Αναρτημένο το 2021, το κινούμενο σχέδιο σατίριζε την φιλοχρηματία στο χώρο του κλήρου.

Ο Γιώργος Μικάλεφ δικάστηκε για δημόσια υποκίνηση βίας σε βάρος ομάδας προσώπων που προσδιορίζονται με βάση την θρησκεία (Ν.927/1979).

Όπως αναφέρει ο δικηγόρος του εικαστικού, Βασίλης Σωτηρόπουλος:

Αθωώθηκε ο εικαστικός Γιώργος Μικάλεφ, γνωστός για τα πολιτικά σκίτσα που δημοσιεύει κυρίως στο The Press Project, για ένα κινούμενο σχέδιο που είχε αναρτήσει το έτος 2021 στο YouTube, το οποίο σατίριζε την φιλοχρηματία στον χώρο του κλήρου.
Το βίντεο διάρκειας 2 λεπτών και 17 δευτερολέπτων που φιλοτέχνησε ο Γιώργος Μικάλεφ έδειχνε έναν φανταστικό χαρακτήρα με άμφια ιερέα, ο οποίος χρηματιζόταν και κήρυσσε το ρητό ότι “το φως νικάει το σκοτάδι”, ενώ στην συνέχεια στην οθόνη το ίδιο σύνθημα χρησιμοποιεί ένας οπαδός black metal μουσικής που εμφανίζεται να κρατάει μια δάδα στο χέρι και στο φόντο μια εκκλησία να καίγεται.
Για το συγκεκριμένο πειραματικό κινούμενο σχέδιο ασκήθηκε ποινική δίωξη στον Γιώργος Μικάλεφ, για δήθεν δημόσια υποκίνηση βίας σε βάρος ομάδας προσώπων που προσδιορίζονται με βάση την θρησκεία (Ν.927/1979). Στην δικογραφία υπήρχε και εκτύπωση από ανάρτηση της ιστοσελίδας “Εκκλησία online”, με τον παραπλανητικό τίτλο “Ονειρεύονται νεκρούς ιερείς! Εμετικά σκίτσα με φωτιά σε εκκλησία – ο εισαγγελέας ακούει;”.
Εκπροσώπησα ως συνήγορος υπεράσπισης τον Γιώργο Μικάλεφ στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας, όπου παρέστη και ο ίδιος αυτοπροσώπως ως κατηγορούμενος, εξηγώντας ότι αφενός η τέχνη είναι ελεύθερη σύμφωνα με το Σύνταγμα και ότι το συγκεκριμένο κινούμενο σχέδιο δεν είναι πρόσφορο να υποκινήσει σε βίαιες ενέργειες εναντίον θρησκευόμενων προσώπων ή ιερών ναών, καθώς η λειτουργία του είναι μεταφορική και σχετίζεται με την αμφίρροπη ερμηνεία του ρητού “το φως νικάει το σκοτάδι”.
Κατά την ακροαματική διαδικασία δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι δεν υπήρξε ένα κοινό που να έχει παρακολουθήσει το βίντεο και να έχει αντιδράσει ως υποδεχόμενο το μήνυμα του έργου ως υποκίνηση σε πράξεις μίσους, βίας ή διακρίσεων και ότι όσα ανέγραφε το άρθρο του “Εκκλησία ONLINE” ήταν ανυπόστατα και αβάσιμα.
Το δικαστήριο αθώωσε τον καλλιτέχνη, παρά την αντίθετη πρόταση του εισαγγελέως, απαλάσσοντας τον από την κατηγορία για παραβίαση του αντιρατσιστικού νόμου. Με την απόφαση αυτή καταδεικνύεται ότι η ελευθερία της έκφρασης περιλαμβάνει αδιαμφισβήτητα και την συμβολική, μη κυριολεκτική, διάσταση που έχει ένα έργο τέχνης που επιτρεπτά μπορεί να περιλαμβάνει έντονες εικόνες όπως αυτή του εμπρησμού, χωρίς όμως αυτό να εκλαμβάνεται από το κοινό ως προτροπή σε τέλεση πράξεων εις βάρος ομάδας προσώπων, κατά τρόπο που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την δημόσια τάξη ή θεμελιώδη δικαιώματα άλλων ατόμων.
Είναι αδιαμφισβήτητα μια νίκη της ελευθερίας της τέχνης και μια επιβεβαίωση και του κεντρικού μηνύματος του καλλιτεχνικού έργου ότι το φως νικάει το σκοτάδι.
ΠΗΓΗ: thepressproject.gr