03-27-2026 14:31
Επικαιρότητα
- Κατηγορία: Επικαιρότητα
Στον αέρα η ασφάλεια του ελληνικού εναέριου χώρου
«Απαράδεκτη και ντροπιαστική για τη χώρα» χαρακτήρισε την κατάρρευση των συχνοτήτων επικοινωνίας στο FIR Αθηνών η Ένωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας (ΕΕΕΚΕ), τονίζοντας ότι αποτελεί το άμεσο αποτέλεσμα της χρόνιας αδράνειας, της λειτουργίας απαρχαιωμένου και ανεπαρκώς συντηρημένου εξοπλισμού και των λανθασμένων επιλογών της Διοίκησης της Υ.Π.Α., η οποία αγνοεί συστηματικά τις προειδοποιήσεις των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΕΕΚΕ, το πρωί της Κυριακής 4 Ιανουαρίου 2026 λίγο μετά τις 9:00 σημειώθηκε ολική απώλεια των συχνοτήτων επικοινωνίας που χρησιμοποιεί το Κέντρο Ελέγχου Περιοχής Αθηνών και Μακεδονίας (ΚΕΠΑΘΜ) και απώλεια κάποιων από τις συχνότητες που χρησιμοποιεί η Προσέγγιση Αθηνών. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μονάδα ελέγχου της χώρας και στην ουσία ελέγχει όλο το FIR Αθηνών. Ως αποτέλεσμα, οι ελεγκτές δεν μπορούσαν να επικοινωνήσουν με τα αεροπλάνα που ήταν στον αέρα. Το συμβάν οδήγησε στην άμεση αναστολή απογειώσεων για όλες τις πτήσεις που εισέρχονται στο FIR Αθηνών και στην αναδρομολόγηση μέσω γειτονικών FIR όσων υπερπτήσεων ήταν ήδη στον αέρα.
Το περιστατικό, όπως αναφέρεται, δεν είναι μεμονωμένο, αλλά συνέχεια προηγούμενων σοβαρών βλαβών που έχουν εκθέσει διεθνώς τη χώρα. Η ΕΕΕΚΕ ζητά άμεση διερεύνηση του συμβάντος με τη συμμετοχή της Α.Π.Α. και του Ε.Ο.Δ.Α.Σ.Α.Α.Μ., σαφή ενημέρωση για την αποκατάσταση και ουσιαστικές ενέργειες αναβάθμισης των συστημάτων, προειδοποιώντας ότι χωρίς αυτά δεν θα αποκατασταθεί η πλήρης ροή της εναέριας κυκλοφορίας. Αν δεν πραγματοποιηθούν άμεσες ενέργειες για εκσυγχρονισμό και ενίσχυση προσωπικού, η κατάσταση το καλοκαίρι – όταν η κίνηση των αεροσκαφών εκτοξευθεί – μπορεί να γίνει μη διαχειρίσιμη.
Στις επίσημες ανακοινώσεις της Υ.Π.Α., αρχικά, έγινε αναφορά σε «εκτεταμένη και επίμονη παρεμβολή με μεγάλη γεωγραφική έκταση», ενώ στη συνέχεια το περιστατικό αποδόθηκε σε «τεχνικό πρόβλημα εντοπισμένο σε συγκεκριμένο σημείο». Η ΕΕΕΚΕ εκφράζει επιφυλάξεις για τις αναφορές περί «άγνωστων παρεμβολών», επισημαίνοντας ότι αυτές φαίνεται πως επηρέασαν επιλεκτικά συγκεκριμένες κεραίες που εξυπηρετούν το ΚΕΠΑΘΜ και όχι άλλες εγκαταστάσεις, ακόμη και σε περιοχές όπου ο εξοπλισμός βρίσκεται στον ίδιο χώρο. Τα αίτια παραμένουν ασαφή, μέσα σε ένα σκηνικό αντικρουόμενων εκτιμήσεων, με την ΥΠΑ να πετά το μπαλάκι των ευθυνών είτε στον ΟΤΕ είτε σε εξωτερικές επιθέσεις.
Υπενθυμίζεται πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αποφασίσει να παραπέμψει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, κρίνοντας ότι δεν έχει εφαρμόσει πλήρως βασικούς κανονισμούς που αφορούν στον εκσυγχρονισμό της αεροναυτιλίας. Κεντρικό ζήτημα αποτελεί ο κανονισμός Performance Based Navigation (PBN), ο οποίος καθορίζει τις διαδικασίες προσέγγισης και απογείωσης αεροσκαφών με αυξημένη ακρίβεια και ασφάλεια. Παρότι οι ευρωπαϊκές προθεσμίες όριζαν την ολοκλήρωση και δημοσίευση των σχετικών διαδικασιών έως τον Δεκέμβριο του 2020, αυτό δεν υλοποιήθηκε. Προηγήθηκαν, βεβαίως, προειδοποιητικές επιστολές το 2024, χωρίς επαρκή συμμόρφωση, οδηγώντας την υπόθεση στο τελικό στάδιο της διαδικασίας παράβασης και στο ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων. Παράλληλα, αναδεικνύεται ένα ευρύτερο πρόβλημα στις ευρωπαϊκές εκκρεμότητες στον εκσυγχρονισμό των συστημάτων αεροναυτιλίας που περιλαμβάνει παλαιά ραντάρ, ψηφιακές επικοινωνίες και διαλειτουργικότητα, που διατηρούν τη χώρα υπό συνεχή ευρωπαϊκή παρακολούθηση. Δεν είναι τυχαίο ότι ήδη από το 2022 η χώρα είχε βρεθεί ξανά αντιμέτωπη με την Κομισιόν και το ΔΕΕ για παραβάσεις κανονισμών του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Ουρανού στον τομέα των επικοινωνιών.
Μια φαινομενικά απλή τεχνική βλάβη αρκεί για να αποκαλύψει πόσο ευάλωτος είναι ο ελληνικός εναέριος χώρος. Δεδομένου ότι η Τουρκία διεκδικεί τμήμα του ελληνικού FIR, παρέχεται το πρόσχημα στην κυβέρνηση του Ερντογάν για την αδυναμία ελέγχου του ελληνικού εναέριου χώρου. Το συμβάν της βλάβης έρχεται να πραγματοποιηθεί σε ένα κλίμα συχνότερων παραβιάσεων της Τουρκίας από τις αρχές του 2025. Η κορύφωση ήρθε στις 19 Δεκεμβρίου, με την πρώτη αερομαχία έπειτα από 34 μήνες, με τη συμμετοχή δύο οπλισμένων τουρκικών F-16. Μάλιστα, παραβιάσεις σημειώθηκαν ήδη και το νέο έτος στις 5 Ιανουαρίου.
Τα προβλήματα ασφάλειας στον ελληνικό εναέριο χώρο δεν μπορούν να ιδωθούν αποκομμένα από τη γενικότερη πολιτική που εφαρμόζεται διαχρονικά από τις κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ στις κρίσιμες υποδομές της χώρας. Όπως αποδείχθηκε τραγικά στα Τέμπη, η υποβάθμιση και το ξεπούλημα σε ξένους και ντόπιους «επενδυτές» θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Η ίδια πολιτική εφαρμόζεται πιο εντατικά τα τελευταία χρόνια με την παραχώρηση δεκάδων ελληνικών αεροδρομίων σε ιδιώτες «για εκσυγχρονισμό». Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση επιχειρεί να καλλιεργήσει τον κοινωνικό αυτοματισμό, στρέφοντας την κοινωνία απέναντι στους αγρότες και παρουσιάζοντας την καταστολή και το κλείσιμο δρόμων ως δήθεν μέτρα ασφάλειας «για το καλό των πολιτών». Η αντίφαση και η υποκρισία είναι προφανής: ενώ επικαλείται την προστασία των πολιτών, αφήνει κρίσιμους τομείς, όπως ο εναέριος χώρος, εκτεθειμένους, με ανυπολόγιστες συνέπειες ακόμη και για τη ζωή των πολιτών. Για άλλη μια φορά, ο λαός καλείται να διεκδικήσει ασφαλείς μεταφορές, ώστε να μη θρηνήσει άλλους νεκρούς από την εγκληματική πολιτική των αστικών κομμάτων.
Tραγωδία ανοιχτά της Κρήτης με θύματα 22 μετανάστες
Σε απέραντο υγρό νεκροταφείο έχει μετατραπεί η Μεσόγειος για τις στρατιές των κολασμένων της γης, τα θύματα της φτώχειας και των πολέμων. Νέα τραγωδία εκτυλίχθηκε ανοιχτά της Κρήτης, με τουλάχιστον 22...
Εκδήλωση – συζήτηση το Σάββατο 28 Μαρτίου στο Δημαρχείο Καλλιθέας: «Το Δημόσιο σχολείο που θα θέλαμε να έχουμε»
ΑΠΕΜΠΛΟΚΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΔΙΚΟ ΚΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ ΤΟΥΣ - Στις 28 Μάρτη, 3μμ στο Σύνταγμα και σε όλη την Ελλάδα κατεβαίνουμε στο δρόμο!