• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Επικαιροτητα

ΠΟΕΔΗΝ: Πέμπτη 16/05 Στάση εργασίας και κινητοποιήσεις

May 16, 2024 347

Mε αίτημα την απόσυρση διάταξης που δίνει τη δυνατότητα σε ιδιώτες γιατρούς να εκτελούν ιατρικές πράξεις σε Νοσοκομεία του ΕΣΥ, η ΠΟΕΔΗΝ καλεί σε νέες κινητοποιήσεις σήμερα Πέμπτη 16 Μαΐου, κάνοντας λόγο για ένα βαθιά ιδιωτικοποιημένο σύστημα υγείας που πρέπει να αλλάξει με μέτρα ενίσχυσης του δημόσιου χαρακτήρα, προσλήψεις και χρηματοδότηση.

Οι κινητοποιήσεις, που στηρίζονται και από την ΑΔΕΔΥ, περιλαμβάνουν 24ωρη απεργία στην περιφέρεια και στάση εργασίας από τις 8 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι στην Αττική που θα συνοδευθεί με συγκέντρωση στις 8:30 στην πλατεία Μαβίλη και πορεία προς το Μέγαρο Μαξίμου, τη Βουλή και το υπουργείο Υγείας.
Η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ:

Έχουμε βαθιά ιδιωτικοποιημένο σύστημα με το 40% ιδιωτικές δαπάνες υγείας. Αντί λοιπόν να λαμβάνονται μέτρα ενίσχυσης του Δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της υγείας με περισσότερη στελέχωση και καλύτερη χρηματοδότη, κάθε ημέρα λαμβάνονται μέτρα προς την αντίθετη κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης.

Με άρθρο σε Νομοσχέδιο του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας δίνεται η δυνατότητα σε ιδιώτες γιατρούς όλων των ειδικοτήτων να συνεργάζονται με Νοσοκομεία του ΕΣΥ για την πραγματοποίηση ιατρικών πράξεων, συμμετέχοντας στην λειτουργία εξωτερικών Ιατρείων, στη διενέργεια διαγνωστικών θεραπευτικών και επεμβατικών πράξεων πέρα του τακτικού ωραρίου καθώς επίσης χειρουργικές επεμβάσεις ή άλλες επεμβατικές πράξεις που απαιτούν παραμονή στο Νοσοκομείο πέραν της ημερήσιας Νοσηλείας.


Μετά τα απογευματινά ιατρεία επί πληρωμή, τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή με προσωπικό των Νοσοκομείων, μετά την κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των ιατρών δίνεται τώρα η δυνατότητα σε Ιδιώτες γιατρούς να μπαινοβγαίνουν στα Νοσοκομεία, να εκτελούν κάθε είδους ιατρική πράξη με μεταφερόμενους ασθενείς από τα ιατρεία τους. Η απόλυτη ιδιωτικοποίηση.

Καλούμε τον Υπουργό Υγείας να αποσύρει τη διάταξη.

ΠΕΜΠΤΗ 16/05/2024
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΑΝΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΩΤΗΡΙΑΣ
ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ, ΠΡΟΝΟΙΑΣ, ΕΚΑΒ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΑΒΙΛΗ 8.30π.μ
ΠΟΡΕΙΑ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ, ΒΟΥΛΗ, Γ.Λ.K., ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ 8.00 – 15.00
24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Δεν πέρασε πολύς καιρός από την πανδημία που το Δημόσιο Σύστημα Υγείας αποθεώθηκε, οι υγειονομικοί καταχειροκροτήθηκαν και με νομοθετικές πρωτοβουλίες ακυρώνεται ο Δημόσιος και Κοινωνικός χαρακτήρας του Ε.Σ.Υ. ακυρώνονται οι θεμελιώδεις αρχές σύστασής του για ισότιμη και δωρεάν πρόσβαση.
Τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή, ένας θεσμός που όπως προβλέψαμε απέτυχε αφού γίνονται ελάχιστες, έως καθόλου χειρουργικές επεμβάσεις εκ των οποίων οι περισσότερες εκτός λίστας. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν αντοχές να στηρίξουν το θεσμό λόγω εργασιακής εξάντλησης, παρότι έχουν ανάγκη τα όποια επιπλέον χρήματα και οι ασθενείς δεν ανέχονται να τους κοροϊδεύουν που αν και περιμένουν δύο και τρία χρόνια σε λίστα αναμονής, θα πρέπει να πληρώσουν για να χειρουργηθούν.
Το ταμείο ανάκαμψης που υποτίθεται θα κάλυπτε το κόστος των πρώτων 50.000 χειρουργείων δεν ενεργοποιήθηκε. Οι εργαζόμενοι τσακισμένοι από τις συνεχείς βάρδιες, εφημερίες, μετακινήσεις εντός και εκτός οργανικών υγειονομικών μονάδων που υπηρετούν, είναι αδύνατον να υποστηρίξουν έναν τέτοιο θεσμό. Η μοναδική λύση είναι η πρόσληψη προσωπικού προκειμένου να λειτουργήσει το 40% των κλειστών χειρουργικών αιθουσών, να υπάρξει ολοήμερη λειτουργία των Νοσοκομείων με ανάλογη στελέχωση. Έτσι θα εξαλειφθούν οι λίστες αναμονής.
Χτύπημα στο Δημόσιο και Κοινωνικό χαρακτήρα του ΕΣΥ είναι η κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών που θα οδηγήσει σε προκλητή ζήτηση υπηρεσιών, θα αυξήσει την παραοικονομία και την συναλλαγή.
Η κυβέρνηση θεσμοθέτησε τη δυνατότητα σε ιδιώτες γιατρούς να εργάζονται στο ΕΣΥ στήνοντας ιδιωτικά ιατρεία εντός των Νοσοκομείων με ενοικιαζόμενο εξοπλισμό και προσωπικό και μεταφερόμενους ασθενείς από τα ιατρεία τους. Η πλήρη ιδιωτικοποίηση.
Οι Δημόσιες δαπάνες υγείας στη χώρα μας είναι 5.5% του ΑΕΠ, στην Ευρώπη είναι 2 μονάδες πάνω. Η Δημόσια Υγεία δεν φτιάχνει με τέτοιο ύψος Δημοσίων δαπανών. Παρότι έχουμε το πιο ιδιωτικοποιημένο σύστημα στην Ευρώπη με ιδιωτικές δαπάνες υγείας 40%, οι πολίτες καλούνται να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, να αγοράζουν τις υπηρεσίες υγείας που θα έπρεπε να προσφέρονται ισότιμα, έγκαιρα και δωρεάν.
Υποχρέωση του Κράτους είναι η αύξηση των μισθών των υγειονομικών και προνοιακών υπαλλήλων, προκειμένου να ανακοπεί το κύμα μαζικών αποχωρήσεων από το ΕΣΥ. Είναι αδιανόητο να μετακυλίεται στους ασθενείς.
Κάθε μήνα συνταξιοδοτούνται 300 υπάλληλοι από το ΕΣΥ, χωρίς να αναπληρώνονται. Οι προσλήψεις προσωπικού που ανακοινώνονται καθυστερούν αρκετό χρονικό διάστημα για να ολοκληρωθούν λόγω των χρονοβόρων διαδικασιών του ΑΣΕΠ. Όταν ολοκληρώνονται διαπιστώνουμε ότι γίνεται ανακύκλωση του ίδιου υπηρετούντος προσωπικού επειδή οι συμβασιούχοι υπάλληλοι καταλαμβάνουν θέσεις μονίμων ή μόνιμοι υπάλληλοι προσλαμβάνονται σε άλλες οργανικές υγειονομικές μονάδες.
Υπάρχει δέσμευση από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό για μονιμοποίηση των συμβασιούχων την περίοδο της πανδημίας.
Έχει υποχρέωση η κυβέρνηση να αναζητήσει συνταγματικές λύσεις για την απευθείας μονιμοποίηση των συμβασιούχων με συναίνεση όλων των κομμάτων, προκειμένου να ξεπερασθούν τα όποια συνταγματικά εμπόδια προβάλλονται. Η εργασιακή ανασφάλεια συμβασιούχων πολλών ταχυτήτων οδηγεί σε μαζικές παραιτήσεις.
6.000 συμβασιούχοι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, φύλαξη, εστίαση, απολύονται σταδιακά και εγκαθίστανται εργολάβοι που στοιχίζουν τα διπλά χρήματα στο Δημόσιο και προσφέρουν συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα.
Ζητάμε να σταματήσει με νομοθετική πρωτοβουλία η εκχώρηση των υπηρεσιών στήριξης στους εργολάβους και να δοθεί η δυνατότητα στα Νοσοκομεία να συνάπτουν νέες ΣΟΧ. Εργάζονται 7 χρόνια και πλέον με συνεχείς ανανεώσεις των συμβάσεων και είναι άδικο να οδηγηθούν στην ανεργία.
Τα Νοσοκομεία οφείλουν σε ληξιπρόθεσμες οφειλές 1,3 δις ευρώ που είναι «θηλιά στο λαιμό» στην λειτουργία τους. Εάν θέλουμε να ξανακάνουμε ελκυστικό το ΕΣΥ, χρειάζεται επαρκή στελέχωση και χρηματοδότηση.
Από το ΕΣΥ αποχωρεί προσωπικό, λόγω των χαμηλών αμοιβών, των δυσμενών συνθηκών εργασίας, τον εμπαιγμό με την ένταξή μας στα ΒΑΕ, την μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Ακόμη και στο επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας υπάρχουν διαχωρισμοί και αδικίες. Στην Πρόνοια, τα Πανεπιστημιακά και Στρατιωτικά Νοσοκομεία ακόμη δεν εκδόθηκαν οι Υπουργικές Αποφάσεις χορήγησης του εν λόγω επιδόματος. Τα μπόνους που ανακοινώθηκαν θα διχάσουν και θα διαιρέσουν το προσωπικό. Δεν τα θέλουμε.
Και όμως παρότι το προσωπικό μειώνεται, η ζήτηση σε υπηρεσίες αυξάνονται. Πολλά εκ των Νοσοκομείων της Περιφέρειας έχουν απωλέσει το δευτεροβάθμιο χαρακτήρα λόγω ελλείψεων προσωπικού και λειτουργούν ως κέντρα διακομιδών.
Έχουμε λιγότερα νοσοκομειακά κρεβάτια (3,5 κλίνες ανά 1.000 κατοίκους ) σε σχέση από το μέσο όρο της Ευρώπης (5,3 κλίνες ανά 1.000 κατοίκους).
Η πρωτοβάθμια περίθαλψη αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα προσωπικού αφού λειτουργεί ως δεξαμενή μετακινήσεων προσωπικού προς τα Νοσοκομεία. Γι’ αυτό στα επείγοντα των εφημερευόντων Νοσοκομείων επικρατεί το αδιαχώρητο από ασθενείς με μεγάλη ταλαιπωρία. Ο θεσμός του προσωπικού γιατρού απέτυχε αφού μόνο 1.200 ιδιώτες συμμετέχουν στο θεσμό. Η Κυβέρνηση αρνείται να πιέσει τους ιδιώτες γιατρούς να στηρίξουν το θεσμό μέσω της συνταγογράφησης.
Γι’ αυτό επικρατεί το αδιαχώρητο στις παθολογικές κλινικές των μεγάλων νοσοκομείων με νοσηλευόμενους παθολογικά ασθενείς σε ράντζα, φορεία και χειρουργικές κλινικές με κίνδυνο διασποράς ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων (είμαστε οι πρώτοι σε ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις στην Ευρώπη).
Αιτία πολέμου για την ΠΟΕΔΗΝ, η κατάργηση, η συγχώνευση, η αλλαγή ρόλου Νοσοκομείων.
Τα νοσοκομεία δεν είναι ξενοδοχεία να κοιτάμε την πληρότητα. Και ένας ασθενής να σώζεται είναι ανεκτίμητο. Επιτακτική ανάγκη η ενίσχυση με προσωπικό των Περιφερειακών Νοσοκομείων, της νησιωτικής και ηπειρωτικής χώρας, του ΕΚΑΒ των Κέντρων Υγείας, των Προνοιακών Μονάδων για να λειτουργήσουν με ασφάλεια και να αποφεύγονται πολλές εκ των διακομιδών.
Είμαστε για άλλη μια φορά στο δρόμο. Αγωνιζόμαστε για δωρεάν δημόσια υγεία με ισότιμη πρόσβαση, επαρκή χρηματοδότηση και στελέχωση.
Διεκδικούμε:
• Αύξηση των μισθών και ωρομισθίου. Όχι στα μπόνους που διχάζουν
• Επαναχορήγηση 13ου και 14ου μισθού,
• Χορήγηση του επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας σε όλους τους κλάδους,
• Την μονιμοποίηση των συμβασιούχων,
• Την ένταξή μας στα ΒΑΕ
• Να φύγουν οι εργολάβοι,
• Να χρηματοδοτηθεί το σύστημα,
• Να προσληφθεί το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό.

ΚΙΝΗΤΡΑ και ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ
Αγωνιζόμαστε για άλλη μια φορά να αντιστρέψουμε την κατάσταση.

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« June 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search