• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Επικαιροτητα

Δύσκολη η νύχτα στην Ηλεία-Νεκρός 55χρονος στο χωριό Μυρτιά που κατέρρευσε στο μέτωπο της φωτιάς

June 22, 2024 587
Παραμένουν τα πύρινα μέτωπα κυρίως στην Πελοπόννησο-Σε επιφυλακή τα νοσοκομεία - Σε κέντρα φιλοξενίας οι κάτοικοι. Φωτιά και στο Παρανέστι Δράμας. 
 

Δύσκολο θεωρείται αυτό το βράδυ καθώς παραμένουν αρκετά μέτωπα πυρκαγιών και των μικρών εστιών φωτιάς που σιγοκαίνε στις καμένες εκτάσεις. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν τη μεγαλύτερη μάχη στον νομό Ηλείας, όπου στο χωριό Μυρτιά έχασε νωρίς το απόγευμα τη ζωή του ένας 55χρονος  που είχε πάει να βοηθήσει στο έργο της κατάσβεσης.

Το απόγευμα η φωτιά που έκαιγε νωρίτερα το πρωί στην Αχαΐα πέρασε απόψε στην περιοχή της Πηνείας της Ηλείας.

Το μέτωπο απειλούσε τουλάχιστον ως τις 21.30 το χωριό Απιδούλα, στο δόθηκε εντολή εκκένωσης με κατεύθυνση το Σιμόπουλο.

Η ίδια εντολή δόθηκε και στους κατοίκους των χωριών Βάλμη και Μασουρέικα.

Μηνύματα εκκένωσης περιοχών στάλθηκαν νωρίτερα από το 112 σε 26 περιοχές της χώρας, οι περισσότερες στην Πελοπόννησο.

Στην Ηλεία, όπου έγιναν νωρίτερα σήμερα απομακρύνσεις πολλών πολιτών, παραμένουν 154 πυροσβέστες με 6 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 56 οχήματα ενώ με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν τις εναέριες ρίψεις νερού 6 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.

Σε πύρινο κλοιό είχαν βρεθεί χθες, 21/6, περιοχές της Πελοποννήσου, της Θήβας, της Λιβαδειάς, του Αγρινίου  και της Κεφαλλονιάς δοκιμάζοντας τις αντοχές του Πυροσβεστικού Σώματος ενώ βρισκόμαστε στον πρώτο μήνα του καλοκαιριού.

Δασική πυρκαγιά απόψε και στο Παρανέστι Δράμας

Αργότερα απόψε αναφέρθηκε φωτιά σε δάσος της περιοχής Παρανέστι Δράμας.

Εκεί επιχειρούν 26 πυροσβέστες, με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και τρία οχήματα, ενώ νωρίτερα επιχείρησαν και δύο εναέρια μέσα πυρόσβεσης.

Πώς πέθανε ο 55χρονος στο χωριό Μυρτιά Ηλείας

Το απόγευμα, έγινε γνωστό πως ένας 55χρονος έχασε τη ζωή του στο χωριό Μυρτιά Ηλείας όπου παραμένει σε εξέλιξη από το μεσημέρι μεγάλη πυρκαγιά. Σύμφωνα με την τοπική ειδησεογραφική ιστοσελίδα ilialive.gr το νοσοκομείο Πύργου όπου μεταφέρθηκε επιβεβαίωσε το θάνατό του καθώς δεν τελεσφόρησαν οι προσπάθειες ανάνηψης στα επείγοντα περιστατικά.

Άλλες πηγές από την τοπική αστυνομία της Ηλείας αναφέρουν πως πρόκειται για έναν 55χρονο άνδρα, ο οποίος, την ώρα που ξέσπασε η πυρκαγιά, βρισκόταν σπίτι του και έτρωγε. Αυτό που έχει γίνει μέχρι στιγμής γνωστό είναι ότι ο άνδρας πιθανότατα έσπευσε προς βοήθεια για την κατάσβεση της φωτιάς αλλά ένιωσε αδιαθεσία και κατέρρευσε. Μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο Πύργου όπου δυστυχώς διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Το Πυροσβεστικό Σώμα είχε ζητήσει νωρίτερα την εκκένωση του χωριού Μυρτιές.

Η πυρκαγιά στα μέτωπα της Ηλείας – καλύτερη η εικόνα στο Αλποχώρι

Μεγάλη φωτιά εκδηλώθηκε μετά τις 5.30 το απόγευμα στην περιοχή Αλποχώρι-Χανάκια Ηλείας, η οποία όμως οριοθετήθηκε χθες το βράδυ. Στο σημείο βρίσκονται και επιχειρούν 55 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος και 19 οχήματα.

Σύμφωνα με ανάρτηση της ομάδας των Εποχικών Πυροσβεστών στο Facebook, η φωτιά κατευθύνεται προς το Αλποχώρι ενώ έκλεισε και η Εθνική Οδός Πύργου-Πατρών κοντά στη διασταύρωση Βουρνάγου.

Νέες εντολές εκκένωσης για τις περιοχές Μαζαράκι, Πρόδρομος, Σιμόπουλο, Σκλίβα, Βουλιαγμένη, Καλό Παιδί και Λαγανάς Ηλείας.

Σε κέντρα φιλοξενίας θα διαμείνουν όσοι από τους κατοίκους των περιοχών που απομακρύνθηκαν λόγω της πυρκαγιάς στην Ηλεία.

Συγκεκριμένα με απόφαση του Δημάρχου Πύργου κ. Στάθη Καννή δόθηκε εντολή προληπτικής απομάκρυνσης του πληθυσμού που βρίσκονται στους οικισμούς Αλεποχωρίου, Χανακίων, Σκουροχωρίου, Μυρτιάς, Αγίου Ηλία και Σκαφιδιάς προς Πύργο, για λόγους προστασίας της ζωής και της υγείας των ατόμων που βρίσκονται σε αυτές από την εκδήλωση της πολύ επικίνδυνης δασικής πυρκαγιάς.

Ο Δήμος ενημερώνει τους κατοίκους των συγκεκριμένων περιοχών ότι λειτουργούν κέντρα φιλοξενίας στο θεματικό Πάρκο Ξυστρή και στο Αθλητικό Κέντρο της Αγίας Βαρβάρας. Παράλληλα όπως έγινε γνωστό αναβάλλεται κάθε προγραμματισμένη εκδήλωση του Δήμου Πύργου.

Σε ύφεση η πυρκαγιά σε Μεγαλόπολη και Κρανίδι

Σε ύφεση βρίσκεται η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας σύμφωνα με την Πυροσβεστική. Σε αυτό το μέτωπο παραμένουν και επιχειρούν 59 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 16 οχήματα.

Στο Κρανίδι Αργολίδας η φωτιά επίσης βρίσκεται σε ύφεση, ενώ στο σημείο συνεχίζουν να επιχειρούν 57 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 15 οχήματα.

Σε επιφυλακή τα νοσοκομεία Πατρών, Πύργου, Αργολίδας

Αργότερα ανακοινώθηκε πως το τηλεοπτικό κανάλι OPEN μετέδωσε πως δύο ηλικιωμένοι στο χωριό Κρανίδι μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο της περιοχής λόγω δύσπνοιας.

Στο φόντο αυτής της είδησης αποφασίστηκε, με εντολή της 6ης ΥΠΕ, να τεθούν σε επιφυλακή ανεξαρτήτως των εφημεριών τα νοσοκομεία Πατρών, Πύργου και Αργολίδας.

64 αγροτοδασικές πυρκαγιές σε ένα 24ωρο

Αρχικά ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, είχε ανακοινώσει λίγο μετά τις 16.00 το απόγευμα ότι τις τελευταίες ώρες ως τότε εκδηλώθηκαν 45 πυρκαγιές στην επικράτεια, και στάλθηκαν 11 μηνύματα από το 112. «Σε αρκετές περιπτώσεις η ταχύτητα των ανέμων ξεπερνά τα 95 χιλιόμετρα την ώρα, γεγονός που δυσκολεύει την προσέγγιση των εναερίων μέσων» ανέφερε ο πύραρχος Βασίλης Βαθρακογιάννης θέλοντας να δείξει τις δυσκολίες στις επιχειρήσεις κατάσβεσης των πυρκαγιών.

Ειδικότερα ο πύραρχος Βαθρακογιάννης ανέφερε πως το 112 απέστειλε 11 μηνύματα είτε για την ενημέρωση των κατοίκων είτε για την απομάκρυνσή τους προς ασφαλή κατεύθυνση σε Μαύρο Λιθάρι Αττικής, Μεγαλόπολη Αρκαδίας, Μαστραντώνη Αχαΐας, και Λυρκεία Αργολίδας.Στη Κεφαλλονιά, στο Αγρίνιο, στη Λειβαδιά, στη Θήβα, στο Μελιγαλά Μεσσηνίας, αλλά και σε άλλες περιοχές, καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες για να αντιμετωπιστούν τα μέτωπα.

Αργότερα, (μετά τις 18.00 το απόγευμα) ανακοινώθηκε πως καταγράφηκαν 64 αγροτοδασικές πυρκαγιές σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων οι 46 αντιμετωπίστηκαν άμεσα στο αρχικό στάδιο, και καταβάλλονται προσπάθειες για την αντιμετώπιση άλλων 18. Στη νεότερη ανακοίνωση του Πυροσβεστικού Σώματος αναφέρεται πως τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Σε ποιες περιοχές δόθηκαν το απόγευμα εντολές εκκένωσης

Λίγο πριν τις 5.00 το απόγευμα, το 112 έστειλε μηνύματα στους κατοίκους περιοχών της Ηλείας, Αχαΐας και της Αργολίδας να ακολουθήσουν οδηγίες απομάκρυνσης. Πρόκειται για τις ακόλουθες περιοχές:

  • 18:05. Δασική Πυρκαγιά στην περιοχή σας. Αν βρίσκεστε στις περιοχές Μυρτιά και Σκουροχώρι Ηλείας απομακρυνθείτε προς Πύργο. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών.
  • 17:40. Δασική Πυρκαγιά στην περιοχή σας. Αν βρίσκεστε στις περιοχές Χανάκια και Αλποχώρι Ηλείας απομακρυνθείτε προς Πύργο. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών.
  • 17:30. Δασική Πυρκαγιά στην περιοχή σας. Αν βρίσκεστε στις περιοχές  Κωστοπουλαίικα και Κάλφας Αχαΐας απομακρυνθείτε προς Λάτα. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών.
  • 17:30. Δασική Πυρκαγιά στην περιοχή σας. Αν βρίσκεστε στην περιοχή Πόρτες Αχαΐας απομακρυνθείτε προς Βελίτσες. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών.
  • 16:50. Δασική Πυρκαγιά στην περιοχή σας. Αν βρίσκεστε στην περιοχή  Πετροθάλασσα Αργολίδας απομακρυνθείτε προς Ερμιόνη. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών.
  • 16:50. Δασική Πυρκαγιά στην περιοχή σας. Αν βρίσκεστε στην περιοχή  Γάλαρο Αχαΐας απομακρυνθείτε προς Πόρτες. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών

Παραμένει και σήμερα ο κίνδυνος

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr), για σήμερα, Σάββατο 22 Ιουνίου 2024, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Βοιωτίας)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

 

Οι πυρκαγιές σε Μεγαλόπολη και Κρανίδι Πελοποννήσου

Στην Πελοπόννησο σήμερα δύο είναι τα μεγάλα μέτωπα. Αυτό της Μεγαλόπολης στην Αρκαδία και εκείνο στο Κρανίδι Αργολίδας.

 

Στη Μεγαλόπολη, λίγο μετά τις 17.00 το απόγευμα καταγράφηκε επέκταση του πύρινου μετώπου κοντά στις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ. Ο δήμαρχος Μεγαλόπολης δήλωσε στην ΕΡΤ πως τουλάχιστον επτά κατοικίες μονίμων κατοίκων της Μεγαλόπολης παραδόθηκαν στις φλόγες και αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου, Χρήστος Λαμπρόπουλος, ανέφερε πως η φωτιά πέρασε το μεσημέρι μέσα από το χωριό Χορέμη προκαλώντας ζημιές σε κτίσματα με κατεύθυνση τα χωριά Χρούσα και Απιδίτσα.

 

Στο Κρανίδι Αργολίδας καίγονται και εκεί σπίτια, καθώς η πυρκαγιά πήρε πολύ γρήγορα διαστάσεις επειδή πνέουν ισχυροί άνεμοι εντάσεως 8 μποφόρ. Εστάλη μήνυμα μέσω του 112 εστάλη στους κατοίκους ώστε να απομακρυνθούν από το ανατολικό Κρανίδι Αργολίδας και να κατευθυνθούν προς Πόρτο Χέλι και Ερμιόνη.

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου δήλωσε πως το πύρινο μέτωπο στο Κρανίδι προκαλεί μεγάλη ανησυχία μεταξύ άλλων και διότι υπάρχουν εστίες μέσα στην πόλη, ενώ έχουν ζητηθεί περισσότερα μέσα για την κατάσβεση της φωτιάς. Φωτιά εκδηλώθηκε σε αγροτοδασική έκταση γύρω στις 15:05 στο Νεοχώρι Μεσσηνίας. Στο σημείο επιχειρούν 16 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος 6 οχήματα και 1 ελικόπτερο.

Ο Λαμπρόπουλος αναφερόμενος στην πυρκαγιά στην περιοχή Δούκα Βρύση Αργολίδας διαβεβαίωσε πως ως νωρίς το απόγευμα δεν απειλούνταν ο οικισμός. Στις προσπάθειες κατάσβεσης μετέχουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις και συγκεκριμένα 54 πυροσβέστες, με τρία πεζοπόρα τμήματα και 16 οχήματα, ενώ από αέρος συνδράμουν πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα.

Πυρκαγιά σημειώθηκε και σε δάσος στο Μαστραντώνη Αχαΐας έχουν ενισχυθεί οι δυνάμεις πυρόσβεσης και στις προσπάθειες κατάσβεσης μετέχουν πυροσβέστες με 2 πεζοπόρα τμήματα, 27 οχήματα, ενώ από αέρος συνδράμουν τρία αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο. Νωρίτερα εκδόθηκαν μηνύματα από το 112 για απομάκρυνση των κατοίκων από τα χωριά Αγία Βαρβάρα προς Κάλφα και Ράχη προς Σκούρα.

Φωτιά και στην Αμφιθέα Λάρισας

Πύρινο μέτωπο εξελίσσεται και στην Αμφιθέα Λάρισας με την τοπική ιστοσελίδα larisaonline να μεταδίδει πως από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στάλθηκε μήνυμα στα κινητά των Λαρισαίων στις 16:25 προειδοποιώντας για δασική πυρκαγιά στην περιοχή Αμφιθέας Λάρισας.

 

 
Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« June 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search