• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Επικαιροτητα

Τα οστά της Ρένας Βλαχοπούλου στην Κέρκυρα – Διαμάχη μεταξύ Δελαπόρτα και δημάρχου

December 24, 2023 1932


Σχεδόν 20 χρόνια μετά τον θάνατό της και την ταφή της στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών, η Ρένα Βλαχοπούλου επέστρεψε στη γενέτειρά της, καθώς προχθές τα οστά της μεταφέρθηκαν πίσω στην Κέρκυρα.

Όπως γνωστοποίησε με ανακοίνωσή του το ΔΗΠΕΘΕΚ, ολοκληρώθηκε το Σάββατο 23/12, η μετακομιδή των οστών της Ρένας Βλαχοπούλου και η τοποθέτηση τους στον οικογενειακό τάφο του Α’ Κοιμητηρίου της πόλης της Κέρκυρας στη Γαρίτσα.

Στην εκπομπή του Κώστα Τσουρού μίλησε η δήμαρχος της Κέρκυρας, Μερόπη Υδραίου, αλλά και ο Μάκης Δελαπόρτας, ο οποίος υπήρξε πολύ καλός φίλος της Ρένας Βλαχοπούλου.

Η δήμαρχος της Κέρκυρας, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι: «Ήταν ένας προσωπικός μου στόχος όπως και της Δημοτικής Αρχής, η Ρένα Βλαχοπούλου, που ήταν συνυφασμένη με την Κέρκυρα, να επιστρέψει στη γενέθλια γη, στη Κέρκυρα που τόσο λάτρεψε, αγάπησε, διαφήμισε παντού.

Σε συνεννόηση με τους συγγενείς της, τον κ. Γεωργάτο, τον κ. Δελαπόρτα που ήταν κοντά της καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής της, πήραμε τα έγγραφα που χρειάζονταν και έκανα μία επαφή με τον κ. Μπακογιάννη, τον κ. Σκιαδά και καταφέραμε μόλις χθες να γίνει η διακομιδή των οστών σε μία σεμνή τελετή.
Η πρόταση μας θα είναι να πάρει και κάποιος δρόμος ή κάποια μικρή πλατεία το όνομά της. Βοήθησε και ευεργέτησε πολλούς ανθρώπους χωρίς ποτέ να το διαφημίσει. Ξεκίνησε από εμάς η ιδέα και βρήκαμε καλούς συμμάχους την οικογένειάς της. Επίσης, ήταν συμβολικό που έγινε το 2023 καθώς συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννησή της».

«Η ιδέα ήταν δική μου καθαρά»
Στη συνέχεια στην εκπομπή μίλησε και ο επιστήθιος φίλος της Ρένας Βλαχοπούλου, Μάκης Δελαπόρτας. Όμως ο γνωστός ηθοποιός διέψευσε την δήμαρχο, καθώς, όπως είπε, η ιδέα δεν ήταν δική της αλλά δική του.

Συγκεκριμένα ο Μάκης Δελαπόρτας εξήγησε ότι: «Η ιδέα ήταν δική μου καθαρά. Να θυμίσω στην κα Υδραίου πως τρία χρόνια πριν είχα πάει εγώ στην Κέρκυρα και της το είχα προτείνει, καθώς είχα μάθει πως οι τάφοι των μεγάλων ηθοποιών θα μεταφερθούν σε μαυσωλείο. Έτσι, είπα πως η Ρένα θα έπρεπε να γυρίσει πίσω στην πατρίδα της, εκεί που γεννήθηκε, εκεί που μεγάλωσε και τον τόπο που αγάπησε.

Έτσι, πήγα και βρήκα την κ. δήμαρχο που τώρα λέει ότι ήταν δική της ιδέα, δεν ήταν δική της ιδέας ας με συγχωρέσει… Είχα πει να γίνει με κάποιες προϋποθέσεις. Η τελετή για εμένα δεν θα έπρεπε να είναι σεμνή αλλά να είναι όλη η Κέρκυρα εκεί, όπως και το Σωματείο Ελλήνων ηθοποιών και να δοθεί μία άλλη έμφαση. Εγώ προσκλήθηκα προχθές το βράδυ για εχθές».

Ακόμα πρόσθεσε ότι: «Στεναχωριέμαι για κάποια πράγματα, γιατί η Ρένα ήταν πολύ δικός μου άνθρωπος. Ήμουν κοντά της για πολλά χρόνια, σε εμένα άφησε το υλικό της, τα κοστούμια… Και επειδή αυτό δεν ανήκει σ’ εμένα ανήκει στον πολιτισμό, είπα στην κα δήμαρχο να γίνει ένα μουσείο στην Κέρκυρα με αυτά, όπως και ένας δρόμος. Εγώ τόσα χρόνια “έχω φάει πόρτα” σε αυτό (σ.σ. στην ονομασία του δρόμου) και πρέπει να το πω.

Αυτό που θα γίνει σίγουρα είναι πως θα φτιάξουμε το Μουσείο Ελληνικού Κινηματογράφου στο Ελληνικό, εκεί όπου η Ρένα θα τιμηθεί όπως της αξίζει. Η Κέρκυρα θα έπρεπε να την έχει τιμήσει εδώ και χρόνια, δεν το έχει κάνει. Ούτε έναν δρόμο κεντρικό για την Ρένα, ούτε μία προτομή, ούτε και ένα μνημείο ιδιαίτερο».

Μπορεί να είναι εικόνα 9 άτομα, κλαρινέτο και τρομπέτα

Φιλαρμονική Εταιρία Μάντζαρος

 
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η Φιλαρμονική «Μάντζαρος», προσκληθείσα από την Δήμαρχο Κεντρικής Κέρκυρας κ. Μερόπη Υδραίου, παρέστη στον ενταφιασμό στο Α’ Δημοτικό κοιμητήριο Κέρκυρας, των οστών της Κερκυραίας γνωστής ταλαντούχου ηθοποιού, αείμνηστης Ρένας Βλαχοπούλου.
Η Ρένα Βλαχοπούλου απεβίωσε στην Αθήνα στις 29 Ιουλίου 2004, είχε ενταφιαστεί στο Α’ Δημοτικό Κοιμητήριο Αθηνών και τότε την εκφορά είχε συνοδεύσει το μουσικό σώμα της Φιλαρμονικής «Μάντζαρος», προσκληθέν, από τους συγγενείς, κατ’ επιθυμίαν της Θανούσης.
Τα οστά της αείμνηστης Ρένας Βλαχοπούλου, ήδη ευρίσκονται ενταφιασμένα στην ιδιαιτέρα της πατρίδα την Κέρκυρα την οποίαν τόσο πολύ αγάπησε και προέβαλε, ως χαρισματική καλλιτέχνης στην λαμπρή επαγγελματική της πορεία.
Εκ του ΔΣ της Φ.Ε.Μ.
Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search