• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Επικαιροτητα

Εκδήλωση τιμής και μνήμης στο Λαζαρέτο

November 13, 2023 1531

 

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΙΜΗΣ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗΣ ΣΤΟ ΛΑΖΑΡΕΤΟ

ΚΥΡΙΑΚΗ, 12 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2023

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΤΕ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΚΚΕ

Σε κλίμα συγκίνησης και περηφάνιας πραγματοποιήθηκε και φέτος η επίσκεψη - προσκύνημα στο μαρτυρικό Λαζαρέτο από την Τομεακή Επιτροπή Κέρκυρας του ΚΚΕ και το Τομεακό Συμβούλιο Κέρκυρας της ΚΝΕ την Κυριακή 12 Νοέμβρη.

Παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες η μαζική συμμετοχή του κόσμου ήταν χαρακτηριστική. Με κόκκινα γαρύφαλλα στα χέρια, μπροστά στον τοίχο που εκτελέστηκαν εκατοντάδες κομμουνιστές, μέλη του ΚΚΕ, αγωνιστές της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας από το αστικό κράτος κατά την περίοδο 1946 - 1954, πλήθος κόσμου τίμησε τους ήρωες του λαού μας που δεν αποκήρυξαν την ιδεολογία τους και δολοφονήθηκαν για αυτή.

Η εκδήλωση περιλάμβανε ομιλία από τον Γραμματέα της Τ.Ε. Κέρκυρας του ΚΚΕ Γιάννη Μπορμπότη, αφηγηματικό - καλλιτεχνικό αφιέρωμα, παρουσίαση της ιστορίας του Λαζαρέτο στο πέρασμα των αιώνων, προσκλητήριο νεκρών και κατάθεση στεφάνων.

Στην έκθεση υλικού που στήθηκε στο εσωτερικό του κτηρίου παρουσιάστηκε φωτογραφία της μακέτας του έργου - μνημείου που έλαβε το 1ο βραβείο στον διαγωνισμό της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ και θα ανεγερθεί με στόχο να αποκαλυφθεί του χρόνου σε εκδήλωση της ΚΕ.

Τέλος, οι συμμετέχοντες ανανέωσαν την υπόσχεσή τους να συνεχίσουν στον ίδιο αγωνιστικό δρόμο για να βρουν δικαίωση οι θυσίες των εκτελεσμένων για μία δίκαιη κοινωνία και οι προσδοκίες του λαού μας για να ζήσει καλύτερες μέρες χωρίς εκμετάλλευση και αδικία.

ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑΝΝΗ ΜΠΟΡΜΠΟΤΗ, ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΤΕ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΙΜΗΣ & ΜΝΗΜΗΣ ΣΤΟ ΛΑΖΑΡΕΤΟ

12 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2023

Συντρόφισσες και σύντροφοι, φίλες και φίλοι,

Σε αυτή τη μικρή κουκίδα γης μέσα στη θάλασσα, σε αυτό το νησάκι που δύσκολα το παρατηρείς στον χάρτη, σε κάθε τετραγωνικό αυτής της μαρτυρικής γης που πατάμε σήμερα, το μεγαλείο των κομμουνιστών και των πρωτοπόρων αγωνιστών του λαού μας ξεδιπλώθηκε ατόφιο και μετέτρεψε αυτή τη μικρή γωνιά, το Λαζαρέτο, σε ιερό τόπο των αγώνων του λαού μας. Σε σημείο αναφοράς για την ηρωική στάση ζωής που κράτησαν ως το θάνατο, σε μνημείο υπερηφάνειας για την πίστη στα ιδανικά και τα πιστεύω τους που μετατράπηκαν σε διαβατήριο για την αθανασία στη μνήμη του λαού.

Οι Τομεακές Οργανώσεις Κέρκυρας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, πιστές στο ραντεβού τους, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, υλοποιούν το ιστορικό αλλά και το πολιτικό τους καθήκον και βρίσκονται ξανά εδώ, με τρόπο όχι εθιμοτυπικό αλλά ουσιαστικό και συγχρόνως βαθιά συμβολικό γιατί αυτός ο τόπος επιμένει να μας θυμίζει δύο πράγματα. Την βαρβαρότητα της αστικής εξουσίας αλλά και τους ανοιχτούς λογαριασμούς που έχουμε μαζί της. Και κάθε χρόνο που πατάμε τα ματωμένα χώματα του Λαζαρέτο, μπροστά στο κοσκινισμένο από τις σφαίρες τοίχο της εκτέλεσής, η υπόσχεση μας να παλέψουμε για έναν κόσμο που δεν θα μοιάζει σε τίποτα με τον σημερινό, γίνεται πιο δυνατή, φουντώνει όλο και περισσότερο.

Με τι θάρρος και πίστη σε ανώτερα ιδανικά γράφτηκε η ιστορία πάνω σε τούτο τον τόπο και έμεινε χαραγμένη να φωτίζει το μέλλον. Αυτήν την ιστορία τιμάμε και στεκόμαστε με δέος απέναντί της. Από αυτήν την ιστορία επιδιώκουμε να εμπνευστεί η νεολαία και κάθε άνθρωπος που συγκλονίζεται και ανατριχιάζει μπροστά στη θυσία για μία κοινωνία χωρίς αδικία και εκμετάλλευση.

Βρισκόμαστε και φέτος εδώ, σε πείσμα μάλιστα όλων αυτών που έχουν βάλει το λιθαράκι τους, το Λαζαρέτο να αφεθεί στη μοίρα του, αναξιοποίητο και παρατημένο, αποκομμένο από την Κέρκυρα, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται ελάχιστα μακριά από τις ακτές της. Γι’ αυτό επιμένουμε να τιμάμε, να αναδεικνύουμε με την παρουσία μας αυτόν τον ιερό τόπο, εδώ που “τρέμει η ρίζα της ανθρώπινης ανάσας” όπως είχε γράψει ο Γιάννης Ρίτσος για την ιστορία του ΚΚΕ και δεν θα μπορούσε να βρει πιο ταιριαστό παράδειγμα.

Το Κόμμα μας, με την πορεία του και τη δράση, σταθερά για πάνω από έναν αιώνα έχει γεννήσει και έχει γαλουχήσει αμέτρητους αγωνιστές που βρήκαν μία θέση στο πάνθεον των ηρώων του λαού μας. Αυτή η πορεία που έχει χαράξει το ΚΚΕ είναι απόλυτα συνυφασμένη με όλες τις μεγάλες στιγμές που ο λαός μας σήκωσε κεφάλι και η εργατική τάξη έγραψε με χρυσά γράμματα ένδοξες σελίδες ιστορίας. Από αυτή την ιστορία εμπνεόμαστε, διδασκόμαστε, νιώθουμε περηφάνια για το Κόμμα μας και για την δράση του και είμαστε συνειδητοποιημένοι για το βάρος της ευθύνης να βαδίσουμε στα ίδια δύσκολα αλλά ένδοξα μονοπάτια, στο δρόμο της σύγκρουσης με την εξουσία των εκμεταλλευτών. Στον αγώνα που γεννάει ήρωες που υπερασπίζονται τα δίκαια του λαού και τον αγώνα του να ζήσει καλύτερες μέρες.

H ιστορία της νησίδας Λαζαρέτο , όπως και των φυλακών της Κέρκυρας ξεφεύγει από τα «στενά» όρια της Κέρκυρας, καθώς η πλειοψηφία των φυλακισμένων και εκτελεσμένων ήταν από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, αγγίζει και συγκινεί κόσμο από το συγγενικό και ευρύτερο περιβάλλον των εκτελεσμένων σε όλη την Επικράτεια. Οι φυλακές της Κέρκυρας αποτέλεσαν τον προθάλαμο για όλους τους εκτελεσμένους στο Λαζαρέτο, εκεί τους μετέφερε το αστικό κράτος προτού πατήσει τη σκανδάλη και τους εκτελέσει.

Η μεταφορά των μελλοθανάτων από τις φυλακές της Κέρκυρας στο Λαζαρέτο γινόταν ξημερώματα, πριν ο λαός της Κέρκυρας αρχίσει να κυκλοφορεί στους δρόμους, ώστε να μην αντιληφθεί την εκτέλεση. Οι κρατούμενοι, με χωνιά και με φωνές, καλούσαν από τα παράθυρα τον λαό της Κέρκυρας να διαμαρτυρηθεί για το αίμα που χυνόταν. Μπροστά στις κάννες του αστικού κράτους με αφοβία και θάρρος ζητοκραύγαζαν υπέρ του ΚΚΕ, υπέρ του λαού, υπέρ της λεύτερης Ελλάδας μέχρι να ακουστούν τα δολοφονικά πυρά και να τις διακόψουν.

Όμως αυτές οι κραυγές ακούγονται μέχρι σήμερα, δεν μπόρεσαν να τις σωπάσουν ούτε τα όπλα τους, οι δικές τους φωνές ακούγονται μέσα από τις δικές μας, ο αντίλαλος σε αυτά τα ιερά χώματα μοιάζει λες και κραυγάζουν και οι εκτελεσμένοι τα συνθήματά μας.

Συντρόφισσες /σφοι, φίλες και φίλοι,

Όταν μιλάμε για αγώνες του λαού δεν μπορούμε σήμερα να μην κάνουμε αναφορά και από εδώ στον ηρωικό λαό της Παλαιστίνης.

Τις τελευταίες μέρες κατακλυζόμαστε από τις συγκλονιστικές εικόνες νεκρών παιδιών και αμάχων και κάποιες άλλες κραυγές, αυτές του πολέμου και της απόγνωσης μας κάνουν να ανατριχιάζουμε. Ο λαός της Παλαιστίνης που δίνει έναν τιτάνιο αγώνα απέναντι σε ένα κράτος που επί δεκαετίες τον σφαγιάζει βρίσκεται μπροστά σε ακόμη ένα έγκλημα εις βάρος του.

Η επίθεση του κράτους δολοφόνου του Ισραήλ στη λωρίδα της Γάζας, με τη στήριξη των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και της ΕΕ, βρίσκεται σε εξέλιξη και μέρα με τη μέρα ξεδιπλώνει ολοένα και περισσότερο τη βαρβαρότητα και την πραγματική του στόχευση που δεν είναι άλλη από τον λαό της Παλαιστίνης. Τα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, παρά τα τεράστια

εμπόδια που προσπαθεί να βάλει το ισραηλινό κράτος και οι σύμμαχοί του στην αποκάλυψη της αλήθειας, προκαλούν αποτροπιασμό και αγανάκτηση.

Χιλιάδες παιδιά πέφτουν νεκρά κάτω από τα συντρίμμια, άμαχοι θάβονται κάτω από τα χαλάσματα των σπιτιών τους από τις βόμβες που ισοπεδώνουν τα πάντα αδιακρίτως. Ο λαός της Παλαιστίνης παλεύει ηρωικά και προσπαθεί να αντέξει στο σφυροκόπημα των δολοφόνων.

Την ίδια ώρα έχει στηθεί ένας ισχυρός μηχανισμός προπαγάνδας και στη χώρα μας που εκφράζει την αγωνιώδη προσπάθεια των κυβερνήσεων και των ΜΜΕ να αλλοιώσουν την πραγματικότητα και την ιστορική αλήθεια, να διαστρεβλώσουν τα γεγονότα και να εξομοιώσουν τον θύτη με το θύμα, να παπαγαλίζουν, στην ίδια γραμμή όλα τα αστικά κόμματα, για το δήθεν δικαίωμα στην αυτοάμυνα του Ισραήλ.

Η κυβέρνηση με τη στήριξη που παρέχει στους μακελάρηδες και την μετατροπή της χώρας σε μία απέραντη αμερικανονατοϊκή βάση έχει πάρει θέση, οι απαράδεκτες δηλώσεις του Μητσοτάκη στο πλευρό του φίλου του του Νετανιάχου εξοργίζουν, με τη στάση τους και αυτοί έχουν λερώσει τα χέρια τους με το αίμα αθώων.

Το κακό όμως για όλους αυτούς είναι ότι οι λαοί έχουν διαλέξει πλευρά με εκείνους που παλεύουν για λευτεριά και δίκιο. Η αισχρή απόπειρά τους να φέρουν την αλήθεια και την πραγματικότητα στα μέτρα που βολεύει τον εγκληματικό τους σύμμαχο έπεσε στο κενό και μάλιστα με τρόπο εκκωφαντικό. Γιατί οι πραγματικά τεράστιες διαδηλώσεις αλληλεγγύης και στήριξης του λαού της Παλαιστίνης σε όλο τον κόσμο αλλά και στη χώρα μας δεν αφήνουν περιθώρια για παρερμηνείες. Όταν μιλάνε οι λαοί δεν αφήνουν περιθώρια για παρερμηνείες και οι λαοί όλου του κόσμου είναι με το λαό της Παλαιστίνης.

Έτσι βάζει πάντα ο λαός τη σφραγίδα του στην εξελίξεις, με τρόπο που δεν μπορούν να αλλοιώσουν τη θέση του, πάντα απέναντι στους μακελάρηδες όσο κι αν θέλουν να μας πείσουν για το αντίθετο, όσο κι αν προσπαθούν να στριμώξουν το λαό να στηρίζει δολοφόνους, όσα εμπόδια και αν βάζουν, όσο και αν τρομοκρατούν.

Ξέρουμε και εμείς όμως τι τους τρομοκρατεί. Να αντηχεί το σύνθημα «Λευτεριά στην Παλαιστίνη» από τα χείλη όλων των λαών και ιδιαίτερα από τη νεολαία. Πάμε λοιπόν, ακόμα πιο πολλοί να τους κάνουμε να τρέμουν!

Συντρόφισσες / σφοι, φίλες και φίλοι,

Τα αδιέξοδα του συστήματος είναι αυτά που σφίγγουν όλο και περισσότερο τη θηλιά γύρω από το λαιμό του λαού. Δεν υπάρχει έκφανση της ζωής μας που αυτό να μην γίνεται ορατό. Η εκρηκτική κατάσταση στα εμπόλεμα μέτωπα της Ουκρανίας και της Μέσης Ανατολής, η σύγκρουση των υπερδυνάμεων για την πρωτοκαθεδρία στο ιμπεριαλιστικό σύστημα, η ενεργειακή κρίση που δεν υποχωρεί και η συνεχιζόμενη ακρίβεια που γονατίζει τους εργαζόμενους. Η διαρκής επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα και η απόπειρα να μετατραπεί ο εργάτης σε σύγχρονους δούλος, τα αμέτρητα εμπόδια και οι ταξικοί φραγμοί που μπαίνουν στην προσπάθεια κάθε ανθρώπου να μορφωθεί, να ζήσει με αξιοπρέπεια, να

δουλέψει, να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες του. Όλα είναι κρίκος στην αντιλαϊκή αλυσίδα που ξεγυμνώνει ένα σύστημα που δεν έχει να προσφέρει τίποτα άλλο στην ανθρωπότητα παρά τη βαρβαρότητα της εκμετάλλευσης και της αδικίας.

Σήμερα γίνεται επιτακτική η ανάγκη η κοινωνία να αλλάξει σελίδα, να κάνει το άλμα στο αύριο και να ανοίξει διάπλατα την προοπτική μίας σοσιαλιστής κομμουνιστικής οργάνωσης της κοινωνίας η οποία θα έχει στο επίκεντρο τις λαϊκές ανάγκες και ο εργαζόμενος δεν θα ζει για να εξυπηρετεί με τον κόπο και τον ιδρώτα του τα κέρδη των λίγων αλλά θα απολαμβάνει τους καρπούς της εργασίας του, Θα καλύπτει τις ολοένα και διευρυνόμενες σύγχρονες ανάγκες του.

Σε αυτόν τον αγώνα είμαστε ταγμένοι και αυτός είναι ο σκοπός που δημιούργησε τους ιερούς τόπους που φύτρωσε η σπορά του αγώνα μας. Σε αυτά τα μονοπάτια θα βαδίσουμε περήφανα και με τη βαθιά πεποίθηση για την οριστική νίκη του λαού μας θα μπολιάσουμε όλο και περισσότερους, που σήμερα αγανακτούν με την κυρίαρχη πολιτική, με τα ιδανικά και τις ιδέες που θα οδηγήσουν τον ρου της ιστορίας εμπρός.

Ειδικά σήμερα που πρέπει να αποφύγουμε νέες παγίδες για την εργατική - λαϊκή συνείδηση, νέα σχέδια εγκλωβισμού της, ταυτόχρονα και σχέδια αξιοποίησης της δυσαρέσκειας στα διάφορα σενάρια κυβερνητικών εναλλαγών είναι επιτακτική η ανάγκη περισσότερος κόσμος να συναντηθεί με την ριζοσπαστική πρόταση του ΚΚΕ, με την επαναστατική πολιτική του και να συγκρουστεί με το κράτος, την εξουσία, τα κόμματα που μοναδικό τους σκοπό έχουν την διαιώνιση της εκμετάλλευσης.

Αξιοποιώντας την συσσωρευμένη πείρα ο λαός πρέπει να συνειδητοποιήσει τη δύναμη του, να συνειδητοποιήσει πως μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό. Να πάρουμε κουράγιο και έμπνευση από τους αγώνες του χτες και να οργανώσουμε τον αγώνα σήμερα, παντού, να ριχτούμε στη μάχη σε κάθε χώρο δουλειάς, σχολείο, σχολή, γειτονιά. Για το δίκιο των αγώνων μας, για τα δικαιώματα και το μέλλον μας.

Συντρόφισσες / σφοι, φίλες και φίλοι,

Το ΚΚΕ μέσα από τα λόγια του ΓΓ της ΚΕ του σφου Δημήτρη Κουτσούμπα είχε δεσμευτεί στη εκδήλωση για το Λαζαρέτο πριν δύο χρόνια για την ανέγερση μνημείου πάνω στη νησίδα. Για όσους δεν το γνωρίζουν ήδη, ανακοινώνουμε και πάλι ότι η ΚΕ του ΚΚΕ, ολοκλήρωσε τις διαδικασίες του καλλιτεχνικού διαγωνισμού για τη φιλοτέχνηση μνημείου αντάξιου της θυσίας των εκτελεσμένων του Λαζαρέτο.

Συνολικά βραβεύτηκαν τέσσερις προτάσεις. Το 1ο βραβείο απονεμήθηκε στην πρόταση του γλύπτη Βασίλη Δωρόπουλου, το 2ο βραβείο στην πρόταση των Ευθυμίου Σιάτρα και Δημήτρη Σιάτρα και το 3ο βραβείο απονεμήθηκε σε δύο προτάσεις, της Πελαγίας Μαρμαρά και του κερκυραίου καλλιτέχνη Άγγελου Γερακάρη.

Η μακέτα του 1ου βραβείου είναι αυτή που εκθέτουμε σήμερα μέσα στην πρώτη αίθουσα του κτηρίου.

Ευχαριστούμε θερμά τους καλλιτέχνες που μας τίμησαν με τη συμμετοχή τους στο διαγωνισμό.

Προχωράμε άμεσα στην υλοποίηση του 1ου βραβείου, που θα συνδυαστεί με τον αγώνα που θα δώσει το Κόμμα μας προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία ολοκλήρωσης του Μουσείου στο νησί, αφιερωμένου στην ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση και στο Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας, καθώς και συντήρησης και ανάδειξης του τοίχου εκτελέσεων, αλλά και όλων των μνημειακών στοιχείων του νησιού.

Με μεγάλη χαρά ανακοινώνουμε ότι με βάση το σχεδιασμό της ΚΕ, το μνημείο στο Λαζαρέτο θα στηθεί και θα αποκαλυφθεί του χρόνου σε μεγάλη εκδήλωση της ΚΕ.

Συντρόφισσες / σφοι, φίλες και φίλοι,

Από αυτόν εδώ τον τόπο που δολοφονήθηκαν για τα ιδανικά τους οι σύντροφοί μας, που κάθε κομμάτι γης έχει να διηγηθεί μία ηρωική ιστορία ανιδιοτέλειας και αγάπης για το λαό, δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να παλεύουμε μέχρι να δικαιωθούν τα όνειρα και οι προσδοκίες που γεννούν οι αγώνες μας, οι ανάγκες μας και η ιστορία.

Από το αγέρωχο σύμβολο περηφάνιας και ηρωισμού, από το μαρτυρικό Λαζαρέτο, φωνάζουμε ζήτω το ΚΚΕ, ο αέναος αιμοδότης των συγκλονιστικών αγώνων του λαού μας. Ζήτω οι πρωτοπόροι κομμουνιστές και αγωνιστές που έδωσαν τη ζωή τους για τη λευτεριά και την προκοπή του λαού.

Οι θυσίες τους δεν θα πάνε χαμένες, θα φροντίσουμε εμείς γι’ αυτό.

 

 

 

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search