• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Επικαιροτητα

Κι αντάμα και διασπασμένοι

November 26, 2023 948

Του Θανάση Τσιριγώτη

Μας ζάλισαν τα αυτιά οι φωνές και οι παρακλήσεις του δικέφαλου ρεβιζιονισμού (ΣΥΡΙΖΑ-ΚΚΕ) για την πρωτοπορία και την ενότητα της αριστεράς. Στις πολλαπλές εκλογές τρομάξαμε από τις αλλεπάλληλες επιθέσεις φιλίας και συμπόρευσης από το ΣΥΡΙΖΑ και τον Κουτσούμπα. Αλλά πώς έχουν τα πράγματα και πόσος τόνος αναλήθειας κρύφτηκε στη σκόνη του χρόνου;

Το 1956 στην 6η ολομέλεια του ΚΚΕ, αντάμα Κολιγιάννης και Παρτσαλίδης διαγράφουν το Νίκο Ζαχαριάδη και χιλιάδες κομμουνιστές της προσφυγιάς. Δύο χρόνια μετά, πάλι αντάμα, διαλύουν τις παράνομες οργανώσεις του ΚΚΕ και τρυπώνουν στην ΕΔΑ. Αντάμα!
Αργότερα γίνονται ουρά του Γ. Παπανδρέου, για να τους πιάσει ανέτοιμους η δικτατορία των συνταγματαρχών.

Το 1968 στη 12η ολομέλεια του ΚΚΕ διασπώνται σε γραφείο εξωτερικού και εσωτερικού και, με αφορμή την εισβολή τής ΕΣΣΔ στην Τσεχοσλοβακία (Αύγουστος 1968), οι μεν πρώτοι γίνονται φερέφωνα του Μπρέζνιεφ, οι δε δεύτεροι (Δρακόπουλος-Φιλίνης-Ζωγράφος-Μπριλλάκης) ακολουθούν το συμβιβασμένο δρόμο των ευρωκομμουνιστών (Καρίγιο, Μαρσαί, Τολιάτι), τον ειρηνικό δρόμο και τη συμμαχία με τους ευρω-αστούς. Και οι δύο καταγγέλλουν την επαναστατική Κίνα, το Μάο και την Πολιτιστική επανάσταση. Αντάμα!

Στη διάρκεια της δικτατορίας το «εσωτερικό» «τρέχει» να εξυμνήσει τη φιλελευθεροποίηση του Μαρκεζίνη και της χούντας, ενώ η ηγεσία του ΚΚΕ ( Φλωράκης) με την Πανσπουδαστική νο.8 να καταγγείλει το Πολυτεχνείο.
Στη μεταπολίτευση οι φωστήρες του ΚΚΕ ρίχνουν για την Κύπρο το σύνθημα «πάρτε βοήθεια από τη Μόσχα» και γίνονται κανονικό πρακτορείο του σοσιαλιμπεριαλισμού! Στις εκλογές του 1974 οι δύο πτέρυγες της αναθεώρησης κατεβαίνουν μαζί ως «Ενωμένη Αριστερά». Στις εκλογές του 1977 το ΚΚΕ εσωτερικού συνεργάζεται με την ΕΔΑ, τη Χριστιανική Δημοκρατία και μία διάσπαση του ΠΑΣΟΚ, τη Σοσιαλιστική Πορεία. Λίγο αργότερα και κάτω από το βάρος των φοιτητικών καταλήψεων για το νόμο 815, από τη νεολαία του «εσωτερικού» φεύγει η λεγόμενη Β’ Πανελλαδική (περιοδικό Σχολιαστής), για να διαλυθεί το 1981. Όλη την πρώτη παπανδρεϊκή περίοδο, το ΚΚΕ-Φλωράκης αρκείται σε εποικοδομητικές προτάσεις προς το ΠΑΣΟΚ και σ’ όλα τα επίπεδα (εκπαίδευση, αυτοδιοίκηση, στρατός κλπ). Το ΚΚΕ εσωτερικού μετασχηματίζεται σε ΕΑΡ, ο Κύρκος παίρνει μαζί του τον Χ. Φλωράκη και μαζί με τη ΝΔ (!) του Κ. Μητσοτάκη φτιάχνουν κυβέρνηση Εθνικής ενότητας με τον Τζ. Τζανετάκη και μετά με τον Ξ. Ζολώτα. Αντάμα και με το ΠΑΣΟΚ!

Και οι δύο χαιρέτισαν τον Γκορμπατσόφ και την περεστρόικα, ενώ το ΚΚΕ διασπάται (1989-91) και δημιουργείται το ΝΑΡ. Η ΕΣΣΔ διαλύεται, ο καπιταλισμός παλινορθωνεται φανερά, η ΕΑΡ «γεννά» την ΑΚΟΑ με τον Γ. Μπανιά (εφημ. Εποχή) και αργότερα ο Συνασπισμός πηγαίνει από ήττα σε ήττα (Δαμανάκη 1991-93) και Κωνσταντόπουλος (έως το 2004). Ακολουθεί ο Αλ. Αλάβανος και ο Αλ. Τσίπρας, που αξιοποιεί το μνημόνιο και το ρεύμα των πλατειών. Στο ΚΚΕ η Αλ. Παπαρήγα (1991-2013) συμμαζεύει τα ασυμμάζευτα του ΚΚΕ, φτιάχνει το ΠΑΜΕ, που υποτίθεται θα ήταν αντί-ΓΣΕΕ, για να καταλήξει ύστερα από 25 χρόνια να συναθροίζεται σε χωριστές πλατείες και να πορεύεται σε χωριστούς δρόμους. Ακολουθεί ο Δ. Κουτσούμπας. Δεν υπάρχει ούτε ένα μεγάλο ταξικό γεγονός στη μεταπολίτευση που να φέρνει τη σφραγίδα ΚΚΕ, ΕΑΡ, Συνασπισμός, ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε ένα! Αντίθετα υπάρχουν δεκάδες προδοσίες, υποχωρήσεις, αναβολές, υπαναχωρήσεις.

Τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ βαδίζει με τον Κασσελάκη στην αποφόρτισή του από τα αριστερά δεδομένα, ενώ το ΚΚΕ, χωρίς να αφήνει ούτε ίντσα την κοινοβουλευτική ηλιθιότητα, τσιμπολογάει θεωρητικές ανοησίες από τη φαρέτρα του ΝΑΡ και του τροτσκισμού, όπως το μεγαλοφυές τερατούργημα για την… ιμπεριαλιστική Ελλάδα.

Γράφουμε όλα τα παραπάνω -είναι σίγουρο ότι ξεχάσαμε πολλές αμαρτίες της δικέφαλης αναθεώρησης- γιατί πρέπει να θυμόμαστε. Μπορεί οι αναθεωρητές μας να γυρεύουν εναγώνια την κολυμπήθρα του Σιλωάμ για να ξεπλύνουν τις αμαρτίες τους, αλλά κανένα χέρι βοηθείας δεν πρέπει ν’ απλωθεί.

Αν θέλουμε να έχει διέξοδο η ταξική πάλη, πρέπει να χτίσουμε το μαζικό, επαναστατικό κομμουνιστικό κόμμα. Αλλιώς το κίνημα θα συντρίβεται ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη.

Θανάσης Τσιριγώτης

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

 
Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search