• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Επικαιροτητα

Μπακογιάννης και Τράπεζα της Ελλάδας εξαφανίζουν το πράσινο και μας φέρνουν τσιμέντο

October 05, 2023 611

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΕΛΛΗΝΟΡΩΣΩΝ και ΟΜΟΡΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΙ ΧΩΡΟΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ -ΟΧΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥΣ

Ακόμη και προεκλογικά γίναμε μάρτυρες της χωρίς προσχήματα στάσης της απερχόμενης δημοτικής αρχής του Δήμου Αθηναίων που στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο (28/8) έφερε -ψηφίστηκε (μετά από μια παρωδία συζήτησης του θέματος διάρκειας ούτε τριών λεπτών!!!) από τους 28 παρόντες δημοτικούς συμβούλους το ζήτημα της άρσης απαλλοτρίωσης σε ιδιοκτησία κειμένης μεταξύ των οδών Γρ. Ξενοπούλου, Ερ. Εμπράρ και Δ. Καμπούρογλου, έκτασης 1.160 τ.μ. περίπου , η οποία έχει προ ετών (αρχικά το 1981 και εν συνεχεία το 2006 και το 2020) χαρακτηριστεί(και επαναχαρακτηριστεί) ως κοινόχρηστος χώρος πρασίνου.

Έτσι , ενώ κάθε τ.μ. κοινόχρηστου χώρου είναι ζωτικό για την πόλη και τους κατοίκους της και όχι για τα επιχειρηματικά σχέδια της ΤΡΑΠΕΖΑΣ της ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε. , απαξιώθηκε η προ 3 ετών απόφαση(210/13-04-2020) των 39 δημοτικών συμβούλων (επανυποβολή της απαλλοτρίωσης).

Ενώ η ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε. με την από 17/05/2023 νεότερη αίτηση της προς τον Δήμο Αθηναίων εμμένει στη θέση της και ζητά ‘’να τροποποιηθεί το ρυμοτομικό σχέδιο ώστε να καταστεί οικοδομήσιμο το ακίνητο’’, είναι πλέον ολοφάνερο ότι δεν πρόκειται να συμφωνήσει με οποιαδήποτε πρόταση του Δήμου για εξαγορά της ιδιοκτησίας σύμφωνα με τις αντικειμενικές αξίες της περιοχής , αφού δεν το δέχτηκε προ 3ετίας (μετά την απόφαση 210/13-04-2020) και την εγγραφή σε κωδικό του προϋπολογισμού του Δήμου ποσού μεγαλύτερου κατά 500.000 € περίπου, σε σχέση με του 2023 .

Ταυτόχρονα απαξιώθηκε από τη δημοτική αρχή η τεκμηρίωση της αρμόδιας υπηρεσίας του Δήμου για την επανεπιβολή της απαλλοτρίωσης , την οποία ορθά είχε αποδεχθεί το 2020:

‘’…θετική θα είναι η συμβολή του ως νησίδα πρασίνου στην αναχαίτιση των επιπτώσεων από τους υψηλούς συγκοινωνιακούς ατμοσφαιρικούς ρύπους της ήδη βεβαρημένης περιβαλλοντικά, παρακείμενης Λεωφόρου Μεσογείων… Τυχόν αποχαρακτηρισμός θα καταστήσει δυνατή την ανέγερση πολυώροφων κτιρίων ωφέλιμης επιφάνειας 3.023,15 τ.μ. …Θα διακοπεί η διαμπερότητα του χώρου και κυρίως θα στερηθεί η τριγωνική χαρακτηρισμένη έκταση πρασίνου το μεγαλύτερο τμήμα της και …κρίνεται σκόπιμη η εξασφάλιση του εξεταζόμενου χώρου’’.

Όταν όλοι έχουμε συνειδητοποιήσει (και λόγω της κλιματικής αλλαγής, των πυρκαγιών κλπ), την τεράστια σημασία των χώρων πρασίνου και σε επίπεδο γειτονιάς (επικοινωνία, αναψυχή, πολιτιστική δημιουργία, καταφυγή σε περίπτωση φωτιάς, σεισμού κλπ) είναι απαράδεκτο να χάνονται οι τελευταίοι χαρακτηρισμένοι κοινόχρηστοι χώροι πρασίνου.

Οι ευθύνες της Δημοτικής αρχής , της Περιφέρειας αλλά και της εκάστοτε Κυβέρνησης είναι φανερές, αφού αντίστοιχα δεν μερίμνησαν:

  • Να προωθήσουν νομοθετικές ρυθμίσεις επί το ευμενέστερον και όχι επί το δυσμενέστερον για το περιβάλλον και την πόλη .
  • Να οριστικοποιηθεί η απαλλοτρίωση του ζωτικού για τη περιοχή χώρο, από την αρχική πολεοδομική ρύθμιση (το 1981 και εν συνεχεία το 2006 και το 2020) και να διατεθούν οι αναγκαίοι προς τούτο πόροι.
  • Να ενταχθεί ,από το ΥΠΕΧΩΔΕ( νυν ΥΠΕΝ),στη μελέτη για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή (όπως προέβλεπε και η αρχική μελέτη του ΕΜΠ το 1999) ο ακριβώς απέναντι χώρος (19 περίπου στρεμ.) του Στρατοπέδου Μιχ.Πλέσσα με χρήση πρασίνου και αθλητικών εγκαταστάσεων, αντί να νοικιαστεί από το Ταμείο Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ) στη ΔΕΗ για 50 χρόνια, όπου θα κατασκευαστεί μεγαθήριο των κεντρικών υπηρεσιών της, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο την ήδη βεβαρημένη περιοχή.

ΚΑΛΟΥΜΕ τις αυτοδιοικητικές παρατάξεις να προβούν άμεσα σε ενέργειες ανάκλησης της με αρ.1415/ 28-8-2023 απόφασης του απερχόμενου Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Αθηναίων και την διάσωση του παραπάνω, ζωτικού για την περιοχή και την πόλη, κοινόχρηστου χώρου πρασίνου.

ΚΑΛΟΥΜΕ τους κατοίκους της περιοχής και συλλογικότητες της περιοχής (κι όχι μόνο) να αγωνιστούν μαζί μας στον κοινό αγώνα για τη διάσωση του χώρου αυτού. ΟΧΙ στην ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ του.

Την Τετάρτη 04/10 πραγματοποιήθηκε ανοικτή συντονιστική με την συμμετοχή δεκάδων κατοίκων. Αποφασίστηκε η κλιμάκωση των προσπαθειών ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των συμπολιτών μας, ώστε να προσχωρήσουμε άμεσα σε συγκεκριμένες παρεμβάσεις και αγωνιστικές κινητοποιήσεις. 

Νέα Συντονιστική θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη  11/10  στις 7.00 μ.μ. στο μικρό πάρκο των οδών Δ.Καμπούρογλου και Γρ. Ξενόπουλου 

Αναδημοσίευση από diktiospartakos.blogspot.com

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search