• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Επικαιροτητα

Στοιχεία «Εργάνη»: το δικαίωμα στη δουλειά έχει μετατραπεί σε «ρώσικη ρουλέτα»

January 13, 2024 521

Απώλεια 82.463 θέσεων εργασίας καταγράφηκε από το σύστημα «Εργάνη» τον Νοέμβριο, αποτέλεσμα που συνιστά τη δεύτερη χειρότερη επίδοση των τελευταίων 22 ετών, για τον συγκεκριμένο μήνα.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη» για τον μήνα Νοέμβρη, τους 11 πρώτους μήνες του 2023 ο αριθμός των απολύσεων έφτασε τα 2.891.948! Δηλαδή, μέσα στο 11μηνο, κάθε ημερολογιακή μέρα έχαναν τη δουλειά τους 8.632 μισθωτοί. Συνυπολογίζοντας τις απολύσεις που έγιναν τον Δεκέμβρη, το 2023 θα σπάσει το ρεκόρ των 3.000.000 απολύσεων.

Οι ανατριχιαστικοί αυτοί αριθμοί δεν δείχνουν μόνο πόσο αναλώσιμοι είναι οι εργαζόμενοι και ότι το δικαίωμα στη δουλειά έχει μετατραπεί σε «ρώσικη ρουλέτα», καθώς ανά πάσα στιγμή οποιοσδήποτε μπορεί να βρεθεί με το χαρτί της απόλυσης στην τσέπη.

Τα 3 εκατ. απολύσεων μέσα σε έναν χρόνο, σε συνδυασμό με τα επίπεδα ανεργίας που κυμαίνονται γύρω στο 10%, αποτελούν την πραγματική εικόνα της καπιταλιστικής οικονομίας. Είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής θωράκισης της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, που υπηρετούν η σημερινή και όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις.

Τέτοιοι στόχοι άλλωστε φιγουράρουν πάντα στις αιτιολογικές εκθέσεις των νόμων που ψηφίζουν ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, με τους οποίους γενικεύτηκαν και έγιναν «κανονικότητα» οι σχέσεις εργασίας - λάστιχο. Ετσι φτάσαμε κάθε μήνα οι μισές νέες προσλήψεις να είναι μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης και με ημερομηνία λήξης.

Η εργασιακή ζούγκλα είναι εδώ: Με τη διευκόλυνση των απολύσεων, την ενίσχυση των δουλεμπορικών γραφείων και της εργολαβικής εργασίας. Με τους αντεργατικούς νόμους κατά τη διάρκεια των μνημονίων και μετά από αυτά, όπως με τους πρόσφατους της ΝΔ που προβλέπουν τη δουλειά όπως, όταν και για όσο θέλει ο κάθε εργοδότης, όπως με τις «συμβάσεις κατά παραγγελία», «ελαχίστων ωρών» κ.ο.κ.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα των «βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών» που όλες οι κυβερνήσεις προώθησαν με συνέπεια, αφήνοντας πίσω τους ερείπια εργασιακών δικαιωμάτων και φτώχεια. Αυτό είναι και το τίμημα των θετικών «δεικτών» της οικονομίας, για τους οποίους καυχιέται η κυβέρνηση: Εκατοντάδες χιλιάδες απολύσεις κάθε μήνα, τεράστια «ευελιξία» στην αγορά εργασίας.

Τη ζοφερή αυτή εικόνα για τους εργαζόμενους συμπληρώνουν οι μισθοί φτώχειας, οι οποίοι δεν καλύπτουν ούτε τα στοιχειώδη. Είναι χαρακτηριστικό πως το 2022 (δεν έχουν δοθεί στοιχεία για το 2023), που ο πληθωρισμός ήδη κάλπαζε, σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη», ένας στους πέντε μισθωτούς με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου είχε μισθό κάτω ή ίσο με τον κατώτατο μισθό. Συνολικά, κάτω από το όριο των 1.000 ευρώ μεικτά ήταν έξι στους δέκα μισθωτούς (60,5%) που αντιστοιχούσαν σε 1.361.132 εργαζόμενους.

Η κατάσταση χειροτέρευσε ακόμα περισσότερο μέσα στο 2023, παρά τους κυβερνητικούς διθυράμβους για την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού με τον νόμο Βρούτση - Αχτσιόγλου, αφού τα ψίχουλα δεν καλύπτουν ούτε το κύμα ακρίβειας που συνεχίζει να λεηλατεί τα εργατικά εισοδήματα, πόσο μάλλον τις τεράστιες απώλειες στο εισόδημα όλα τα προηγούμενα χρόνια. Την ίδια στιγμή, το 75% των μισθωτών δεν καλύπτονται από καμία Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Η κυβερνητική προπαγάνδα για «περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας» καταρρέει με πάταγο μπροστά στον «Μινώταυρο» της ανταγωνιστικότητας και της «ευελιξίας» στην αγορά εργασίας, που βαθαίνει την εκμετάλλευση για τους εργαζόμενους, παλιότερους και νέους.

ΠΗΓΗ: ΡιζοσπάστηςΝαυτεμπορική

Αναδημοσίευση από euforipediada.blogspot.com

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search