• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Επικαιροτητα

Ανοιχτή επιστολή εργαζομένων στον πολιτισμό: Διαμαρτυρόμαστε για τη συνενοχή του ελληνικού κράτους σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

June 05, 2024 496

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ

Προς

κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, πρωθυπουργό της Ελλάδας, 

κ. Λίνα Μενδώνη, υπουργό πολιτισμού,

Εποπτευόμενους φορείς σύγχρονου πολιτισμού

Εμείς, πολίτες και εργαζόμενες/οι στον πολιτισμό, διαμαρτυρόμαστε για τη συνενοχή του ελληνικού κράτους σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Στις 20 Μαΐου 2024 ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Karim Khan κατέθεσε αίτηση για την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης του πρωθυπουργού του Ισραήλ Benjamin Netanyahu και του υπουργού Άμυνας Yoav Gallant με την κατηγορία των εγκλημάτων πολέμου και των παραβιάσεων του Διεθνούς Δικαίου. Στις 25 Μαΐου, το Διεθνές Δικαστήριο (το ανώτατο δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών) διέταξε τον άμεσο τερματισμό της ισραηλινής επίθεσης στην πόλη Ράφα της Γάζας στην Παλαιστίνη και το άμεσο άνοιγμα όλων των περασμάτων για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον πολιορκημένο θύλακα της Γάζας. Η εντολή αυτή ακολουθεί τη διαπίστωση του Διεθνούς Δικαστηρίου της 26ης Ιανουαρίου ότι το Ισραήλ διεξάγει πιθανή γενοκτονία κατά του άμαχου πληθυσμού της Γάζας, ενώ η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ Francesca Albanese ανέφερε στις 26 Μαρτίου ότι υπάρχουν βάσιμοι λόγοι παραβίασης από το Ισραήλ τριών από τις πέντε πράξεις της Σύμβασης κατά της Γενοκτονίας. Μετά την πρόσφατη εντολή παύσης της επίθεσης στη Ράφα, το Ισραήλ έχει βομβαρδίσει τη Ράφα πάνω από εξήντα φορές και έχει δηλώσει δημοσίως ότι θα αγνοήσει τις αποφάσεις τόσο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου όσο και του Διεθνούς Δικαστηρίου. Στις 27 Μαΐου η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ αναχώρησε μέσω του κόλπου της Σούδας στην Κρήτη προς την αεροπορική βάση Nevatim στο Ισραήλ (πτήση RCH410 Boeing C-17).

Ως πολίτες αυτής της χώρας και εργαζόμενες/οι στον πολιτισμό απαιτούμε από τους δημόσιους λειτουργούς και τους δημόσιους φορείς του Ελληνικού κράτους την άμεση εναρμόνιση με το Διεθνές Δίκαιο. Αυτό περιλαμβάνει τη διακοπή κάθε στρατιωτικής, πολιτικής, και οικονομικής στήριξης προς το Ισραήλ καθώς αυτό συνεχίζει να διαπράττει γενοκτονία. Οι στρατιωτικές βάσεις και τα λιμάνια στην Ελλάδα πρέπει να σταματήσουν να παρέχουν υλικοτεχνική υποστήριξη για την πιθανή παράνομη διακίνηση θανατηφόρων όπλων και άλλων προμηθειών. Να επιστρέψει η ελληνική φρεγάτα “Ύδρα” από την Ερυθρά Θάλασσα (η οποία σύμφωνα με την Πανελλήνια Ένωση Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού ΠΕΝΕΝ κοστίζει στο ελληνικό κράτος 500.000 ευρώ την ημέρα από τότε που εισήλθε στην Ερυθρά Θάλασσα στις 2 Μαρτίου). Απαιτούμε την άμεση απο-επένδυση από το κράτος του Ισραήλ και κυρώσεις σε διπλωματικό, οικονομικό και πολιτιστικό επίπεδο.

Ως πολίτες της Ελλάδας και του κόσμου, έχουμε ηθική και νομική υποχρέωση να τηρούμε το Διεθνές Δίκαιο και να παίρνουμε δημόσια και ηχηρά θέση ενάντια στο απαρτχάιντ, την κατοχή και τη γενοκτονία. Πολυάριθμες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εντός και εκτός του Ισραήλ, καθώς και τα Ηνωμένα Έθνη,  Ισραηλινοί και Εβραίοι ιστορικοί και πολιτικοί αναλυτές, περιγράφουν το ισραηλινό κράτος, από το 1967 κι έπειτα, ως κράτος απαρτχάιντ. Κρίνουν παράνομη επίσης, την κατοχή και τους εποικισμούς του στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ. 

Τα πολιτιστικά ιδρύματα και οι φορείς σύγχρονου πολιτισμού έχουν ιδιαίτερη ευθύνη να πάρουν θέση καθώς λειτουργούν στο πεδίο της ελευθερίας της έκφρασης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αξιών. Είμαστε θορυβημένοι από τη σύλληψη ειρηνικών διαδηλωτών στη Νομική Σχολή από τις ελληνικές αρχές στις 14 Μαΐου, οι οποίοι κρατήθηκαν στον καταυλισμό της Αμυγδαλέζας, καθώς και από την πρωτοφανή απειλή απέλασης εννέα συλληφθέντων υπηκόων του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ. Καταγγέλλουμε τη λογοκρισία και την καταστολή που αντιμετωπίζουν σήμερα οι καλλιτέχνες, οι φοιτητές και οι διανοούμενοι διεθνώς, όταν προασπίζουν το ηθικό και έννομο καθήκον τους προς τα ανθρώπινα δικαιώματα και το Διεθνές Δίκαιο.

Αυτή η  επιστολή ακολουθεί τη διαμαρτυρία που πραγματοποιήθηκε στο ΕΜΣΤ στις 17 Μαΐου 2024, από εργαζόμενες/ους στον πολιτισμό που ζητούν να σπάσει η σιώπη των κρατικά χρηματοδοτούμενων πολιτιστικών θεσμών και της σύγχρονης τέχνης. Καλούμε ξανά σε πολιτιστικό μποϊκοτάζ του κράτους απαρτχάιντ του Ισραήλ. Τα ελληνικά πολιτιστικά ιδρύματα πρέπει να αφιερώσουν χρόνο και χώρο για τη διάδοση και ενίσχυση των Παλαιστινίων καλλιτεχνών και των φωνών τους, καθώς αγωνίζονται για την επιβίωση του πολιτισμού και της πατρίδας τους. 

Τέλος, αυτή η επιστολή που υποστηρίζει το Διεθνές Δίκαιο και τα δικαιώματα των Παλαιστινίων, ασφαλώς ΔΕΝ αποτελεί κίνηση με στενά πολιτικό ή κομματικό σκοπό και σαφώς ΔΕΝ συνιστά αντισημιτική ρητορική. Διαμαρτυρόμαστε στο όνομα της ανθρωπότητας και είμαστε αντίθετοι στη σκόπιμη, στρεβλή και προπαγανδιστική χρήση του όρου “αντισημιτισμός” όταν στιγματίζει, εκφοβίζει και περιορίζει την ελευθερία της έκφρασης. Όπως δηλώνει η Dr. Jill Stein, Εβραία υποψήφια για την προεδρία των ΗΠΑ, διαμαρτυρόμενη για τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας του Ισραήλ στην Παλαιστίνη: “Υπεύθυνοι για γενοκτονία δεν είναι μόνο αυτοί που τη διαπράττουν, αλλά και όσοι την ανέχονται με απάθεια.”

Αρνούμαστε να γίνουμε θεατές στο έγκλημα του αιώνα. 

Αρνούμαστε να παραμείνουμε σιωπηλές/οί.

Απαιτούμε να σταματήσει αμέσως η συνενοχή της Ελλάδας.

Για να δείτε τις προσυπογραφές πατήστε εδώ

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« June 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search