• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Επικαιροτητα

Χαλαρότερο το νέο πρώτοκολλο για τα σχολεία: Ακόμα και με τέσσερα κρούσματα δεν θα κλείνουν «αυτόματα» - Στα ... πατώματα οι μαθητές της Γ΄Λυκείου!

May 21, 2021 1022

 

Χαλαρώνει περαιτέρω τις οδηγίες του για τα σχολεία ο ΕΟΔΥ, παρά την μόνιμη αύξηση των τμημάτων ή και ολόκληρων σχολικών μονάδων που κλείνουν καθημερινά λόγω των κρουσμάτων. Σύμφωνα με το νέο πρωτόκολλο «η εμφάνιση 4 ή περισσότερων κρουσμάτων σε ένα σχολείο ΔΕΝ πρέπει να οδηγεί αυτόματα και με ευκολία στην αναστολή της λειτουργίας όλης της σχολικής μονάδας» - και αυτό, λίγες μέρες μονάχα μετά τη μείωση των παρεχόμενων self-test σε μαθητές-εκπαιδευτικούς.

Αλλαγές και χαλάρωση περιέχει το νέο πλαίσιο διαχείρισης κρουσμάτων κορονοϊού στα σχολεία του ΕΟΔΥ. Το νέο πρωτόκολλο περιέχει διευκρινίσεις σχετικά με τον χρόνο επιστροφής κρούσματος στο σχολείο, με το θέμα της ιατρικής βεβαίωσης, την καραντίνα, αλλά και την αναστολή λειτουργίας τμήματος, τμημάτων ή ολόκληρης της σχολικής μονάδας.

Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός, όπως τονίζεται στο πρωτόκολλο, πως «η εμφάνιση 4 ή περισσότερων κρουσμάτων σε ένα σχολείο ΔΕΝ πρέπει να οδηγεί αυτόματα και με ευκολία στην αναστολή της λειτουργίας όλης της σχολικής μονάδας» και μάλιστα διευκρινίζεται με αστερίσκο πως «δεν θα πρέπει να προσμετρώνται τα περιστατικά ενδοοικογενειακής ή άλλης εξωσχολικής μετάδοσης».

Παράλληλα, «προϋπόθεση για την επιλογή αυτή είναι η διερεύνηση και κατά το δυνατόν τεκμηρίωση του ενδεχομένου ενδοσχολικής μετάδοσης και διασποράς, μετά από ουσιαστική εκτίμηση κινδύνου και αξιολόγηση των τοπικών επιδημιολογικών και ιολογικών δεδομένων».

Στο νέο πρωτόκολλο, ουσιαστικά έχει αυξηθεί ο αριθμός των οδηγιών για τα κρούσματα, καθώς στο προηγούμενο γινόταν λόγος για «διαχείριση δύο επιβεβαιωμένων κρουσμάτων» και για «διαχείριση τριών ή περισσότερων» και στο νέο γίνεται λόγος για «διαχείριση τεσσάρων ή περισσότερων», ενώ από το νέο έχει αφαιρεθεί εντελώς ο όρος «συρροή».

Τέλος, ως προς τον χρόνο επιστροφής των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στο σχολείο, αναφέρεται πως μαθητής ή μέλος του προσωπικού που είναι εργαστηριακά επιβεβαιωμένο περιστατικό COVID-19, επιστρέφει στη σχολική μονάδα μετά την παρέλευση τουλάχιστον 10 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων και την πάροδο τριών 24ώρων από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού, χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών, και τη βελτίωση των άλλων συμπτωμάτων.

Υπενθυμίζεται πως, ενώ ο ΕΟΔΥ αποφασίζει να χαλαρώσει τις οδηγίες του προς τα σχολεία, ολοένα και περισσότερα τμήματα κλείνουν λόγω των αυξανόμενων κρουσμάτων στους μαθητές με τα self test να έχουν μειωθεί από δύο την εβδομάδα σε ένα.

Στο προηγούμενο πρωτόκολλο δίνονταν οδηγίες για διαχείριση δύο επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και για διαχείριση τριών ή περισσότερωνΔηλαδή, ουσιαστικά, αυξάνεται κατά ένα ο αριθμός των κρουσμάτων που θεωρούνται συρροή. Εξάλλου στο νέο πρωτόκολλο δεν υπάρχει καν ο ορισμός συρροής κρουσμάτων, όπως στα προηγούμενα τα οποία όριζαν ως συρροή "τουλάχιστον 3 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα με συμπτωματική ή ασυμπτωματική λοίμωξη, σε διάστημα 14 ημερών, μεταξύ μελών του ίδιου σχολικού περιβάλλοντος"

Αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που (χθες Πέμπτη 20 Μαίου απόγευμα) τα κλειστά τμήματα σχολείων πλησίαζαν τα 900 συνολικά και ενώ ο υπουργός Υγείας κ. Β.Κικίλιας ενημέρωσε προχθές ότι πολλά κρούσματα έχουν αρχίσει αν εντοπίζονται στις νεότερες ηλικιακές ομάδες.

Αύξηση λουκέτων...2.615%

Μάλιστα το παρατηρητήριο Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, ανακοίνωσε ότι κατά τους υπολογισμούς του από τις 10 Μαΐου, ημέρα που επέστρεψαν στις τάξεις όλοι οι μαθητές με μόνο μέτρο τα self-tests, μέχρι και τις 19 Μαΐου, η αύξηση του αριθμού σχολείων και τμημάτων που αναστέλλουν τη λειτουργία τους είναι της τάξης του +2.615%.!  Το ποσοστό είναι ακόμα υψηλότερο αν υπολογίσουμε τα κλειστά σχολεία μέχρι σήμερα...

Ας τα δούμε αναλυτικά:

Προχθές δημοσιοποιήθηκε νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση που προβλέπει ότι σε περίπτωση εργαστηριακά επιβεβαιωμένου περιστατικού κορονοϊού COVID19 σε σχολείο, οι μαθητές και μαθήτριες θα επιστρέφουν στα σχολεία σε δέκα ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων. Παράλληλα με την απόφαση αυτή, το υπουργείο Παιδείας δημοσιοποίησε και το επικαιροποιημένο πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ "Αρχές διαχείρισης ύποπτων ή επιβεβαιωμένων περιστατικών λοίμωξης COVID-19 σε σχολικές μονάδες και πρωτόκολλο αναστολής λειτουργίας σχολικών τμημάτων ή σχολείων" που αντικαθιστά τα προηγούμενα.

Τι προβλέπει το νέο πρωτόκολλο

Διαχείριση τεσσάρων ή περισσοτέρων επιβεβαιωμένων περιστατικών COVID-19 που διαγνώστηκαν σε διάστημα 14 ημερών

* Ο υπεύθυνος διαχείρισης COVID-19 του σχολείου

1. επικοινωνεί:

Α) με τις οικογένειες των παιδιών του τμήματος ή των τμημάτων στα οποία φοιτούν οι μαθητές,

Β) με την οικεία Διεύθυνση Εκπαίδευσης,

Γ) με τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της οικείας Περιφερειακής Ενότητας.

2.αποστέλλει την ίδια μέρα δελτία ιχνηλάτησης :

Α) στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (στοe-mail:This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.),

Β) στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της οικείας Περιφερειακής Ενότητας.

* Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας επικοινωνεί:

Α) με τον ΕΟΔΥ για συνδρομή στην επιδημιολογική διερεύνηση και εκτίμηση κινδύνου,

Β) με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για συνδρομή στην ιχνηλάτηση των επαφών των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID-19,

Γ) με την οικεία Διεύθυνση Εκπαίδευσης για γνωμοδότηση προς αυτήν σχετικά με την τυχόν αναστολή της λειτουργίας τμήματος ή τμημάτων ή –σε ειδικές περιπτώσεις– όλης της σχολικής μονάδας.

Ανάλογα με τα αποτελέσματα της επιδημιολογικής διερεύνησης από τον ΕΟΔΥ και την εκτίμηση κινδύνου, θα αποφασιστεί εάν και με τι εύρος θα εφαρμοστεί εργαστηριακός έλεγχος στο σχολείο καθώς και η έκταση της αναστολής των εκπαιδευτικών λειτουργιών (τμήματα των κρουσμάτων, άλλο τμήμα, περισσότερα τμήματα κλπ.).

Το νέο πρωτόκολλο τονίζει:

Τονίζεται ότι η εμφάνιση 4 ή περισσότερων κρουσμάτων* σε ένα σχολείο ΔΕΝ πρέπει να οδηγεί αυτόματα και με ευκολία στην αναστολή της λειτουργίας όλης της σχολικής μονάδας. Προϋπόθεση για την επιλογή αυτή είναι η διερεύνηση και κατά το δυνατόν τεκμηρίωση του ενδεχομένου ενδοσχολικής μετάδοσης και διασποράς, μετά από ουσιαστική εκτίμηση κινδύνου και αξιολόγηση των τοπικών επιδημιολογικών και ιολογικών δεδομένων

*Στα κρούσματα αυτά δεν θα πρέπει να προσμετρώνται τα περιστατικά ενδοοικογενειακής ή άλλης εξωσχολικής μετάδοσης.

Τι προέβλεπαν τα προηγούμενα πρωτόκολλα

Τον Σεπτέμβριο και τον Νοέμβριο 2020, ο ΕΟΔΥ είχε δημοσιοποιήσει άλλα πρωτόκολλα στα οποία αναφέρονταν τα εξής:

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΡΙΩΝ Ή ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΩΝ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ ΠΟΥ ΔΙΑΓΝΩΣΤΗΚΑΝ ΣΕ ΔΙΑΣΤΗΜΑ 14 ΗΜΕΡΩΝ

Άμεση επικοινωνία του υπεύθυνου διαχείρισης COVID-19 του σχολείου με με τις οικογένειες των παιδιών, την οικεία Διεύθυνση Εκπαίδευσης, τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της οικείας Περιφερειακής Ενότητας. Οι ανωτέρω Διευθύνσεις επικοινωνούν με τον ΕΟΔΥ και την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ως φορέα υπεύθυνου για την ιχνηλάτηση επαφών.

Ορισμός συρροής κρουσμάτων σε σχολείο

Τουλάχιστον 3 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα με συμπτωματική ή ασυμπτωματική λοίμωξη, σε διάστημα 14 ημερών, μεταξύ μελών του ίδιου σχολικού περιβάλλοντος, που δεν έχουν οικογενειακή σχέση και δεν υπάρχει μεταξύ τους στενή επαφή εκτός της συγκεκριμένης σχολικής μονάδας. Ανάλογα με τα αποτελέσματα της επιδημιολογικής διερεύνησης και την εκτίμηση κινδύνου, θα αποφασιστεί το εύρος της εφαρμογής εργαστηριακού ελέγχου και των μέτρων διακοπής λειτουργίας της εκπαιδευτικής μονάδας (τμήματα κρουσμάτων, άλλο τμήμα, περισσότερα τμήματα).

Βλέπουμε λοιπόν μια προσπάθεια να κλείνουν πιο δύσκολα τμήματα και σχολεία, η οποία δεν είναι κατανοητή με δεδομένη την αύξηση των κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα. 

 

Στα ... πατώματα οι μαθητές της Γ΄Λυκείου 
Αγωνία και άγχος στους μαθητές  που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να χάσουν τις πανελλαδικές εξετάσεις είτε σε περίπτωση που νοσήσουν είτε σε περίπτωση καραντίνας. Αντί το ΥΠΑΙΘ να δώσει τη δυνατότητα έστω τις τελευταίες δυο εβδομάδες να μην έρθουν στο σχολείο και μα μην προσμετρηθούν οι απουσίες τους με την παράλογη και επικίνδυνη απόφαση για παράταση της σχολικής χρονιάς παίζει με την υγεία μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών και φέρνει πιο κοντά την κίνδυνο πολλοί μαθητές να χάσουν τις εξετάσεις.

Επιπλέον μαθητές και γονείς σε πολλά σχολεία της Ελλάδας διαμαρτύρονται ότι δεν έχουν επαρκή ενημέρωση και καθαρή εικόνα για το σύνολο των απουσιών με δεδομένο ότι σε πολλά σχολεία έχουν προσμετρηθεί τηλεαπουσίες που αμφισβητούνται όχι μόνο από τους άμεσα ενδιαφερόμενους μαθητές και γονείς, αλλά και από εκπαιδευτικούς. Σε ελάχιστα σχολεία διευθυντές με υπέρμετρο ζήλο έχουν δώσει οδηγίες για καταχώριση απουσιών ακόμα και σε μαθητές των οποίων οι γονείς έχουν δηλώσει τεχνικά προβλήματα ή και καταχώριση τηλεαπουσιών λόγω κατάληψης. Αυτή η κατάσταση έχει επιβαρύνει ιδιαίτερα τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου που δεν μπορούν να προγραμματίσουν μέρες απουσίας από το σχολείο για προετοιμασία εν όψει πανελλαδικών εξετάσεων.

Εκπαιδευτικά σωματεία και φορείς απευθύνονται στους συλλόγους διδασκόντων των σχολικών μονάδων και τους καλούν να αντιμετωπίσουν με αίσθημα παιδαγωγικής ευθύνης και κατανόησης το ευαίσθητο θέμα των απουσιών των μαθητών, στο διάστημα εφαρμογής της τηλε-παίδευσης. Η ΟΛΜΕ έχει πρόταση για «μη προσμέτρηση των απουσιών στους μαθητές που αδυνατούν να συμμετέχουν στην τηλεκπαίδευση». Επί της ουσίας και με δεδομένο ότι δεν μπορεί να τεκμηριωθεί η «αδυναμία συμμετοχής στην τηλεκπαίδευση», αλλά και να διαπιστωθεί η απουσία ή η φυσική παρουσίας των μαθητών στην τηλεκπαίδευση,  οι «τηλεαπουσίες» δεν πρέπει να καταμετρηθούν.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Παιδείας, με εγκύκλιο που είχε εκδώσει με το ξεκίνημα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης είχε καλέσει   τους  Διευθυντές/τριες των σχολικών μονάδων να αποτυπώνουν συστηματικά το σύνολο των μαθητών που απουσιάζουν καθ’ όλη τη διάρκειας της ημέρας, ανά τάξη.

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search