργία ή αγωνίζονται με όποια μορφή δράσης αποφασίζουν συλλογικά οι εργαζόμενοι όπως οι καταλήψεις, θα τιμωρούνται το ίδιο σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα με 6μηνη φυλάκιση και 5.000 ευρώ πρόστιμο.

Δε θα τους περάσει. Δεν πρόκειται να τα δεχτούμε.

Να αποσυρθεί τώρα το νέο αντεργατικό έκτρωμα που καταργεί το πενθήμερο και το 8ωρο, νομοθετώντας το δικαίωμα στους εργοδότες να απομυζούν τους εργαζόμενους για όσο θέλουν, όταν και όποτε θέλουν!

Σήμερα υπάρχουν όλες οι δυνατότητες και οι προϋποθέσεις για σημαντική μείωση των ωρών εργασίας. Το αίτημά μας για 30ωρο, 6ωρο, πενθήμερο, 1 ενεργή εφημερία την εβδομάδα και ρεπό μετά από κάθε ενεργή εφημερία, μπορεί να ικανοποιηθεί.

Είναι δικαίωμά μας να έχουμε σταθερή δουλειά με αξιοπρεπείς μισθούς και να ζούμε από αυτήν. Να έχουμε πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα. Να έχουμε ελεύθερο χρόνο για μας, για τα παιδιά μας, για τις οικογένειές μας.

Σήμερα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις να απολαμβάνουμε απολύτως δωρεάν σύγχρονες υπηρεσίες υγείας και παιδείας. Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις να μην καιγόμαστε το καλοκαίρι, να πνιγόμαστε στην κακοκαιρία.

Δεν είναι κανονικότητα το διαρκές πένθος για τα παιδιά που χάθηκαν στα Τέμπη, τους ανθρώπους που κάηκαν ζωντανοί στις πυρκαγιές στον Έβρο, τους ανθρώπους που θάφτηκαν στις λάσπες.

Να μη γίνει η απώλεια συνήθειά μας!

Απέναντι στη δυστοπική πραγματικότητα των κυβερνήσεων, της ΕΕ και των απολογητών τους, των κομμάτων που προσκυνάνε την ανταγωνιστικότητα και το κέρδος… Απέναντι στην πολιτική της εκμετάλλευσης, της καταστροφής, της διαρκούς «έκτακτης ανάγκης», απαντάμε με αλληλεγγύη και αγώνα!

Συνεχίζουμε την οργάνωση της Αλληλεγγύης για τους πλημμυροπαθείς της Καρδίτσας. Καλούμε τους συναδέλφους να δηλώσουν συμμετοχή για τις εθελοντικές ομάδες γιατρών που θα μεταβούν στη Θεσσαλία για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους πλημμυροπαθείς του Θεσσαλικού κάμπου. Ήδη σήμερα 18/09/2023 η πρώτη ομάδα συναδέλφων από την Πάτρα θα μεταβεί στον Παλαμά για να προσφέρει τις υπηρεσίες της στο πρώτο ιατρείο αλληλεγγύης που έχει στηθεί με πρωτοβουλία της ΟΕΝΓΕ και της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Καρδίτσας. Ένα ιατρείο αλληλεγγύης για την παροχή επείγουσας προνοσοκομειακής περίθαλψης αφού παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις μας εδώ και 10 μέρες, μόλις χθες έφτασαν συνεργεία από την Αθήνα για να καθαρίσουν από τις λάσπες το Κ.Υ Παλαμά και το οποίο δεν πρόκειται να λειτουργήσει άμεσα, είναι αμφίβολο αν μπορεί να επισκευαστεί και γι’ αυτό η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Καρδίτσας έχει από μέρες ζητήσει νέα «προκάτ» κατασκευή με τον κατάλληλο εξοπλισμό. Έτσι στέλνουμε μήνυμα στην κυβέρνηση:

ΔΕ χρειαζόμαστε «εντέλλεσθε» και απειλές για μετακινήσεις για να φτάσουμε όπου χρειαστεί όταν ο λαός μας δοκιμάζεται.. Εμείς με δική μας πρωτοβουλία οργανωνόμαστε για να είναι ο λαός μας υγιής, να σταθεί στα πόδια του, να παλέψει για τη ζωή του. Εσείς με την επίκληση εκτάκτων αναγκών μοιράζεται «εντέλλεσθε» και απειλές για να συγκαλύψετε την εγκληματική, τραγική υποστελέχωση των μονάδων υγείας, υπηρετώντας την πολιτική που απειλεί τη ζωή και την υγεία του λαού μας. Αυτή είναι η διαφορά μας!

Ταυτόχρονα απαιτούμε να ικανοποιηθούν άμεσα όλα τα αιτήματα της ΟΕΝΓΕ για την αντιμετώπιση των επειγουσών αναγκών υγείας των πλημμυροπαθών. Προτεραιότητα η άμεση επαναλειτουργία του Κ.Υ Παλαμά σε ασφαλές κτίριο που να πληροί τις σύγχρονες προδιαγραφές, η κατεπείγουσα προκήρυξη και κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων όλων των δομών του συστήματος υγείας της Θεσσαλίας, η εξασφάλιση της επάρκειας σε υγειονομικό υλικό. Κρίσιμο ζήτημα η εξασφάλιση επάρκειας σε αντιτετανικούς ορούς που είναι σε μεγάλη έλλειψη αλλά και η ψυχολογική στήριξη των πληγέντων που βούλιαξε το παρελθόν τους και το παρόν τους στις λάσπες. Αλλά όχι και το μέλλον τους.

Η αλληλεγγύη και ο συλλογικός αγώνας θα μας ξελασπώσει!

Όλοι στην απεργία στις 21/9 και στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα!

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search