• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Επικαιροτητα

Κλοπή στο Παλαιοβιβλιοπωλείο Αστέγων: «Είναι μία ένδειξη σήψης και κοινωνικής παρακμής»

January 16, 2024 694
 Στην αρχή η είδηση δεν έβγαζε νόημα κι ας ζούμε σε καιρούς όπου το παράλογο γίνεται ολοένα και πιο συνηθισμένο. Ποιος και γιατί να θέλει να κλέψει χιλιάδες βιβλία από μία ομάδα αστέγων η οποία έχει χύσει αίμα και ιδρώτα για να καταφέρει να στήσει το παλαιoβιβλιοπωλείο που της δίνει αξιοπρέπεια και ζωή; Και όμως. Συνέβη και αυτό.

«Η δουλειά έγινε συγκεκριμένη ώρα. Ήταν την περασμένη Πέμπτη το μεσημέρι, όταν και ο χώρος μας στην οδό Πειραιώς ήταν κλειστός. Οι κάμερες τους έχουν ‘πιάσει’. Στις 13.45 φόρτωσαν τα βιβλία σε μία κλούβα, με πρόσωπα ακάλυπτα μάλιστα, και εξαφανίστηκαν» εξιστορεί στο «Κοσμοδρόμιο»  ο Λεωνίδας Κουρσούμης, ιδρυτής του Παλαιοβιβλιοπωλείου Αστέγων.

Ο ίδιος ανατρέχει στη στιγμή  που αντίκρισε το θέαμα, την επόμενη μέρα το πρωί. «Ήταν μεγάλο σοκ. Ανοίξαμε την πόρτα μαζί με τον Φάνη ο οποίος είναι βασικό μέλος της ομάδας και έχει βάλει πλάτη από την πρώτη ημέρα της προσπάθειας μας. Μόλις αντίκρισε το θέαμα,  πήγε να πέσει κάτω. ‘Κάτσε Φάνη θα το δούμε, μην κάνεις έτσι’ , του έλεγα».

Ο κ. Κουρσoύμης λέει στο «Κοσμοδρόμιο» πως γνωρίζει ποιοι προέβησαν σε αυτή την ασύλληπτη πράξη και πως το θέμα ερευνάται από την Ασφάλεια, η οποία και θα συλλάβει, όπως λέει  ο ίδιος, τους δράστες μιας και υπάρχουν παραπάνω από μία κάμερες πέριξ του σημείου.

Στο δια ταύτα, η λεία των κλεφτών ήταν μεγάλη και προκάλεσε μεγάλο πλήγμα στην ομάδα που ζει από το παλαιοβιβλιοπωλείο. Όπως περιγράφει ο κ. Κουρσούμης: « Οι χαρτόκουτες με τα βιβλία που μας δωρίζει μέσα στις γιορτές ο Ψυχογιός, εκλάπησαν όλες και ήταν περίπου 2.000 με 2.500 βιβλία. Βιβλία ακριβά, που μας δίνουν κι εμάς ένα περιθώριο κέρδους και τα περιμένουμε πως και πως. Δίπλα από αυτές τις κούτες ανοίχτηκαν κι άλλες, με τους κλέφτες να επιλέγουν προσεχτικά και χειρουργικά τους τίτλους. Πήραν τίτλους επιλεκτικά, με σύστημα. Είναι χονδρέμποροι που πηγαίνουν στα μπαζάρ ή άνθρωποι που αρπάζουν βιβλία από κατασχέσεις».

Φεύγοντας από τις λεπτομέρειες της κατάπτυστης πράξης και πηγαίνοντας στην ίδια την ουσία της ο κ. Κουρσουμής λέει τα εξής: «Είναι αμαρτία αυτό που συνέβη. Ακριβώς επειδή τα βιβλία δεν είναι κοσμήματα ή ναρκωτικά ή χρήματα. Είναι πνευματικό προϊόν. Δεν ξέρω τι να πω. Μιλάμε για μια ένδειξη σήψης και κοινωνικής παρακμής».

Παρόλα αυτά, υπάρχει πάντα η αλληλεγγύη  κι αυτή είναι που μας σώζει σύμφωνα με τον κ. Κουρσούμη.

Η άμεση  -την επόμενη ημέρα-  ανακοίνωση του δημάρχου της Αθήνας, Χάρη Δούκα, ο οποίος επισκέφτηκε το παλαιοβιβλιοπωλείο, πως θα βοηθήσει την ομάδα να σταθεί στα πόδια της, έφερε ανακούφιση.

Όπως δήλωσε ο κ. Δούκας: «Ο κ. Λεωνίδας και λίγοι ακόμα συνάνθρωποί μας, χωρίς πόρους, με μόνη στήριξη δωρεές και το μεράκι τους, συγκέντρωσαν έναν πνευματικό θησαυρό χιλιάδων βιβλίων, που πρέπει να διαφυλαχτεί. Ο δήμος Αθηναίων θα συνεργαστεί με το Παλαιοβιβλιοπωλείο των Αστέγων για να διερευνηθούν όλες οι δυνατότητες μετεγκατάστασης και ανάπτυξης πλατφόρμας ηλεκτρονικής πώλησης. Η πολύ σπουδαία κοινωνική τους δράση πρέπει να συνεχιστεί και να ενισχυθεί».

Το ίδιο σημαντική θεωρεί και την κίνηση της Νέας Αριστεράς να απευθύνει κάλεσμα να συλλεχθούν βιβλία για το βιβλιοπωλείο. Η συλλογή βιβλίων θα γίνεται καθημερινά 19.00-21.00 στην οδό Λαμίας 17 στους Αμπελόκηπου; και τα βιβλία θα παραδοθούν στην ομάδα το ερχόμενο Σάββατο.

«Είμαι 74 ετών. Σέβομαι τους θεσμούς και χαίρομαι πολύ με όσους έτρεξαν να μας συνδράμουν. Υπάρχει πάντα η ελπίδα και αυτή δεν πρέπει να τη χάσουμε» καταλήγει ο κ. Κουρσούμης.

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search