• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Επικαιροτητα

Υπονόμευση του αγώνα από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες

December 19, 2023 650

Για άλλη μια χρονιά η ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού πέρασε χωρίς απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων. Τα τελευταία χρόνια έχει καθιερωθεί πλέον να μην κηρύσσεται ούτε καν εκείνη η απεργία – τουφεκιά που οι συνδικαλιστικές ηγεσίες προκήρυσσαν αποσπασματικά, τις παραμονές της ψήφισης και χωρίς καμιά υποτυπώδη προετοιμασία.
Η κατάπτυστη και ανεκδιήγητη ΓΣΕΕ σιώπησε εκκωφαντικά και άκρως προκλητικά εξέδωσε ….μια μέρα μόλις πριν ξεκινήσει η ψήφιση στη Βουλή του κρατικού προϋπολογισμού, δελτίο τύπου, με τίτλο «η ακρίβεια ήρθε για να μείνει» – «αυξήσεις στους μισθούς εδώ και τώρα», ενημερώνει αορίστως για σειρά δράσεων και κινητοποιήσεων, «με στόχο την άσκηση πίεσης στην Κυβέρνηση ώστε να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, οι οποίες θα κορυφωθούν με Γενική Πανελλαδική Απεργία, με ορίζοντα 3 έως 4 μήνες» !!
Τώρα περνάει η κυβέρνηση τον κρατικό προϋπολογισμό με την αντεργατική πολιτική της τη νέα χρονιά, όμως, η ηγεσία της ΓΣΕΕ προκλητικά και ξετσίπωτα ανακοινώνει ότι θα “αντιδράσει” με μια απεργία μετά από …4 μήνες! Η αθλιότητα της ανωτάτης συνδικαλιστικής ηγεσίας σε όλο το μεγαλείο της!
Όσο για την ΑΔΕΔΥ, μετά και από τη δική της παρατεταμένη σιωπή, αποφάσισε εσχάτως να εξαγγείλει, ως απάντηση στην ψήφιση του προϋπολογισμού, μια στάση εργασίας την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου και αυτή με αφορμή την 24ωρη απεργία της ΠΟΕ/ΟΤΑ, δηλώνοντας στήριξη στην απεργία των εργαζομένων των ΟΤΑ, αλλά και «βαφτίζοντας» την κινητοποίηση ενάντια στην ψήφιση του προϋπολογισμού. Θεωρώντας ότι έτσι ξεφεύγει την πίεση για πανεργατική απεργιακή κινητοποίηση…
Αλλά δεν είναι μόνο η απαράδεκτη στάση της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ ή και του ΕΚΑ που επίσης δεν έβγαλε άχνα εν όψει της ψήφισης του προϋπολογισμού. Είναι και το ΠΑΜΕ που με παχιά λόγια όπως πάντα, “τσακίζει” την αντιλαϊκή πολιτική, ωστόσο και στην προκειμένη περίπτωση, εξάντλησε όλη την αγωνιστική του στάση σε μια σύσκεψη εκπροσώπων διοικητικών συμβουλίων των συνδικάτων που ελέγχει, προκειμένου να αποφασίσουν μια παράσταση, επίσης, μόνο εκπροσώπων έξω από το υπουργείο Οικονομικών στις 7 Δεκεμβρίου. Στην παράσταση μάλιστα, που όπως καμαρώνει το ΠΑΜΕ πρόκειται για «σταθμό κλιμάκωσης»(!), συμμετείχαν και με αποφάσεις τους για στάση εργασίας, εκπρόσωποι ΔΣ απο μόλις 2-3 από τα εκατοντάδες σωματεία, ομοσπονδίες Ε.Κ. που ελέγχει.
Η σκληρή αλήθεια για το ΠΑΜΕ, ωστόσο, είναι πως δεν τόλμησε να φέρει προς ψήφιση πρόταση για απεργία ενάντια στον προϋπολογισμό, σε κανένα συνδικαλιστικό φορέα όπου έχει δυνάμεις ούτε σε ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ-ΕΚΑ αλλά ούτε και στα σωματεία, ομοσπονδίες, Ε.Κ. που κομπάζει ότι ελέγχει. Έχοντας αποφασίσει και επιβεβαιώσει και στην περίφημη σύσκεψη που διοργάνωσε στην Αθήνα, παρόμοια στη Θεσσαλονίκη, ενδεχομένως και αλλού, πως όλη η αγωνιστική λογοκοπία θα εξαντληθεί στο απογευματινό συλλαλητήριο της 15ης Δεκέμβρη για την επιτυχία του οποίου επιστράτευσε τις δυνάμεις του.
Όμως η απάντηση στον σκληρό αντιλαϊκό προϋπολογισμό δεν δίνεται ούτε με μια ολιγόωρη στάση της ΑΔΕΔΥ, ούτε όμως και με ένα απογευματινό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ.
Η στάση των δυνάμεων που κυριαρχούν στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα καταφάνηκε, για μια ακόμα φορά, με εξόφθαλμο τρόπο ότι είναι η αιτία που κρατιέται καθηλωμένη η αντίσταση των εργαζομένων στα κυβερνητικά μέτρα. Γιατί από τις μαζικές κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν το διάστημα που προηγήθηκε (συνταξιούχοι, υγειονομικοί, ελεύθεροι επαγγελματίες κ.ά.), φάνηκε πως ο εργαζόμενος κόσμος, άγρια χτυπημένος από τα κυβερνητικά μέτρα, είναι διαθέσιμος και ανταποκρίνεται σε καλέσματα αγώνα. Μόνο που για να γίνει αυτό απαιτείται οι συνδικαλιστικές οργανώσεις τους να καλέσουν και να οργανώσουν έναν τέτοιο μαζικό αγώνα. Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες τους, όμως, κινούνται σε αντίθετη κατεύθυνση: υπονομεύουν την εργατική κινητοποίηση προσφέροντας τις καλύτερες υπηρεσίες στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για να κλιμακώνει την αντεργατική πολιτική της.
Με αυτό το δεδομένο οι ταξικές αγωνιστικές δυνάμεις του εργατικού κινήματος καλούνται να σηκώσουν στους ώμους τους το βάρος μιας δουλειάς μέσα στους χώρους δουλειάς, στα συνδικάτα, στις συνοικίες που θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να διεξαχθεί μαζικός απεργιακός αγώνας με συλλαλητήρια σε όλη την Ελλάδα ενάντια σε κάθε νόμο που θα φέρει η κυβέρνηση για να υλοποιήσει τον νέο αντιλαϊκό προϋπολογισμό, για πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, για την ανακοπή της φοροληστείας των λαϊκών στρωμάτων, για τη στήριξη της δημόσιας παιδείας, υγείας, ασφάλισης και πρόνοιας.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search