• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Επικαιροτητα

Νέα φτώχεια: Μείωση αγοραστικής δύναμης 25% – Το 90% του βασικού μισθού σε λογαριασμούς και διατροφή

April 15, 2024 496
 
 

Ο πληθωρισμός, οι αυξήσεις στο ενεργειακό κόστος, και η αύξηση των επιτοκίων την τελευταία διετία έχει πιέσει  στο έπακρο την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και δοκιμάζοντας και την  ανθεκτικότητα των επιχειρήσεων.

Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τα ελληνικά νοικοκυριά ήταν ήδη εξασθενισμένα οικονομικά από την έναρξη της οικονομικής κρίσης το 2008 μέχρι το 2022, δηλαδή προτού καν μας χτυπήσουν την πόρτα οι πληθωριστικές πιέσεις.

 

Συγκεκριμένα καταγραφόταν ότι το 90% του μισθού κατέληγε στην πληρωμή λογαριασμών και βασικών ειδών διατροφής.

ΓΣΕΕ: Επιδεινώνεται η κατάσταση στο 50% των νοικορυριών

Σύμφωνα δε με τα στοιχεία της ΓΣΕΕ, η οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών επιδεινώθηκε και το 2023, ενώ οι προσδοκίες για το μέλλον είχαν αρνητικό πρόσημο για δεύτερο συνεχόμενο έτος, καθώς πάνω από 1 στα 2 νοικοκυριά (53,7%) εκτιμά ότι η κατάστασή του επιδεινώνεται το 2024.

Ειδικότερα σύμφωνα με την ίδια έρευνα μόλις για 19 ημέρες επαρκεί το μηνιαίο εισόδημα για 6 στα 10 νοικοκυριά (60,7%), την ώρα που περισσότεροι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και τις τράπεζες και 7 στα 10 νοικοκυριά (72,7%) δήλωσαν ότι οι αυξήσεις των τιμών στα τρόφιμα τους επηρέασαν περισσότερο σε βαθμό να αναγκαστούν να μειώσουν δαπάνες για άλλες ανάγκες.

Μάλιστα το θέμα της ακρίβειας παραμένει ως μεγάλη απειλή για την οικονομία επισημαίνει και ο  Διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας.

 

«Η επιμονή των πληθωριστικών πιέσεων και η ενδεχόμενη διατήρηση της αυξητικής πορείας των τιμών κυρίως στα είδη διατροφής και τις δαπάνες στέγασης θα πλήξουν περισσότερο τα νοικοκυριά με χαμηλότερα εισοδήματα, τα οποία δαπανούν σχετικά υψηλότερο ποσοστό του εισοδήματός τους στις συγκεκριμένες ανάγκες» επισημαίνει. 

Η αβεβαιότητα δε, να προκύψει νέο ενεργειακό σοκ σήμερα γίνεται ακόμη πιο έντονη,  μετά από την κλιμάκωση γεωπολιτικών εντάσεων στην μέση Ανατολή! 

Μια τέτοια επιδείνωση θα δυσκολέψει περαιτέρω το διεθνές εμπόριο και τις παγκόσμιες εφοδιαστικές  αλυσίδες ενώ  θα ασκήσει ανοδικές πιέσεις στις διεθνείς τιμές των τροφίμων και των καυσίμων και θα αυξήσει το κόστος των εισαγόμενων ενδιάμεσων και τελικών αγαθών.

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search